20/12/10

Διάβημα Τουρκίας για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ

Εντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στη συμφωνία καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου - Ισραήλ.Σε τηλεγράφημα του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού”, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι η Τουρκία καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να μην στηρίξουν τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς”, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρίογλου κάλεσε τον προσωρινό επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Αγκυρα Γκαμί Λεβί και του γνωστοποίησε τις αντιρρήσεις της Αγκυρας.http://www.sigmalive.com/news/politics/337632

Σύμφωνα με το “Ανατολού” γνωστοποιήθηκε στον Ισραηλινό επιτετραμμένο ότι “η συμφωνία αυτή θα έχει αρνητικές επιδράσεις επί του κυπριακού ζητήματος, θα προσθέσει νέες διαφορές στις ήδη υπάρχουσες και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να αποφεύγεται η σύναψη τέτοιων συμφωνιών”.

Ο Σινιρίογλου ανέφερε επίσης ότι “τέτοιες μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παραβλέπουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες στο νησί συνομιλίες”.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο, “το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, που θα έπρεπε να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης συνεταιρισμού, πράγμα που είναι από τα θεμελιώδη στοιχεία των συνομιλιών, υπογράφηκε εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού, είναι ενδεικτικό για την ειλικρίνεια και την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς επί της λύσης”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι “οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού ανήκουν εξίσου σε αμφότερες τις πλευρές”.

Τουρκία: Διαμαρτυρία για τη συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όμως, κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε σήμερα επίσημη πηγή.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής Γκάμπι Λεβί εκλήθη την Πέμπτη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε στον Λεβί ότι "τέτοιες μονομερείς πρωτοβουλίες που αγνοούν τις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής πλευράς θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη διευθέτηση" της κατάστασης στην Κύπρο.http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1911516

12 σχόλια:

  1. Κάτι δεν είχαν πει για χρήση ένοπλης βίας, ή λάθος κατάλαβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ««...η Τουρκία καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να μην στηρίξουν τις μονομερείς ενέργειες της «ελληνοκυπριακής πλευράς» (Κυπριακής Δημοκρατίας). Η συμφωνία αυτή θα έχει αρνητικές επιδράσεις επί του κυπριακού ζητήματος, θα προσθέσει νέες διαφορές στις ήδη υπάρχουσες και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει να αποφεύγεται η σύναψη τέτοιων συμφωνιών. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παραβλέπουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες στο νησί συνομιλίες.»» Φεριντούν Σινιρίογλου υφυπ.εξ. 17.12.2010 προς Γκάμπι Λεβί
    - Ως χώρα κατοχής, αφού δε’ βγάζει το’ σκασμό κι’ έχει τόσο θράσος, ας ’πεί αν «τουρκοκυπριακή πλευρά», εννοεί τους πολλαπλάσιους -από τους τουρκοκυπρίους- εποίκους και τον ίδιο το’ στρατό κατοχής. Ως μόνη χώρα που αναγνωρίζει «τουρκοκυπριακή δημοκρατία της βόρειας Κύπρου», ας ’πεί γιατί σπεύδει για λογαριασμό της, αντί εκείνης.
    Ως «υποστηρίζουσα» χώρα τις συνομιλίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ας ’πεί γιατί δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επί 3,5 -και πλέον- δεκαετίες.
    Αν -δε- ομιλούσε ως συνεγγυήτρια -τάχα- χώρα, γιατί δεν πήρε την «πρωτοβουλία» να συνδιαλεχθεί και με τις άλλες δύο, για να προβούν σε ταυτόχρονες ανακοινώσεις -τί λέω τώρα έε- έστω κι’ αν δεν ήταν ομόφωνες, ώστε ν’ αποκαλυφθούν στοιχειωδώς οι θέσεις και των άλλων.
    Η Κυπριακή Δημοκρατία, αν -αντί της τουρκοκυπριακής κοινότητας- συνομιλούσε εξ αρχής, μ’ όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ μία-μία, εκθέτοντας το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, θα είχε επιλυθεί, προφανώς, όταν ήταν ακόμη νωπό. Προσωπικά απορώ και τώρα γιατί συνομιλεί με φερέφωνα και δεν καταγγέλλει ανά τον κόσμο το προβληματικό γεγονός αυτό. Οι πραγματικοί τουρκοκύπριοι -του 1974- στην πλειοψηφία τους, με τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς συντάσσονται.
    Έγινε ποτέ δημοψήφισμα, έστω και δημοσκόπηση, στους αμιγώς -προ του 1974- τουρκοκυπρίους;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους.

    Στις 2 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στο “World Politics Review” η ανάλυση του James M. Dorsey για το συγκεκριμένο θέμα.

    Μεταφράζω τα κυριότερα και δώστε ιδιαίτερη σημασία παρακαλώ, στη τελευταία πρόταση:

    Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος, η Τουρκία, ο Λίβανος καθώς και το Ισραήλ αξιώνουν να έχουν συμμετοχή στα νέα “ενεργειακά σύνορα”.

    Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συγκρίνεται με εκείνη στο Περσικό Κόλπο, και η νέα οικονομική συμμαχία Ισραήλ – Κύπρου εγείρει προϋποθέσεις νέων συγκρούσεων. Ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε διεθνή ύδατα προσφέρει οικονομικές ευκαιρίες αλλά συμμετέχουν αρκετοί σε αυτές. Ενώ ήδη το Ισραήλ και ο Λίβανος έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τα οικονομικά συμφέροντα τους στη περιοχή που έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα, το ίδιο θέμα αποτελεί και casus belli ανάμεσα στη Τουρκία και τη Κύπρο, καθώς και ανάμεσα στις δύο κοινότητες που ζουν εκεί.

    Το γεγονός πως η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει πως ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο σε μια περιοχή 288.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στην νοτιοανατολική τουρκική πόλη Μερσίνα και στις βόρειες ακτές της Κύπρου έχει τροφοδοτήσει ένταση. Η Τουρκία διατηρεί περίπου 40.000 στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μετά την εισβολή της το 1974. Παράλληλα είναι και η μοναδική χώρα που έχει αναγνωρίσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειου Κύπρου” (ΤΔΒΚ).

    Από την άλλη πλευρά, η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή κυβέρνηση, Δημοκρατία της Κύπρου και μέλος της Ε.Ε, κατηγορεί τη Τουρκία πως ενεργεί σαν τον “νταή” της περιοχής. Οι έρευνες για πετρέλαιο στη περιοχή είναι σημείο τριβής το δύο πλευρών κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια και δυσχερένει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που γίνονται σχετικά με το Κυπριακό που αποτελεί ένα από τα πλέον δύσλυτα θέματα στο πλανήτη.

    Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κατηγορήσει τη Κύπρο πως διαπραγματεύεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής με το Λίβανο αλλά και με τη Συρία. Το 2007 η Κύπρος υπόγραψε με το Λίβανο ΑΟΖ και οριοθέτησε τα υποθαλάσσια σύνορα, ενώ το ίδιο έκανε με την Αίγυπτο. Παράλληλα έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ισραήλ και έχει χαρτογραφήσει τη διαδικασία κοινών ερευνών για κοιτάσματα στη περιοχή.

    Το 2007 η Κύπρος “δέσμευσε” περιοχή 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να ξεκινήσει έρευνες. Τις έρευνες και τις άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Ισραήλ είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd που εδρεύσει στο Χιούστον, σε κοινοπραξία με ισραηλινές εταιρείες. Οι εταιρείες ExxonMobil, BP, China National Petroleum Corporation, India’s Oil, και Natural Gas Corporation δεν συμφώνησαν μετά από πίεση που δέχτηκαν από τη τουρκική πλευρά. Η γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» αναμένεται να αρχίσει τελικά στις αρχές του 2011 από την εταιρεία Νoble Εnergy Ltd και, σύμφωνα με τις εταιρείες που εμπλέκονται στο εγχείρημα, θα έχει μεγάλη επιτυχία.

    Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ήδη τη Κύπρο και το Λίβανο πως “είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά και τα συμφέροντα της στη περιοχή”. Πέρα αυτού έχει καταστήσει σαφές με τις κινήσεις της ότι δεν προτίθεται να μείνει γενικότερα εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού που αναπτύσσεται στην περιοχή. Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως τελικά ο Λίβανος και η Κύπρος θα ακούσουν την προειδοποίηση της Άγκυρας και θα ξεκινήσουν έρευνες σύντομα.

    Ο Λίβανος έχει εξωτερικό χρέος 50 δις δολάρια, και θεωρεί σαν ευκαιρία την ύπαρξη κοιτασμάτων στη περιοχή. Παράλληλα κατηγορεί το Ισραήλ πως προτείθεται να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα που ανήκουν στα χωρικά του ύδατα. Το Ισραήλ αρνείται τον ισχυρισμό και παραδέχεται πως επενδύει στη συνεργασία του με τη Κύπρο στο κοίτασμα του “Λεβιάθαν”. Το “Λεβιάθαν” είναι το μεγαλύτερο από τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη περιοχή, και η εκτίμηση είναι πως περιλαμβάνει 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και πιο συγκεκριμένα στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν ΑΟΖ που θα εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια πέραν των θαλασσίων συνόρων τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν τον έχουν πράξει.

    Η Υπουργός Υπομοδών του Ισραήλ, Uzi Landau, έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ “δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας” για να προστατεύσει τα δικαιώματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >Η Υπουργός Υπομοδών του Ισραήλ, Uzi Landau, έχει προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ “δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας” για να προστατεύσει τα δικαιώματά του.<

    Μα προ δύο, νομίζω, ημερών, σε ανάρτηση εδώ, έγραφε ότι η Τουρκία απείλησε με χρήση βίας (...την Κύπρο βεβαίως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Ανώνυμε,

    σωστά λες.

    Η Τουρκία απειλεί τη Κύπρο και εγώ θυμίζω πως και το Ισραήλ έχει απειλήσει το Λίβανο.
    Επίσης πρόσφατα ο Ερντογάν επισκέφτηκε το Λίβανο και από εκεί επιτέθηκε φραστικά στο Ισραήλ.

    Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ είναι τεταμένες, οι ΗΠΑ θέλουν και πιέζουν να τα βρούνε,
    κάτι τέτοιο δεν δείχνει στη παρούσα φάση εφικτό, και ο Ομπάμα χθες σε συνέντευξη του
    στη τουρκική HURRIYET δήλωσε με νόημα πως Τουρκία και Ισραήλ είναι από τους σημαντικότερους
    στρατηγικούς συμμάχους των ΗΠΑ.

    Έπεται συνέχεια...

    Φιλικά / Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ο Σινιρίογλου ανέφερε επίσης ότι “τέτοιες μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παραβλέπουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες στο νησί συνομιλίες”."

    Ναι, αλλά οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής αλλά είναι μια διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων και ότι οι ίδιοι δεν πατρονάρουν καθόλου τους Τουρκοκύπριους. Προσπαθώ δηλαδή να φανταστώ τη σκηνή. Να μιλάει ο Σινιρίογλου στον Ισραηλινό επιτετραμένο και να του λέει:

    "Κοίτα να δεις, εγώ πάω να λύσω το Κυπριακό, που ως γνωστόν είναι μια διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων, και έρχεσαι εσύ και μου τα μπερδεύεις. Βέβαια, εγώ δεν είμαι εγώ, αλλά ένας δαιμονισμένος Υφυπ. Εξωτερικών της Τουρκίας που έχει καταληφθεί το σώμα του από το πνεύμα των Τουρκοκυπρίων. Κατάλαβες τώρα;"

    Οπότε ο επιτετραμένος αποχωρεί σκεπτόμενος: "Την άλλη φορά να πω του Νετανιάχου να στείλει εξορκιστή καλύτερα".

    Θέλω να πω, με αστείο τρόπο, ότι η Τουρκία παραέχει απλώσει τα πόδια της έξω από το πάπλωμα στα γεωπολιτικά της περιοχής. Από τη στιγμή που οι Ισραηλινοί τα βρήκαν με τους Τεξανούς για την εξόρυξη και λογικά θα ακολουθήσουν και οι Κύπριοι, οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμένα κάτι μου λέει ότι αυτοί που θα βάλουν χέρι στην κυπριακή κυβέρνηση να μαζέψει το θέμα της ΑΟΖ της, είναι τα ψοφήμια που "κυβερνούν" την Ελλάδα, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.
    Όπως έκαναν και με τους S-300 ...

    Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες πολιτικές.
    Αναμένουν την Τουρκία να κλιμακώσει τις απειλές της και μόλις το χοντρύνει (που θα το ΠΑΡΑχοντρύνει) θα μυνήσουν στον Χριστόφκια να κάτσει στ' αβγά του.

    Λέτε ο κοντός (και άσχημος και ...κομμουνιστής) να τους "γράψει" εκεί που οφείλει να τους γράψει;;;

    Α ρε Τάσσο, εσύ έφυγες νωρίς !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θρασσος των Τουρκων ειναι πραγματικα για γελια! Μαλλον χρειαζονται μια ξεγυρησμενη "επιστροφη στην πραματικοτητα"
    Η "πολιτεια" του Χριστοφια δεν αφηνει και πολλα περιθωρια αισιοδοξιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.