2/12/10

Στον αέρα η υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Βήμα βήμα προχωράει η εξαίρεση του νησιού από τη συζήτηση για τη διευθέτηση στο Αιγαίο
Βάσιμες πέρα για πέρα είναι - όπως όλα δείχνουν - οι πληροφορίες που θέλουν το Καστελόριζο να εξαιρείται από τη γενικότερη διαπραγμάτευση Ελλάδας - Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται ότι το ακριτικό νησί αποτελεί «ιδιαίτερη περίπτωση» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η υφαλοκρηπίδα του για τον ορισμό της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει έναν τέτοιο επαίσχυντο και επικίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας συμβιβασμό, είναι η εξής:
  • Η χάραξη ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη το Καστελόριζο είναι εξαιρετικά ασθενής από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και είναι απίθανο να κερδίσει η Ελλάδα την υπόθεση σε Διεθνές Δικαστήριο.
  • Η διαπραγματευτική θέση της χώρας αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά ασθενής και ως εκ τούτου καλό είναι να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα.
  • Η προώθηση μιας λύσης για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για μελλοντικές διευθετήσεις σε άλλα ζητήματα όπως είναι η χάραξη ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα αναθερμάνθηκε ύστερα από δημοσίευμα στον Τύπο που περιγράφει τις τουρκικές απαιτήσεις για διαχωρισμό της διαπραγμάτευσης σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως παγιώνεται η θέση ότι το Καστελόριζο είναι ειδική περίπτωση και δεν μπορεί να είναι τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ σε μια περιοχή η οποία εκτιμάτε ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

16 σχόλια:

  1. Ας κρατήσουμε την πληροφορία, αλλά με κάθε επιφύλαξη. Σε περίπτωση όμως που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει casus beli (του λαού προς την κυβέρνηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΧΡΟΝΟΣ και τα γεγονοτα ειναι υπερ της Ελλαδας εκτος και αν ο χρονος υπερκεραστει απο προδοτες.
    Πρεπει καποιοι να ψιθυρισουν στα αυτια των σημερινων ηγουμενων σε
    αυτη την χωρα τον αντικτυπο και τις συνεπειες ενος τετοιου υπερκερασμου και εξαφανισης των σημερινων θετικων για την χωρα μας συσχετισμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μανία μὲ αὐτὸ τὸ δικαστήριο τῆς Χάγης, πόσο κορόιδα εἴμαστε;
    Ἐὰν πᾶμε, θεωρῶ ὅτι τὴν πατήσαμε. Χωρὶς ἰσχὺ πολιτική, στρατιωτικὴ εἴμαστε χαμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο αποτελει παραβιαση του θεμελιωδους αρθρου του Συνταγματος περι υπερασπισης της Εθνικης Κυριαρχιας, και επισυρει ποινη για εσχατη προδοσια.
    Δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ ειδικη περιπτωση σε κανενα ελληνικο εδαφος. Ειναι ολα συμφωνα με το Διεθνες Δικαιο, και η Ελλαδα εχει καθε δικαιωμα να υπαρασπιστει τις θεσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να παγώσουν τα πάντα αφού δεν έχουμε διαπραγματευτική δύνμαη και είμαστε "ασθενείς".

    Θέλει ο βλάκας ο Jerfey να προσθέσει μία ακόμα "επιτυχία" στη κυβέρνησή του ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κάτοικοι , του νησιού τι θα κάνουν; Θα μου πείς ήδη προσαρμόζονται ψωνίζοντας από Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειδική περίπτωση το Καστελλόριζο; Βεβαίως. Ειδική περίπτωση δειλίας αυτών που κυβερνάν!!! Υπάρχει προδότης που συζητάει κάτι τέτοιο;;; Θα μου πεις τώρα... "το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;" και δίκιο θα 'χεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατι τετοιο αποτελει παραχωρηση κυριαρχικων δικαιωματων, σε βαθμο εσχατης προδοσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΟΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΒΡΕ ΑΛΗΤΑΡΙΑ; Τα χωράφια του πατέρα σας Ή τα κλεμμένα υπεξαιρείται; 'Ακου εξαίρεση και ιδιαίτερη περίπτωση Ελληνικότατο νησί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όποιος υπογράψει τέτοια προδοσία θα δει την δική του ...υφαλοκρηπίδα να γίνεται σαν πηγάδι.
    Να τον περάσουμε ένα χεράκι όλοι οι Έλληνες, αυτόν και όλο του το σόι !!!
    Και μετά, στρατιωτικό περίπατο...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. " * Η χάραξη ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη το Καστελόριζο είναι εξαιρετικά ασθενής από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και είναι απίθανο να κερδίσει η Ελλάδα την υπόθεση σε Διεθνές Δικαστήριο.
    * Η διαπραγματευτική θέση της χώρας αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά ασθενής και ως εκ τούτου καλό είναι να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα.
    * Η προώθηση μιας λύσης για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για μελλοντικές διευθετήσεις σε άλλα ζητήματα όπως είναι η χάραξη ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
    -------------------------------
    -ΨΕΜΑ ΑΣΥΣΤΟΛΟ!!!
    -ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΧΙ,
    ΤΟΤΕ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
    -ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞ.ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΠΟΥΛΑ ΑΛΛΟΥ ΠΑΠΑΤΖΗ.

    Αυτο αποτελει παραβιαση του θεμελιωδους αρθρου του Συνταγματος περι υπερασπισης της Εθνικης Κυριαρχιας, και επισυρει ποινη για εσχατη προδοσια.
    Δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ ειδικη περιπτωση σε κανενα ελληνικο εδαφος. Ειναι ολα συμφωνα με το Διεθνες Δικαιο, και η Ελλαδα εχει καθε δικαιωμα να υπαρασπιστει τις θεσεις της.

    2 Δεκεμβρίου 2010 12:07 μ.μ.
    ------------------------------
    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ !!!
    ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ !!!
    ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ,ΔΕΝ ΑΝΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ !!!
    ΤΟΥΡΚΟΙ,ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ!!!

    Ηλιαδης,Τραπεζουντιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύμφωνα με το σύνταγμα εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας και να εκτελέσουμε τους προδότες, με των τρόπο αυτό θα ακυρώσουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ενέργεια που θα έχει βλάψει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μπορεί να μην χάσουμε το καστελόριζο θα χάσουμε όμως το πετρέλαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας»
    (Γ. Παπανδρεου 1999, "Ο ελληνικός λαός προ των ευθυνών του. Σταχυολόγηση παλιών δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου", http://www1.antibaro.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5768&Itemid=89)

    Ειναι γνωστο για το ποσο εγκληματικα διαπραγματευονται οι διεστραμμενοι, ΣοσιαλοΦασιστικοι προπαγανδιστες τυπου ΓΑΠ, την εθνικη κυριαρχια (σε ολα τα επιπεδα, απο την ιστορια μεχρι και Κυπριακο).

    Ενω εμεις, οι ονειροπαρμενοι, συνεχιζουμε να εμπιστευομαστε στους προδοτικα ανικανους την διαχειριση του τοπου, και να υποστηριζουμε τις αυτοκαταστροφικες νοοτροπιες τους;

    - Π. Ήφαιστος, In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη
    http://neo.antibaro.gr/node/2330
    - Ν. Λυγερός, Στρατηγικά βήματα προς την καθιέρωση της ελληνικής Α.Ο.Ζ.
    http://www.lygeros.org/6463-gr.html
    - Το επομενο αρθρο του Ν. Λυγερου παρεχει περαιτερω συνδεσμους:
    Ν. Λυγερός, Οι επιπτώσεις της τοποστρατηγικής στη Θράκη
    http://www.lygeros.org/lygeros/6514-gr.html

    Κατα τα αλλα μας φταινε οι ερμοι εβραιογιανκηδες, γερμανοι και αγια πνευματα - που γελανε με την καταντια μας.

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν δεχτούν κάτι τέτοιο είναι εσχάτη προδοσία και πρέπει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθουν από τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.