24/12/10

Συμφωνία συνεργασίας ΠΓΔΜ - Τουρκίας

Συμφωνία στρατιωτικοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει ότι το 2011 η Τουρκία θα χορηγήσει στην ΠΓΔΜ στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, υπέγραψαν την Παρασκευή στα Σκόπια οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην ήδη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ και η Τουρκία δεν έχουν κοινά σύνορα, ο τουρκικός λαός εκλαμβάνει την ΠΓΔΜ ως τον κοντινότερο γείτονα:

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Μακεδονία και απέστειλε πρέσβη, αλλά επίσης αναγνώρισε τη χώρα μαζί με το ιστορικό της παρελθόν των 1.000 χρόνων και όχι με κάποιο αρκτικόλεξο», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκιονούλ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Κονιάνοφσκι, δήλωσε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους που βοηθούν στην βελτίωση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «Στόχος της Μακεδονίας είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουμε ανάγκη από φίλους και η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους εταίρους που υποστηρίζουν τη χώρα στην πορεία της προς τη Συμμαχία».

Ο κ. Γκιονούλ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα, το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που η Τουρκία έχει χορηγήσει στην ΠΓΔΜ, ανέρχεται στα 16 εκατ.δολάρια.

Πηγή: www.athina984.gr
Πηγή:www.capital.gr

4 σχόλια:

  1. Και εμείς τους δώσαμε,δλδ ο ωραίος Ακης, κατι Μ-113,κάτι ε/π Η-1,κατι Λεωνίδας .... αλλά τους επιτρέπουμε να εισέρχονται στην Ελλάδα με διαβατήρια της δημοκρατίας της Μακεδονίας από το 1991... και όχι της ΦΥΡΟΜ που είναι το επίσημο αναγνωρισμένο τους όνομα στον ΟΗΕ.... Ποιοί είναι οι φούστηδες που επιτρέπουν αυτόν τον εξευτελισμό ;;;;Και του χρόνου.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν κάτι μπορεί να χαρακτηριστή ως επιβλαβές για την Ελλάδα, πέραν των όσων λογικών επιχειρημάτων ακούγονται για αυτήν την ξυνορίδα γείτονα που μας απειλεί, αποτελεί αυτό το πρόσφατο γεγονός.

    Τα Σκόπια αποτελούν ένα όχημα, μέσω του οποίου απειλείται, για ακόμη μια φορά, η ύπαρξη του Ελληνικού κράτους !

    Όποιος περιορίζεται στην ιταμότατη αξίωση των Βουλγαροσλαυομακεδόνων, πρώην συνεργατών των ΝΑΖΙ, να είναι οι αποκλειστικοί απόγονοι του Φιλίπου Β΄, του πραγματικά Μεγάλου Αλεξάνδρου με το τεράστιο ηθικό - πολιτιστικό ανάστημα ("τύφλα να έχει ο δολοφονηθείς Μάρτιν Λούθερ Κινγκ") και των αρχαίων Μακεδόνων, δεν έχει παρά να παρακολουθήση τις κινήσεις των τουρκαλάδων.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αρμόδιοι του Υπ. Εξ μας, τι λένε επ΄αυτής της "συνεργασίας" του "φίλου Ερντογάν" με τα Σκόπια;
    Η μήπως δεν μας αφορά;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποσο ανοητο κρατος δεν βλεπει οτι αμα πεσει το ελληνικο κρατος αμεσως μετα στην ορεξη της τουρκιας ερχεται η σειρα τους pun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.