17/12/10

«Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι»

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Στον «Γκόρκι των Βαλκανίων», όπως αποκαλούν τον Ελληνορουμάνο λογοτέχνη Παναΐτ Ιστράτι, θα είναι αφιερωμένη η παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 22 Δεκεμβρίου σε μία βραδιά που το κοινό θα απολαύσει τον Δήμο Αβδελιώδη να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει.
O Δημήτρης Παπαδημητρίου
Η παράσταση είναι μέρος της ιδέας του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου για έναν Κύκλο Ελληνικού Τραγουδιού με τίτλο «Ο Άγνωστος Ελληνισμός» ο οποίος αποτελείται από έξι παραστάσεις, αποτελώντας μία συστράτευση δημιουργών και διανοητών με επικεφαλής τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.
Ο Δήμος Αβδελιώδης, με τη συνεργασία της Μπουμπουλίνας Νικάκη, μας ταξιδεύει στην ιδιαίτερη γραφή του Ιστράτι σαν σκηνοθέτης αλλά και σαν από σκηνής αναγνώστης. Η παράσταση αυτή είναι πρωτότυπη στην φόρμα της με παράλληλη συναυλιακή χρήση τραγουδιών και μουσικής αλλά και φυσικούς κινηματογραφικούς ήχους δεμένους με τέτοιον τρόπο που κάποιος δεν μπορεί να διακρίνει αν το κείμενο επιλέχτηκε για να υποστηρίξει τα τραγούδια ή το αντίθετο.
Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί η
παράσταση "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεώργιου Βιζυηνού" σε διασκευή και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό «Ταξείδιον» που έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας το 1861 στην ηλικία των δέκα χρόνων, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη παραγιός σε ένα σκληρό και τυραννικό ράφτη. Οι φόβοι και οι προσδοκίες ενός μικρού παιδιού ενορχηστρώνονται με ποίηση, ρεαλισμό και στοχασμό, σε ένα απο τα σημαντικότερα διηγήματα που γράφτηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία της λογοτεχνίας.
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνων, Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
NAFTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.