20/12/10

Αδικία και ατιμωρησία φέρνουν αναρχία

του Γ. Παπανικολάου
Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές η ηγεσία του πολιτικού μας συστήματος «φαγώθηκε» να αποδείξει- κάθε πλευρά για τον εαυτό της- ότι νίκησε ή έστω ότι δεν έχασε.
Το γεγονός ότι σχεδόν το 50% του κόσμου γύρισε την πλάτη σε όλο το σύστημα και πήγε βόλτα για καφέ, δε σόκαρε τότε κανέναν τους. Ο ξυλοδαρμός όμως του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Χατζηδάκη, υποτίθεται ότι τους σόκαρε.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, εφόσον είχαν προηγηθεί διάφορα κρούσματα εναντίον πολιτικών, (περιλαμβανομένου και του Απόστολου Κακλαμάνη, που αν μη τι άλλο χαίρει ευρείας εκτίμησης) από το απλό κράξιμο μέχρι τον προπηλακισμό, όταν ακόμη η ένταση στην κοινωνία λόγω της κρίσης ήταν μικρότερη.
Ας μην είμαστε υποκριτές. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη οργή. Οργή που σιγοβράζει και που όλοι ευχόμαστε να μην ξεχειλίσει Η οργή όμως δεν κατευνάζεται με ευχολόγια.
Ιδίως όταν φαινόμενα ατιμωρησίας και αδικίας τη συντηρούν μονίμως, υποθάλποντας την εξέλιξη της σε ένα κύμα αναρχίας που ενδεχομένως να σαρώσει τα λίγα που κερδίσαμε, με σκληρές θυσίες, το τελευταίο διάστημα.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, ακόμη κι αν κάποιος αρκεστεί στην πρόσφατη επικαιρότητα:
-Το κράτος ετοιμαζόταν να χαρίσει μερικές… δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, σε οφειλέτες του, αρκετοί εκ των οποίων φαίνεται να έχουν κάθε δυνατότητα να πληρώσουν, καθώς στη σχετική λίστα φιγουράρουν εταιρίες εν λειτουργία αλλά και φυσικά πρόσωπα με τεράστια περιουσία. Προσέξτε, το… λεπτό σημείο. Πρόκειται για τις οφειλές που επικαλείτο ο νυν πρωθυπουργός, όταν ζητούσε τη ψήφο μας με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν».
-Την ώρα που οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι, πρωτοκλασάτοι υπουργοί και το περιβάλλον τους, εμφανίζονται να ακολουθούν τις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος, διορίζοντας «φίλους» σε θέσεις των ΔΕΚΟ με παχυλούς μισθούς Κι όταν ακόμη καταγγέλλονται επωνύμως όπως συνέβη στην περίπτωση του κ. Γερουλάνου από πρόεδρο που ο ίδιος επέλεξε σε κρατικό οργανισμό, αρνούνται να απαντήσουν, περιφρονώντας την κοινή γνώμη.
-Αλλά και σε θεσμικά θέματα η αίσθηση της αδικίας είναι διάχυτη. Τη φορο-λαίλαπα την υφίστανται κυρίως οι μισθωτοί και όσοι δεν μπορούν να μη δηλώσουν τα εισοδήματα τους. Για τους φοροφυγάδες ήρθε, ξανά, η «αγιαστούρα» της περαίωσης να αμνηστεύσει, ενώ τα μέτρα για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής που εξακολουθεί να οργιάζει, παραμένουν ακόμη στο…σχεδιαστήριο.
Σα να μην έφτανε δε ο τραυματισμός του εισοδήματος, έρχεται και η νέα ρύθμιση των τεκμηρίων, να φέρει και την… προσβολή. Για πρώτη φορά χιλιάδες φορολογούμενοι υφίστανται τεκμήριο για το μικρομεσαίο αυτοκίνητο τους. Την ίδια ώρα, οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων θα «χρεωθούν»… λιγότερα από πέρυσι, ενώ οι ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών συνεχίζουν να φορολογούνται με το…. μέτρο (!) και οι περισσότεροι εξ αυτών χρεώνονται περίπου ωσαν να είχαν στη κατοχή τους ένα μεσαίο-ακριβό αυτοκίνητο.
-Η πολιτική εξουσία εξακολουθεί να… εξαιρεί τον εαυτό της από την πίεση της συγκυρίας. Τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά προνόμια, κάνουν παρέα στα φορολογικά, ενώ οι ημέτεροι διορίζονται σε θέσεις κλειδιά, με «φερετζέ» το διαβόητο πλέον… opengov.
-Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, η διαφθορά, η αίσθηση της διαπλοκής, αλλά και της άνισης μεταχείρισης εκ μέρους του νόμου (ας θυμηθούμε λίγο το παραδικαστικό) δημιούργησαν την εντύπωση ότι η δικαιοσύνη είναι κάτι που ισχύει για τους πολλούς όχι όμως και για τους λίγους ισχυρούς. Καλώς ή κακώς , η απαίτηση «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» κυριαρχεί σήμερα σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης και μέχρι στιγμής μένει ανικανοποίητη.
Ακόμη και στη περίπτωση του Παύλου Ψωμιάδη, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος, στη διάρκεια του οποίου τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της ασφαλιστικής ΑΣΠΙΣ έβλεπαν ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος περιφερόμενος μεταξύ πολυτελών εστιατορίων και φουαγιέ exclusive ξενοδοχείων, έως ότου προφυλακίστηκε για… άλλη (συγγενή όμως) υπόθεση!
Τα παραπάνω φαινόμενα αποτελούν μέρος της δεύτερης όψης της οικονομικής κρίσης που περνάμε. Μιας κρίσης αξιών που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες μα
απειλεί τώρα την ελληνική κοινωνία εξίσου, αν όχι περισσότερο, από την οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε.
Διότι για να παλέψει η κοινωνία, να κάνει την υπέρβαση και τις θυσίες που χρειάζονται, πρέπει να έχει στόχους. Να έχει σύμπνοια, όραμα και πίστη στις δυνάμεις της αλλαγής. Αλλιώς κατακερματίζεται, αντιδρά και οργισμένη αναλώνεται σε διαμάχες, που ουσιαστικά κατατρώγουν τις ίδιες τις σάρκες της.
ΥΓ: Aν η φράση «δυνάμεις της αλλαγής» σας ξένισε λίγο, είναι κι αυτό ένα δείγμα της κρίσης που περνάμε. Λέξεις και φράσεις κάποτε πλούσιες σε νόημα ευτελίστηκαν από τη μετατροπή τους σε χιλιοειπωμένα πολιτικά συνθήματα χωρίς κανένα αληθινό αντίκρισμα.
euro2day.gr

12 σχόλια:

  1. Και το κείμενο και η φωτό είναι υπεράνω σχολιασμού.

    Ευχαριστώ Andpik!

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξυλοδαρμού το ανάγνωσμα!
    Πρόσχωμεν....

    Και έπεται συνέχεια απατεώνες πολιτικάντηδες. Αυτό που έπαθε ο Χατζηδάκης θα είναι απλή γρατζουνιά, σε σχέση με αυτό που θα πάθετε στο μέλλον, αν συνεχίσετε όπως πάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά πιστεύω πως μόνος στόχος της συμορίας είναι το πλήρες ξεπούλημα που τόσα χρόνια επιθυμούσαν,η πλήρης διάλυση του κοινωνικού ιστού και πάνω απ'όλα τα ενοχλητικά για αυτούς Εθνικά μας θέματα,είμαι βέβαιος πως βάση σχεδίου μας έχωσαν στο μηχανισμό για να πετύχουν ακριβώς αυτά.

    Μην περιμένετε λοιπόν να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή,δεν τους συμφέρει,γιατί μετά δεν θα έχουν δικαιολογία για αυτά που θέλουν να κάνουν.

    Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι ότι ενώ είμαστε μια απο τις χώρες της Ευρωζώνης με τους χαμηλότερους μισθούς τους πετσοκόβουν ενώ παράληλα αυξάνουν την φορολογία που είναι ήδη απο τις υψηλότερες αν όχι η υψηλότερη.

    Η πτώχευση είναι βέβαιη,το ερώτημα όμως που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί ξεπουλάνε τα πάντα τη στιγμή που θα χρεοκοπήσουμε έτσι και αλλιώς,μήπως γιατί μετά τη χρεοκοπία δεν θα υπάρχει λόγος να τα ξεπουλήσουμε;

    Μη θεωρείτε τυχαίο που ένα χρόνο τώρα δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για να βοηθήσουν την ανάπτυξη,δεν τους συμφέρει.

    Ακόμη και η υπόθεση των πετρελαίων του Αιγαίου με προβληματίζουν που τα εμφανίζουμε τώρα,αν ισχύει ότι η χρεοκοπία είναι βέβαιη τότε στην περίπτωση που τα εμφανίσουμε τώρα θα μετατραπούν σε ενυπόθηκη αξία,δεν είμαι οικονομολόγος αλλά με το φτωχό μου μυαλό αντιλαμβάνομαι πως αν τα βγάλουμε τώρα θα τα μετατρέψουν σε αξία που μπορεί να κατασχεθεί απο τους δανειστές μας.

    Τα δάνειά τους είναι τα εργαλεία τους για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο, συμφωνώ!
    Από την άλλη σκέφτομαι ότι ακόμη και η οικονομική κρίση με τη μορφή που έχει πάρει στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και ο τρόπος που (δεν) την αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, εξυπηρετεί διττούς στόχους.
    Α)Το οικονομικό μας γονάτισμα και την εκποίηση των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων και κατά συνέπεια...

    Β) Τον επώδυνο συμβιβασμό μας στα Εθνικά μας θέματα!

    Αναρωτιέμαι, αν υπάρχουν Έλληνες που ακόμη αμφιβάλλουν για όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε το V for Vendetta είναι το Ευαγγελίο μας πλέον, ή πρέπει να γίνει ASAP.

    Να τους ξεσκίσουμε και στη περίπτωσή μας ο Στρατός με τον λαό θα ταχθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαφως και πρεπει να δημιουργηθει μηχανισμος καταπολεμησης της φοροδιαφυγης, η οποια ειναι φυσικα αδυνατη στους μισθωτους και αφορα μονο ελευθερους επαγγελματιες καθως και επιχειρησεις.
    Ομως δεν πρεπει να "τιμωρουνται" μεσω επιπλεον φορολογιας οι παραγωγικες επενδυσεις στη χωρα μας, ο οποιες δινουν εργασια σε χιλιαδες κοσμο και ταυτοχρονα πληρωνουν και τις φορολογικες τους υποχρεωσεις στο ακεραιο.
    Οι κινησεις της κυβερνησης ειναι βεβαια στοχευμενες, θελει να εξαναγκασει οσες αξιοπρεπεις επιχειρησεις εχουν μεινει, ή να κλεισουν ή να πουληθουν σε ξενες πολυεθνικες μαζι με την εκμεταλλευση των κρατικων πλουτοπαραγωγικων πηγων, σαν ανταλλαγμα για τον κοπανιστο αερα που μας δανεισαν οι πιστωτες μας (γιατι περι τετοιου προκειται).
    Κανεις πολιτικος ή πουλημενος δημοσιογραφος δε θα τολμησει να αποκαλυψει την πραγματικοτητα στο λαουτζικο. Γιατι ειναι τοσο προκλητικα απεχθης, που ακομα και ενα εξαχρονο παιδι θα καταλαβαινε τι βρωμια και μεθοδευση υπαρχει απο πισω. Μονο με συλλογικη, στοχευμενη και δυναμικη αντιδραση του κοσμου με οσα νομιμα μεσα διαθετει, θα μπει φραγμος στα σχεδια της νεοταξικης Αλητ που θελει να γινει Παγκοσμιος Βεζιρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 2:58 μ.μ.

    Δεν χρειάζεται φασαρία και αναστάτωση: απλά να εφαρμοστεί ο νόμος.

    Ποινικός Κώδικας

    Άρθρο 76
    Δήμευση
    1. Αντικείμενο που είναι προϊόντα κακουργήματος ή πλημμελήματος το οποίο πηγάζει από δόλο, καθώς και το τίμημά τους, και όσα αποκτήθηκαν με αυτά, επίσης και αντικείμενα που χρησίμευσαν ή προορίζονταν για την εκτέλεση τέτοιας πράξης μπορούν να δημοσιευθούν αν αυτά ανήκουν στον αυτουργό ή σε κάποιον από τους συμμετόχους. Για άλλες αξιόποινες πράξεις, το μέτρο αυτό μπορεί να ληφθεί μόνο στις περιπτώσεις που ορίζει ειδικά ο νόμος.
    2. Αν από τα ανωτέρω αντικείμενα προκύπτει κίνδυνος της δημόσιας τάξης, η δήμευσή τους επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όποιον τα κατέχει, έστω και χωρίς την καταδίκη ορισμένου προσώπου για τη πράξη που τελέστηκε. Η δήμευση εκτελείται και κατά των κληρονόμων, αν η απόφαση έγινε αμετάκλητη ενόσω ζούσε εκείνος κατά του οποίου απαγγέλθηκε η δήμευση. Αν δε προηγήθηκε καταδίκη ορισμένου προσώπου ή δεν μπορούσε να γίνει δίωξη τη δήμευση διατάσει είτε το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση είτε το δικαστήριο πλημμελειοδικών, με πρόταση του εισαγγελέα.
    3. Σε κάθε περίπτωση δήμευσης, το δικαστήριο αποφασίζει αν αυτά που δημεύθηκαν πρέπει να καταστραφούν.

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ΣΤΡΟΦΗ,ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ !

    "Σέ γνωρίζω από την κόψη
    τού σπαθιού την τρομερή
    σέ γνωρίζω από την όψη
    πού με Βιά μετράει την γή!

    Η Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α !Ως γυναίκα...!

    Ο ποιητής δεν λέει Βία
    αλλά {Βιά}...

    ΛΕΞΙΚΟ:

    1.βία=,σωματική δύναμις,ρώμη
    πνευματική δύναμις,προσωποποίησις τής βίας,χρήσις σωματικής ή υλικής ή ηθικής δυνάμεως πρός επιβολήν θελήσεως,βιαιότης,πράξη βίας,βιαιοπραγία,βίαιος τρόπος,βιαίως,πρός βίαν,αυθαιρεσία,βία,....

    2.βιά=η σπουδή,η βιασύνη,τό λίαν σπεύδειν..
    π.χ. "η βιά τού νερού χάλασε τον δρόμα"....

    Η Ελευθερία τών Ελλήνων βιαζόταν να δεί τά παιδιά της "ελεύθερα,"από τά δεσμά της σκλαβιάς!είχε την μεγάλη έννοια-σπουδή,να μήν χαθεί ούτε ένα λεπτό...γιά να επιβάλλει
    τήν θέλησή της στούς τυράννους!
    μέ τό σπαθί,τήν σωματική ανδρεία,αλλά καί με το ηθικόν θάρρος !
    ΧΑΙΡΕ !Ω ! ΧΑΙΡΕ Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α!
    Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ !
    ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΤΑΘΕΙ ΩΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΣ !
    ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΎΕΤΑΙ !
    Μερικοί προσπαθούν να δώσουν παραπλανητικές εξηγήσεις στό όρο-λέξη "ΒΙΑ".
    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΟΧΗ ,ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΟ "ΦΩΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ!".
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ ΑΠΕΛΛΗ 20 Δεκεμβρίου 2010 2:06 μ.μ.

    Βλέπεις που σου έλεγα χθες ότι τα μεγάλα λόγια τα παχιά δεν χορταίνουν;
    Άλλα έγραφες χθες. Χειμαρρώδεις, υπό οίστρου ελληνοπρεπούς κατεχόμενος, μήπως είχες πιει κανένα ποτηράκι; Τώρα γράφεις πιο νηφάλια.

    Η Ελλάδα σβήνει, Απελλή και το κακό είναι ότι δεν βλέπω πώς θα αναστραφεί το κλίμα. Όταν χθες άκουσα από το βήμα της Βουλής τον γελοιωδέστατο Γιωργάκη να μας διαβεβαιώνει ότι από το 2012 θα έχουμε ανάκαμψη (πώς μωρέ;), μ' έπιασε απελπισία. Είναι δυνατόν να είμαστε τόσο ζώα, που να έχουμε τέτοιο πρωθυπουργό; Είναι δυνατόν να μας θεωρούν για τόσο ζώα, ώστε να μας κοροϊδεύουν σε τέτοιο βαθμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχθες το μεσημερι σε μια ακρως ενδιαφερουσα αφηγηση για το πως το κρατος του Ισημερινου υπο την προεδρια του Κορια,κατωρθωσε να βγαλει την χωρα απο μια ιδια με την Ελλαδα κατασταση και πως αποπληρωσε ταχυστα το χρεος που της ειχε επιβαλλει η παγκοσμια τραπεζα.Ενδεικτικα αναφερω οτι κατεγραψε το πραγματικο χρεος της χωρας,κυρησσοντας παρανομα και αρα μη πληρωτεα τα πολλαπλασια χρεη που ειχε η χωρα.Κατοπιν τους τα εξαγορασε στο 1/3 της αξιας τους απειλωντας.Ειναι περιεργο διοτι ακομα και στον Ισημερινο,κρατηθειτε,η Ζημενς,οι 'οικοι',η Μοργκαν στανλευ και τα αλλα ευαγη ιδρυματα.Αν αλλαζε ο αφηγητης τα ονοματα θα εβαζα στοιχημα οτι μιλαμε για Ελλαδα.Θα ηταν ακρως διαφωτιστικο αν μπορουσε καποιος να βρει στοιχεια και να το αναρτησει στο ιστολογιο.Η εκπομπη ηταν στο ραδιοφωνο του ΣΚΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητηρια φιλε Σαββα για την δημοσιευση του αρθρου που ζητησα.Σχολιασα χωρις να εχω διαβασει τις αναρτησεις σου πιο κατω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 20 Δεκεμβρίου 2010 7:36 μ.μ.

    Βλέπεις που σου έλεγα χθες ότι τα μεγάλα λόγια τα παχιά δεν χορταίνουν;
    Άλλα έγραφες χθες. Χειμαρρώδεις, υπό οίστρου ελληνοπρεπούς κατεχόμενος, μήπως είχες πιει κανένα ποτηράκι; Τώρα γράφεις πιο νηφάλια.

    ----------------------------
    Βρε ανώνυμε φίλε, τι εννοείς άλλα έγραφα χθες; Αναφέρεσαι στα περί Ρήγα Φεραίου και στην πίστη μου-ελπίδα μου για την ανάκτηση κάποια στιγμή στο μέλλον της Πόλης και την αναβίωση της Ρωμανίας; Βλέπεις δεν βάζεις και ένα νικ για να ξέρω ποιος είσαι!
    Εν πάσει περιπτώσει επειδή είσαι μάλλον εκείνος, έχω να σου πω ότι αυτά που γράφω σήμερα δεν έρχονται σε αντίφαση με αυτά που έγραψα χθες! Απλώς επειδή σήμερα αναφέρθηκα συγκεκριμένα και στα μεγάλα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εσύ θεώρησες ότι τα λόγια μου είναι πιο κοντά στις δικές σου απόψεις και άρα πιο νηφάλια!
    Στα χθεσινά αισιόδοξα λόγια μου δεν έθεσα το ζήτημα της προδοτικής σημερινής διακυβέρνησης, διότι πολύ απλά όλα αυτά που πιστεύω ότι θα συμβούν, προυποθέτουν και την ύπαρξη μιας άλλης πατριωτικής διακυβέρνησης. Δε νομίζω να πιστεύεις ότι θεωρώ πως όλα αυτά θα γίνουν με τον ΓΑΠ ή με τον Αντωνάκη;;
    Από την άλλη δε μπορώ να δεχτώ αδιαμαρτύρητα ότι η Ελλάδα σβήνει!
    Δε συμμερίζομαι την απαισιόδοξη οπτική σου, διότι είμαι από αυτούς που κατεβαίνουν συστηματικά στις διαδηλώσεις για τα Εθνικά μας θέματα και έτσι δικαιούμαι να αισιοδοξώ με το δικαίωμα του ανθρώπου που αγωνίζεται έστω και με την ελάχιστη συνεισφορά του. Όσοι μένουν στα σπίτια τους μπορούν να είναι και απαισιόδοξοι και να παρακολουθούν με την πίτσα στο χέρι την Ελλάδα να σβήνει!
    Εγώ όχι!
    Τέλος πάντων το κρασάκι που πίνω είναι πολύ καλό και είμαι πρόθυμος να το μοιραστώ και μαζί σου. Ας μεθύσουμε λοιπόν από το Αθάνατο Κρασί του ΄21 και μη χολοσκάς για νηφαλιότητες. Αυτό το κρασί δεν χαλάει το κεφάλι, δυναμώνει την καρδιά και κάνει πέρα κάθε εθνική "νόσο" και κάθε ηθική "μαλακία"!

    Φιλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.