2/12/10

Ασφάλεια



Tου Aλεξη Παπαχελα


Τις προάλλες, πέρασα από ένα κεντρικό ξενοδοχείο όπου διεξαγόταν ένα συνέδριο με πολλούς επίσημους προσκεκλημένους. Περιμετρικά ήταν στοιχισμένοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και σε κάθε γωνία υπήρχαν 2 - 3 τροχονόμοι. Στην κεντρική είσοδο ήταν εγκατεστημένα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλου, όχι ένα, αλλά δύο παρακαλώ. Οπως θα ακούγαμε σε κάποιο δελτίο ειδήσεων, «δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας»... Ολο αυτό όμως ήταν ένα σόου χωρίς ουσία. Κόσμος πέρναγε από τους ανιχνευτές μετάλλου οι οποίοι κουδούνιζαν ασταμάτητα χωρίς να παρεμβαίνει κανείς από τους άνδρες ασφαλείας που, υποτίθεται, ήλεγχαν την όλη διαδικασία. Συζητούσαν μεταξύ τους αμέριμνοι χωρίς να δίνουν καμία σημασία στο... γιατί χτυπούσε ο συναγερμός.

Ολα δείχνουν, δυστυχώς, ότι ανεξάρτητα από το πόσο δραματικά είναι τα τρομοκρατικά περιστατικά που έχουμε ζήσει, δεν βάζουμε μυαλό ούτε ως κράτος ούτε ως κοινωνία. Πριν από μερικούς μήνες, έσκασε μία βόμβα και σκότωσε έναν άνθρωπο στην καρδιά του ελληνικού κράτους, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τα δέματα με τα εκρηκτικά που εστάλησαν σε διάφορες πρεσβείες και υπηρεσίες. Ρώτησα έναν αξιωματούχο που γνωρίζει καλά τα θέματα ασφαλείας αν έχει αλλάξει κάτι πραγματικά στα μέτρα προστασίας υπουργείων, δικαστηρίων, υπηρεσιών κ. λπ. 


«Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τίποτα απολύτως», μου απάντησε. Μόνον ο πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί απέκτησαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τις μετακινήσεις τους, εγκαταλείποντας την απερισκεψία των πρώτων μηνών στην εξουσία.


Κατά τ’ άλλα, βασικά κυβερνητικά και δικαστικά κτίρια παραμένουν ευάλωτα σε κάθε τύπου ενέργεια. Βρίσκω, για παράδειγμα, καταπληκτικό πως οι έχοντες δικηγορική ταυτότητα δεν περνούν από έλεγχο στην είσοδο των Δικαστηρίων στην παλιά Σχολή Ευελπίδων. Προφανώς, δεν μπορεί κάποιος να είναι δικηγόρος και να μεταφέρει προς ιδίαν χρήση ή για λογαριασμό πελάτη του εκρηκτικά ή όπλα... Αλλά και σε άλλα κτίρια, τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικώς πλημμελή.


Το ζήτημα είναι πώς αλλάζει αυτή η κουλτούρα. Πώς κάνεις τους αξιωματικούς που έχουν την ευθύνη να ελέγχουν συνεχώς τους υφισταμένους τους, να δοκιμάζουν τα μέτρα ασφαλείας και γενικώς να είναι πάντοτε «στο κόκκινο»; Η συνήθης ρουτίνα είναι να ξεσηκώνονται όλοι για μερικές μέρες, άντε και εβδομάδες, έπειτα από ένα χτύπημα και μετά επιστρέφουν άπαντες στην παραδοσιακή μακαριότητα.


Η Ελλάδα, όμως, μπαίνει σε δύσκολους καιρούς, η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση θα εκδηλωθεί και με βίαιους τρόπους είτε από ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα είτε από επίδοξους τρομοκράτες. Αν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με χαλαρότητα αυτά τα ζητήματα, προκαλούμε την τύχη μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής επανεξέταση και ασφυκτικός έλεγχος των μέτρων ασφαλείας σε καίρια σημεία. Ξέρω ότι δεν μας πάει, στην κουλτούρα μας, και πως προτιμάμε πολλές φορές ένα κράτος «χύμα», αλλά θα έπρεπε ήδη να είχαμε καταλάβει πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το κόστος αυτής της αδιάφορης αντιμετώπισης.

9 σχόλια:

  1. Μέλος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ δὲν εἶναι;
    Τί μέτρα ἀσφαλείας ἔχουν ἀλήθεια στὸ ΕΛΙΑΜΕΠ;
    Μᾶλλον φοβάται μὴν τυχὸν καὶ ἔχει τὴν τύχη τῶν ἀφεντικῶν του ἀμερικανῶν, ποὺ μὲ τὸν ἡγεμονισμό των ἔχουν κάνει ὅλη τὴν ὑφήλιο ἐχθρούς των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά κάνουν οι αστυνομικοί με τις μειώσεις και τους πενιχρούς μισθούς τι περιμένεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα Παπαχελά, σε θέλει όλη η χώρα,,,
    Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον του άρθρου του θα ήταν να μας περιγράψει τον έλεγχο που υφίσταται όταν πάει στις συγκεντρώσεις της λέσχης Μπιλδερμπεργκ της οποίας είναι μόνιμο μέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αυτο που τον νοιάζει είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και να πιάνει πανικός, όπως τους αμερικανούς, κάθε φορά που τα διάφορα κέντρα εξουσίας φωνάζουν "τρομοκρατία" για να φοβηθεί ο κοσμάκης. Τον νοιάζει ακόμα και το λέει ανοιχτά το πως θα αντιμετωπιστεί ή αντίδραση του κόσμου στα μέτρα του Μνημονιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ουσία του άρθρου δεν είναι τα μέτρα ασφαλείας αλλά κατά πόσο στην Ελλάδα υπάρχει έστω ίχνος επαγγελματισμού. Η φράση προηγούμενου σχολιαστή "καλά κάνουν οι αστυνομικοί με τις πενιχρές αμοιβές" είναι ενδεικτική της κλασσικής ελληνικής μαλ....εχμ, συγνώμη αδιαφορίας ήθελα να πω.
    Αν τα λεφτά δεν είναι καλά σε μια δουλειά, αλλάζεις δουλειά. Από τη στιγμή που δέχεσαι να μείνεις και να εργαστείς κάνεις και τη δουλειά σου σωστά (και σαφώς διεκδικείς παράλληλα αύξηση ή ό,τι άλλο). Και μη γελιόμαστε, όπως ένας διεφθαρμένος όσα και να παίρνει πάντα θα θέλει κι άλλα έτσι και ένας τεμπέλης που έχει μάθει να μην κάνει τη δουλειά του θα συνεχίσει να τεμπελιάζει και με υψηλό μισθό. Είναι αναπόφευκτο όταν δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση της απόδοσης και κανένας έλεγχος του καθενός.
    Όσο για τα μέτρα ασφαλείας αυτά καθεαυτά, την επόμενη φορά που κάποιο παιδάκι που παίζει τον τρομοκράτη θα βάλει μια βόμβα μέσα σε ένα δικαστήριο, υπουργείο, αστυνομικό τμήμα και θα σκοτώσει 2-3 είμαι σίγουρος ότι όλοι θα βρίζουμε τους "μπάτσους" που δεν ξεστραβώθηκαν να δουν κοτζάμ βόμβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ή κάνεις κάτι όπως πρέπει, ή δεν το κάνεις καθόλου...
    Στο κάτω κάτω αυτό είναι το επάγγελμά σου και αυτό θα έπρεπε να λεέι ο επαγγελματισμός σου.....

    Πήξαμε στα "γιαλατζί"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Αν τα λεφτά δεν είναι καλά σε μια δουλειά, αλλάζεις δουλειά"


    ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΟΥΝ. ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΛΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ "ΠΙΣΩΓΛΕΝΤΗΔΕΣ" ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΚΙΑ.
    ΕΓΩ ΜΕ ΒΡΑΚΙΑ ΚΑΙ @@@@@@@@@@@---->> ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.