17/12/10

Η Αμερικανική Βουλή αναγνωρίζει την Μάχη του Μαραθώνα ως μια από τις σημαντικότερες της Ιστορίας

Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Ψήφισμα 1704, που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Δημοκρατικός νομοθέτης James McGovern από την Πολιτεία Μασαχουσέτη, με το οποίο αναγνωρίζεται ότι οι Αθηναίοι πολεμιστές, που αγωνίστηκαν στον Μαραθώνα το 490 ΠΧ, κατατρόπωσαν τον αριθμητικά ισχυρότερο ξένο εισβολέα που τους επιτέθηκε και πως η νίκη τους εκείνη συνέβαλε στο να συνεχιστεί η ανάπτυξη του καινούργιου τότε συστήματος διακυβέρνησης που ονομάστηκε «δημοκρατία», στις βασικές αρχές του οποίου και στηρίχτηκε αιώνες αργότερα η ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το μέτρο κηδεμόνευαν 44 συνολικά νομοθέτες και από τα δύο κόμματα, πρωτοστατούντων των συμπροέδρων της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο, βουλευτών Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανού από την Φλόριντα, και Carolyn Maloney, Δημοκρατικής από την Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και των ελληνικής καταγωγής βουλευτών John Sarbanes, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, Zack Space, από την Πολιτεία Οχάιο, Niki Tsongas, από την Πολιτεία Μασαχουσέτη και Dina Titus, από την Πολιτεία Νεβάδα.

Το Ψήφισμα 1704 της Αμερικανικής Βουλής κάνει επίσης συγκεκριμένη αναφορά στον αγγελιοφόρο Φειδιπίδη που έτρεξε μια απόσταση 26 μιλίων για να μεταφέρει από τον Μαραθώνα στους Αθηναίους την είδηση της νίκης και που ξεψύχησε αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την ιερή αυτή αποστολή του, εμπνέοντας κατοπινές γενιές να καθιερώσουν τον Μαραθώνιο σαν άθλημα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ξεκίνησαν το 1896 στην Αθήνα.

Το Βουλευτικό Ψήφισμα, που εγκρίθηκε με ψήφους 359 υπέρ έναντι 44ων κατά, τονίζει ότι ένα χρόνο μετά την θέσπιση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Αθλητικός Όμιλος της Βοστώνης, στην Πολιτεία Μασαχουσέτη, καθιέρωσε κι αυτός Μαραθώνιο τον οποίο διοργανώνει αδιάκοπα κάθε χρόνο από το 1897 στην Βοστώνη. Το Ψήφισμα κάνει ακόμα ειδική μνεία σε μια τελετή η οποία έγινε το 2007 στον Μαραθώνα, στο Μνημείο των Ελλήνων ηρώων που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη. Στην τελετή εκείνη ανάφτηκε από τις ακτίνες του Ήλιου μια φλόγα που συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, τα Ολυμπιακά ιδεώδη και την ειρήνη. Η φλόγα μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στο Hopkinton της Μασαχουσέτης, το οποίο έκτοτε αδελφοποιήθηκε με τον Μαραθώνα.

Σύμφωνα με το Ψήφισμα, η Φλόγα του Μαραθώνα, από το 2008 μέχρι σήμερα παραμένει αναμμένη συνεχώς στο Hopkinton για να τιμά την μνήμη όλων των μελών των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που, όπως οι Αθηναίοι πολεμιστές του 490 ΠΧ, έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Πρόκειται για την ίδια Φλόγα που δρομείς μετέφεραν πρόσφατα από την Μασαχουσέτη στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, για τον 35ο ετήσιο Μαραθώνιο των Πεζοναυτών, στον οποίον πήραν μέρος 30 χιλιάδες αθλητές και για άλλες εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2,500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα.

Το ψήφισμα καταλήγει τονίζοντας ότι η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει μαζί με την Πρεσβεία της Ελλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους πολίτες του Hopkinton και του Μαραθώνα καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες ανά τον κόσμο Μαραθωνοδρόμους, στον εορτασμό της φετινής μεγάλης επετείου της Μάχης του Μαραθώνα, την οποία και θεωρεί ως μια από τις σημαντικότερες μάχες της ανθρώπινης ιστορίας.

Το Ψήφισμα 1704 εγκρίθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή λίγες ημέρες πριν λήξουν οι εργασίες του 111ου Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.http://www.sofiatimes.com

19 σχόλια:

  1. Γιατί άραγε τόση αρχαιολαγνεία εκ μέρους των Αμερικανών; Μήπως ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Ιράν και ψάχνουν ιστορικά ερείσματα για την ιμπεριαλιστική τους πολιτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ναι, όποτε τους συμφέρει είναι φιλέλληνες και όποτε όχι φιλότουρκοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποδεικνυεται οτι οι προγονοι μας δεν υπηρξαν ως μια σελιδα της ιστοριας αλλα θεμελιωσαν αξιες διαχρονικες, σεβαστες απο ολον τον πολιτισμενο κοσμο.Μονο στη χωρα μας καποιοι για να κρατησουν την εξουσια τους προσπαθουν να απαξιωσουν τον Ελληνισμο και να πετυχουν τον ακρωτηριασμο του πνευματος του λαου μεσω της χριστιανικης θρησκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποδεικνυεται οτι οι προγονοι μας δεν υπηρξαν ως μια σελιδα της ιστοριας αλλα θεμελιωσαν αξιες διαχρονικες, σεβαστες απο ολον τον πολιτισμενο κοσμο.Μονο στη χωρα μας καποιοι για να κρατησουν την εξουσια τους προσπαθουν να απαξιωσουν τον Ελληνισμο και να πετυχουν τον ακρωτηριασμο του πνευματος του λαου μεσω της χριστιανικης θρησκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 17 Δεκεμβρίου 2010 3:50 μ.μ.
    17 Δεκεμβρίου 2010 3:51 μ.μ.

    Ουτε ο sterg δεν θα μας ταλεγε τοσο ξεκαθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν η Πολιτική της Ελλάδος ήταν διαφορετική,δηλαδή οι Ηγέτες της δεν ήταν όπως τό μυθικό τέρας η
    ΣΦΙΓΓΑ,θα είχαμε καλλίτερη πορεία ως έθνος !
    "έπεμψε γάρ ΄Ηρα Σφίγγα,ή μητρός μέν Εχίδνης ήν πατρός δέ Τυφώνος,είχε δέ πρόσωπον μέν γυναικός,στήθος δέ καί βάσιν καί ουράν λέοντος καί πτέρυγας όρνιθος".Απολλδ.3,5,8.
    Εάν δηλαδή φέτος γινόταν εορτασμός,προετοιμασία,από όλους τούς φορείς της Ελλάδος,με Παγκόσμια ΠΡΟΒΟΛΗ,πιστεύω ότι θα βούλιαζε η Αττική από τόν κόσμο...
    χρήμα ,μέσω των Πολιτιστικών εκδηλώσεων !
    Πιστεύω ότι οι Ηγέτες της Πατριδος μας είναι αντί Έλληνες,δηλαδή πολεμάνε ισως απο ΄Αγνοια,κάθε τι τό ελληνικό ! Καί όποιος μιλάει γιά τούς προγόνους μας,τόν αποκαλούν αλαφροίσκιοτο,κάτι σάν νεραιδικό ! Αλλά και ρατσιστή !
    και αντι-πατριώτη !
    Εύ γε στούς Αμερικάνους,γιατί έχουν διαβάσει τον Θουκυδίδη !
    "τό τού κρείττονος συμφέρον"
    ΠΟΛΥΒΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και στο επόμενο θα ήθελα να πούνε κάτι για τον Μ.Αλέξανδρο ότι έφερε την δημοκρατία της αρχαίας Ελλάδας στη μέση ανατολή. Αυτό θα με άρεσε ακόμα πιο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανωνυμε 6.28.Προς ενημερωση σου,ο σφαγεας μπους σε λογο του σε αμερικανικη βαση στο Ιρακ,παρομοιασε τον εαυτο του ως Μεγαλο Αλεξαντρο που εκστρατευσε για να εγκαθιδρυσει την Δημοκρατια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα δύο πρώτα σχόλια τα είπαν όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναία
    να συμπληρώσω κι εγώ κάτι. Όλη αυτή η βαβούρα δεν είναι τίποτα άλλο από μια καλοστολισμένη "βιτρίνα" αυτών που θέλουν να επιτεθούν στους Πέρσες.
    Αν θυμάσαι το Χόλλυγουντ είχε φτιάξει μια ταινία με τίτλο οι "300" αν δεν κάνω λάθος που παρουσίαζε τον Ξέρξη (τέλος πάντων ποιος ήταν) σαν μαύρο και ομοφυλόφιλο.
    Είναι πάγια η τακτική αυτών που εγκληματούν εναντίον αθώων ανθρώπων κάνοντας τους ψυχολογικό πόλεμο πρώτα κατόπιν τους ξεγυμνώνουν
    από την έννοια "άνθρωπος" και μετά τους βομβαρδίζουν. Τα ίδια, οι ίδιοι σατανάδες έκαναν στο Ιράκ και Αφγανιστάν .
    Χίτλερ ανεβάζανε, τον Σαντάμ τέρας τον κατεβάζανε και μετά οι μπόμπες πάνω στα γυναικόπαιδα ενός δύστυχου λαού που έχει πλήξει και την Πατρίδα μας με τους πρόσφυγες του πολέμου.


    Λόνι Σερφατή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Oι Βυζαντινοί πρόγονοί μας διαφύλαξαν τόν ευρωπαϊκό πολιτισμό γιά χίλια χρόνια. Τά ελληνοχριστιανικά ιδεώδη θά είχαν χαθεί αν είχαν πλημμυρίσει τήν περιοχή Πέρσες (7ος αιώνας), Αραβες (8ος), Σελτζούκοι (11ος) καί όλο τό κακό συναπάντημα πού πλάκωνε από τήν Ασία, όπως καλή ώρα τώρα.

    Τό τουρκόδουλο όμως κράτος μας γιά νά μην δυσαρεστήσει τήν Τουρκία θάβει τήν βυζαντινή ιστορία, γιατί πρέπει να ξεχάσουμε ότι τά εδάφη πού κατέχουν οι Τούρκοι είναι κλεμμένα.

    Ετσι κανείς ευρωπαίος δέν γνωρίζει τί εστί βυζαντινή αυτορκατορία καί πως τό τρίπτυχο των αξιών της σύγχρονης Ευρώπης (Χριστιανισμός, ρωμαϊκό δίκαιο, ελληνική φιλοσοφία) που είχε μιλήσει ο Ντέ Γκώλ, διατηρήθηκε ως κόρη οφθαλμού από τούς βυζαντινούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Eνας ιστορικος του 19ου αιωνα (Λορδος Μακκαυλευ)ειχε γραψει οτι η μαχη του Μαραθωνα ειναι πιο σημααντικηγιατην Αγγλια απο την μαχη του χαστιγξς.Ας μου επιτραπει να προσθεσω οτι ο Μαραθωνας επετρεψεστο δεντρο της Ελευθεριας να ανθησεικαι στον Πολιτισμο μας να γεννηθει,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατά βάθος, μη νομίζετε ότι δεν ξέρουν όλοι αυτοί οι ξένοι τι οφείλουν στον ελληνικό πολιτισμό.
    Ομως οι πολιτικές τους παίζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Κατά πού το ποτάμι, κατά πού και το ρεύμα.
    Το θέμα είναι να είμαστε εμείς πάντα έτοιμοι να υπερφαλαγγίζουμε τις απαξιωτικές τους ρυπές-όταν μας τις εκτοξεύουν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. //...ο Μαραθωνας επετρεψεστο στον Πολιτισμο μας να γεννηθει,,,,//
    Boulgari 1:50 μ.μ.
    ------------------
    Ελληνικός πολιτισμός υπήρχε πολύ πριν τον Μαραθώνα κύριε "ιστορικέ".
    Θα είσαι και εσύ ένας από τους θιασώτες του Βερέμη (ΕΛΙΑΜΕΠ) ο οποίος μας λέει ότι ποτέ πριν δεν υπήρχε ελληνικό έθνος αλλά αυτό γεννήθηκε μετά το ...1821 !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 3:20 μ.μ.

    Έχει δίκιο ο Χρήστος. Η άνθηση του αθηναϊκού πολιτισμού, οριοθετείται από την Μάχη του Μαραθώνα και μετά, επειδή αι Αθήναι έγιναν η υπερδύναμις της εποχής. Ο "Ελληνικός" πολιτισμός δεν είναι κάτι ενιαίο ούτε ποιοτικά, ούτε χρονικά. Έχει στάδια και τόπο(ους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ 18 Δεκεμβρίου 2010 5:50 μ.μ.

    Η άνθηση του αθηναϊκού πολιτισμού, οριοθετείται από την Μάχη του Μαραθώνα και μετά, επειδή αι Αθήναι έγιναν η υπερδύναμις της εποχής.
    -----------------------------

    Ρε σεις ανιστόρητοι, τι θα ακούσουν ακόμη τα αυτιά μας;
    Για την Αθήνα του 7ου-6ου π.Χ αιώνα, της αρχαϊκής δηλαδή εποχής, δεν έχεις ακούσει ποτέ; Για Κόρες-Κούρους, μελανόμορφη αγγειογραφία, επιγράμματα, ποίηση, Σόλωνα κ.α δεν ξέρεις τίποτα;
    Άλλο θέλεις να πεις, αλλά το λες λάθος!

    Ο Ελληνικός πολιτισμός (χωρίς εισαγωγικά, γιατί τα βάζεις, της Δραγώνα είσαι;) είναι ΚΑΙ ενιαίος ποιοτικά ΚΑΙ χρονικά. ΚΑΙ ας έχει στάδια και τόπο(ους).
    Ο Όμηρος ενδιέφερε και ενέπνεε και επιδρούσε στην γλώσσα των Έλλήνων ποιητών και λογίων αδιάκοπα από τον 8ο π.Χ αιώνα μέχρι το Βυζάντιο αλλά και στις ημέρες μας.
    Να μην πω για τη μουσική, τους χορούς κ.α Αυτό δεν είναι συνέχεια και ενότητα πολιτισμική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΠΕΛΛΗ
    Περιμενεις απο τους ελληνοφωνους προβοκατορες να ξερουν Ελληνικη Ιστορια;

    Δις ΕΠΑΛΞΗ
    (της ισραηλοισραελεεινης καψουρας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όσο ξέρω εγώ τι έγινε πριν το μπιγκ μπανγκ, ξέρει από Ιστορία αυτός που δηλώνει ...καθηγητής εν Λονδίνω.
    Χρηστάκι, έχασες και την προθεσμία να υποβάλλεις αίτηση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μπας και μπεις και μάθεις τα βασικά στο "Ελληνικός (ή Ευρωπαϊκός) Πολιτισμός"...

    Αλλά και ο άλλος ο καλύτερος που λέει ότι πλην του Αθηναϊκού του 5ου αι. άλλος ελληνικός πολιτισμός δεν υπήρξε, λες και οι άλλοι που παρήγαν πολιτισμό, δεν ήσαν Έλληνες !!!
    Ξεπεράσατε και την Ρεπούση !!!
    Ούτε ο ...Καζαμίας δεν λέει τέτοιες μ@λ@κίες ...

    Ο Θεός να μας φυλάει από αυτούς που δηλώνουν "ειδικοί" στην Ελλάδα...

    Αλήθεια, με εκείνη την φωτογραφία που είσαστε δύο δέντρα, το ένα με γυαλιά, τι έγινε;
    Είναι μπελάς να την βάζεις και να την βγάζεις όταν υπογράφεις με άλλο νικ ή γράφεις ανώνυμα;;;

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αλήθεια, με εκείνη την φωτογραφία που είσαστε δύο δέντρα, το ένα με γυαλιά, τι έγινε;
    Είναι μπελάς να την βάζεις και να την βγάζεις όταν υπογράφεις με άλλο νικ ή γράφεις ανώνυμα;;;
    τζιμης =μεθοδος βλακιεας ανευ
    διδιασκαλου!αλλα κατα τ'αλλα ο απιστευτα και αβασταχτα ιστορικα ασχετος ισλαμολαγνος
    "απορει"γιατι του διαγρφουν τα σχολια!δεν παει μεχρι
    την γωνια να δει
    αν ερχομαι;οσο για ανωνυμα σχολια κτλ τι να πω τις δικες του δεν τις
    ακολουθω αλλα οπως και τον αυτον τον
    ιδιο αλλωστε τις περιφρονω!

    @Ποτε δεν ειπα οτι δεν ειπα οτι δεν υπηρχε ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ πριν τον Μαραθωνα αλλα τα περισσοτερα και τα συμαντικοτερα απο αυτα που αποτελουν ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ δεν υπηρχαν πριν τον Μαραθωνα και δεν θα μπορουσαν να υπαρξουν χωρις αυτον π.χ. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
    ΥΣ ο γννωστος πανασχετος θα μπορουσε ναμας πει απο που και πως μπορει να κρινει τιςπιστημονικες γνωσεις οποιοσηποτε;βασει γνωσεων που εχει αποκτησει στο αραβικο πεζοδρομιο= η ¨"σπανια ειδικοτητητα" του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.