13/12/10

Economist: Η Ελλάδα, οι μισθοί και η ανταγωνιστικότητα

«Απλώς διαιωνίζεται η ελπίδα ότι σε μερικά χρόνια οι χρεωμένες οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», αναφέρει ο «Economist», κάνοντας έναν απολογισμό για την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ευρωζώνη.



Σε μια νομισματική ένωση, με την ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία οριστική και αμετάκλητη, δεν είναι δυνατόν να κερδίσει κανείς ανταγωνιστικότητα με υποτίμηση του νομίσματος, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο «Economist» κάνει αναφορά στις «άκαμπτες αγορές εργασίας σε ορισμένες περιοχές (όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία), που σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε μεγάλες αυξήσεις των ονομαστικών μισθών. Ταυτόχρονα, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν ήταν αρκετά σθεναρή για να αντισταθμίσει».

«Η Ελλάδα», συνεχίζει το άρθρο, «προσπαθεί να μειώσει τη γραφειοκρατία και να σπάσει τα μονοπώλια της. Αλλά ένα μεγάλο μέρος του έργου βρίσκεται στη μείωση των μισθών και των τιμών».
http://www.epikaira.gr

9 σχόλια:

  1. Το επόμενο λογικό ερώτημα είναι το εξής: Πόσο τα εκατό του κόστους παραγωγής ενός προϊόντος εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος; Ο economist μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό; Και επίσης αν θεωρήσουμε πως το μισθολογικό κόστος είναι όντως υψηλό ποια θα πρέπει να είναι η πιθανή μείωσή του ώστε να είναι εμφανής στις τιμές καταναλωτή; Είναι σίγουρο πως ούτε ο economist μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό ούτε κανένας άλλος γιατί απλούστατα στην Ελλάδα σε μεγάλο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας ουσιαστικά οι μισθοί καθορίζονται ήδη με διαπραγματεύσεις και είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Αν ένα προϊόν έχει π.χ. κόστος 100 ευρώ και μισθολογικό κόστος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής 20% της τελικής τιμής μια μείωση κατά 15% των μισθών θα αντιστοιχούσε μόλις σε μείωση 3% της τελικής τιμής και με την προϋπόθεση πως αυτή θα περνούσε όλη στις τιμές καταναλωτή. Απλά μαθηματικά είναι αυτά και τίποτε περισσότερο. Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σε κάποιους τομείς εξωφρενικά υψηλό. Κυρίως στον Δημόσιο Τομέα. Το να μιλάμε γενικά και αόριστα για μισθολογικo κόστος δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να εξειδικεύσουμε. Αυτοί που παράγουν προϊόντα για την ελεύθερη αγορά πρέπει να αμείβονται και αυτοί που παράγουν υπηρεσίες για την παραγωγική διαδικασία πρέπει να αμείβονται με βάση τις αμοιβές αυτών που παράγουν για την αγορά. Είναι ο μόνος τρόπος να στηθεί ορθολογικό μισθολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Όχι στις οριζόντιες μειώσεις ναι στην εξειδίκευση των μέτρων που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν είναι δυνατόν να κερδίσει κανείς ανταγωνιστικότητα με υποτίμηση του νομίσματος, τονίζεται στο δημοσίευμα. Ενω φερνοντασ εργασιακο μεσαιωνα κερδιζουμε ανταγωνιστικότητα PUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το νέο μοντέλο αύξησης εσόδων των μεγάλο καρχαριών είναι το ποντάρισμα στην χρεωκοπία των κρατών.
    Από αυτό και μόνο εκατομμύρια εκατομμυρίων αλλάζουν τσέπες , που πάντα είναι οι ίδιες.
    Άρα δεν έγκειται στο κατά πόσο είναι απλά μαθηματικά διότι είναι ήδη γνωστό.
    Έγκειται στην αδηφάγα όρεξη ορισμένων που είναι πάντα οι ίδιοι.


    Κάλημέρα και απο μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης
    ένα παντελόνι τζιν για να παραχθεί κοστίζει
    στο Λεσοτο 7,78 δολάρια
    στην Αϊτή 7,52
    στη Νικαράγουα 7,89
    στη Κίνα 7,84

    στην Ελλάδα πόσο ?
    πόσο θα πέσει η τιμή αν μειωθούν τα μεροκάματα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να μειώσει το μισθολογικό κόστος, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, να διατηρήσει ή και να αυξήσει την κατανάλωση και να μειώσει την ανεργία το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ΜΕΙΩΣΕΙ τις ασφαλιστικές εισφορές πχ κατά 30% και να αφήσει τους μισθούς (του ιδιωτικού τομέα) ως έχουν.
    Στις ΔΕΚΟ κλπ το να μπει ένα πλαφόν 4000 ευρώ όπως λένε ή ακόμα και να μειωθούν μισθοί από πχ 2500 ευρώ και πάνω νομίζω ότι είναι παραπάνω από λογικό και υπό τις συνθήκες θέλει λίγο θράσος να διαμαρτύρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @13 Δεκεμβρίου 2010 3:06 μ.μ.

    Πλάκα κάνεις ρε, φίλε; τα ελληνικής κατασκευής τζην πουλιούνται 30-40 ευρώ. Τα τζην ξένης κατασκευής που αναφέρεις είναι για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών που τα πουλάνε 100, 200 και 300 ευρώ στα κορόιδα-καταναλωτές!
    Η μείωση μισθών ΠΟΤΕ δεν οδηγεί σε πτώση τιμών. Οδηγεί απλά σε αύξηση του κέρδους. Στην καλύτερη περίπτωση θα διατηρηθούν οι τιμές στο ίδιο ύψος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η βλακεία ορισμένων δεν έχει όρια,και όταν πρόκειτε για οικονομολόγους ακόμη χειρότερα,δηλαδή πρέπει να έχεις σπουδάσει 25 χρόνια στα ''καλύτερα'' πανεπιστήμια για να αντιληφθείς ότι μειώνοντας τους μισθούς ταυτόχρονα μειώνεις και την αγοραστική δύναμη;

    Καλό είναι να προσπαθείς να παράγεις φθηνά προιόντα αλλά πρέπει παράληλα να μπορούν και οι καταναλωτές να τα αγοράζουν.

    Ξαναθέτω το ερώτημα:

    Παγκοσμίως το χρήμα δεν το έχουν:

    1)Οι κυβερνήσεις

    2)Οι Λαοί

    3)Οι τράπεζες

    Ποιοί έχουν τα χρήματα οέο;;;;

    Το ξαναλέω,100(το πολύ) άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν στην κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων,τα οποία πρόσφατα απέσυραν απο τις αγορές με τη δικαιολογία της έλειψης εμπιστοσύνης,όσα λιγοστά χρήματα έχουν μείνει να κινούντε μας έχουν αφήσει να τα βγάλουμε πέρα,και το χειρότερο; Και αυτά τους τα ''ωφείλουμε''.

    Το καπιταλιστικό σύστημα στην πιο σκληρή και απάνθρωπη μορφή του.

    Αλλά εμένα δεν μου το βγάζουν απο το μυαλό,απέσυραν τα χρήματα τους και τα συσώρευσαν ενώ παράληλα επέβαλαν σκληρή λιτότητα σε όλο το δυτικό κόσμο γιατί κάτι σχεδιάζουν,κάτι πολύ μεγάλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οταν ελέγχεις το νερό, την τροφική αλυσίδα και τα φάρμακα (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) ελέγχεις το κόσμο.
    Ελέγχεις συνειδήσεις , κράτη, λαούς έθνη.
    Πόσες είναι οι πολυεθνικές εταιρίες παγκοσμίως που ελέγχουν το 80% των ως άνω;
    Κρίση : ανακατανομή των κερδών και των πόρων σε λιγότερους για να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα.
    Δύναμη εξουσία , απόλυτη κυριαρχία επί δικαίω και αδίκω επί ζωής και θανάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν περάσει ειδικό δικαστήριο ο Σημίτης και το επιτελείο του τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της χαμένης ανταγωνιστικότητας... Πιστεύω να το δέχονται αυτό και οι φανατικοί πΑΣΟΚοι. Βέβαια μεταστάντος του Ανδρέα, του πρώτου "άρξαντος χειρών αδίκων" στην οικονομία, αυτός φαντάζει Αρσακειάδα αλλά αυτόν έχουμε τώρα για δίκη (που δεν θα πάει ποτέ δηλαδή, αλλά έτσι να λέμε να παρηγοριόμαστε και να δίνουμε και το στίγμα του τι σκέφτεται ο κόσμος), ο άλλος ..."ωσεί παρών"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.