2/12/10

Ντοκουμέντα αναξιόπιστων στοιχείων που κατέθεταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στην Eurostat μετά το 1994

του Δημ. Στεργίου
Για πολλοστή φορά τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια η Ελλάδα είναι στο μάτι του κυκλώνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat για νέο κρούσμα ανακρίβειας των στατιστικών στοιχείων που υποβάλλονται. Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι αναθεωρήσιμα, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.
Έτσι συνεχίζονται οι αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναξιοπιστία της χώρας μας, μολονότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει και επανειλημμένως δηλώνει ότι έχει αποκατασταθεί!
Στη συνέχεια, παραθέτουμε το χρονικό των παρεμβάσεων της Eurostat από το 1994 έως σήμερα, με τις οποίες αναθεωρήθηκαν επί το δυσμενέστερον τα ωραιοποιημένα στοιχεία που κατέθεταν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις:
  • Το 1994: Στις 19 Σεπτεμβρίου 1994 συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ecofin το Πρόγραμμα Σύγκλισης 1994 – 1998 που είχε καταθέσει η τότε ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση. Στο κείμενο συμπερασμάτων του Ecofin, υπήρχε στο τέλος και η «βόμβα» της υπαγωγής της χώρας μας «στη διαδικασία ελέγχου του υπερβολικού ελλείμματος! Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το Συμβούλιο συμφώνησε να επανεξετάσει, στο πλαίσιο των διαδικασιών πολυμερούς εποπτείας της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ελέγχου των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης σε ετήσια βάση καθ΄ όλη την περίοδο που ισχύει αυτό το πρόγραμμα (1994 – 1998)».
  • Το 2000: Η αναξιοπιστία της χώρας μας είχε γίνει «βούκινο» στην Eurostat ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τα στοιχεία που αποστέλλονταν με βάση την περιβόητη «Δημιουργική Λογιστική»! Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τη διάψευση των ισχυρισμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από το διευθυντή της Eurostat Γκίντερ Χανραϊχ. Συγκεκριμένα, στις 28 Δεκεμβρίου του 2004 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς» επιστολή του Γκίντερ Χάνραϊχ ως απάντηση σε άρθρο του Κώστα Σημίτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα μια εβδομάδα πριν (21 Δεκεμβρίου 2004) υπό τον τίτλο «Η αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος έβλαψε την Ευρώπη» και στην οποία επισημαινόταν ότι η αναθεώρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων οφείλεται στην αναδρομική εφαρμογή νέων κανόνων. Ο Χάνραϊχ διαψεύδει τον Κώστα Σημίτη υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του παρουσίαζε ψευδή στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από κρατικά ομόλογα, στα οποία αναφερθήκαμε αναλυτικά πιο πάνω.
Η επιστολή του Γκίντερ Χάνράϊχ έχει ως εξής:
«Κύριε διευθυντά,
Διάβασα με ενδιαφέρον στις 21 Δεκεμβρίου 2004 το άρθρο «Η αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος έβλαψε την Ευρώπη» του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη. Η Eurostat συμφωνεί με τον κ. Σημίτη ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η επίβλεψη των λογιστικών στοιχείων των εθνικών Κυβερνήσεων. Η Eurostat συμφωνεί, επίσης, ότι το δημόσιο χρέος και τα στοιχεία περί του ελλείμματος πρέπει να μην επηρεάζονται από τον κύκλο των πολιτικών γεγονότων.
Ωστόσο, η Eurostat δεν μπορεί να συμφωνήσει με ορισμένους άλλους ισχυρισμούς του κ. Σημίτη, ειδικότερα ότι η αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων οφείλεται στην αναδρομική εφαρμογή νέων κανόνων. Τα ζητήματα αυτά έχουν καλυφθεί λεπτομερώς από την Έκθεση που παρουσίασε η Eurostat στην Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) την 1ηΔεκεμβρίου 2004 και στο Ecofin στις 7 Δεκεμβρίου 2004. Η Έκθεση αυτή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Eurostat. Μεταξύ των άλλων, η Έκθεση δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές είχαν σαφώς υποτιμήσει στις αναφορές τους τις αμυντικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταγραφής τους, είχαν υπερτιμηθεί τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και υπολόγιζαν λανθασμένα τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από τα κρατικά ομόλογα.
Η Eurostat διαπίστωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών ότι θα εφαρμόσουν τους κατάλληλους λογιστικούς κανόνες, αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε σωστά. Η αναφορά, επίσης, καταδεικνύει ότι, παρά τις ανησυχίες που είχε κατ’  επανάληψη εκφράσει δημοσίως η Eurostat , οι πληροφορίες που παρείχαν οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεπαν να καταλήξει στα σωστά μεγέθη του ελληνικού ελλείμματος.
Προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σειρά από πρωτοβουλίες. Η Κομισιόν υιοθέτησε στις 22 Δεκεμβρίου 2004 αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προτείνοντας σειρά μέτρων, όπως: η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Eurostat στην παρακολούθηση και την εξονυχιστική εξέταση των δημοσιονομικών δεδομένων, η ενίσχυση του προσωπικού και των οικονομικών μέσων της Eurostat, ώστε να διευκολυνθεί η επιτόπια επαλήθευση των δεδομένων που παρέχουν τα κράτη – μέλη, και η εξασφάλιση ελάχιστων προδιαγραφών ανεξαρτησίας και ακεραιότητας των στατιστικών υπηρεσιών. Άπαξ και εφαρμοσθούν, τα στοιχεία αυτά θα ενισχύσουν σημαντικά την αξιοπιστία των στοιχείων ως προς το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα».
  • Το 2002: Eurostat είχε επιχειρήσει απογραφή της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από τον Ιούνιο του 2002, δηλαδή επί κυβέρνησης Σημίτη. Έως τον Ιούνιο του 2002, όταν παρενέβη η Eurostat και αναθεώρησε βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονταν, μετά το 1999, ωραιοποιημένα και στις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόνο μετά την παρέμβαση της Eurostat, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσίευε στις ετήσιες και εξαμηνιαίες εκθέσεις της τα αναθεωρημένα στοιχεία.
«Οι μεγαλύτερες αναθεωρήσεις του χρέους, τονίζει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, αφορούν τα έτη 2000 (3,6 εκατ. μονάδες) και, ιδιαίτερα, το 2001 (7,6 εκατ. μονάδες), λόγω της έκδοσης νέων μορφών χρηματοοικονομικών προϊόντων (π.χ. τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, έκδοση προμετόχων κ.λπ), τα οποία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Eurostat, δεν περιλαμβάνονταν αρχικά στο χρέος».

  • Το 2003: Το 2003, δηλαδή επί κυβέρνησης Σημίτη, υπήρξε και νέα αναθεώρηση στοιχείων, τα οποία απεστάλησαν στην Eurostat στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του  Υπερβολικού Ελλείμματος».
  • Το 2004: Στις 27 Φεβρουαρίου 2004, δηλαδή δέκα περίπου ημέρες πριν από τις εκλογές, υπεβλήθησαν δημοσιονομικά στοιχεία στην Eurostat από την τότε κυβέρνηση Σημίτη, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος» (στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής υποχρεούνται όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλλουν στοιχεία στην Eurostat δύο φορές το χρόνο, δηλαδή την άνοιξη και το φθινόπωρο). Με βάση τα στοιχεία αυτά, γινόταν από την τότε κυβέρνηση η εκτίμηση ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 1,7% του ΑΕΠ το 2003 και θα περιοριζόταν στο 1,2% του ΑΕΠ το 2004. Είχαν προηγηθεί οι προβλέψεις της τότε κυβέρνησης Σημίτη για δημόσιο έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και η επικαιροποίηση για 1% του ΑΕΠ το 2003. Για το δημόσιο χρέος οι εκτιμήσεις ήταν για 102,4% του ΑΕΠ και στο 97,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Είχαν προηγηθεί όμως οι προβλέψεις για δημόσιο χρέος 90,5% του ΑΕΠ και η επικαιροποίηση για 94,4% του ΑΕΠ!
Στη σχετική ανακοίνωση της Eurostat επισημαινόταν ότι «επειδή συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις στατιστικές αρχές στην Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά το πλεόνασμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, τα γνωστοποιηθέντα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος πρέπει να θεωρούνται προσωρινά και είναι δυνατόν να αναθεωρηθούν».Όπως λένε και τώρα δηλαδή!
Πράγματι, στις 20 Μαρτίου 2004 η νέα, τότε, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλε αρχικά αναθεωρημένα προσωρινά στοιχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, εκτιμάτο ότι το έλλειμμα  το 2003 διαμορφωνόταν στο 2,95% του ΑΕΠ και  προβλεπόταν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ το 2004, ενώ το δημόσιο χρέος στο 103% του ΑΕΠ και 98,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Ύστερα από διαβουλεύσεις με την Eurostat, το έλλειμμα αναθεωρήθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ για το 2003, ενώ οι άλλες εκτιμήσεις δεν μεταβλήθηκαν. Τα νέα στοιχεία υποβλήθηκαν στις 3 Μαίου 2004 και δημοσιεύθηκαν στις 7 Μαίου 2004 από την Eurostat, η οποία όμως επεσήμαινε ότι «δεν είναι σε θέση να επικυρώσει πλήρως τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους για το 2003 και ενδεχομένως για προηγούμενα έτη…»
Στις 31 Αυγούστου 2004 υποβλήθηκαν νέα αναθεωρημένα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ελληνική κυβέρνηση στις 22 Σεπτεμβρίου 2004, αφορούσαν την περίοδο 2000 – 2004 και επικυρώθηκαν από την Eurostat με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2004. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω τόσο το έλλειμμα όσο και το δημόσιο χρέος για όλα τα έτη της περιόδου 2000 – 2004.
Τελικά, ύστερα από συστάσεις και συνεχείς αναθεωρήσεις τα στοιχεία για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκαν σε επίπεδα που απέχουν παρασάγγας από εκείνα που έδιναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2000 – 2004. Συγκεκριμένα, το δημόσιο έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ το 2003 και στο 7,8% του 2004, ενώ το δημόσιο χρέος στο 109,3% του ΑΕΠ το 2003 και στο 108,5% το 2004.
  • Το 2009: Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση προανήγγειλε τη δική του «Απογραφή», την οποία κατήγγελλε λυσσωδώς ως αντιπολίτευση. Και υπενθυμίζουμε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση και ο πρόεδρός του και σημερινός πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου για την «Απογραφή» της Νέας Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος στις 5 Απριλίου 2005: «Και έχουμε την απογραφή του κ. Καραμανλή, την απογραφή του κ. Αλογοσκούφη, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την οικονομία της χώρας. Σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι τώρα ανακαλύπτουν την έκταση των προβλημάτων της οικονομίας. Ψεύδονται. Ψεύδονται όχι μόνο διότι δεν κάνανε απογραφή με διαφάνεια, κάτι το οποίο εμείς ζητήσαμε, αλλά και γιατί είκοσι μέρες μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία στέλνει επίσημο έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να την ενημερώσει για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία...»
Δηλαδή, έκανε ακριβώς ό,τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ. Και δεν σύστησε μόνο Επιτροπή για την «Απογραφή», αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε, όπως και η Νέα Δημοκρατία το 2004, επιστολή στον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Χοακίμ Αλμούνια, με την οποία τον ενημερώνει ότι υπάρχει απόκλιση της τάξης του 1% τελικώς στους στόχους που είχε θέσει το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι για τη μείωση του ελλείμματος. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η μείωση του ελλείμματος που επετεύχθη με την εφαρμογή αυτών των μέτρων ήταν τελικώς της τάξης των 2,3 δισ ευρώ, έναντι πρόβλεψης που έκανε λόγο για 4 δισ ευρώ. Έτσι, καταρρίπτεται κι ο άλλος στόχος, που έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος κατά 1,7% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2009. Επίσης, αναφέρεται ότι  εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι προβλέψεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι ήταν υπέρ το δέον αισιόδοξες, ενώ την κατάσταση επιβάρυνε και το γεγονός ότι ορισμένα άλλα μέτρα, στα οποία είχαν επενδυθεί πολλά, όπως, για παράδειγμα, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, δεν προχώρησαν λόγω νομικών προβλημάτων που προέκυψαν.
Στις 18 Νοεμβρίου του 2009 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης Τράπεζας κ. Ζαν – Κλοντ Τρισέ  κατά την εμφάνισή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων παρουσίασε τα δεινά της δημοσιονομικής εκτροπής και  δημοσιονομικής εκτροπής, και τόνισε ξεκάθαρα ότι «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας... δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που δεν μπορούμε να τα εμπιστευθούμε». Ήδη, από το 2007 οι υπηρεσίες της Eurostat είχαν αντιληφθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την επιτήρηση βασιζόταν σε «πειραγμένα» στοιχεία. Δεν είχε όμως τη δικαιοδοσία να παρέμβει, καθώς για το ζήτημα εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση στοιχεία που εγκρίνει η Eurostat. Ισως έτσι εξηγείται γιατί αυτή τη φορά έκανε λόγο για το ενδεχόμενο μιας «πολύ προσεκτικής επιτήρησης της χώρας από όλα τα κοινοτικά όργανα».
Ερωτώμενος στην τηλεοπτική του συνέντευξη αν είναι αναπόφευκτες οι θυσίες στους μισθούς, απάντησε ότι «αν δεν κάνουμε θυσίες και η ανεργία αυξάνεται, τότε η κατάσταση είναι δύσκολη». Πρόσθεσε πάντως ότι δεν αναφέρεται μόνο στους μισθούς αλλά συνολικά στο κόστος παραγωγής, που «δεν μπορεί να αυξάνεται συνεχώς, πιο πολύ από τον μέσο όρο πληθωρισμού της Ευρωζώνης». Ο ίδιος εμφανίστηκε να είναι πλέον πεπεισμένος ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο τα διαβόητα πλέον «greek statistics», αλλά διαρθρωτικό

«Μπακαλόχαρτα» και τα Προγράμματα Σταθερότητας!

Τα απολογιστικά στοιχεία καταδεικνύουν τις σαθρές βάσεις στις οποίες στηριζόταν κάθε φορά η κατάρτιση των Προγραμμάτων Σταθερότητας που κατέθεταν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  αφού οι πραγματοποιήσεις, παρουσιάζουν πάντοτε σχεδόν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους. Όλα σχεδόν τα Προγράμματα Σταθερότητας αποδεικνύονταν κατά την εκτέλεσή τους όχι απλώς αναξιόπιστα, αλλά επιεικώς «μπακαλόχαρτα»! Από τα απολογιστικά στοιχεία, τις επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, κυρίως, από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Eurostat και τη γνωστή δημοσιονομική απογραφή προκύπτει ότι σε όλες τις χρήσεις συντρίβονταν όλες σχεδόν οι προβλέψεις των αντίστοιχων Προγραμμάτων Σταθερότητας και, φυσικά, των κρατικών προϋπολογισμών.
Οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και πραγματοποιήσεων, που σημειώνονταν κάθε χρόνο στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και σε όλα τα περιβόητα Προγράμματα Σύγκλισης και στο πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα αντίστοιχα «επικαιροποιημένα», τα οποία κατετίθεντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδεικνύουν ότι υπήρχε μείζον πρόβλημα στην κατάρτισή τους και, συνεπώς, μείζον πρόβλημα αξιοπιστίας τους.
Οι αποκλίσεις, για παράδειγμα, που σημειώθηκαν στο πρώτο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2000 – 2004, το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση Σημίτη στις 18 Δεκεμβρίου 2000 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin και με το οποίο δεσμευόταν τάχα ότι θα εφαρμοζόταν συνετή οικονομική και, κυρίως, δημοσιονομική πολιτική, είναι τεράστιες. Το Πρόγραμμα αυτό διαδεχόταν τα γνωστά Προγράμματα Σύγκλισης, αλλά είχε την ίδια πάντα σχεδόν τύχη ή τις ίδιες αποκλίσεις από τους στόχους, όπως και όλα τα προηγούμενα, τα οποία πάντα «επικαιροποιούνταν», αλλά και πάλι πάντα σχεδόν έπεφταν έξω στις προβλέψεις. Αρκεί να σημειωθεί τούτο. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2000 – 2004 πρόβλεπε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5,3% έως το 2004, αλλά ουδέποτε ξεπέρασε το 4,7%! Επίσης, πρόβλεπε για την ίδια περίοδο μέσο ρυθμό πληθωρισμού 2,3%, αλλά πάντοτε ήταν πάνω από το 3%! Ακόμη, πρόβλεπε ότι η ανεργία θα μειωνόταν στο 7,5% το 2004, αλλά  έφτασε στο 11,7% το 2000!.
Εκεί μάλιστα που συντριβόταν εντελώς η αξιοπιστία του Προγράμματος αυτού είναι στο δημοσιονομικό ισοζύγιο (έλλειμμα ή πλεόνασμα) και στο δημόσιο χρέος. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας πρόβλεπε ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα ήταν κατά την περίοδο αυτή … πλεονασματικοί (πλεόνασμα 2% το 2004) και το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν το 2004 στο 84% του ΑΕΠ. Από τις πραγματοποιήσεις στα αντίστοιχα χρόνια προκύπτει ότι, τελικά, όλοι οι κρατικοί προϋπολογισμοί και, φυσικά, τα Προγράμματα Σταθερότητας, μετά μάλιστα τις παρεμβάσεις της Eurostat, από ... πλεονασματικοί έγιναν τραγικά … ελλειμματικοί (5,2% του ΑΕΠ το 2003 και 6,1% του ΑΕΠ το 2004!). Επίσης, το δημόσιο χρέος από 84% του ΑΕΠ που ήταν στόχος για το 2004, τελικά διαμορφώθηκε στο 114,8% του ΑΕΠ το 2001 και στο 110,5 του ΑΕΠ το 2004!
Η διαπίστωση από τις τεράστιες αποκλίσεις (τελευταία στήλη του παρατιθέμενου πίνακα) είναι μελαγχολική. Διότι, παρά την ευνοϊκή ελληνική και διεθνή συγκυρία, τη σημαντική αύξηση των φόρων και τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική, όχι μόνο δεν επετεύχθη ο εθνικός στόχος για δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά επιδεινώθηκαν κιόλας βασικά οικονομικά μεγέθη. Η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση πραγματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και, φυσικά, του σταθερού εισοδήματος των εργαζομένων.
Παραθέτουμε μερικά ντοκουμέντα αναξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων για το 2001, 2001, 2003 και 2004, με την επισήμανση ότι θα συμπληρωθούν και για τα επόμενα χρόνια μόλις οριστικοποιηθούν μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Eurostat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η αναξιοπιστία των Προγραμμάτων Σταθερότητας
(Προβλέψεις, επικαιροποιήσεις, πραγματοποιήσεις)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
2001
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μεγέθη                    Πρόβλεψη  Επικαιρ.       Αναθεώρ.     Πραγματ..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Έλλειμμα (% ΑΕΠ   )                 0,5             0,1        -1,4         -3,6
Χρέος (% ΑΕΠ                          98,5           99,6     106,9      114,8
----------------------------------------------------------------------------------------------
2002
----------------------------------------------------------------------------------------------
Έλλειμμα (% ΑΕΠ)                   1,5            0,8         -1,4           -4,1
Χρέος (% ΑΕΠ)                       96,0          97,3      104,7         112,2
----------------------------------------------------------------------------------------------
2003
---------------------------------------------------------------------------------------------
Έλλειμμα (% ΑΕΠ)                2,0                1,0         - 1,7         -5,2
Χρέος (% ΑΕΠ)                     90,5             94,4       100,4       109,3
----------------------------------------------------------------------------------------
2004
----------------------------------------------------------------------------------------
Έλλειμμα (%ΑΕΠ)                  2,0                 1,2        - 1,2         6,1
Χρέος (% ΑΕΠ)                     84,0               90,0        97,7     110,5

3 σχόλια:

  1. ΚΛΕΒΟΥΝ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΔΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ ΤΗ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΡUΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΡΚΟΣ ΟΔΟΝΤΩΝ !

    -Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΟ '74 ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΥΓΙΕΣ ΧΡΕΟΣ 330 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ(ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ-ΑΥΤΟ-ΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ).

    -Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΕ 8 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ...
    -Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ...ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ,ΙΖΟΛΑ,ΠΙΤΣΟΣ,ΕΛΙΝΤΑ,ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ,ΧΡΩΠΕΙ...ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ
    ΤΟ "ΕASY MONEY SYSTEM"DHLADH DANEIA
    ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ...
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΑΜΥΝΕΤΑΙ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΟ "ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ"...ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΕΙ Η ΜΑΡΜΑΓΚΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ,ΛΟΓΩ ΤΙΜΙΟΤΗΤΟΣ !
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ "..ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ" ΗΤΑΝ
    1.ΝΑ ΧΑΛΑΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ....
    2.ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΩΝ ΑΘΕΑΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ..
    3.ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΤΟ "EASY MONEY SYSTEM"ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ "TIGHT MANEY SYSTEM"ME ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ !ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !
    -Ο ΜΙΤΣΟΤΑΚΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ,ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΚΟ(ΟΡΑ ΟΤΕ,ΜΕ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΤΑΧΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ,ΚΑΤΑ ΜΑΝΟ MINISTER ECONOMIKVN{OIKONOMIKΩΝ,ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ !),ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Α Ζ Η Μ Ι Ω Τ Ο !

    -Ο Κος ΣΗΜΙΤ-ΗΣ ! ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ GOLDMAN SACHS ttrapesa ebraik;,kai
    ΚΑΝΕΙ ΤΟ SWAP[LOGISTICK ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΔΗΘΕΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΥΡΩ...
    H GOLDMAN SACHS GIA TO SWAP ΑΡΠΑΖΕΙ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !
    Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Π.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΩΣ ΑΝΩ..ΚΑΙ ΣΤΗΝ MORGAN JP ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ !
    H GOLDMAN SACHS ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ,ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΛΑ...
    -ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΟΙ...ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ...ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΒΛΕΠΆΝ ΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥ ΑΕΡΙΤΖΗΔΙΚΑ....
    ΤΟ 2000 ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ "EASY MONEY SYSTEM" ΚΡΑΤΟΣ,ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ...!
    ΒΟΗΘΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΩΝ..
    ΜΜΕ (MEDIUM} ΚΑΤΕΒΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ...ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ..ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΕΤΟΧΕΣ ! ΚΑΙ ΤΑΦΑΓΑΝ...
    ΣΤΟ ΑΕΡΙΤΖΗΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ...ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ,ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο G.SORROS.ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΡΟΥΦΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΟΥΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ...
    ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ "TIGHT MONEY SYSTEM"
    ...ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ,ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ...
    ΡΕΥΣΤΟ ΑΕΡΑΣ...ΑΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ...
    ΤΑ ΒΑΡΗ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ...!

    ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ,ΩΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ ,"ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"....
    ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ...ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ...
    ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ SPREADS...Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ...

    ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΝΕ 320 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΡΕΟΣ
    ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟ 60% ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ,ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΟΜΟΛΟΓΑ,ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ...
    ΑΡΑ ΕΝΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΧΡΕΟΣ ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ...!ΑΦΟΥ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ...
    ΑΡΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΞΙΩΝΕΙ ΚΑΤΙ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ....!!!

    ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΝΤ(ΔΟΝΗΤΗ),ΒΑΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΖΑΒΕΛΑΙΝΑ ! ,ΤΟΝ Κ ΚΑΡΑΤΖΑΦΙΕΡΗ...ΕΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ...ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ...
    ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ 200 ΔΙΣ ΕΥΡΩ(ΤΟ 60%) ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΣΕ ΥΠΑΡΚΤΑ...ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ...!
    ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΝ ΕΜΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ..ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ...ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ !
    Ο Κ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ 7η ΣΕ ΧΡΕΟΣ....
    ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ...
    ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ{ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ},ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΛΑΘΡΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ,ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΥΜΕ,ΣΤΕΓΑΣΟΥΜΕ...ΔΩΡΕΑΜ ΚΑΙ ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ...
    ΑΙΓΑΙΟ..ΘΡΑΚΗ...ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΟΥΝ...
    ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ...ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ..ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΙ ΚΑΥΜΕΝΟΙ !

    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΕΨΙΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ,ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ !
    ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΞ ΥΑΛΟΥ,ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕ ΤΙΠΟΤΕ,ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΕ,ΓΙΑ ΤΑ Γ@ΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ,ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ...
    Ο ΔΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΚΟΥΦΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ,ΔΕΝ ΜΙΛΑ!ΚΟΡΟΙΔΟ ΕΙΝΑΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ,ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ..
    Ο ΔΕ ΑΡΑΧΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ,ΔΕΝ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΟΥ
    ΕΥ,ΡΕΜΟΥΛΑ,ΚΟΥ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ...
    ΑΝΕΒΗΚΕ ΔΕ (ΤΙ ΘΑΡΡΟΣ)ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΡΟΖΕ !,ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΥ Π Υ Ρ Ο Σ !
    ΠΙΝΑΝΕ ΔΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΜΙΛΗΤΟ...
    ΠΗΓΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ...ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΒΓΗΚΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΤΕ Ο ΜΠΡΑΙΖΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ...ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΡΕΛΛΕΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ...ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙ ΒΑλλον της ΘΡΑΚΗΣ...ΘΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΑΓΙΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ !,,,
    ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ,ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ,ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ,ΛΟΓΩ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ ΤΗΣ ΝΤΕ...
    ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ...ΑΝΕΛΑΒΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ....ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ !ΚΟΡΟΙΔΟ ΕΙΝΑΙ....
    ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ,Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ,ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΜΙΛΑΓΕ,ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...
    ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΑΦΕΡΗΣ ΕΚΕΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΤΖΑΒΕΛΑΙΝΕΣ....

    ΜΑΣ ΔΟΥΛΑΨΑΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΩΣΑΝΕ (ΥΠΟ-ΔΟΥΛΩΣΙΣ)ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .
    ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ !ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ...
    AVE KAISAR,
    AVE EYROPA
    AVE HELLAS
    AVE MARIA,...BELLA...
    AVE MAKAKA HELLINA ...AVE MNIMONIO..AVE TROS KAN...AVE OLY REN...AVE BEWER...AVE TROIKA...
    AVE MARKELA...AVE MNHMOSYNH !
    SARKASTIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.