4/12/10

Χανιά: Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο Harry Truman

Έως και τη Δευτέρα αναμένεται να παραμείνει στο λιμάνι της Σούδας το πυρηνοκινητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Harry Τruman. Το πλοίο κατάπλευσε στον προβλήτα της ναυτικής βάσης στο Μαράθι Ακρωτηρίου για λόγους ανεφοδιασμού και αναψυχής του πληρώματος.
Το Harry Truman ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο απέπλευσε στα τέλη του περασμένου Μαϊου από τη ναυτική βάση του Norfolk ως «ναυαρχίδα» της δύναμης κρούσης πλοίων, που είχαν αποστολή να μεταβούν στον Περσικό κόλπο, προκειμένου να κάνουν νηοψίες για μεταφορά όπλων προς το Ιραν.

Το αεροπλανοφόρο Truman έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αεροπλανοφόρου είναι 333 μέτρα, το πλάτος του 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα. Η έκταση του καταστρώματός του ξεπερνά τα 4.5 στρέμματα. Στις 2.500 καμπίνες του Truman διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του αεροπλανοφόρου είναι πως η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα. Επίσης, στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό.

Το αεροπλανοφόρο διαθέτει πυραύλους αέρος - αέρος Sea Sparrow, καθώς και αντιαεροπορικά πυροβόλα, μεταφέρει σμήνος βομβαρδιστικών, 4 F/A-18 Super Hornet και 3 F/A-18 Hornet, κατασκοπευτικά μικρά αεροσκάφη και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-2 Hawkeye παντός καιρού, σμήνος ηλεκτρονικών επιθέσεων για παρεμβολές σε ραντάρ και σμήνος 7 ελικοπτέρων καταστροφής υποβρυχίων.

Μαζί με το Truman στο Μαράθι κατάπλευσε και το συνοδευτικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Normandy εκτοπίσματος 10.000 τόνων. To Normandy είναι εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 400 άτομα. Από την ημέρα του κατάπλου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αξιωματικοί και πληρώματα των δύο πλοίων επισκέπτονται κυρίως την παλιά πόλη των Χανίων, άλλα και άλλες περιοχές του νησιού. Με σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διαμαρτύρεται για τον κατάπλου των δύο πολεμικών πλοίων, καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των ξένων βάσεων στο Ακρωτήρι.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την παρουσία του αεροπλανοφόρου, εξέδωσε και η επιτροπή κατά των βάσεων.

5 σχόλια:

  1. Ο ανεφοδιασμός θα γίνει από την τοπική αγορά;

    6000 γεύματα την ημέρα δεν είναι λίγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι ετοιμάζεται φοβάμαι.. αυτά τα δυο πλοία μπορούν να κάνουν πόλεμο με κράτη ολόκληρα. Θα επιβάλλουν το ειδικό καθεστως στο Αιγαίο και πέρα απο τον 25 μεσημβρινό θα είναι χώρος Νατοϊκός. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΑΠ, ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.
    ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΈΛΘΕΙ Η ΠΤΩΣΗ..
    ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΆΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ) ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ; ΠΩΣ; ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συνέχεια έρχονται τέτοια σκάφη στην Ελλάδα και δη στη Σούδα, άρα το σχόλιο περί επιβολής διευθετήσεων περιττό, αν θέλουν οι Αμερικάνοι να επιβάλλουν λύσεις μπορούν και εκ του μακρόθεν δεν χρειάζεται να στείλουν ολόκληρο στόλο
    όσο για τα λεφτά, το μέρος όπου δένουν τα ξένα πλοία είναι φτιαγμένο με χρήματα του ΝΑΤΟ όχι της Ελλάδας.
    ίσα -ίσα που η Ελλάδα έχει αρκετά κέρδη από τις παραπάνω βάσεις και στο ναυτικό αλλά και στην τοπική οικονομία των Χανίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχουν δωσει χρηματα για αγορα η ενοικιο για την βαση στην Σουδα?

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.