23/12/10

Βατοπαίδι: Kαταδίκη για Εφραίμ-Αρσένιο και Μαρία Ψάλτη

Ενόχους έκρινε το Εφετείο Θράκης έκρινε την πρώην πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μαρία Ψάλτη, τον Ηγούμενο Εφραίμ και τον Μοναχό Αρσένιο, για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, παραβίασης δικαστικού απορρήτου και ηθικής αυτουργίας, στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.



Στην Μαρία Ψάλτη επιβλήθηκε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και παραβίασης δικαστικού απορρήτου και την ίδια ποινή στους Εφραίμ και Αρσένιο, για ηθική αυτουργία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης, καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού. Συγκεκριμένα, η υπόθεση είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο και τα δύο μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν πως πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου αλλά, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος παρενέβησαν με τηλεφωνήματά τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έκδοση της εις βάρος τους απόφασης.

Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι ο δικαστικός αγώνας θα συνεχισθεί με προσφυγές στον Άρειο Πάγο, αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

*Παρακολούθησα έκπληκτος τον Βουλευτή του ΛΑΟΣ Κο.Βελόπουλου σε εκπομπή του Kontra Channel να μιλά με θαυμασμό για τον ηγούμενο Εφραίμ αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον  Πρωθυπουργό της Ρωσίας  Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και να τονίζει ότι Σκάνδαλο Βατοπεδίου δεν υπήρξε
http://www.epikaira.gr

8 σχόλια:

  1. Επειδή τυχαίνει να έχω συναντήση και τους δύο εν μοναψούς, να έχω περάσει μέρες στο Βατοπαίδι και να έχω πολλούς φίλους μοναχούς και κοσμικούς από το περιβάλλον της Μονής το μόνο που μπορώ να εκφράσω είναι η βδελιγμία μου προς την καλα ενορχηστρωμένη επίθεση φθοράς που έγινε τα τελευταία χρόνια σε μία από τις πλέον ενεργές προς το καλό του ελληνισμού Ιερές Μονές.
    Έχουν υποθεί ΤΑ ψεύδη από μάρτυρες και κατήγορους στις δίκες και φυσικά οι πολιτικοί μην ανεχόμενοι άλλοι κοινωνική δύναμη που θα τους ανταγωνίζεται τάχθηκαν στην πλειοψηφάι κατά της Μονής και της Εκκλησίας για να μην ερευνήσει κανεις τα δικά τους ατοπήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - Ως κατ’ επανάληψη προσκυνητής των ιερών του Αγίου Όρους, που πρόφτασα μέσα στην -εν μέρει- ερειπιακή κατάστασή του, περίοδο πνευματικής του άνθισης... και ένοιωσα την αντιστροφή τους, κατά τη’ διάρκεια των μαζικών έργων συντήρησης, αναστηλώσεων κι’ ανακαινίσεων, από κονδύλια της ΕΕ, με υπερδιπλάσιους απ’ τους μοναχούς λαϊκούς κι’ αλλόθρησκους εργάτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να σεβαστούν ούτε το περιβάλλον ούτε την ατμόσφαιρά του, προς μεγάλη μου απογοήτευση, αναρωτήθηκα αν και πότε άραγε θα επανήρχετο στην πρότερή του κατάσταση.
    Το Άγιο Όρος ήταν είναι και θα είναι το ευλογημένο περιβόλι της Παναγιάς, το άντρο της Ελληνοχριστιανικής και παγκόσμιας ορθοδοξίας, περνώντας περιόδους ακμής και παρακμής, γενικά ως σύνολο και ειδικά κατά μονάδα, είτε μονών είτε σκητών & κελιών είτε προσώπων. Η Θεία οικονομία δεν τ’ αφήνει χωρίς έστω έναν άγιο εν ζωή... κι’ έτσι δεν θα σβήσει ποτέ η ελπίδα της αέναης διατήρησής του, έτσι -λίγο ή πολύ- όπως προορίστηκε κι’ επέζησε, περισσότερο από μία χιλιετία.
    Θέλω -όμως- να σημειώσω πως, εκείνοι που προσφέρουν προκάλυμμα υποστήριξης σε μεγάλα σφάλματα μοναχών και μάλιστα βαθμοφόρων, καθώς και σε κακώς κείμενα, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη’ μοναστική πολιτεία. Αντιθέτως μάλιστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου23 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:50 μ.μ.

    "Θέλω -όμως- να σημειώσω πως, εκείνοι που προσφέρουν προκάλυμμα υποστήριξης σε μεγάλα σφάλματα μοναχών και μάλιστα βαθμοφόρων, καθώς και σε κακώς κείμενα, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη’ μοναστική πολιτεία. Αντιθέτως μάλιστα"
    μὲ αὐτὴν τὴν διατύπωσιν μόνο μπορεῖ νὰ συμφωνήσει κανείς. Τὸ θέμα ποὺ πρέπει νὰ μᾶς ἔχει ὑποψιάσει εἶναι ἂν "τὰ μεγάλα σφάλματα" εἶναι ὄντως ὑπαρκτὰ ἢ εἶναι κατασκευασμένα γιὰ συγκεκριμένους πολιτικοὺς λόγους. Οἱ κατηγορίες δὲν στηρίζονται πουθενά. Ἂν κάποιος γνωρίζει κάποια σ τ ο ι χ ε ί α ἂς μοῦ τὰ στείλει. Ἔχω τὴν αἴσθησι ὅμως, δὲν μπορῶ νὰ σᾶς πῶ γιατί, ὅτι αὐτοὶ ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὰ "σκάνδαλα" τῆς Ἐκκλησίας τὸ κάνουν ἐπειδὴ δὲν τὴν ἀγαποῦν. Ἀλλὰ δὲν μπορεῖς νὰ βελτιώσεις κάτι ποὺ δὲν ἀγαπᾶς ἢ κατασυκοφαντεῖς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Εφραίμ και οι συν αυτώ να γυρίσουν στα μοναστήρια τους και να αφήσουν τους χαριεντισμούς με τους πολιτικούς, τα ελικόπτερα και τις κοσμικότητες που έχουν τραυματίσει την για αιώνες εκτίμηση που έτρεφαν οι Έλληνες προς τον μοναχισμό.

    Περιουσία τους πρέπει να είναι η εντός του Άθω υπάρχουσα, η χριστιανική παράδοση και ο υψηλού επιπέδου πνευματισμός.
    Οι διαχειριστές μοναστηριακής περιουσίας εκτός του Όρους, να είναι φωτισμένοι κοσμικοί που θα απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των μοναχών.
    Η επαφή με το πολύ χρήμα είναι ψυχοφθόρα !!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Κ. Ρούμογλου

    >Ἔχω τὴν αἴσθησι ὅμως, δὲν μπορῶ νὰ σᾶς πῶ γιατί, ὅτι αὐτοὶ ποὺ ἀσχολοῦνται μὲ τὰ "σκάνδαλα" τῆς Ἐκκλησίας τὸ κάνουν ἐπειδὴ δὲν τὴν ἀγαποῦν. Ἀλλὰ δὲν μπορεῖς νὰ βελτιώσεις κάτι ποὺ δὲν ἀγαπᾶς ἢ κατασυκοφαντεῖς.<

    Να τελειώνουμε μ' αυτό το παραμύθι. Το να κατηγορεί κανείς συγκεκριμένους μοναχούς, δεν σημαίνει ότι δεν αγαπά την Εκκλησία. Τι ανοησίες είναι αυτές; Ταυτίζουμε τώρα τον Εφραίμ και τον Αρσένιο με την Εκκλησία; Από πού κι ως πού;

    Είναι συμπεριφορά μοναχών να γυρίζουν από υπουργείο σε υπουργείο και να κάνουν μπίζινες; Αυτή είναι η δουλειά του μοναχού, ή η περισυλλογή και η προσευχή; Την ζημιά στην Εκκλησία την κάνουν τέτοιου είδους "μοναχοί", οι οποίοι δίνουν αφορμές με την απαράδεκτη στάση ζωής που κρατούν και η οποία δεν συνάδει με τον μοναχισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 23 Δεκεμβρίου 2010 9:33 π.μ.

    Φίλε/η μου,άσχετα τι πιστεύω για το πολιτικό ή ποινικό κομάτι της υπόθεσης,ωφείλω να σου πώ πως διαφωνώ πλήρως με τα οικονομικά της Μονής,δεν δέχομαι ένα μοναστήρι να έχει στην κατοχή του λίμνη ολόκληρη και να απαιτεί χρήματα για να ωφεληθούν και οι πολίτες απο αυτή,προσωπικά πιστεύω πως ο γέροντας παίσιος έχει δείξει το δρόμο για τη συντήρηση του Όρους και των Μονών,μακριά απο Ευρωπαικά κονδύλια,λιτά και απέριτα και όχι κοσμικότητες,και μην ξεχνάς πως ακόμη και άνθρωποι δίχως δόλο δύναται να πλανηθούν και να παρασυρθούν.

    Μια ερώτηση αν μου επιτρέπεις,το γέροντα Ιωσήφ τον γνώρισες;Αν ναί,είσαι πολύ τυχερός/ή.

    Καλά Χριστούγενα,με Χριστό!

    Χρήστος Χατζησαββίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία ή σεβόμαστε τους θεσμούς ή παύουμε να λεγόμαστε Δημοκρατία.

    Το να καταδικαστείς απο την ΔΙκαιοσύνη για αδίκημα τέτοιας μορφής σημαίνει ότι παύεις να έχεις το ηθικό πλεονέκτημα.

    Αυτό γίνεται βαρύτερο όταν φέρεις πάνω σου τα χριστιανικά σύμβολα.

    Αν αποτελεί επιχείρημα η συνάντηση με πολιτικά πρόσωπα περί της αξίας σου τότε μην απορείτε για τις εκδηλώσεις του όχλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φοβάται ο βρεγμένος την βροχή? φοβάται ο μοναχός την φυλακή? μια χαρά θα'ναι εκεί μεσα, ειδικά αν ειναι στην επαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.