24/12/10

Γαλλία: Αγορά από τη Ρωσία, δύο πολεμικών πλοίων πολλαπλών ρόλων, τύπου Mistral, και ναυπήγησή τους στη Ρωσία - Προαίρεση, για ναυπήγηση, δύο επιπλέον στο μέλλον

Τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS και STX και τα ρωσικά OSK θα κατασκευάσουν από κοινού δύο πολεμικά πλοία τύπου Mistral, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Παρισιού και Μόσχας, η οποία θα μπορούσε να "επεκταθεί" με την κατασκευή δύο επιπλέον πλοίων, ανακοίνωσε σήμερα το μέγαρο των Ηλυσίων.

"Μετά από διεθνή διαγωνισμό, που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου για την προμήθεια στο ρωσικό Ναυτικό 2 πλοίων, οι ρωσικές αρχές αποδέχτηκαν την προσφορά της κοινοπραξίας που αποτελείται από τους γαλλικούς βιομηχανικούς ομίλους DCNS και STX και τα ρωσικά ναυπηγεία OSK", αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων και το Κρεμλίνο.

"Η προσφορά της κοινοπραξίας προβλέπει σε πρώτη φάση την από κοινού κατασκευή δύο πλοίων (τύπου Μιστράλ), η οποία θα πρέπει να παραταθεί με την κατασκευή δύο επιπλέον πλοίων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Mistral είναι ένα πολλαπλών ρόλων πολεμικό πλοίο που μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα και άρματα μάχης, να φιλοξενήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα γενικό επιτελείο (επί του σκάφους).
Η προμήθεια στη Ρωσία ενός τέτοιου πλοίου γίνεται για πρώτη φορά από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει προκαλέσει τις επικρίσεις των ΗΠΑ καθώς και ορισμένων συμμάχων των Δυτικών, όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Γεωργία.

Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στο τέλος μιας γαλλο-ρωσικής συνόδου κορυφής τον Μάρτιο στο Παρίσι, διήρκεσαν εννέα μήνες. Η Γαλλία είχε δηλώσει έτοιμη να πουλήσει στη Ρωσία μέχρι και τέσσερα Mistral με κόστος, για το καθένα, περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία "αποδεικνύει την προθυμία και την ικανότητα της Γαλλίας και της Ρωσίας να αναπτύσσουν ευρείες συνεργασίες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της άμυνας και της ασφάλειας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

3 σχόλια:

  1. Το είπαμε και θα το ξαναπούμε όσες φορές χρειαστεί ώστε να το καταλάβουν κάποιοι καθηγητές που διακατέχονται από το σύνδρομο της μεταφυσικής αμερικανοφιλίας καθιστώντας τους εαυτούς τους γραφικούς. Αυτό που έγινε στο Βουκουρέστι ήταν ιστορικό γεγονός που σηματοδότησε μια άλλη πορεία για το ΝΑΤΟ. Ήταν πρώτη φορά που δύο ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ (Γερμανία και Γαλλία) διαφώνησαν ανοιχτά με την διαμορφούμενη πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρασία (βρήκαμε συμμάχους για να ανορθώσουμε το ανάστημά μας στο λεγόμενο «Μακεδονικό»). Με κάποια τυπικά προσχήματα ξεπέρασαν την κρίση του Καυκάσου και έχουν αποφασίσει στρατηγικά να επενδύσουν στο εμπορικό άνοιγμα της Ρωσικής αγοράς. Εμείς θα μείνουμε απαθείς φοβούμενοι τις αντιδράσεις της Αμερικής; Ή θα ακολουθήσουμε τα κελεύσματα των καιρών αναζητώντας ζωτικό οικονομικό χώρο που ιστορικά διαμορφώσαμε με την παρουσία μας ως έθνος αλλά και ως πολιτισμός; Το άνοιγμα Καραμανλή δεν ήταν η συγκυρία ενός τυχοδιώκτη πολιτικού που μας έβαλε σε νέες περιπέτειες. Όπως έχει διακινηθεί ευρύτατα αυτή η ιδεοληψία σε χώρους που επηρεάζονται ιδεολογικά από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μια πρόσκαιρη θέση. Είναι ιστορικά η ίδια αλάνθαστη στρατηγική που υπηρέτησε το ελλαδικό κράτος. Είναι η στρατηγική του εμπορίου των ανοιχτών οριζόντων που άλλοτε μας έκανε να επαναστατήσουμε εναντίων του Οθωμανικού αναχρονισμού, αργότερα μας έφερε στην Αντάντ, μετά μας πρόσδεσε στο βρετανικό άρμα, και μετά μας έκανε να υποστηρίζουμε το ΝΑΤΟ. Η πολιτική των ΗΠΑ είναι η πολιτική της περιχαράκωσης της Ρωσίας και του περιορισμού κατά το δυνατόν των εμπορικών συναλλαγών για όλους τους άλλους πλην των εκλεκτών της. Αυτό σαν αντίληψη δεν πρέπει να περάσει ούτε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην ίδια την Ρωσία παρά την προπαγάνδα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλλαζονική κ ηγεμονική συμπεριφορά της Γερμανίας (όσο συνεχίζεται) φέρνει αντιδράσεις.

    Η Γαλλία δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια κ να γίνει υπηρέτης των Γερμανών. Οπότε θα αυξηθεί η συνεργασία Γαλλίας Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ακόμα και η Γαλλία βλέπει στην Ρωσία τον αξιόπιστο σύμμαχο, εμείς -λένε κάποιοι- να πάμε με το Ισραήλ, για να φορτώσει σε μας όλα του τα (σοβαρά) προβλήματα που έχει με όλο τον κόσμο γύρω του...
    Πριτςςςςς καλέ!!!

    Να δείτε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα σε σχέση με ελληνο/ισραηλινή συμμαχία, αφού το κράτος του Ισραήλ έχει απ' ό,τι φαίνεται τεθεί υπό προθεσμία και είναι προορισμένο από τους Αμερικάνους -προκειμένου να την γλυτώσει από τους Άραβες- να ζήσει ως οδαλίσκη στο τούρκικο χαρέμι.
    Άλλωστε, ταιριάζουν σχεδόν σε όλα με τους Τούρκους, ενώ δεν έχουν καμία ομοιότητα με τους Έλληνες.
    Αφού οι Τούρκοι θα έχουν χάσει το Κουρδιστάν, το Ισραήλ θα είναι η αποζημίωσή του!!!

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.