3/12/10

Ο μικρός Nabucco, ο "μεγάλος" και η ΔΕΠΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Οι χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις της ΔΕΠΑ για την υπογραφή με τη βουλγαρική BEH της συμφωνίας για τον αγωγό ελληνοβουλγαρικό IGB, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως «μικρός Nabucco» εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας κινητικότητας που παρατηρείται γύρω από τους αγωγούς αερίου, ενόψει και της απόφασης των Αζέρων στο πρώτο τρίμηνο του 2011 για τη διάθεση του κοιτάσματος Shah Deniz2.


Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο, συντελούνται σημαντικές διεργασίες και ζυμώσεις. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε πρόσφατα όταν αποκαλύφθηκε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές των εκπροσώπων του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI, με τον αγωγό Nabucco, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστικός αγωγός του ρωσικού South Stream να τροφοδοτείται συμπληρωματικά με υγροποιημένο αέριο από τερματικό σταθμό στην περιοχή της Καβάλας. 


Η αποκάλυψη έγινε από τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνη στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου, όπου και αναφέρθηκε ότι έχουν υπάρξει καταρχήν επαφές στις οποίες διαμηνύθηκε από την πλευρά του ITGI ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι πιο προωθημένος, οικονομικά συμφέρων και άμεσα υλοποιήσιμος εφόσον εξασφαλιστεί το απαραίτητο αέριο από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν. 


Το αζέρικο αέριο επαρκεί για τον αγωγό των ΔΕΠΑ – Edison – Botas όχι όμως και για το μεγάλο αγωγό Nabucco. Και ερχόμαστε στην «ταμπακιέρα» των επαφών. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σαχίνη, οι μέτοχοι του ITGI και ειδικά η ΔΕΠΑ έχει προτείνει στον αγωγό Nabucco,  εφόσον εξασφαλίσει το αέριο του Τουρκμενιστάν και προχωρήσει η επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή του, τότε να προχωρήσει η δημιουργία νέου τερματικού σταθμού LNG στην Καβάλα, προκειμένου ο Nabucco να αποκτήσει πρόσβαση και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. 


Παράλληλα η προοπτική δημιουργίας LNG terminal στην Καβάλα, συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB αλλά και με μια άλλη διασύνδεση που έχει προταθεί. Συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ έχει πραγματοποιήσει επαφές με την Αλβανική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει ελληνοαλβανική διασύνδεση φυσικού αερίου. Φυσικά ανάλογη διασύνδεση σχεδιάζεται και από τον αγωγό TAP των Statoil, Eon & EGL, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ και την Edison για πιθανή συνεργασία. 


Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια άκρως ρευστή κατάσταση γύρω από τους αγωγούς που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του νότιου διαδρόμου που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε έργο προτεραιότητας από την Ε.Ε. Και σε αυτές τις συζητήσεις καταλυτικό ρόλο θα παίξει η απόφαση των Αζέρων για το που θα πουλήσουν το αέριό τους, απόφαση που όπως προαναφέρθηκε αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2011.


Πηγή:www.capital.gr

4 σχόλια:

  1. Γιατί ρε ανώνυμε 10:23 π.μ. μου το κάνεις αυτό;

    Αφού ξέρεις ότι το συγκεκριμένο κείμενο ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΟΙΑΖΕΙ με στρατηγική, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗ ΔΟΜΗ μιας στρατηγικής δεν έχει, γιατί με τσιγκλάς για να τους αρχίσω στα μπινελίκια γ@μώ τα MBA τους μέσα!

    Πετάχτηκαν όλοι οι μηχανικοί, έκαναν ένα MBA και το παίζουν διοίκηση! Ούτε για να διοικήσουν Datsun για μεταφορά πατάτας από το χωράφι σε σουπερμάρκετ δεν κάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να 'χαν κι επαρκείς ποσότητες οι Αζέροι, να το συζητούσαμε...
    Αλλά εδώ...αμερικανικό αγρόν αγοράζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μερος Β'
    Ο Δρ Gordon δ’ιδαξε ακόμα ,στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών στην Washington, DC, στο INSEAD, στο Fontainebleau της Γαλλίας και στην Γερμανική Εταιρεία για την Εξωτερική Πολιτική στη Βόννη.
    Ο έτερος συνομιλητής, ο επίσης Εβραίος Jean-David Levitte Ζαν-Δαβίδ Λεβί μεταξύ του 1975 και του 1981, ήταν τοποθετημένος στη Γενική Γραμματεία του προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ 'Εστέν. Μεταξύ του 1981 και του 1984 ήταν ο Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, το 1988, έγινε πρέσβης και υπηρέτησε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, το διάστημα 1988 - 1990.
    Μεταξύ του 1995 και 2000 ήταν διπλωματικός σύμβουλος του πρόεδρου Ζακ Σιράκ.
    Από το 2000 έως το 2002 διετέλεσε Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη και εκπροσωπούσε τη Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην απόφαση 1441 του Συμβουλίου σχετικά με το Ιράκ. Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σεπτέμβριο του 2001 και προεδρεύει των συσκέψεων του Συμβουλίου μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001 επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα τέλη του 2002 ως το 2007, διετέλεσε Πρέσβης στις ΗΠΑ και στις
    Στις 16 Μαΐου 2007, διορίστηκε διπλωματικός σύμβουλος στον Νικολά Σαρκοζύ.
    Επιπλέον, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" (Dnevnik) παρατίθεται απόσπασμα τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, με ημερομηνία 12/11/2009, όπου αναφέρεται ότι, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Καγκελαρίας της Γερμανίας ενημέρωσε τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, γνωρίζει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ότι είναι διατεθειμένη να τον επηρεάσει, εάν αυτό βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης για το ζήτημα του ονόματος.

    Aλλο έγγραφο που βρισκόταν μέσα στις αποκαλύψεις που έκανε ο ιστότοπος WikilLeaks, δείχνει πως τον Φεβρουάριο του 2010 -λίγο πριν την υπογραφή του Μνημονίου- γίνονταν συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας ώστε η Ε.Ε. να προχωρούσε στην "οικονομική διάσωση της Ελλάδας".
    Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Βαυαρού πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό πρέσβη -σε διπλωματικό έγγραφο που έφερε στο φως το WikiLeaks- που αναφέρει πως «δεν είναι σίγουρος αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασώσει την Ελλάδα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.