29/12/10

Πρόταση για διασύνδεση ελληνοϊταλικού αγωγού µε Nabucco

ΤΗ ΣΥΝ∆ΕΣΗ του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία (ITGI) µε τον σχεδιαζόµενο αγωγό Nabucco, τον οποίο οι εµπνευστές του προορίζουν για την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς µε φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, παρακάµπτοντας τη Ρωσία, πρότεινε ο επικεφαλής της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Edison Ουµπέρτο Κουαντρόνι, µε στόχο τη µείωση του κόστους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της Edison – η οποία από κοινού µε τη ∆ΕΠΑ και την τουρκική Botas, είναι µια από τις εταιρείες που προωθούν τον ITGI και η οποία δηµοσιεύεται στην ιταλική εφηµερίδα «Στάµπα» – τόνισε ότι «ο Nabucco χαίρει µεγάλης υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για πολιτικούς λόγους πιστεύω, αλλά, προς το παρόν, δεν υπάρχει φυσικό αέριο, για να τον τροφοδοτήσει».

Ο κ. Κουαντρόνι υπογράµµισε ότι «η παραγωγή των σηµερινών κοιτασµάτων της περιοχής της Κασπίας προορίζεται ήδη για υπάρχοντες πελάτες. Υπάρχει κάτι καινούργιο που έρχεται: ένα µεγάλο υπεράκτιο κοίτασµα στην Κασπία, που διαχειρίζονταιη βρετανική BP και η κρατική εταιρεία πετρελαίουκαι φυσικού αερίου του Αζερµπαϊτζάν SOCAR, το οποίο από το 2017 µε 2018 θα τροφοδοτεί µε 20 δισ. κυβικά µέτρα φυσικού αερίου, ετησίως».

«∆εν ξέρουµε όµως σε ποιον θα πάειαυτό το καινούργιο φυσικό αέριο», τόνισε και συνέχισε, λέγοντας ότι «η Ρωσία ζητά ένα µεγάλο µέρος των καινούργιων ποσοτήτων και είναι σε θέση να το πληρώσει σε υψηλή τιµή, γιατί θα κάνει εξοικονόµηση στο κόστος µεταφοράς, χρησιµοποιώντας τις για κατανάλωση στην περιοχή του Καυκάσου».NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.