28/12/10

Oι Ταλιμπάν «θέλουν γραφείο εκπροσώπησης σε τρίτη ουδέτερη χώρα πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών»

Oι Αρχηγοί των Ταλιμπάν επιθυμούν να ανοίξουν επίσημο γραφείο εκπροσώπησης τους σε μια ουδέτερη τρίτη χώρα ( ένα αραβικό κράτος του Περσικού Κόλπου, την Τουρκία ή την Ιαπωνία) πριν ξεκινήσουν τις ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αφγανική Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στην The Daily Telegraph, ο Μουλάς Abdul Salam Zaeef, πρώην πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ουσιαστικές συνομιλίες με τους ηγέτες των ανταρτών χωρίς αυτοί να έχουν μια ασφαλή έδρα για να διαπραγματευθούν και πρότεινε μεταξύ των άλλων χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία έχουν υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση απέναντι στην κρίση του Αφγανιστάν

Την ίδια ώρα ο Ahmed Rashid, γνωστός στους Ταλιμπάν Πακιστανός Δημοσιογράφος ισχυρίστηκε πως οι Ταλιμπαν (αυτό προκύπτει από συνεντεύξεις του με πρώην αρχηγούς των Ταλιμπάν) αναζητούν να ανοίξουν γραφείο σε μια τρίτη ουδέτερη χώρα (Γερμανία,Τουρκία,Ιαπωνία ή χώρα του Περσικού Κόλπου) καθώς τα προπύργια τους Κανταχάρ και Χελμάντ στο Πακιστάν έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό

Το γεγονός ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν δεν επιθυμούν ως έδρα των συνομιλιών το Πακιστάν και επίσης δεν αποδέχονται την συμμετοχή του αποτελεί πλήγμα για το Πακιστάν το οποίο είχε καλλιεργήσει συστηματικά φιλικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν με σκοπό να αποκομίσει οφέλη από την τελική συμφωνία ειρήνης.http://www.telegraph.co.uk/

Η Χουρριέτ σε δημοσίευμα της κάνει λόγο για υποστήριξη της ιδέας της Τουρκίας από τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για άνοιγμα γραφείου επίσημης εκπροσώπησης των Ταλιμπάν στη Τουρκία και για διεξαγωγή εκεί των επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών. Τούρκοι αξιωματούχοι, ωστόσο, τονίζουν ότι η Άγκυρα έχει επικεντρωθεί στις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ των Αφγανικών ομάδων και ότι το άνοιγμα της εν λόγω γραφείου δεν έχει τεθεί ως θέμα ακόμα στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν

Θετικός προς την ιδέα αυτή εμφανίστηκε ο Τουρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου ότι η Τουρκία είανι διατεθειμένη να συμβάλλει στην μελλοντική ανασυγκρότησης του Αφγανιστάν .Ο Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλων ε ότι δεν είχε δει την Daily Telegraph έκθεση, αλλά υποστήριξε την ιδέα σε γενικές γραμμές. "Ό, τι θα χρησιμεύσει στο μέλλον ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν - θα είμαστε εκεί» Γκιουλ δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς σχετικά με του Καρζάι για την ύπαρξη γραφείου εκπροσώπησης των Ταλιμπάν  στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ετοιμότητα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ομαλοποίηση της ζωής στο Αφγανιστάν (εφόσον η Αφγανική Κυβέρνηση αποδεχτεί κάτι τέτοιο) τόσο εντός της Τουρκίας όσο και εκτός αυτής.Ευχαρίστησε τον Αφγανό Πρόεδρο Καρζάι  για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει την Τουρκία και για το γεγονός οτι δημοσιοποίησε επίσημα την πρόθεση του αυτή διαβεβαιώνοντας τον παράλληλα οτι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια απο πλευράς Τουρκικής Διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει να επισημανθεί πώς οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις των Ταλιμπάν με την Αφγανική Κυβέρνηση υπέστησαν σοβαρό πλήγμα μετά την δήλωση των Ταλιμπάν ότι δεν θα συμμετέχουν σε διάλογο ξανά έως ότου αποχωρήσουν τα υπο αμερικανική διοίκηση ξένα στρατεύματα από την χώρα.
http://www.hurriyetdailynews.com/

4 σχόλια:

  1. Ας ανοίξουν το γραφείο τους στην Ελλάδα, υπάρχουν άτομα που θα το στελεχώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «...Αξίζει να επισημανθεί πώς, οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις των Ταλιμπάν με την Αφγανική Κυβέρνηση, υπέστησαν σοβαρό πλήγμα μετά την δήλωση των Ταλιμπάν ότι, δεν θα συμμετέχουν σε διάλογο ξανά, έως ότου αποχωρήσουν τα υπό αμερικανική διοίκηση ξένα στρατεύματα από την χώρα.»
    Το όλο δημοσίευμα υποκρύπτει σημαντικά πράγματα κι’ επικείμενες σοβαρές εξελίξεις, μα δεν στέκομαι σ’ αυτές. Εκείνο που με εντυπωσιάζει, άλλη μια φορά, αρνητικά, είναι η διαβρωτική δημοσιογραφική γλώσσα. Δεν θα μπορούσα να είμαι επουδενί με τους Ταλιμπάν, για ό,τι τους χαρακτηρίζει, εκτός από την δικαιολογημένη αντίστασή τους σ’ οποιονδήποτε -άμεσο ή έμμεσο- κατακτητή, που επιχειρεί να επιβάλλει -στρατιωτικά- βίαιες αλλαγές στη’ χώρα τους και μάλιστα με τεράστιες «παράπλευρες απώλειες» στον άμαχο πληθυσμό. Όχι όμως και ότι υπέστησαν «σοβαρό πλήγμα» οι διαπραγματεύσεις ειρήνευσης, με την εγκάθετη αδελφοκτόνα κυβέρνηση, επειδή ζήτησαν στοιχειώδεις κι’ αυτονόητους όρους, γι’ αυτές.
    Συνεχίζω να υποστηρίζω πως, η συμμετοχή μας, ακόμη κι’ ως συμβολική -στο μέγεθός της- υποστήριξη του στρατού εισβολής, σε μια ξένη χώρα, ήταν παντελώς άστοχη κι’ ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο/Η \Υ/μέτερος προσπάθησα να αποτυπώσω όσο πιο καλύτερα γινόταν τα δύο άρθρα.

    Οι εξελίξεις είναι σοβαρότατες και δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόβλεψη.

    Οπως πολύ σωστά επισημαίνεις πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή μας.

    Η Διαχρονική και διακομματική πολιτική του "yes men" δεν έχει αποφέρει παρά μόνο δεινά για τον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Γρέγος 28 Δεκεμβρίου 2010 10:10 π.μ.
    Μία -κάπως ασφαλής- πρόβλεψη, μπορεί να είναι αυτή... για την εύσχημη -και σχετικά σύντομη- αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, υπό το αβάσταχτο οικονομικό βάρος συνέχισης της παραμονής τους εκεί, με τις παρούσες πάντα συνθήκες, χωρίς να έχουν ουσιαστικά πετύχει την ήττα των Ταλιμπάν... ενώ έχουν εξαντλήσει -προ πολλού- και το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό τους, τους οποίους (Ταλιμπάν) εσφαλμένα μέτρησαν μόνο ποσοτικά και υλικά, έχοντας κάνει -βεβαίως- ερείπια ήδη τη’ μισή χώρα, καθώς και εμπεδώσει περισσότερο τη’ σύγχυση, που επιδιώκεται από τους αφανείς εντολείς.
    Το σχέδιο δεν βγαίνει χρονικά, εφ’ όσον υποτιμώνται οι αντίπαλοι κι’ ο «επόμενος στόχος» έφτασε να τους επείγει, σε βαθμό τόσο, που να μη μπορεί να επιχειρηθεί με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.
    Να σημειωθεί όμως πως, μια χώρα -όπως η Ελλάδα- που σ’ «εθνικό» της έδαφος, όπως μπορεί να εκληφθεί το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, παραμένει επί 36 χρόνια ξένος στρατός εισβολής & κατοχής, δηλαδή ο τουρκικός, συμμετέχει σε άλλον στρατό εισβολής, στο Αφγανιστάν αυτή τη φορά... και μεθοδεύεται, άκουσον -μεταξύ άλλων- ως μεσολαβητής ειρήνευσης κι’ αποχώρησης του δευτέρου, η υπαίτια -διεθνώς καταδικασμένη υποτίθεται- χώρα του πρώτου.
    Υγ.: Οι ανεγκέφαλοι εγκέφαλοι, που σχεδιάζουν επί χάρτου τις επιχειρήσεις αυτές, αγνοούν έναν απλό φυσικό παράγοντα. Ότι δηλαδή, μπορείς να κλέβεις -κακώς- μέλι από ξένες κυψέλες, μα δεν μπορείς να επιβάλεις και δικούς σου κηφήνες στις κυψέλες των άλλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.