20/12/10

Wikileaks: To Iσραήλ ζητούσε ακόμα και αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν

Να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, ακόμη κι αν αυτή ήταν στρατιωτική, ζητούσε τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks, μέσω της ισπανικής εφημερίδας "El Pais".

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κρατική ασφάλειά του, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας σε Αμερικανούς ομολόγους τους κατά το 2009, εστιάζοντας, παράλληλα, στις "ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης". Οι ίδιοι Ισραηλινοί παράγοντες εστίασαν επίσης στο ότι όχι μόνον το Ιράν θα μπορεί να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα κατά του εβραϊκού κράτους, αλλά και "θα αναζωπυρώσει την κούρσα για ένα πυρηνικό οπλοστάσιο στο γεωγραφικό χώρο της Μέσης Ανατολής".

Η μετατροπή του Ιράν σε πυρηνική δύναμη θα αποτελέσει “σημαντική μεταβολή” σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε Αμερικανό γερουσιαστή και ζητώντας του "οι ΗΠΑ να αναλάβουν δράση, γρήγορα".

Από το 2007, ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, Μέϊρ Νταγκάν, τόνιζε την ανάγκη να παρεμποδίζεται η πυρηνική τεχνολογία να φθάνει στο Ιράν, καλώντας την Ουάσινγκτον να φροντίσει για "κυβερνητική μεταβολή" στην Τεχεράνη, μέσω του προσεταιρισμού των αντιπολιτευόμενων ομάδων προς την ιρανική κυβέρνηση. Παροτρύνθηκε, επίσης, η Ουάσινγκτον να λάβει "συγκαλυμμένα μέτρα" κατά του Ιράν.

Ο ίδιος Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα, άσκησε πιέσεις και προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, "για υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης έναντι του Ιράν".http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=6760&category_id=88

2 σχόλια:

  1. Όλη τη νύχτα, το Ισραήλ βομβάρδιζε στη Γάζα προξενώντας πάλι πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.
    Με αυτούς θα κάνουμε συμμαχία;
    Μήπως να στείλουμε και δικά μας Απάτσι να ...βοηθήσουν ;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απορία:
    Αφού είναι τόσο ικανοί, μάγκες και κράτος ανεξάρτητο γιατί όλο παρακαλάνε και κλαψουρίζουνε στους Αμερικάνους όποτε βλέπουν τα σκούρα.


    Ο έξ από δώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.