1/12/10

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής του Wikileaks

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange, εξέδωσε σήμερα η Interpol. Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Κίντο Λούκας, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει στον Julian Assange, κατοικία «χωρίς προβλήματα και χωρίς προϋποθέσεις» κάτι που στη συνέχεια αναίρεσε ο πρόεδρος της χώρας.
O ιδρυτής του Wikileaks Julian Assange Η Ιντερπόλ, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα  ότι ειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη της να συλλάβουν αμέσως τον Assonge όπου τον εντοπίσουν.

Ο Αυστραλός ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία. Λέγεται ότι ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δυο φορές στο ίδιο σημείο.

Εναντίον του 39χρονου Αυστραλού και δημιουργού του Wikilieaks εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε μετά από καταγγελίες δύο γυναικών στη Σουηδία που τον κατηγορούν για βιασμό και κακοποίηση, ενώ παγκόσμιος σάλος προκλήθηκε από την μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε να του προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα χθες Τρίτη, αλλά ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την προσφορά μερικές ώρες αργότερα λέγοντας ότι  "δε θα έπρεπε" να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων, η κυβέρνηση του Ισημερινού  δηλώνε πως θα προκαλέσει τον Assange "προκειμένου να παρουσιάσει ελεύθερα τις πληροφορίες και τα στοιχεία που κατέχει, όχι μόνο μέσω του Internet αλλά και σε ένα μεγάλο αριθμό δημοσίων φόρουμ", όπως δήλωσε ο Λούκας.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διενεργούν ποινική έρευνα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν ποιοι έδωσαν στο Wikileaks τα περισσότερα από 250.000 τηλεγραφήματα από τις διπλωματικές αποστολές της χώρας.

Επίσης η  κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την πρόσβαση των μελών των ενόπλων δυνάμεων σε ευαίσθητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποτρέψει ενδεχόμενες νέες διαρροές.
Σημειώνεται ότι ο Assange  προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως "στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης με τρόπο που θα προκαλέσει έρευνες και μεταρρυθμίσεις".

Σε άλλη συνέντευξή του μέσω Skype είπε στο περιοδρικό Time, πως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον οφείλει να παραιτηθεί, μετά την αποκάλυψη εγγράφου που καταδεικνύει ότι διέταξε διπλωμάτες να κατασκοπεύουν ξένους ομολόγους τους και ειδικά στελέχη του ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι είπε ότι η Κλίντον δε συνέταξε το συγκεκριμένο έγγραφο και ότι η υπογραφή της εμφανίζεται σε πολλά έγγραφα τα οποία στέλνονται από την Ουάσινγκτον, πρόσθετοντας ότι γίνονται βήματα για να διορθωθούν αδυναμίες στο σύστημα διανομής πληροφοριών ενώ χαρακτήρισε τον Αssange "αναρχικό".

Σημειώνεται ότι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν εξηγήσει πώς κατέστη δυνατό να διαρρεύσουν 250.000 διαβαθμισμένα έγγραφα.

Υποψίες βαρύνουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν 23χρονο πρώην αναλυτή του στρατού. Ο Μάνινγκ έχει συλληφθεί από τον Μάιο, όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε βίντεο που απεικόνιζε την επίθεση ενός αμερικανικού ελικοπτέρου Apache στη Βαγδάτη το 2007 στην οποία σκοτώθηκαν άμαχοι και δημοσιογράφοι.

Η Κίνα κάλεσε την Ουάσινγκτον να "χειριστεί κατάλληλα" την διαρροή καθώς τηλεγραφήματα έδειξαν πως το Πεκίνο έχει απηυδήσει με τη Βόρεια Κορέα και μπορεί να "αποδεχθεί τη κατάρρευσή της και τη συσσωμάτωσή της" στη Νότια Κορέα. Αντίθετα ο Μιχαήλ Φραντκόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, χαρακτήρισε τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks "θησαυρό αναλυτικού υλικού" τον οποίο η Μόσχα προτίθεται να αξιοποιήσει. http://www.enet.gr/

11 σχόλια:

  1. Τον θείο Σάμ τον καίνε οι διαρροές και έχει βάλει λυτο΄θυς και δεμένους να σταματήσουν το wikileaks...!!!αυτό που με προβληματίζει είναι οτι όταν η Αμερική καίγεται πραγματικά για κάτι, όλα τα κράτη κάνουν την κότα και απλά εκτελούν διαταγές....και φυσικά δεν ενοχλεί κανέναν και δεν γίνεται σάλος..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχει καμμια σημασια η τυχη του,
    η "ζημια" εγινε,τα εγγραφα ανοικουν αλλου πλεον και θα βγουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Του προσφέρω στέγη και τροφή στο σπίτι μου αν το επιθυμεί να καταφύγει, κρυφά φυσικά, στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Εναντίον του 39χρονου Αυστραλού και δημιουργού του Wikilieaks εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε μετά από καταγγελίες δύο γυναικών στη Σουηδία που τον κατηγορούν για βιασμό και κακοποίηση<

    Δηλαδή, βάζεις δύο γυναίκες να κατηγορήσουν κάποιον για βιασμό και εκδίδεις ένταλμα. Μήπως άφησε και ... λεκέ, κυρία Κλίντον;

    >Εναντίον του 39χρονου Αυστραλού και δημιουργού του Wikilieaks εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε μετά από καταγγελίες δύο γυναικών στη Σουηδία που τον κατηγορούν για βιασμό και κακοποίηση, ενώ παγκόσμιος σάλος προκλήθηκε από την μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ.<

    Μάλλον άφησε πολλούς λεκέδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε σεις δεν καταλαβαινετε οτι η τραπουλα ειναι στημενη και ολα αυτα αποσκοπουν καπου αλλου;
    Αν οι Αμερικανοι ενδιαφεροντο να συλλαβουν η και χειροτερα να καθαρισουν το λαμογιο, δεν θα τοχαν κανει ηδη με μπροσταρηδες του Μοσσαντιανους;

    Ξυπνατε.

    ...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 2:17 μ.μ.

    Άρες μάρες... Έχεις την εντύπωση ότι οι "Μοσσαντιανοί" είναι υπάλληλοι των Αμερικανών; Από πού κι ως πού;

    Έπειτα, οι ΗΠΑ (CIA) έχουν ανθρώπους για τέτοιες δουλειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "έχει απηυδήσει" ειναι λαθος, μαθετε επιτελους ελληνικα!Το σωστο ειναι "έχει απαυδήσει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν οι Αμερικανοι ενδιαφεροντο να συλλαβουν η και χειροτερα να καθαρισουν το λαμογιο, δεν θα τοχαν κανει ηδη με μπροσταρηδες του Μοσσαντιανους;

    Ξυπνατε.

    ...............

    1 Δεκεμβρίου 2010 2:17 μ.μ.

    Σωστοοοοοοοοοοοοοοοοοοος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 1 Δεκεμβρίου 2010 5:25 μ.μ.

    Εεεεε λιγο. Αφου αυτοι (οι Αμερικανοι) τους χαρτζιλικωνουν.
    Τωρα και συ βλεπεις καμια διαφορα μεταξυ CIA και Μοσσαντιανων;
    Εγω δεν βλεπω. Αφου το 75% των πρακτορων τους (CIA) ειναι εβραιοι τω πολιτευμα.


    ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ "βολικη" η κατηγορια για βιασμο δεν βρισκετε?(Μαλλον οι Αμερικανοι δεν εχουν αρκετο πολωνιο)Οπως ελεγε και ο Ιουβεναλιος "quid custodat de ipsos custodes ?"(ποιος θα μας προστατευσει απο τους ιδιους τους προστατες?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφου το 75% των πρακτορων τους (CIA) ειναι εβραιοι τω πολιτευμα.


    ................

    1 Δεκεμβρίου 2010 7:07 μ.μ.



    Ποσα μωρε πονηρουλη ξερεις η...φανταζεσαι.Εισαι και ακριβης,75%,τοσο ακριβης που δεν μπορω να μη χαμογελασω με συμπαθεια για σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.