1/12/10

Ερντογάν: Θα παραιτηθώ αν αποδειχθούν οι κατηγορίες του Wikileaks

«Δεν έχω δεκάρα στις ελβετικές τράπεζες, συνεπώς δεν έχω τίποτε να αποδείξω», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας τις φημολογίες που προέκυψαν από τη δημοσιεύθηκαν από την ιστοσελίδα Wikileaks. Προσθεσε ότι αν αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες αληθεύουν, θα παραιτηθεί.

Σε αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιεύθηκε από τη Wikileaks και αναπαρήχθη από τον Τύπο υποστηρίζεται από τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Τύπο και την τουρκική αντιπολίτευση ότι "αναμεταδίδουν με καιροσκοπισμό κουτσομπολιά" και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τους συντάκτες των τηλεγραφημάτων αυτών.

"Αν εσείς (ο Τύπος και η αντιπολίτευση) αποδείξετε πως αυτές οι κατηγορίες αληθεύουν, θα παραιτηθώ από τη θέση μου, όμως θα κάνετε κι εσείς το ίδιο;", τόνισε.

Στο τηλεγράφημα με το χαρακτηρισμό "απόρρητο" και ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2004, ο Έρικ Έντελμαν αναφέρεται σε οκτώ λογαριασμούς του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελβετία και επισημαίνει ότι οι εξηγήσεις του Ερντογάν σχετικά με την προσωπική περιουσία του "χωλαίνουν".

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, εξηγεί, σύμφωνα με τον Έντελμαν, ότι τα αγαθά του προέρχονται από δώρα που προσφέρθηκαν από προσκεκλημένους στο γάμο του γιου του και ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας πληρώνει όλα τα έξοδα για την εκπαίδευση των τεσσάρων παιδιών του στις ΗΠΑ.

Οι υποψίες που αναφέρθηκαν από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα σχετικά με την περιουσία του πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκαν από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να δώσει εξηγήσεις.

Πολλές δικαστικές διώξεις έχουν ασκηθεί στο παρελθόν κατά του Ερντογάν σχετικά με την προέλευση της περιουσίας του και σε όλες έχει αθωωθεί.
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΡUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω τωρα παιζεται το χοντρο παιχνιδι που ανα πασα στιγμη οπως ειχα γραψει μπορει να παιχθει αναλογα με το ...μενου γιατι τα στοιχεια υπαρχουν.Τον θελουν η οχι και αν τον θελουν να συνεχισει ο τυπος αυτος...ποσο πολυ υποτακτικο τον θελουν.θα δουμε ολα ρευστα ειναι αλλα επαιξε και εχασε.Ποτε μη πιανεις αναμμενα καρβουνα με γυμνα χερια.Αυτο ισχυει για ...ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακομη εδω ειναι ο Ερντογκαν και δεν παραιτηθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.