2/12/10

Το Ισραήλ κατηγορεί η Τουρκία για την διαρροή εγγράφων στο Wikileaks

Το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι πίσω από την  απελευθέρωση των εκατοντάδων χιλιάδων των εμπιστευτικών εγγράφων στο Wikileaks, Η διαρροή είναι το αποτέλεσμα μιας καλά οργανωμένης προσπάθειας ώστε να πληγεί η Τουρκία, στο εσωτερικό της με την αποδυνάμωση της Τουρκικής Κυβέρνησης. Παράλληλα έχει ως στόχο επίσης την μείωση της  επιρροής της Τουρκίας με την διασπορά φημών περί του Νεοοθωμανισμού της, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Hüseyin Celik του κυβερνώντος κόμματος  της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ.) και άλλους Τούρκους Αξιωματούχους

Ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Hüseyin Celik ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν  κάνει δηλώσεις  σχετικές με το περιεχόμενο των εγγράφων  μέρες πρίν ακόμη γίνει η δημοσιοποίηση τους (αναφέρεται στην δήλωση των Ισραηλινών αξιωματούχων ότι το Ισραήλ δεν θα πληγεί από την δημοσιοποίηση αυτή).
Ο Τουρκος  Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ,  δήλωσε ότι οι διαρροές  φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα  μιας  συστηματικής εργασίας η οποία και εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι ισχυρισμοί πως υπάρχει πολιτική αντιπαλότητα με τον Πρωθυπουργό  Ερντογάν  δεν υφίστανται και δεν μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό.

Ο Yasin Doğan, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak θεωρεί ότι το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ  είναι η  πηγή των διαρροών  σε μια προσπάθεια να  οδηγήσουν το Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα  στην υιοθέτηση διαφορετικής πολιτικής στάσης έναντι της Τουρκίας 

Στα έγγραφα που έχουν δημοσιοποιηθεί διαφαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος  των Αραβικών χωρών στην πραγματικότητα είναι υπέρ μιας στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν ώστε να  καταστεί αδύνατη η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη και η κίνηση αυτή έχει ως σκοπό να καταδείξει ότι η Τουρκία ήταν και είναι η μόνη χώρα που υπερασπίζεται το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε η Τουρκία  να υιοθετήσει μια πολιτική αποστάσεων από το Ιράν.
http://www.hurriyetdailynews.com

5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Πολλοί ηδη έχουν επισημάνει οτι οι διαρροές έχουν σκοπιμότητα και όχι απλώςτην αποκάλυψη της "αληθειας". Άλλωστε και η αληθεια, όπως και το ψέμα, καποιον ωφελεί και καποιον βλαπτει. Οι ΗΠΑ δεν εχουν ένα κέντρο εξουσίας που επιβαλλλεται ανευ αντιρήσεως σε όλα τα άλλα. Μαίνεεται και εκεί μάχη εξουσίας ανάλογα με το θέμα και τη στιγμή.
    Από τις αποκαλύψεις πάντως κρατω αυτήν για τον Μπερλουσκόνι ότι οι ΗΠΑ τον θεωρούν "άνθρωπο του Πουτιν". Έτσι εξηγείται (όπως σταθερά υποστηριζω) γιατί έχει γίνει τόσο μανιακά σ΄τόχος επιθέσεων για τη σεξουαλική του ζωή-λες και αυτός είναι ο καϋμός μας. Αξίζει να προσέξουμε πόσο σθεναρα αντιστέκεται, είναι ηγέτης. Εξηγούνται όμως και οι συνεχιζόμενες (!)επιθέσεις κατάτου Καραμανλή-και επιβεβαιωνέται πόσο αδυναμος υπήρξε,πόσο ανώριμος, αν συγκριθεί μετον Ιταλό. Λεω ανώριμος,όχι ανίκανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποιος θα μου απαντησει αν αυτες οι αποκαλυψεις που κατεβαζουν την επιφοβη για εμας απληστη τουρκια κατα αρκετους ποντους μας συμφερουν σαν Ελλαδα η οχι,ασχετα αν απο πισω ειναι κινεζοι,εβραιοι,αρηανοι
    η ανρομεδιανοι.Περιμενω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ sterg
    H αναρτηση προερχεται απο Ηurriyet.
    Οποτε, η απαντηση στο ερωτημα σου, ειναι οι διαρροες δε συμφερουν την Τουρκια.
    Και λογικο ειναι οι απανταχου Τουρκοι και οι φυτευτοι τους σε αλλα κρατη να ανησυχουν.
    Εσυ και εγω, ως Ελληνες, δεν εχουμε κανενα λογο να ανησυχουμε για τα ρεζιλικια των τουρκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    σωστη προσσεγιση του θεματος,
    σωστη αναλυση.

    Ηλιαδης,Τραπεζουντιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα οτιδηποτε δειχνει τι πραγματικα ειναι η Τουρκια δεν ειναι εξ ορισμου προς το συμφερον μας?Απλη λογικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.