2/12/10

Ο Μπερλουσκόνι επωφελήθηκε από μυστικές συμφωνίες με τον Πούτιν, αναφέρει το WikiLeaks

Υποψίες ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να «επωφελείται προσωπικά» από μυστικές συμφωνίες με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζουν Αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του WikiLeaks στην εφημερίδα Guardian. Οι αποκαλύψεις αυτές ακολουθούν άλλες που αναφέρουν ότι η Ρωσία είναι κράτος που συνδέεται με τη μαφία. Εάν είναι αλήθεια, είναι σκουπίδια, δηλώνει η Μόσχα από την πλευρά της.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη, ο Βλ.Πούτιν υποσχέθηκε στον «Καβαλιέρε» ένα μεγάλο μερίδιο από επικερδείς ενεργειακές συμφωνίες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε μέσα στο 2010 από την πρεσβεία στη Ρώμη να συγκεντρώσει πληροφορίες για το «ποιες προσωπικές επενδύσεις μπορεί να έχουν οι δύο άνδρες, οι οποίες ενδέχεται να υποκινούν την εξωτερική ή την οικονομική τους πολιτική».

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρώμη, Ρόναλντ Σπόλι, είχε αρχικά κάνει κάποιες νύξεις για τις στενές σχέσεις των δύο ηγετών το 2008-2009. Ανέφερε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε αναλάβει προσωπικά την εφαρμογή των συμφωνιών με τη Μόσχα.

Ο Μπερλουσκόνι είναι «φερέφωνο» του Πούτιν, ανέφερε ο πρεσβευτής και προσέθετε ότι η οικογένεια του Πούτιν επισκεπτόταν την βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία με έξοδα του ίδιου του «Καβαλιέρε». Ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη βίλα του Βλ.Πούτιν στο θέρετρο Σότσι.

Τον Ιανουάριο του 2009 ο Ρ.Σπόλι έγραψε ότι «ο Μπερλουσκόνι θαυμάζει το "μάτσο", αποφασιστικό και απολυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του Πούτιν που ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρεί ότι μοιάζει με το δικό του».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρέσβης άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχαν και οικονομικά οφέλη από τις σχέσεις των δύο αντρών. «Ο Γεωργιανός πρεσβευτής στη Ρώμη μας είπε ότι η Γεωργία πιστεύει ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Μπερλουσκόνι ένα ποσοστό από τα κέρδη από οποιονδήποτε αγωγό κατασκευάσουν οι Gazprom μαζί με την (ιταλική) ENI» αναφέρει ένα από τα έγγραφα.

Ο ίδιος ο Σ.Μπερλουσκόνι αρνείται τα όσα αναφέρονται στα έγγραφα. «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι δεν διατηρώ συμφέροντα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ότι δεν έχω προσωπικό συμφέρον και ότι κοιτάζω μόνο το συμφέρον των Ιταλών και της χώρας μου».

Αλλά και η Μόσχα απορρίπτει τα όσα αναφέρονται σε έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του WikiLeaks.

«Εάν είναι αλήθεια, μάς εκπλήσσει που Αμερικανοί διπλωμάτες μπορούν να γράφουν τέτοια σκουπίδια» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα, η εφημερίδα The Guardian είχε δημοσιεύσει έγγραφα που αναφέρουν ότι ανώτατος Ισπανός εισαγγελέας χαρακτηρίζει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Τσετσενία ως «κράτη που συνδέονται με τη μαφία».

Τονίζει, πάντως ότι δεν πιστεύει πως τα όσα έχουν διαρρεύσει θα προκαλέσουν προβλήματα στη σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία.
ΝΕΑ

5 σχόλια:

  1. Όσο περνάει ο καιρός αρχίζω να πιστεύω ότι έχει πέσει κάποιου είδους μαγείρεμα στα διαρρέοντα έγγραφα και βγαίνουν αυτά που θέλουν οι ΗΠΑ να βγούνε. Μέχρι στιγμές οι διαρροές είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Οι εμπλεκόμενοι όλως τυχαίως είναι και οι δυσαρεστούντες την υπερδύναμη και αυτό περισσότερο που γίνεται μου μοιάζει σαν προειδοποίηση τάχα τυχαία προς αυτούς.

    Ερντογάν, Ιράν, Συμφωνίες με Ρωσία, κ.λ.π.

    Είμαι πολυ δύσπιστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλάκα θα έχει να βρεθούν ξαφνικά τίποτα ρωσσικά τηλεγραφήματα που να λένε ας πούμε:

    - Οι διαρροές φωτογραφιών του Μπερλουσκόνι με τις μοντέλες στη βίλα του βγήκαν από Αμερικάνους πράκτορες, ύστερα από τις ενεργειακές συμφωνίες του με τους Ρώσσους.

    - Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παράνομες δουλειές της νύχτας από τον Μπόικο Μπορίσοφ που τις ξέρουν οι Αμερικάνοι και τον εκβίασαν για να καταργήσει τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    - Υπάρχουν άλλες ενδείξεις που συνδέουν τις αμερικανικές υπηρεσίες με τις φωτιές που έκαψαν όλη τη νότια Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, μετά τη συμφωνία με τον Πούτιν. Εκεί ίσως και να εμπλέξουν και συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο από το ΒΗΜΑ εκείνες τις μέρες.

    - Τις φωτιές στη συναγωγή στα Χανιά τις έβαλαν και τις δύο φορές Αμερικάνοι από τη βάση στη Σούδα.

    - Η ΓΑΠομήτωρ Μάργκαρετ έχει πολλά πάρε - δώσε με εκλεκτούς συμπατριώτες της των special interests.

    - Η Goldman Sachs ήταν πίσω από την κομπίνα με το Τ+3 που έγινε Τ+10.

    - Και πολλά - πολλά άλλα...

    Άμα μπλέξεις με τους Ρώσσους δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Κι άμα είναι και πρώην Καγκεμπίτες θέλει πολλή προσοχή το πράγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελεγχόμενες και προμελετημένες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι διαρροές των εγγράφων για να χειραγωγήσουν τους ηγέτες των άλλων χωρών . Τους κλείνουν με νόημα το μάτι ότι γνωρίζουν πολλά που θα μπορούσαν να τους διασύρουν και να τους εξοντώσουν πολιτικά εάν δεν συμπορευθούν με τις πολιτικές των ΗΠΑ .

    Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Χαριτωμένος ο Πιγκουίνος.. Απολαυστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά καλύτερα να τα αποφεύγεις γιατί πέρα από εμένα, υπάρχουν και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου μέσα εδώ και ορισμένα (με άσχημο πισινό και χαρακτήρα) εκνευρίζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.