3/12/10

Ο "Εξολοθρευτής" πουλάει δαμάσκηνα στην Ελλάδα



Μια αγγελία που καταχωρήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε γνωστό έντυπο του χώρου της διαφήμισης ξένισε τους επαγγελματίες της αγοράς: ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ξηρών Δαμάσκηνων Καλιφόρνιας (California Dried Plum Board – CDPB) αναζητούσε εταιρεία για την προβολή του στην Ελλάδα. Όσοι αντελήφθησαν ότι δεν επρόκειτο για έναν ακόμη αδιάφορο διαφημιστικά γεωργικό σύνδεσμο, αλλά για τον φορέα που παράγει το 99% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ και το 60% της παγκόσμιας παραγωγής σε ξηρά δαμάσκηνα, κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συμμετάσχουν σε ανοικτό διαγωνισμό, ο οποίος εντέλει ανέδειξε ως νικήτρια γνωστή εταιρεία προβολής των βορείων προαστίων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ένα και μόνο δείγμα του τρόπου που προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ προωθούν τα προϊόντα τους διεθνώς. Ακολουθείται σχεδόν σε όλες τις χώρες που απορροφούν τους περίπου 125 χιλιάδες τόνους δαμάσκηνων που παράγονται κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια του νυν κυβερνήτη Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Η αμερικανική πολιτεία έχει δημιουργήσει ήδη... από το 1952 έναν οργανισμό marketing που αφορά αποκλειστικά το συγκεκριμένο προϊόν και ο οποίος κατευθύνει πολλές από τις προωθητικές ενέργειες που σχετίζονται με αυτό.
          
Και όλα αυτά με τη βοήθεια του αμερικανικού κράτους, το οποίο δεν επιδοτεί την καλλιέργεια, αλλά την προώθηση δεκάδων αγροτικών προϊόντων. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα όπου οι αγρότες στηρίζονται στις επιδοτήσεις, οι μεσάζοντες μονοπωλούν την παραγωγή και την διάθεση και προϊόντα υψηλής ποιότητας δεν μπορούν να βγουν από τα σύνορα της χώρας γιατί ακριβώς δεν υπάρχει το know-how.


Πηγή:www.capital.gr

6 σχόλια:

  1. άσε που είναι και καλά δαμάσκηνα...

    ενώ τα δικά μας σαπίζουν κάτω από τα δέντρα, αν δεν έχουν κοπείτα δέντρα για επιδοτούμενες αηδίες (ή ..φ/β)

    Τα "εγχώρια" ξερά δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα είναι Türkiye'den ithal. Και να'ταν μόνο αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Αρχαίε (10:46πμ), μήπως θα έπρεπε κάποτε να ξανα-ανακαλύψουμε τη δική μας γεωργική παραγωγή και να πούμε: "I'll be back";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δοκιμάστε αν βρείτε δαμάσκηνα Σκοπέλου ψημμένα σε ξυλόφουρνους σταορεινά του νησιού και γυρισμένα τρεις φορές με το χέρι και συγκρίνετε τα με τα Καλιφόρνιας που ψήνονται σε αερόφουρνους σε χρόνο ρεκόρ και είναι άψητα στην πιο μεγάλη μάζα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσους τόννους δαμάσκηνα Σκοπέλου εξάγουμε; Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 4:18, σωστά τα λες, εγώ πρώτη φορά άκουσα για αυτά τα δαμάσκηνα...το ίδιο ισχύει για πάμπολλα προϊόντα μας, μόνο που οι γνώστες των συνταγών και οι παρασκευαστές τους ή δεν ενδιαφέρονται ή δεν ξέρουν πώς να τα κάνουν ευρύτερα γνωστά στο Ελληνικό και διεθνές κοινό. Έχω έναν φίλο από την Καταλωνία που κάθε καλοκαίρι ερχόμενος εδώ φέρνει άπειρα φαγώσιμα σκευάσματα από οικιακές μικρές επιχειρήσεις διαφόρων χωριών της περιοχής του. Λιχουδιές που είναι όλες γνωστές στην Ελλάδα, λιγότερο ή περισσότερο που όμως εδά παραμένουν σε τοπικό επίπεδο, ακόμα και σε επίπεδο γειτονιάς μέσα στην μικρή πόλη. Τα Ισπανικά όμως είναι σε καταπληκτικές συσκευασίες με ωραία σχέδια πλήρεις οδηγίες κλπ. Άμα δε μπεις και στο site που διατηρεί η κάθε οικογένεια, φερ' ειπείν αυτή που βγάζει αποξηραμένους φλοιούς πορτοκαλιού, μιάς που αναγράφεται η διεύθυνση στην συσκευασία, θα δείς σε φωτο όλη την οικογένεια τα παιδιά τα σκυλιά τα γατιά κλπ και άλλες πληροφορίες... Δημιουργούν δηλαδή και ατμόσφαιρα. Όλα στο μάρκετινγκ είναι! Και κάτι ακόμα. Ο φίλος και όσοι άλλοι έρχονται μαζί του παραδέχοντται ότι τα αντίστοιχα Ισπανικά σκευάσματα είναι πολύ κατώτερα των Ελληνικών, αλλά σημασία έχει πόσο θόρυβο κάνεις!!! Όνειρα θερινής νυκτός για την οικιακή και την εθνική μας οικονομία μιας που τα φράγκα που μας έδιναν οι Κουτόφραγκοι για τέτοια προγράμματα γίνονταν κατά ένα μέρος απλές επιδοτήσεις αγροτών για να παίζουν κουμ καν στα καφενεία και τα υπόλοιπα "μαζί τα φάγαμε". Στην άλλη ζωή ίσως ξυπνήσουμε... Ακόμα ένας λόγος που πολλοί θα έπρεπε να είναι φυλακή για εθνικά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ διαρκείας, δομικά, όπως αυτό... αλλά όλη η δουλειά είναι να αποπροσανατολιστούμε με ζημενς βατοπέδια κλπ. Όχι πώς δεν είναι πολλά τα λεφτά και εκεί ή δεν πρέπει να καθαρίσουν αλλά πολύ φοβάμαι ότι όταν και όπως τελειώσουν τα σκάνδαλα και ακόμα και αν επιστρέψουμε στις αγορές και εξυγιάνουμε την οικονομία πάλι εδώ που είμαστε θα επιστρέψουμε σε μια πενταετία με αυτές τις δομές και φιλοσοφία.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. E, ας κάτσουν οι έλληνες αγρότες και παραγωγοί κάθε είδους αν και πότε θα ασχοληθεί το κράτος με την προώθηση των προϊόντων τους.
    Έχουμε γίνει τεμπέληδες και χαραμοφάηδες και περιμένουμε τον από μηχανής θεό να κάνει την δουλειά μας.
    Αφού το κράτος είναι για τα μπάζα, να σηκώσουν οι ενδιαφερόμενοι τα μανίκια, ας ανοίξουν μάτια και αυτιά και ας δουλέψουν για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.