25/12/10

Aνατρέπουν ισορροπίες τα xρυσοφόρα κοιτάσματα

Το ξέσπασμα ενός νέου τοπικού «ψυχρού πολέμου» τροφοδοτεί η σταδιακή επιβεβαίωση της ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ανατρέπονται οι μέχρι τώρα ισορροπίες σε μια ήδη επιβαρημένη από το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό περιοχή.

Η προοπτική, μάλιστα, μικρές σε μέγεθος χώρες να αποκτήσουν λόγω των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο τους αναβαθμισμένο ρόλο και στρατηγική σημασία, προκαλεί αντιδράσεις από παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι η Τουρκία που βλέπει να υπονομεύονται τα σχέδιά της για πλήρη ηγεμόνευση, πολιτισμική, πολιτιστική και οικονομική, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


Αμερικανικά στοιχεία
Το κομβικό σημείο για τον νέο αυτό κύκλο έντασης ήταν η δημοσιοποίηση την άνοιξη στοιχείων από την Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση (US Geological Survey) για τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (Levantine Basin) σύμφωνα με τα οποία τα ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου υπολογίζονται συνολικά στα 3,4 τρισεκατομμύρια κ.μ., που το καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο κοιτάσματα.

Πριν από τις ανακοινώσεις αυτές είχαν προηγηθεί οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων εντός της αιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης νοτίως της Κύπρου, οι ενδείξεις για ύπαρξη φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου, αλλά και ο εντοπισμός και η έναρξη εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στον υποθαλάσσιο χώρο του Ισραήλ με πιο σημαντικό το «Ταμάρ» (περίπου 230 δισεκατομμύρια κ.μ.).

Ο εντοπισμός όμως του κοιτάσματος Λεβιάθαν με εκτιμώμενα αποθέματα 430 δισεκατομμυρίων κυβικά μέτρα, καθιστά αναγκαία την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ με την Κύπρο, καθώς το κοίτασμα εκτεινόταν μέχρι το νοητό όριο της ΑΟΖ. Η εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος όχι μόνο θα προσέφερε ενεργειακή αυτάρκεια στο Ισραήλ, που του προσδίδει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε εξαγωγό ενέργειας προς την Ευρώπη.

Εφαπτόμενο του Λεβιάθαν είναι το «Οικόπεδο 12» στην κυπριακή ΑΟΖ και το οποίο πιθανολογείται ότι κρύβει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση με μια διορατική κίνηση έχει παραχωρήσει την άδεια έρευνας στο «Οικόπεδο 12» στην αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία σε κοινοπραξία με την ισραηλινή Delek Drilling εκμεταλλεύονται ήδη το «Ταμάρ» και έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν.


Αμφισβητήσεις
Η συμφωνία που συνήψαν την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ και η Κύπρος, για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, ξεκαθαρίζει το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών στην επίμαχη περιοχή, διευκολύνοντας έτσι την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η διαδικασία αυτή όμως δεν είναι χωρίς αμφισβητήσεις. Ο Λίβανος δεν έχει οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες του με το γειτονικό Ισραήλ (με το οποίο δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις) και δηλώνει ότι η εκμετάλλευση του Λεβιάθαν πλήττει και τα δικά του συμφέροντα, ενώ με δεδομένα τα εσωτερικά προβλήματα, το Κοινοβούλιο του Λιβάνου αποδείχθηκε ευάλωτο στις τουρκικές πιέσεις και δεν έχει μέχρι στιγμής επικυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου. Οσο για τη Συρία, μετά τον εναγκαλισμό με την Τουρκία, έχει διαπιστωθεί πλήρης απροθυμία για ολοκλήρωση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Κύπρο.



«Νάρκες» από Αγκυρα
Στη βάση αυτών των προβλημάτων βρίσκεται η Αγκυρα, η οποία έχει πολλούς λόγους να υπονομεύει την ομαλή και ειρηνική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων για το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής. Και αυτή η παρέμβαση δεν αφορά μονο την Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα ήταν η Αγκυρα η οποία ναρκοθέτησε τις συνομιλίες της Αθήνας με το Κάιρο για την ΑΟΖ, τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ήταν αυτή που (καθ)οδήγησε την Αλβανία να ακυρώσει τη συμφωνία την οποία υπέγραψε για την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που έλυνε οριστικά το στατους του Ιονίου, απελευθερώνοντας έτσι τις χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία) για εκμετάλλευση των ενδεχόμενων ενεργειακών πόρων.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Η ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ....
Κλειδί της περιοχής το Καστελόριζο

Η αντίδραση της Τουρκίας δεν έχει να κάνει μόνο με λόγους πολιτικής και οικονομικής επιρροής. Το γεγονός ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία λάμβανε υπόψη της τις βασικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας (το οποίο δεν έχει αποδεχθεί η Τουρκία) δημιουργεί πρόβλημα στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Ακόμη περισσότερο όμως η περίπτωση της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ ενοχλεί την Αγκυρα, καθώς γίνεται αποδεκτή η αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, από το Ισραήλ, μια χώρα που, όπως και η Τουρκία, δεν έχει προσυπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Αγκυρα όχι μόνο δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά προβάλλει και στις διερευνητικές επαφές ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περίκλειστη θάλασσα και επομένως δεν μπορεί να τύχουν εφαρμογής οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας για την επήρεια νησιών και βραχονησίδων στη χάραξη της υφαλοκρηπίδας, αλλά και στο εύρος των χωρικών υδάτων.


Διακλάδωση κοιτασμάτων
Ακόμη ένας λόγος που η Τουρκία αντιδρά τόσο έντονα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζεται στρατηγικά και δεν είναι τόσο ευάλωτη στις τουρκικές απειλές, πολύ περισσότερο όταν διαπλέκεται πλέον με τα ενεργειακά συμφέροντα του Ισραήλ και αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών. Καταρρίπτεται επίσης το επιχείρημα το οποίο προβάλλει η Τουρκία ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί όλο το νησί και αποτελεί τη βάση για την προώθηση της λύσης των «δύο κρατών».

Η Αθήνα παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, γνωρίζοντας ότι επηρεάζονται άμεσα τα Ελληνοτουρκικά, καθώς οι επιστήμονες επιμένουν ότι το κοίτασμα της Ανατολικής Μεσογείου διακλαδώνεται με τα «υποθαλάσσια όρη του Αναξίμανδρου» (Anaximander Seamounts), τα οποία εκτείνονται νοτίως της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Και για την Ελλάδα ο κύκλος κλείνει στο ίδιο σημείο απ' όπου άρχισε, δηλαδή στο Καστελόριζο, καθώς η συμπερίληψη του νησιού στον υπολογισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών επηρεάζει άμεσα το στάτους κβο στην περιοχή. Εάν εξαιρεθεί το Καστελόριζο, όπως απαιτεί η Τουρκία, τότε ένα μεγάλο τμήμα αυτής της θαλάσσιας περιοχής, που πιθανότατα κρύβει μεγάλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, θα περάσει σε τουρκική κυριαρχία, εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.ΕΘΝΟΣ

12 σχόλια:

  1. Η ΕΛΛΑΣ πρέπει να εωδυναμώσει ακόμα περισσότερο την συμμαχία της με το Ισραήλ και να αρχίσει με αποφασιστικότητα τις διαδικασίες για οριοθέτηση των θαλλασίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο όπως έκανε με επιτυχία η Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΛΛΑΣ ΦΙΛΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΩΦΕΛΙΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΒΡΙΚ- ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΡΩΣΙΑ -ΙΝΔΙΑ -ΚΙΝΑ! ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ Ή ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΣ Ή ΠΡΟΔΌΤΗΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΜΑΣ.
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΌΗΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΟΖ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΪΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΈΧΕΙ ΝΟΗΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΧΙ!ΔΕΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 25 Δεκεμβρίου 2010 12:17 μ.μ.
    Συμβουλέψου γιατρό και θα στο επιβεβαιώσει...
    Το ποτό βλάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 25 Δεκεμβρίου 2010 7:42 μ.μ. ΤΟ ΠΟΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΜΕΘΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡ@@@ΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ.

    Η ΕΧΕΙΣ ΑΡ@@@ΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, Ή ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεστα μεγαλε 25 Δεκεμβρίου 2010 9:38 μ.μ. pun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι την Ελλάδα κυβερνούν απο τότε που δημιουργήθηκε, Κοτσαμπάσηδες και Τραπεζίτες πλήν του 1ου Κυβερνήτη(ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ) που παρέλαβε χάος και έφτιαξε κράτος, γι΄αυτό και τον φάγανε(είναι ο μοναδικός πολιτικός που δολοφόνησαν και ο μόνος που μπήκε στη πολιτική πλούσιος και έφυγε φτωχός και ΄΄οριζόντιος΄΄).
    Από τότε και έπειτα κυβερνούν αυτό το χώρο ΄΄Ελληνόφωνοι΄΄ και όχι ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Ίσως όλοι αυτοί να έχουν δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΠΙΣΗΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΪΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΈΧΕΙ ΝΟΗΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΧΙ!ΔΕΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    25 Δεκεμβρίου 2010 12:17 μ.μ.

    Φίλε 25 Δεκεμβρίου 2010 12:17 μ.μ.
    μπορεί να μην έχουμε σύνορα με το Ισραήλ αλλά το Ισραήλ μας χρειάζεται για να εξάγει το φυσικό αέριο του στην Ευρώπη, το οποίο για να συμβεί πρέπει να εφάπτονται οι Α.Ο.Ζ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και να μην περνάει ο αγωγός από την Α.Ο.Ζ της Τουρκίας, από την οποία το Ισραήλ δεν θέλει να εξαρτάται.
    Σε αυτήν τη βάση λοιπόν χρειαζόμαστε και εμείς το Ισραήλ για να μας υποστηρίξει να χαράξουμε την δική μας Α.Ο.Ζ με τη συμμετοχή του Καστελόριζου, κάτι που είναι απαραίτητο για να εφάπτονται οι Α.Ο.Ζ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάλι δεν απάντησες κοπελιά 9:10 π.μ.
    Λες πάλι://...το Ισραήλ μας χρειάζεται για να εξάγει το φυσικό αέριο του στην Ευρώπη...//
    Και ξαναρωτώ: ΠΟΙΟ ΑΕΡΙΟ;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η στενή αμυντική συνεργασία της Ελλάδος με το στρατιωτικά πανίσχυρο Ισραήλ μόνο οφέλη και δυναμική ανάπτυξης έχει να δώσει. Όλα τα άλλα τα σενάρια Εβραϊκών συνωμοσιών που λέγονται και ότι το Ισραήλ είναι εναντίον μας είναι απλές ανοησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδαμε "...το στρατιωτικά πανίσχυρο Ισραήλ" όλη νύχτα χθές να βομβαρδίζει στο γάμο του καραγκιόζη και να την πληρώνουν πάλι οι άμαχοι γέροι, γυναίκες, παιδιά !!!
    Διότι αλλιώς, οι Ξυπόλυτοι τους πήραν και τα σώβρακα στον Λίβανο με 80 καταστροφές θωρακισμένων και αρμάτων (20 Μερκάβα) και πάνω από 150 Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλουνε λέει να περάσει ο αγωγός μέσω θαλάσσης για να εξάγουν το αέριο τους πρός την Ευρώπη. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;;ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ.
    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ;;;;;

    DOWN WITH THE GAP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η άποψη που διατύπωσα εξ αρχής ήταν:
    Η Ελλάδα να συνεκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της από κοινού με ΗΠΑ - Ρωσία - Κίνα - ΕΕ, παραχωρώντας από 12% σε κάθε μιά, έναντι της εξόρυξης που θα πραγματοποιούν οι κοινοπραξίες τους, διατηρώντας η ίδια το 52%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.