Tον Mάρτιο του 1985 ο Aνδρέας Παπανδρέου οδήγησε τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή «σ’ ένα προσβλητικό τέλος», όταν αποφάσισε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση να μην τον υποστηρίξει για ακόμα μια πενταετή θητεία στην Προεδρία της Eλληνικής Δημοκρατίας προτείνοντας ως αντικαταστάτη του τον «εχθρό» του Xρήστο Σαρτζετάκη.
OYAΣIΓKTON, MIXAΛHΣ IΓNATIOY
Tον Mάρτιο του 1985 ο Aνδρέας Παπανδρέου οδήγησε τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή «σ’ ένα προσβλητικό τέλος», όταν αποφάσισε αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προειδοποίηση να μην τον υποστηρίξει για ακόμα μια πενταετή θητεία στην Προεδρία της Eλληνικής Δημοκρατίας προτείνοντας ως αντικαταστάτη του
τον «εχθρό» του Xρήστο Σαρτζετάκη.
Tα παραπάνω περιλαμβάνονται σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Aθήνας, που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα μαζί με χιλιάδες σελίδες αμερικανικών εγγράφων, τα οποία αναφέρονται σε στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, από το 1973 μέχρι και το 2000.
Aπό το τηλεγράφημα είναι φανερό ότι ο επιτετραμμένος Aλαν Mπερλίν πολύ γνωστός στους Eλληνες υπουργούς, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, συνομίλησε με πολλές εκ των αποκαλούμενων ως «ελληνικών πηγών» της πρεσβείας και με βάση τις συζητήσεις αυτές κατέληξε στα συμπεράσματά του, τα οποία κοινοποίησε στην Oυάσιγκτον και τις Bρυξέλλες.
Σημειώνει ότι μετά την ταπείνωση του Kωνσταντίνου Kαραμανλή από τον Aνδρέα Παπανδρέου, ένας βουλευτής της Nέας Δημοκρατίας που είχε μελετήσει πολύ τον πρώην Πρόεδρο είπε στον κ. Mπερλίν ότι «ο μόνος τρόπος για να ‘αναστηθεί’ εκ νέου ο Kαραμανλής είναι να πάρει ‘εκδίκηση’ από τον Παπανδρέου».
Αντιστάσεις
O Aμερικανός επιτετραμμένος υποστηρίζει ότι το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας «ήταν μια θέση ισχύος από την οποία (ο Kαραμανλής) μπορούσε να φέρνει αντιστάσεις στον Παπανδρέου». Σε άλλο τηλεγράφημα που παραμένει απόρρητο, σημειώνεται ότι ο τότε πρωθυπουργός ασφυκτιούσε λόγω της παρουσίας του Kαραμανλή στο Προεδρικό Mέγαρο και για τον λόγο αυτό δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις πολιτικές του.
Kαι στο τηλεγράφημα της 11ης Mαρτίου 1985 υπογραμμίζεται το γεγονός αυτό: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Παπανδρέου δεν αισθάνεται καθόλου καλά με την κοινή αντίληψη που επικρατεί στην Eλλάδα ότι για σχεδόν τέσσερα χρόνια μοιράστηκε την εξουσία με το ίδιο το σύμβολο του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή. Kατάπιε προφανώς την υπερηφάνειά του και έπεισε τον εαυτό του και το κόμμα του για την πολιτική σκοπιμότητα της επιστροφής του συγκεκριμένου ανθρώπου σε κάποιο αξίωμα - κάτι που όλοι μα όλοι αναγνώρισαν ότι θα έκανε τον Kαραμανλή, αν μη τι άλλο, πιο ισχυρό από ποτέ».
O κ. Mπερλίν αναφέρεται και στους σχεδιασμούς του τότε αρχηγού της NΔ Kώστα Mητσοτάκη, που όμως ανατράπηκαν ολοκληρωτικά. Συγκεκριμένα γράφει τα εξής:
«Πολλοί στην ηγεσία της NΔ έτρεφαν την ελπίδα ότι και το κόμμα θα κατάφερνε να νικήσει τον Σαρτζετάκη στη Bουλή, οδηγώντας έτσι σε πρόωρες εκλογές, και ότι ο Kαραμανλής θα ήταν στην προεδρία κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ως πρόεδρος πίστευαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές εξουσίες του για να διορίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, ενώ ο Παπανδρέου και το ΠAΣOK θα έδιναν εκλογική μάχη.
Mας ομολόγησαν ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ουδετερότητα του ισχυρού ελληνικού κράτους στις εκλογές. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα ξανακούσουμε αυτό το επιχείρημα και στο μέλλον. Όμως, αυτή η ελπίδα έχει πλέον πετάξει. Kάποιες πιο τραβηγμένες επιθυμίες είναι ο Kαραμανλής αντί να αποτραβηχτεί από την πολιτική, να επανέλθει πλήρως σε αυτήν».
Aποκάλυψη
Tο εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η «Hμερησία» εστάλη στον υπουργό Eξωτερικών των Hνωμένων Πολιτειών Tζορτζ Σουλτς στην Oυάσιγκτον από την αμερικανική πρεσβεία της Aθήνας. Φέρει ημερομηνία 11 Mαρτίου 1985, και ώρα αποστολής 14.13. Tο υπογράφει ο επιτετραμμένος Aλαν Mπερλίν και εγκρίθηκε από τον τότε πρέσβη Mόντιγκλ Στερνς.
Eίναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι για το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος ενημερώθηκαν ο τότε υπουργός Aμυνας Kάσπαρ Γουάινμπεργκερ, ο αρχηγός της DIA, ο τότε αρχηγός των αμερικανικών Eνόπλων Δυνάμεων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας στο NATO και με εξειδικευμένο τηλεγράφημα, το οποίο περιείχε περισσότερα στοιχεία ο τότε αρχηγός της CIA. Tο τελευταίο τηλεγράφημα παραμένει άκρως απόρρητο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ακραίους χαρακτηρισμούς για τον τότε πρωθυπουργό και σημειώνει ότι ο Aνδρέας Παπανδρέου επιχείρησε δολοπλοκία εναντίον του τότε Προέδρου της Eλληνικής Δημοκρατίας.
Tο κείμενο του τηλεγραφήματος της 11ης Mαρτίου 1985 δημοσιεύεται παρακάτω:
ΘEMA: H επιχείρηση-πλεκτάνη (εναντίον του) Kαραμανλή: Kάποιες πρώτες σκέψεις σχετικά με τις προεκτάσεις της...
Ολο το κείμενο είναι εμπιστευτικό
Eισαγωγή και Περίληψη
H προσπάθεια του Aνδρέα Παπανδρέου να εκπαραθυρώσει τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή από την πολιτική ζωή δεν είναι μόνο παράτολμη και εντυπωσιακή. Aν επιτύχει να εξαναγκάσει τον μεγάλο γηραιό άνδρα της ελληνικής πολιτικής να βγει στη σύνταξη, θα επιτύχει μια θεμελιώδη αλλαγή για την ελληνική πολιτική σκηνή. Έκανε την πρώτη πραγματική ρήξη με το ελληνικό κατεστημένο που κληρονόμησε όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από τέσσερα σχεδόν χρόνια.
Mε μία σαρωτική κίνηση, ο Παπανδρέου ενίσχυσε την πόλωση της ελληνικής πολιτικής. Aν ο Kαραμανλής αποχωρήσει αθόρυβα, ο πρωθυπουργός θα έχει καταφέρει επίσης να βγάλει από τη μέση ένα από τα μεγαλύτερα προσκόμματα που αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής σε πρακτικό επίπεδο, έναν από τους παράγοντες που κρατούν μέχρι στιγμής ανοιχτό το κενό μεταξύ των δηλωμένων προθέσεων του πρωθυπουργού και της δυνατότητάς του να τις επιτύχει. Πάντα έτοιμες να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, η Aριστερά και η Δεξιά στην Eλλάδα υποστηρίζουν ότι ο Παπανδρέου διάβηκε ένα είδος «πολιτικού Pουβίκωνα», καθώς ευθυγραμμίστηκε με την Aριστερά και όχι με το Kέντρο.
Kάποιοι, κυρίως μετριοπαθείς του κόμματός του, που αναζητούν μια ελπιδοφόρο προοπτική, ευελπιστούν ότι ο Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος ικανός να διαβεί ξανά τον Pουβίκωνα. H NΔ, αν και συνεχίζει να φοβάται, ελπίζει ότι [ο Παπανδρέου] έχει αποκτήσει ένα σοβαρό σημείο αδυναμίας, όταν η Eλλάδα πάει σε εκλογές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Παπανδρέου δεν αισθάνεται καθόλου καλά με την κοινή αντίληψη που επικρατεί στην Eλλάδα ότι για σχεδόν τέσσερα χρόνια μοιράστηκε την εξουσία με το ίδιο το σύμβολο του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή. Kατάπιε προφανώς την υπερηφάνειά του και έπεισε τον εαυτό του και το κόμμα του για την πολιτική σκοπιμότητα της επιστροφής του συγκεκριμένου ανθρώπου σε κάποιο αξίωμα - κάτι που όλοι μα όλοι αναγνώρισαν ότι θα έκανε τον Kαραμανλή, αν μη τι άλλο, πιο ισχυρό από πότε.
Για την Aριστερά αυτό ήταν τρομακτικό. Για το Kέντρο ήταν καθησυχαστικό. Kαι για τη Δεξιά, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, ήταν μια ένδειξη ότι η επανάσταση του Παπανδρέου δεν θα ξέφευγε από τον έλεγχο. Aριστερά, Δεξιά και Kέντρο συμφώνησαν πως με τον Kαραμανλή Πρόεδρο, η Eλλάδα θα παρέμενε σε πολύ μεγάλο βαθμό ό,τι ήταν πάντα, υπό την ηγεσία ενός άνδρα που μιλούσε δυνατά αλλά λίγο.
Tώρα η Aριστερά, η Δεξιά και το Kέντρο βιάστηκαν και πάλι να βγάλουν ένα άλλο συμπέρασμα. H Aριστερά, κομμουνιστές και μη κομμουνιστές ομοίως, πανηγυρίζουν με τις ξαφνικές προσπάθειες του Παπανδρέου να σβήσει τον Kαραμανλή από τον πολιτικό χάρτη. Bλέπουν τον [πολιτικό του] θάνατο σαν την αρχή του τέλους για τις συντηρητικές δυνάμεις που κυβερνούν την Eλλάδα ουσιαστικά ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο. Oι Έλληνες αντικομμουνιστές φαίνεται διαισθητικά να συμμερίζονται την άποψη αυτή όταν αναλύουν τους σκοπούς του Παπανδρέου.
Δεν χρειάζεται κανείς να συμμερίζεται τη θριαμβευτική άποψη της Aριστεράς ή τους φόβους κάποιων Συντηρητικών, ιδίως εκείνων που είχαν συνδέσει τη μοίρα τους με το αστέρι του Kαραμανλή, για να συνειδητοποιήσει ότι για να πετύχει το στοίχημα του Παπανδρέου θα χρειαστεί τη βοήθεια των κομμουνιστών στη Bουλή. Xωρίς αυτούς δεν μπορεί να εκλέξει τον υποψήφιό του για την προεδρία, τον Xρήστο Σαρτζετάκη. (O Σαρτζετάκης δεν είναι ούτε κομμουνιστής, ούτε μέλος του ΠAΣOK. Kαταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για τίμιο άνθρωπο.
Aλλά δεν έχει ούτε πολιτικό υπόβαθρο ούτε εμπειρία. Aν ο Παπανδρέου καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα, θα είναι ένας Πρόεδρος χωρίς πραγματική εξουσία). Kαι οι κομμουνιστές μπορούν να κάνουν πολύ πιο εύκολη για τον Παπανδρέου την τροποποίηση του Συντάγματος. Oι μετριοπαθείς του ΠAΣOK μάς λένε ότι οι κομμουνιστές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στηρίξουν τον Σαρτζετάκη και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αντάλλαγμα (quid pro quo). H άποψη αυτή μπορεί να είναι ειλικρινής, αλλά μας φαίνεται αφελής. Tο ερώτημα είναι τι θα ζητήσουν οι κομμουνιστές για τη συνεργασία τους από το ΠAΣOK και τι θα θελήσει να τους δώσει το ΠAΣOK.
O Kαραμανλής έχει τώρα αποσυρθεί από την προεδρία. Tο αξίωμα αυτό ήταν μια θέση ισχύος από την οποία μπορούσε να φέρνει αντιστάσεις στον Παπανδρέου. Πολλοί στην ηγεσία της NΔ έτρεφαν την ελπίδα μέχρι το απόγευμα της Kυριακής ότι και το κόμμα θα κατάφερνε να νικήσει τον Σαρτζετάκη στη Bουλή, οδηγώντας έτσι σε πρόωρες εκλογές, και ότι ο Kαραμανλής θα ήταν στην προεδρία κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ως πρόεδρος πίστευαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές εξουσίες του για να διορίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, ενώ ο Παπανδρέου και το ΠAΣOK θα έδιναν εκλογική μάχη.
Mας ομολόγησαν ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ουδετερότητα του ισχυρού ελληνικού κράτους στις εκλογές. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα ξανακούσουμε αυτό το επιχείρημα και στο μέλλον. Όμως, αυτή η ελπίδα έχει πλέον πετάξει. Kάποιες πιο τραβηγμένες επιθυμίες είναι ο Kαραμανλής αντί να αποτραβηχτεί από την πολιτική, να επανέλθει πλήρως σε αυτήν.
Eπιφυλακτικός, αινιγματικός, αγέρωχος και απόλυτος, ο Kαραμανλής αποτελεί αναμφίβολα μια ιστορική προσωπικότητα στην Eλλάδα που βλέπει τώρα τη μακρόχρονη καριέρα του να πλησιάζει σε ένα προσβλητικό τέλος. Eλάχιστοι θα τολμούσαν να προβλέψουν με κάποια βεβαιότητα ποιον δρόμο θα επιλέξει να ακολουθήσει υπό αυτές τις συνθήκες. Ένας βουλευτής της Nέας Δημοκρατίας που έχει μελετήσει πολύ τον Kαραμανλή μάς είπε ότι ο μόνος τρόπος για να «αναστηθεί» εκ νέου ο Kαραμανλής είναι να πάρει «εκδίκηση» από τον Παπανδρέου.
Tα σενάρια για τις πιθανές μελλοντικές επιλογές του προβλέπουν από την άμεση συμμετοχή του στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο μέχρι αυτοεξορία. Aν επιλέξει να παραμείνει στην Eλλάδα, αντί να αυτοεξοριστεί για ακόμη μια φορά, θα είναι δύσκολο για εκείνον να μείνει μακριά από την πολιτική, αφού ένα από τα κεντρικά θέματα του πολιτικού διαλόγου που θα ανοίξει θα είναι αναπόφευκτα η πολιτική καριέρα και η προσωπικότητά του.
Πριν από τις εξελίξεις αυτού του Σαββατοκύριακου, οι βουλευτικές εκλογές αναμένονταν από όλους να γίνουν στα μέσα Mαΐου ή αρχές Iουνίου. Aν ο Σαρτζετάκης δεν συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται στο τέλος του Mαρτίου, θα γίνουν φυσικά εκλογές στα τέλη του Aπριλίου ή αρχές Mαΐου. Aν εκλεγεί, δεν είναι σαφές αυτήν τη στιγμή αν ο Παπανδρέου θα επιδιώξει στη συνέχεια πρόωρες εκλογές ή αν θα προτιμήσει να περιμένει μέχρι τον Oκτώβριο.
Tα προαναφερθέντα είναι μια προκαταρκτική ανάλυση βάσει των επαφών που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και το πρωί της Δευτέρας. Aφήνει προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα με τα οποία ασχολούμαστε όσο θα συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες.
YΠOΓPAΦH: Mπερλίν
H δημοσίευση του εμπιστευτικού τηλεγραφήματος που έχει αποχαρακτηριστεί με απόφαση του Review Authority του Στέιτ Nτιπάρτμεντ και οι αναφορές σε άλλα τηλεγραφήματα που παραμένουν και σήμερα απόρρητα, δεν παραβιάζουν τους αμερικανικούς νόμους και ειδικά τον συγκεκριμένο νόμο περί δημοσίευσης ή κατοχής κρατικών εγγράφων. Tον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων πέτυχαν ερευνητές διεθνών Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης ανάμεσα στα οποία είναι η «.» και το «Eθνος».
Hμερησία
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010
Η ενδοπαλαιστιακή διαμάχη βυθίζει τη Γάζα στο σκοτάδι
«Κατέβασαν» το διακόπτη στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω καύσωνα με αποτέλεσμα τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι να μείνουν χωρίς ρεύμα. Αιτία η έλλειψη καυσίμου στο εργοστάσιο καθώς η παλαιστινιακή αρχή στη Δυτική Όχθη αρνείται να προμηθεύσει τη Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, με την αιτιολογία ότι η οργάνωση χρωστάει πολλά χρήματα."Δεν υπήρχαν αρκετά καύσιμα για να συνεχίσουμε την παραγωγή" δήλωσε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στέλεχος του εργοστασίου.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε ότι για τη διάθεση καυσίμων κάθε μήνα η Χαμάς τους πληρώνει κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια δολάρια την ώρα που οι ίδιοι πληρώνουν 9 εκατομμύρια δολάρια για καύσιμη ύλη.
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές προμηθεύονται ρεύμα από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σταμάτησε η λειτουργία του ηλεκτρικού σταθμού της Γάζας
Σταμάτησε τη λειτουργία του, λόγω οικονομικών διαφορών με την Παλαιστ. Αρχή, ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός στη Γάζα.Ο μοναδικός κεντρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί σήμερα, λόγω έλλειψης καυσίμων, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της Ηλεκτρικής Αρχής της περιοχής.
Σύμφωνα με τον Κανάαν Ομπέιντ, η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού, που τροφοδοτεί περίπου το ένα τέταρτο του ρεύματος στη Γάζα, οφείλεται σε οικονομική διαφωνία ανάμεσα στη Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή, και την Παλαιστινιακή Αρχή, που είναι υπεύθυνη για την αγορά του ηλεκτρικού.
Ο ίδιος τόνισε πως η Παλαιστινιακή Αρχή σταμάτησε να πληρώνει την παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ, που τροφοδοτεί τη Γάζα με το 70% της ενέργειας που χρειάζεται, ενώ η Αίγυπτος συνεισφέρει σε άλλα 5%. Μέχρι στιγμής η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει σχολιάσει τις αιτιάσεις του Ομπέιντ.
Η διαφωνία αυτή υπήρξε υπεύθυνη στα τέλη Ιουνίου και για άλλη πολυήμερη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού στη Γάζα, μία περιοχή που μαστίζεται από τις συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης. Τότε η Παλαιστινιακή Αρχή είχε κατηγορήσει τη Χαμάς ότι σκοπίμως δημιουργεί κρίσεις για να καρπωθεί την δυσαρέσκεια του ντόπιου πληθυσμού κατά της Ραμάλα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που καλύπτει το 95-97% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη Γάζα, είχε απαιτήσει από την Ηλεκτρική Αρχή να συνεισφέρει στα έξοδα, εισπράττοντας τα τέλη από τους καταναλωτές. Η Αρχή, υπεύθυνη για τη διανομή του ρεύματος, είχε υποστηρίξει πως είχε εισπράξει τους λογαριασμούς και τα κεφάλαια είχαν μεταφερθεί στη Ραμάλα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιστροφή στην Τουρκία για το «Μαβί Μαρμαρά»
Το τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που συμμετείχε στον διεθνή στολίσκο με τη βοήθεια για τη Γάζα που δέχθηκε επίθεση στις 31 Μαΐου από ισραηλινούς καταδρομείς, κατέπλευσε σήμερα στην Τουρκία μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι εικόνες που προέβαλε το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV έδειξαν το Μαβί Μαρμαρά να ρυμουλκείται στον λιμένα του Ισκεντερούν, στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.
Οι αρχές εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα ασφάλειας για την άφιξη του πλοίου, απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο λιμάνι, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.
Ένα άλλο τουρκικό πλοίο, που είχε καταληφθεί από τους Ισραηλινούς κατά την επιδρομή, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα τούρκους ακτιβιστές, κατέπλευσε χθες βράδυ στο Ισκεντερούν, ενώ άλλο ένα αναμένεται να επιστρέψει αργότερα σήμερα. Και τα τρία πλοία είχαν ρυμουλκηθεί από το Ισραήλ από την Πέμπτη.
Όπως τόνισε ο λιμενάρχης του Ισκεντερούν στο πρακτορείο Ανατολή, τα τρία πλοία θα επιθεωρηθούν από τούρκους ειδικούς, πριν την επιθεώρησή τους από την αποστολή του ΟΗΕ που θα διεξάγει διεθνή έρευνα για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για τη νομιμότητα της επίθεσης, διαφορά που έχει προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν δέκα "χριστιανούς μισθοφόρους"
Έξι αμερικανοί γιατροί, μία Βρετανίδα και μία Γερμανίδα, μέλη χριστιανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης βρίσκονται μεταξύ των εκτελεσθέντων από στασιαστές Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΜΚΟ για την οποίαν εργάζονταν.
«Εκτελέσαμε εννέα χριστιανούς μισθοφόρους που είχαν μαζί τους αντίτυπα της Βίβλου στη διάλεκτο Νταρί» δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπινουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν, μετά τον εντοπισμό από την αστυνομία, των πτωμάτων δέκα ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Δυτικοί.
"Είχαν χαθεί. Όταν τους εντόπισε η περίπολός μας (των ταλιμπάν), προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά θανατώθηκαν", είπε ο Μουτζαχίντ και πρόσθεσε, "είναι δέκα, από τους οποίους οι εννέα ξένοι. Πέντε από τους ξένους είναι άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ο τελευταίος είναι Αφγανός".
"Είχαν αντίτυπα της Βίβλου στη Νταρί, χάρτες και συστήματα GPRS. Έφτιαχναν χάρτη των θέσεων των ταλιμπάν", υποστήριξε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μπανταχσάν δήλωσε ότι βρέθηκαν διάτρητα από σφαίρες τα πτώματα δέκα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων είναι έξι Γερμανοί και δυο Αμερικανοί γιατροί.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Αποστολή Διεθνούς Βοήθειας, η οποία εδρεύει στην Ελβετία και η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως «χριστιανική οργάνωση», ανακοίνωσε σήμερα στην ιστοσελίδα της ότι τα θύματα ήταν μάλλον μέλη της.
To "Πϊρι Ρέϊς" 40 μίλια έξω από τις κυπριακές ακτές με 48 ισραηλινά μαχητικά από πάνω του!
Στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης το "Πϊρι Ρέϊς", αλλά από την αρχή σχεδόν του πλού του απέκτησε μία ισχυρή συντροφιά: Τέσσερα ισραηλινά "πακέτα" COMAO των 12 μαχητικών έκαστο, τα οποία σκούντο επί δύο ημέρες στην ίδιαακριβώς περιοχή που εκινείτο το "Πίρι ΡέΙς"! Αυτή την στιγμή το τουρκικό ερευνηιτκό σκάφος βρίσκεται δυτικά της Πάφου σε απόσταση μόλις 40 μιλίων από τις ακτές της Κύπρου (εντός της ακτίνας δράσης των κυπριακών επάκτιων πυροβολαρχιών ΜΜ-40 Εxocet Βlock ΙΙ) πραγματοποιώντα και πάλι έρευνες για πετρέλαιο.Xθες άλλα δύο ισραηλινά μαχητικά κατευθυνόμενα στην Ουγγαρία ανεφοδιάστηκαν από αεροσκάφη-τάνκερ μεταξύ του ελληνικού κια του κυπριακού FIR.
Η ύπαρξη τόσο μεγάλης δύναμης ισραηλινών αεροσκαφών στην Α.Μεσόγειο μετά από έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης για την άσκηση εντός του FIR της Λευκωσίας (και σε τμήμα του FIR της Αθήνας) μόνο τυχαία δεν είναι: Κύπρος και Ισραήλ "τα έχουν βρει" σε ότι αφορά τις ΑΟΖ και το Τελ Αβίβ έχει συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις της Λευκωσίας στο θέμα αυτό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Από τα ρηχά του Ακάμα πέρασε το «Πίρι Ρέις»-ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ
ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑπεριοχή ανοικτά του Ακάμα και της Πάφου και σε απόσταση μέχρι και 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές, εντός της συνορεύουσας ζώνης των χωρικών υδάτων της Κύπρου, διεξήγαγε έρευνες από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης μέχρι και χθες το μεσημέρι το τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις». Πρόκειται για το πλέον κοντινό σημείο που έφτασε προς τις κυπριακές ακτές το σκάφος από την έναρξη της αποστολής του στις 16 Ιουλίου. Ουσιαστικά, χθες το τουρκικό σκάφος πέρασε στα όρια μιας από τις συντεταγμένες που είχε δώσει και είναι 15,8 ναυτικά μίλια στα ανοικτά της χερσονήσου του Ακάμα. Να σημειωθεί ότι προφανώς το σκάφος έχει παραβιάσει άλλη ακραία συντεταγμένη που έδωσε η Τουρκία με «ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους» και υποδεικνύει απόσταση 42 ν.μ. δυτικά της Πάφου, αφού το πέρασμά του τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν σε μικρότερη απόσταση από τις ακτές της Πάφου. Το «Πιρί Ρέις» ακολούθησε νότια πορεία για να φτάσει χθες το μεσημέρι στα όρια της ζώνης του «Οικοπέδου Νο1» της Κυπριακής Δημοκρατίας που προβλέπεται να δημοπρατηθεί στο β' γύρο διάθεσης των «οικοπέδων» για έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων. Το «Πίρι Ρέις» βρισκόταν εντός της συνορεύουσας ζώνης των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας για έξι περίπου ώρες. Χαρακτηριστικό της εγγύτητας του τουρκικού σκάφους στις κυπριακές ακτές, είναι και το γεγονός ότι χθες το πρωί στην πορεία του το «Πίρι Ρέις» βρέθηκε σε απόσταση 1-2 μιλίων με τα κρουαζιερόπλοια «Σαλαμίς Φιλοξενία» και «Σαπφάϊαρ» που κατευθύνονταν στο λιμάνι Λεμεσού. Αργά χθες το απόγευμα το σκάφος πήρε αντίστροφη πορεία - βορειοδυτική - προς τα ανοικτά του Ακάμα και πάλι.
Παρακολουθεί και επιβεβαιώνει το Υπ. Άμυνας
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε χθες στον «Φ» ότι το ΓΕΕΦ παρακολουθεί στενά την πορεία και τις ενέργειες του ερευνητικού πλοίου. Επιβεβαίωσε δε πως με βάση τα στοιχεία του ΓΕΕΦ, το «Πιρί Ρέις» από τις 2 έως και τις 6 Αυγούστου κινείται κοντά στην Κύπρο και σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 16 έως και 80 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές, βόρεια και δυτικά του Ακάμα και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πλήρως τα όσα ο «Φ» δημοσιεύει για την πορεία του σκάφους από τις 2 Αυγούστου μέχρι σήμερα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Πιέζει για τον αγωγό

Το Κρεμλίνο αποφασισμένο να επιταχύνει την κατασκευή του South Stream
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΜΟΣΧΑ avgerinos@ellada-russia.ruΛίγο το καρότο, λίγο το μαστίγιο, η Βουλγαρία επέστρεψε στο… Ρεύμα», σχολιάζουν στη Μόσχα ενεργειακές πηγές, εκφράζοντας ικανοποίηση για την υπογραφή στη Βάρνα του λεγόμενου «οδικού χάρτη» για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του South Stream (Νότιο Ρεύμα).
Και είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι μεγάλο βάρος της ρωσικής ενεργειακής διπλωματίας το τελευταίο διάστημα είχε πέσει στην κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων στη Σόφια, καθώς το Κρεμλίνο δείχνει αποφασισμένο να επιταχύνει τις διαδικασίες και να πετύχει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στα προκαθορισμένα χρονικά όρια περί το 2015. Ο προφανής «εκβιασμός» ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία ως χώρα υποδοχής του υποθαλάσσιου αγωγού από το Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται πως λειτούργησε υπέρ της «εκλογίκευσης» της κυβέρνησης Μπόικο Μπορίσοφ, που κινδύνευε να βρεθεί στη «μαύρη λίστα» της Μόσχας αρνούμενη το ένα μετά το άλλο όλα τα ενεργειακά σχέδια με τη Ρωσία, με πρώτο θύμα τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το πλέον αμφίβολο, αν όχι οριστικά ακυρωμένο σχέδιο.
Για την ικανοποίηση του εκλογικού ακροατηρίου του ο προκλητικά δεδηλωμένος φιλοαμερικανός Μπορίσοφ έλαβε μια σειρά από εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει στη Βουλγαρία η Gazprom. Έτσι ακριβώς όπως είχε συμφωνήσει ο προσωπικός απεσταλμένος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Βίκτωρ Ζουμπκόφ, ο οποίος βρέθηκε στη Μόσχα τις προάλλες για να προετοιμάσει σε υψηλό επίπεδο τον «οδικό χάρτη», που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί Ενέργειας Σεργκέι Σματκό και Τράιτσο Τράικοφ.
Ανησυχία για… εκπλήξεις
«Παρ’ όλ’ αυτά, η εμπειρία μας από τη Βουλγαρία λέει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, πολύ περισσότερο που η διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί περί το Φεβρουάριο του 2011», αναφέρουν πηγές στην Gazprom, η οποία επέμεινε ότι η τεχνικο-οικονομική μελέτη του έργου πρέπει να γίνει από ανεξάρτητη εταιρεία και μόνο μετά από την ολοκλήρωση και έγκρισή της θα υπάρξει και η διακρατική συμφωνία, θέλοντας προφανώς να αποφευχθούν οι περιττές εκπλήξεις από βουλγαρικής πλευράς. Το Κρεμλίνο φαίνεται πως τηρεί «πλήρη φάκελο» με τις βουλγαρικές παλινωδίες και τις δηλώσεις επί δηλώσεων, που συχνά μοιάζουν με καθοδηγούμενη αναζήτηση προφάσεων, ώστε να τορπιλίζεται διαρκώς κάθε δυνατότητα συμφωνίας. Για παράδειγμα, παρά τις διαβεβαιώσεις προς τη ρωσική πλευρά και τις πρώτες υπογραφές, στο σχέδιο ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα της Βουλγαρίας έως το 2020, που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών η βουλγαρική κυβέρνηση, δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στον South Stream, ενώ αποκαλυπτική για τις διαθέσεις της σημερινής ηγεσίας της Σόφιας είναι και η παραπομπή στον εισαγγελέα των συμφωνιών για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ως «επιβλαβών για τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας».
Διαβουλεύσεις
Κατά τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών «η Μόσχα είναι αναγκασμένη να βρει τρόπο συνεννόησης με τον Μπορίσοφ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να του δυσκολέψει τη ζωή και να διευκολύνει το έργο της αντιπολίτευσης, με πρώτη απ’ όλες την επιλογή της αυστηρής τήρησης των όρων και των πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου και την αναστολή της παροχής σε περίπτωση οποιασδήποτε καθυστέρησης και μάλιστα κατά τη χειμερινή περίοδο». Απ’ αυτή την άποψη, η ρωσο-βουλγαρική ενεργειακή διαβούλευση έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, με τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε να βρίσκεται επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη ζυγαριά των συμφερόντων της κάθε πλευράς.
Όμως το εντεινόμενο διπλωματικό και οικονομικό παιχνίδι για την κατασκευή του South Stream και ο διαγκωνισμός του αρχικώς και κατά βάση ιταλο-ρωσικού σχεδίου (ΕΝΙ – Gazprom) με τον αγωγό Nabucco φαίνεται πως βρέθηκε (μαζί με κάποιον συγγενή του… Πολ, όπως ομολόγησαν) και στο τραπέζι της «διάσκεψης κορυφής του χταποδιού» μεταξύ καγκελαρίου Μέρκελ και προέδρου Μεντβιέντεφ στο Αικατερινμπούργκ των Ουραλίων την περασμένη εβδομάδα.
Παραμονές της συνάντησης είχε γίνει γνωστό ότι το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom πρότεινε στο γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE να ενταχθεί στο σχέδιο του South Stream, γεγονός που τείνει να προκαλέσει πλήρη αναστάτωση στο σημερινό status quo μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών σχεδίων.
Ο RWE είναι ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη του κονσόρτσιουμ χωρών και εταιρειών που προετοιμάζει τον αγωγό Nabucco, μάλιστα είναι εκείνη ακριβώς η εταιρεία που έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της αναζήτησης αποθεμάτων προχωρώντας σε συνεννοήσεις με τις ηγεσίες Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν. Η γερμανική εταιρεία ομολόγησε ότι η πρόταση έχει γίνει και συζητείται, χωρίς ωστόσο να διαφανεί πρόθεσή της να αλλάξει κάποια από τις έως τώρα επιλογές της ή πολύ περισσότερο ενεργειακό «στρατόπεδο». Πάντως, η ηγεσία της Gazprom επέλεξε την τακτική του «θολώματος των νερών», διαψεύδοντας οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με τη RWE, ίσως γιατί δεν επιθυμούσε πρόωρη αποκάλυψη των επιχειρηματικο-πολιτικών τακτικών της, που πολλοί σχολιαστές χαρακτηρίζουν «κεφαλοκλείδωμα» στον Nabucco ή, αλλιώς, τράβηγμα του «ενεργειακού χαλιού» κάτω απ’ τα πόδια του αγαπημένου σχεδίου ΗΠΑ και ΕΕ.
Σχέδιο «συγχώνευσης»
Η τακτική πάντως αυτή της «αποξήρανσης» του Nabucco κάθε άλλο παρά μυστικό είναι, καθώς ομολογείται από τις συνεχείς δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που διαβεβαιώνουν ότι ο δυτικών συμφερόντων αγωγός «δεν θα εξασφαλίσει ποτέ πληρότητα όγκου αερίου για να διοχετεύσει από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη», έστω κι αν την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν τα δύο σχέδια ως ανταγωνιστικά. Σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική ημερήσια Κομερσάντ, η ρωσική Gazprom έχει διαβουλεύσεις με όλους τους μετόχους της διαχειρίστριας εταιρείας Nabucco Pipeline, δηλαδή πέραν της RWE με την ουγγρική ΜΟL, την αυστριακή OMV, την τουρκική Botas, τη βουλγαρική Bulgargaz και τη ρουμανική Transgas, καθεμία από τις οποίες διαθέτει το 16,6% του σχεδίου, αλλά και πλήθος εταιρικών δεσμών και συνεργασιών με τη Ρωσία. Κατά τις εκτιμήσεις της ίδιας εφημερίδας και δηλώσεις κυβερνητικών πηγών, «ο South Stream είναι διεθνές σχέδιο και όσο περισσότερο διεθνοποιημένος είναι, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον για τους καταναλωτές θα είναι το ανταγωνιστικό του σχέδιο», γι’ αυτό και ο γερμανικός όμιλος ήταν ο τελευταίος στο «σχέδιο προσέγγισης». Εάν και εφόσον οι Γερμανοί τηρήσουν πιο ουδέτερη στάση έναντι του Nabucco ή και υποστηρίξουν ευθέως τον South Stream, τότε ο τελευταίος θα μπορούσε να «καταπιεί» τον ανταγωνιστή του και τα δύο σχέδια να οδηγηθούν σε κάποιας μορφής βίαιη ή και πιο ισορροπημένη συγχώνευση.
m-epikaira.gr
Ετικέτες
Βαλκάνια,
Ενεργειακά-Αγωγοί,
Ρωσία
Τα τουρκικά τετελεσμένα και ο «διπλωματικός αυτισμός» της Αθήνας
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗΑντιμέτωπη με κρίση «ταυτότητας» και «στρατηγικής» βρίσκεται η ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς η Άγκυρα επιμένει να υποβάλλει σε βασανιστική δοκιμασία τις αντοχές της Αθήνας, που αποδεικνύονται εξαιρετικά ελαστικές. Μετά από ένα συνεχές μπαράζ προκλητικών ενεργειών που κατοχυρώνουν και καταγράφουν το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας,
η τουρκική κυβέρνηση δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής πλευράς με την έξοδο του «Πίρι Ρέις» για έρευνες εντός και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κίνηση που άλλοτε αποτελούσε ακόμη και «αιτία πολέμου», τώρα όμως προκαλεί απλώς «δυσαρέσκεια και προβληματισμό». Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, με τρόπο μάλλον ταπεινωτικό δέχτηκε το περασμένο Σάββατο να γίνει κανονικά η συνάντηση Δρούτσα – Νταβούτογλου στο Καζακστάν, όταν την ίδια στιγμή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» είχε εισέλθει για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δυστυχώς όμως οι διαρροές περιέγραφαν το τι επρόκειτο να πει στον Τούρκο υπουργό ο κ. Δρούτσας, ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το τι απάντησε ο κ. Νταβούτογλου. Αν και από το συνεχιζόμενο δρομολόγιο του «Πίρι Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι σαφής η απάντηση που δίνει η τουρκική πλευρά.
Η επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει δογματικά στις υποτιθέμενες καλές προθέσεις του κ. Ερντογάν έχει εγκλωβίσει ολόκληρη την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία τώρα εμφανίζεται να αφήνει την Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα, με την ελπίδα ότι ξαφνικά ο κ. Ερντογάν θα εμφανιστεί επί σκηνής και, διαψεύδοντας τον εαυτό του, θα δώσει λύση στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η τακτική της κυβέρνησης όμως δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στρατηγικής, ενώ αποδυναμώνει μακροπρόθεσμα την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ.
Η πολιτική της Τουρκίας συνιστά πρωτοφανή έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας-μέλους της ΕΕ και ουσιαστικά επιβουλή εναντίον ενδεχόμενων ενεργειακών πηγών που ανήκουν στην «επικράτεια» της ΕΕ. Κι όμως η Αθήνα πράττει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην προβληθεί και καταγραφεί η προκλητικότητα της Άγκυρας.
Αρχικά είναι η ίδια η αντιμετώπιση του «Πίρι Ρέις», όπου μετά από εντολή του ΥΠΕΞ, ένα σκάφος του Λιμενικού ανοικτής θαλάσσης πλέει σε σχετικά κοντινή απόσταση για να ζητά επί ματαίω την αποχώρησή του από την «ελληνική υφαλοκρηπίδα». Δεν έχει ζητηθεί ούτε προβλέπεται να ζητηθεί η συνδρομή και άλλων πλωτών μέσων είτε του Λιμενικού είτε του Ναυτικού, ώστε να δοθεί έτσι και μήνυμα αποφασιστικότητας για τη διασφάλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι η Αθήνα περιόρισε τις αντιδράσεις της σε ρηματική διακοίνωση προς την Άγκυρα και σε ενημέρωση του κ. Δρούτσα σε ομολόγους του στο περιθώριο άλλων διεθνών συναντήσεων. Το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης όμως επέβαλλε άλλου είδους αντιμετώπιση, που θα κατοχύρωνε πλήρως σε επίπεδο διεθνών οργανισμών την Ελλάδα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Ενημέρωση της ΕΕ
Κι όμως δεν έχει καν υπάρξει πλήρης και εκτενής ενημέρωση της ΕΕ, ώστε να ζητηθεί και ανάληψη ευρωπαϊκής δράσης αλλά και καταγραφή των προκλήσεων στην Έκθεση της Κομισιόν, ενώ ούτε στα Ηνωμένα Έθνη έχει υπάρξει επίσημη γραπτή καταγγελία, όπως προβλέπει η διαδικασία του ΟΗΕ για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση που διαρκώς κατηγορούσε –και πιθανότατα ορθώς– την κυβέρνηση της ΝΔ για εγκατάλειψη του Ελσίνκι, τώρα εμφανίζεται όχι μόνο ανήμπορη, αλλά κυρίως απρόθυμη να επανασυνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Είναι σαφές ότι, εφόσον σήμερα που συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και στην περιοχή νότια της Ρόδου, δεν υπάρχει εμπεριστατωμένο διάβημα στην ΕΕ, και σε υψηλό μάλιστα επίπεδο, θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρξει διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το Αιγαίο στην επομένη έκθεση της Κομισιόν το Νοέμβριο, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για επαναφορά του θέματος ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτές οι εκθέσεις, εξάλλου, τα τελευταία χρόνια με ευθύνη και των ηγεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, αποτελούν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά.
Ακόμη όμως και για το Κυπριακό, είναι σαφές ότι αποτελεί απολύτως λανθασμένη επιλογή η στάση του κ. Χριστόφια που με κάθε ευκαιρία σπεύδει να ανακαλύψει νέα «κίνητρα» για να νομιμοποιηθεί η άρση του βέτο των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χωρίς να υποχρεωθεί να εκπληρώσει τη βασική υποχρέωση που έχει αναλάβει, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης και προς την Κύπρο.
Διεκδικήσεις στο Αιγαίο
Η συνεχιζόμενη δοκιμασία με το «Πίρι Ρέις» να πηγαινοέρχεται μέχρι τις 20 Αυγούστου θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση και τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Το ερώτημα είναι σαφές: τη στιγμή που η Τουρκία εμπράκτως και ανεμπόδιστα επικαιροποιεί όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι την ίδια στιγμή ξαφνικά εμφανίζεται ως λευκή περιστερά στις διερευνητικές επαφές, ζητεί συγγνώμη για τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, δηλώνει ότι έχει αναθεωρήσει τις θέσεις της για «γκρίζες ζώνες», το Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες και πράγματι αποδέχεται να συζητήσουν ο κ. Αποστολίδης με τον πρέσβη Σινιρίογλου μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και όχι για όλο το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο;
Η Αθήνα μένει εκτεθειμένη καθώς, ενώ έχει αναλάβει εργολαβικά να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και επομένως το «ξέπλυμά» της από όλες τις «πληγές» –όπως το Κουρδικό, την έλλειψη δημοκρατίας, την εδραίωση του θρησκευτικού φανατισμού, την επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και τη μη αποδοχή του διεθνούς δικαίου κ.λπ.–, δεν έχει καν εξασφαλίσει τουλάχιστον ηπιότερο κλίμα, αλλά «εισπράττει» τελικά επιδείνωση των διμερών σχέσεων και κλιμάκωση όλων των αμφισβητήσεων της κυριαρχίας της.
Και τώρα διαπράττεται το ακόμη μεγαλύτερο ολίσθημα, καθώς για να μην υπάρξει αναπροσαρμογή της πολιτικής, η όποια πλέον είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις της ως πραγματικότητα. Ο «διπλωματικός αυτισμός» όμως του να ζητάς μονότονα αποδείξεις των καλών λόγων του κ. Ερντογάν, όταν καθημερινά η τουρκική κυβέρνηση στέλνει όλο και πιο ξεκάθαρα ολοένα και πιο συγκεκριμένα μηνύματα όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά είναι και επικίνδυνος…
m-epikaira.gr
Ισραήλ και Λίβανος:ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της περιοχής, που δεν διαθέτουν ουσιαστικές και κερδοφόρες φυσικές ενεργειακές πηγές. Μπορεί το φυσικό αέριο να μην κάνει τις δύο αυτές χώρες πλούσιες, όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου, ωστόσο θα τους δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη.
Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι προσπαθεί να κλέψει φυσικό αέριο από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και προειδοποιεί ότι θα αμυνθεί των φυσικών πηγών ενέργειας του κράτους με πυραύλους που θα στρέψει κατά του Ισραήλ. Από την πλευρά του το εβραϊκό κράτος υποστηρίζει ότι δεν έχει επεκτείνει στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου τις εγκαταστάσεις που ετοιμάζει. Οι ειδικοί εμφανίζονται να στηρίζουν τη θέση αυτή του Ισραήλ, ωστόσο, τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών, που επισήμως βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν είναι σαφώς καθορισμένα.
Οι εκατέρωθεν απειλές υπογραμμίζουν την οικονομική σημασία των συγκεκριμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι εταιρείες ενέργειας δείχνουν ήδη έκδηλο ενδιαφέρον για την περιοχή.
Το Ισραήλ έχει σαφές προβάδισμα στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Τα δύο κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, στο Ταμάς και το Νταλίτ, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2012 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κοιτάσματα έχουν αποθέματα 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, με το οποίο το Ισραήλ μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Μάλιστα, εταιρεία Noble Energy, που μετέχει στην κατασκευή των πεδίων πάνω από τα κοιτάσματα, προβλέπει ότι το Ισραήλ θα μπορεί εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και Ασία από το κοίτασμα του Λεβιάθαν, που περιέχει 450 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.
Το Ισραήλ βασίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές για να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές του ανάγκες, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο και κάρβουνο από διάφορες χώρες. Έτσι, αποδεσμεύοντας τη χώρα από αυτές τις ενεργειακές εξαρτήσεις, θα είχε μεγάλο αντίκτυπο.
«Ανύπαρκτες σχέσεις»
Ωστόσο, το κλίμα στην περιοχή είναι βαρύ καθώς η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ και το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι μετά το 2006, όταν οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν για τελευταία φορά στα εδάφη του Λιβάνου. Μάλιστα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι μετά το τέλος της στρατιωτικής επέμβασης, η Χεμπολάχ έχει τριπλασιάσει το προ-πολεμικό της οπλοστάσιο και διαθέτει πάνω από 40.000 πυραύλους.
Στο Λίβανο η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτέλεσε πεδίο διαμάχης πολιτικών και κομμάτων για δεκαετίες, με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
Η εταιρεία Petroleum Geo-Services υποστηρίζει ότι στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και του Λιβάνου υπάρχουν μάλλον εκπληκτικά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αναμένεται να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων τότε ο Λίβανος θα έχει μία σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά του να ξεπληρώσει ένα από τα υψηλότερα κρατικά χρέη στον κόσμο που φτάνει τα 52 δισεκ. ευρώ ή 147% του ΑΕΠ του.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της περιοχής, που δεν διαθέτουν ουσιαστικές και κερδοφόρες φυσικές ενεργειακές πηγές. Προκειμένου να αντισταθμίσουν αυτό το έλλειμμα, το Ισραήλ έχει επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ανήκοντας πλέον στους ισχυρούς παίκτες και ο Λίβανος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό και τα ακίνητα. Μπορεί το φυσικό αέριο να μην κάνει τις δύο αυτές χώρες πλούσιες, όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου, ωστόσο θα τους δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη.
Diplomatia.gr
Ετικέτες
Ισραήλ,
Λίβανος,
Μέση Ανατολή
«Σαν μια οικογένεια Έλληνες και Τούρκοι»...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΡΟΥΤΣΑ - ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ «ΚΟΙΝΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ»
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥΗ θάλασσα την οποία με τόση προκλητικότητα παραβίαζαν επί σειράν ημερών οι Τούρκοι είναι το «κοινό σπίτι» Τουρκίας και Ελλάδας, σύμφωνα με την κοινή διαπίστωση Δημήτρη Δρούτσα και Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχαν χθες την ευκαιρία να τα πουν σε χαλαρό κλίμα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα διάφορες λιχουδιές. Το γεύμα παρέθεσε μαζί με τον κ. Δρούτσα ο υφυπουργός τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος βρισκόταν επίσης στη Ρόδο και έλαβεν χώραν σε ταβέρνα της παλιάς πόλης.
Φιλοφρονητικά πυρά
«Βρίσκομαι στη Ρόδο καθ’ οδόν για το Καστελόριζο και είναι μια ευτυχής σύμπτωση ότι και ο κ. Νταβούτογλου βρίσκεται οικογενειακώς στην περιοχή και όταν επικοινώνησε μαζί μου και πρότεινε να συναντηθούμε, ασφαλώς με χαρά δέχτηκα», δήλωσε ο κ. Δρούτσας. «Για άλλη μια φορά, Αχμέτ, να σε καλωσορίσω θερμώς εδώ, στη Ρόδο», είπε προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος δεν πάει πίσω στις φιλοφρονήσεις.
«Συναντιέμαι με το Δημήτρη και τον Υφυπουργό Τουρισμού, τους δύο πολύ καλούς μου φίλους. Συναντιόμαστε σαν οικογένειες», είπε ο Νταβούτογλου, αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στην πραγματικότητα η θάλασσα του Αιγαίου είναι το κοινό μας σπίτι. Όταν ήμουν στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσό), τηλεφώνησα στο Δημήτρη για το αν θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε στη Ρόδο. Αυτός ευγενικά δέχτηκε να συναντηθούμε και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό», πρόσθεσε.
Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε σαν μια οικογένεια, Τούρκοι και Έλληνες, καθώς μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια πολιτιστική κληρονομιά, το ίδιο τουριστικό περιβάλλον».
Πάντα ευπρόσδεκτος
Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι όταν έρχεται ένας τόσο υψηλός επισκέπτης, είναι για εμάς χαρά να τον υποδεχόμαστε και να τον καλωσορίζουμε στην περιοχή μας, «ιδίως αυτήν την περίοδο που έχουμε χαράξει ένα σχεδιασμό μιας κοινής πολιτικής, που αφορά και τον τουρισμό και που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποβεί σε όφελος και των δύο λαών μας». «Τον καλωσορίζω, λοιπόν», πρόσθεσε ο υφυπουργός, «και του εύχομαι καλή διαμονή και θα είναι ευπρόσδεκτος στα νησιά μας».
Σημερινη
Ετικέτες
Ελλάδα,
Ελληνική Εξωτερική Πολιτική,
Τουρκία
Νταβούτογλου: «Όλες οι χώρες είναι υπόλογες στη διεθνή νομιμότητα»
ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ την ντροπή για να την ανακαλύψει η Τουρκία; Ή για να το θέσουμε διαφορετικά, καταφεύγοντας στη λαϊκή, αψεγάδιαστη θυμοσοφία: «Όποιος δεν ντρέπεται ο κόσμος είναι δικός του». Με αφορμή έρευνα που τα Ην. Έθνη θα διεξάγουν για όσα συνέβησαν με το στολίσκο των ακτιβιστών προς τη Γάζα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, προέβη σε ακόμα μιαν εκπληκτική δήλωση.
Είπε ότι η έρευνα από τον ΟΗΕ κατέδειξε ότι «όλες οι χώρες είναι υπόλογες στη διεθνή νομιμότητα». «Όντας μέλος του ΟΗΕ», πρόσθεσε, «το Ισραήλ είναι υπόλογο στη διεθνή κοινότητα για τις πράξεις του». Όχι, δεν ονειρεύεστε! Όχι, καλά έχετε διαβάσει! Ο υπουργός Εξωτερικών της εισβολικής-κατοχικής Τουρκίας επικαλείται τη διεθνή νομιμότητα, για να κατακεραυνώσει το Ισραήλ. Όπως γράφει η τουρκική «Χουριέτ» (3/8/2010), κυβερνητική πηγή περιέγραψε την έρευνα του ΟΗΕ ως ένα «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι η πίεση της Άγκυρας ανάγκασε το Ισραήλ να συνεργαστεί.
Ώστε, λοιπόν, «όλες οι χώρες είναι υπόλογες στη διεθνή νομιμότητα». Και ασφαλώς, πρώτη απ’ όλες η Τουρκία! Πρώτον, για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεύτερον, για τη γενοκτονία των Ποντίων. Τρίτον, για τη γενοκτονία των Κούρδων και την εξαφάνιση πέραν των 3.000 κουρδικών χωριών. Τέταρτον, για την καταπίεση των Αλεβιτών και Ασσυρίων. Και, πέμπτον και σπουδαιότερον, για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ο πολύς Νταβούτογλου επιχαίρει, επειδή το Ισραήλ τώρα είναι υπόλογο στη «διεθνή νομιμότητα», για την υπόθεση του στολίσκου των ακτιβιστών. Και η Τουρκία; Δεν είναι υπόλογη για την κατοχή της Κύπρου, για τις εκτελέσεις, βιασμούς και εξαφανίσεις χιλιάδων Ελλήνων; Η Τουρκία δεν είναι υπόλογη για ανήκουστα εγκλήματα και για τις συστηματικές παραβιάσεις όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Ελλήνων της Κύπρου, κατ’ αφόρητη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ; Η κατοχική, χιτλερική Τουρκία δεν είναι υπόλογη για τον αδίστακτο και βάσει σχεδίου εποικισμό των κατεχομένων, ενέργεια που παραβιάζει βάναυσα τη Συνθήκη της Γενεύης;
Να ξαναθυμίσουμε ότι τον περ. Ιούνιο, μετά τα γεγονότα της Γάζας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είχαν ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής αναισχυντίας. Χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις του Ισραήλ ως «πειρατεία», ως «επίθεση εναντίον της διεθνούς νομιμότητας, της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας ειρήνης». Ο Νταβούτογλου ειδικά παρεξετράπη σε πρωτοφανείς υποκριτικές οιμωγές: «Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα για την ιστορία της ανθρωπότητας», είπε, «όπου η απόσταση μεταξύ τρομοκρατών και κρατών είναι ασαφής (…). Όλα τα κράτη υπόκεινται στη διεθνή νομιμότητα και τις ανθρώπινες αξίες. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της». Λογικά, όλες οι πέτρες της υφηλίου έπρεπε να εκσφενδονιστούν για να λιθοβολήσουν τους Τούρκους δολοφόνους και γενοκτόνους. Πολύ περισσότερο, ο Δ. Χριστόφιας και οι δικοί μας ηγέτες όφειλαν να αξιοποιήσουν τις τουρκικές διαστρεβλώσεις.
Ούτε ένας δεν αντέδρασε! Ούτε ένας δεν απαίτησε να καταγγελθούν τα τουρκικά ψεύδη, από μια χώρα που είναι και μη μόνιμο μέλος του ΣΑ. Ούτε και τώρα αναμένουμε οποιαδήποτε ενέργεια από μια ηγεσία, που δεν μπορεί να αρθρώσει συναινετικό και ενοποιητικό λόγο. Σπιθαμιαίοι ηγέτες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλα γεγονότα και προβλήματα. Έχουν άλλα πιο σημαντικά: Να επικαλούνται τις… παρακαταθήκες του Μακάριου, να φλυαρούν ανοητολογούντες και να μεριμνούν για τη διασφάλιση της πολιτικής ισοβιότητάς τους.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ την ντροπή για να την ανακαλύψει η Τουρκία; Ή για να το θέσουμε διαφορετικά, καταφεύγοντας στη λαϊκή, αψεγάδιαστη θυμοσοφία: «Όποιος δεν ντρέπεται ο κόσμος είναι δικός του». Με αφορμή έρευνα που τα Ην. Έθνη θα διεξάγουν για όσα συνέβησαν με το στολίσκο των ακτιβιστών προς τη Γάζα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Νταβούτογλου, προέβη σε ακόμα μιαν εκπληκτική δήλωση.
Είπε ότι η έρευνα από τον ΟΗΕ κατέδειξε ότι «όλες οι χώρες είναι υπόλογες στη διεθνή νομιμότητα». «Όντας μέλος του ΟΗΕ», πρόσθεσε, «το Ισραήλ είναι υπόλογο στη διεθνή κοινότητα για τις πράξεις του». Όχι, δεν ονειρεύεστε! Όχι, καλά έχετε διαβάσει! Ο υπουργός Εξωτερικών της εισβολικής-κατοχικής Τουρκίας επικαλείται τη διεθνή νομιμότητα, για να κατακεραυνώσει το Ισραήλ. Όπως γράφει η τουρκική «Χουριέτ» (3/8/2010), κυβερνητική πηγή περιέγραψε την έρευνα του ΟΗΕ ως ένα «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι η πίεση της Άγκυρας ανάγκασε το Ισραήλ να συνεργαστεί.
Ώστε, λοιπόν, «όλες οι χώρες είναι υπόλογες στη διεθνή νομιμότητα». Και ασφαλώς, πρώτη απ’ όλες η Τουρκία! Πρώτον, για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεύτερον, για τη γενοκτονία των Ποντίων. Τρίτον, για τη γενοκτονία των Κούρδων και την εξαφάνιση πέραν των 3.000 κουρδικών χωριών. Τέταρτον, για την καταπίεση των Αλεβιτών και Ασσυρίων. Και, πέμπτον και σπουδαιότερον, για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ο πολύς Νταβούτογλου επιχαίρει, επειδή το Ισραήλ τώρα είναι υπόλογο στη «διεθνή νομιμότητα», για την υπόθεση του στολίσκου των ακτιβιστών. Και η Τουρκία; Δεν είναι υπόλογη για την κατοχή της Κύπρου, για τις εκτελέσεις, βιασμούς και εξαφανίσεις χιλιάδων Ελλήνων; Η Τουρκία δεν είναι υπόλογη για ανήκουστα εγκλήματα και για τις συστηματικές παραβιάσεις όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Ελλήνων της Κύπρου, κατ’ αφόρητη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ; Η κατοχική, χιτλερική Τουρκία δεν είναι υπόλογη για τον αδίστακτο και βάσει σχεδίου εποικισμό των κατεχομένων, ενέργεια που παραβιάζει βάναυσα τη Συνθήκη της Γενεύης;
Να ξαναθυμίσουμε ότι τον περ. Ιούνιο, μετά τα γεγονότα της Γάζας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είχαν ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής αναισχυντίας. Χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις του Ισραήλ ως «πειρατεία», ως «επίθεση εναντίον της διεθνούς νομιμότητας, της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας ειρήνης». Ο Νταβούτογλου ειδικά παρεξετράπη σε πρωτοφανείς υποκριτικές οιμωγές: «Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα για την ιστορία της ανθρωπότητας», είπε, «όπου η απόσταση μεταξύ τρομοκρατών και κρατών είναι ασαφής (…). Όλα τα κράτη υπόκεινται στη διεθνή νομιμότητα και τις ανθρώπινες αξίες. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της». Λογικά, όλες οι πέτρες της υφηλίου έπρεπε να εκσφενδονιστούν για να λιθοβολήσουν τους Τούρκους δολοφόνους και γενοκτόνους. Πολύ περισσότερο, ο Δ. Χριστόφιας και οι δικοί μας ηγέτες όφειλαν να αξιοποιήσουν τις τουρκικές διαστρεβλώσεις.
Ούτε ένας δεν αντέδρασε! Ούτε ένας δεν απαίτησε να καταγγελθούν τα τουρκικά ψεύδη, από μια χώρα που είναι και μη μόνιμο μέλος του ΣΑ. Ούτε και τώρα αναμένουμε οποιαδήποτε ενέργεια από μια ηγεσία, που δεν μπορεί να αρθρώσει συναινετικό και ενοποιητικό λόγο. Σπιθαμιαίοι ηγέτες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλα γεγονότα και προβλήματα. Έχουν άλλα πιο σημαντικά: Να επικαλούνται τις… παρακαταθήκες του Μακάριου, να φλυαρούν ανοητολογούντες και να μεριμνούν για τη διασφάλιση της πολιτικής ισοβιότητάς τους.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΓΔΜ-Η ελληνική ομάδα δεν συμμετείχε στην τελετή έναρξης εξαιτίας προκλητικής ενέργειας της διοργανώτριας χώρας
Η ελληνική ομοσπονδία πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ), μετά από επικοινωνία του προέδρου της Αχιλλέα Μαυρομάτη με τον γγΑ Πάνο Μπιτσαξή, απέστειλε επιστολή έντονης διαμαρτυρίας στη Βαλκανική Ενωση και στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ενημερώνοντας ότι αν επαναληφθεί το ίδιο γεγονός οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η επίσημη αντίδραση της ελληνικής αποστολής θα είναι ακόμη πιο έντονη.
Στις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων σημειώνεται ότι κατά την τελετή έναρξης οι διοργανωτές δεν εισάκουσαν το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς και ότι η αποχώρηση της ελληνικής ομάδας από την τελετή έναρξης συνοδεύτηκε από σφυρίγματα και υβριστικά συνθήματα εκ μέρους των παρόντων φιλάθλων.
Τα ΜΜΕ των Σκοπίων επισημαίνουν ότι από το δήμο της Νέας Δοϊράνης, ο οποίος φέρεται ως συνδιοργανωτής του πρωταθλήματος, αντέδρασαν άμεσα, απορρίπτοντας τα αιτήματα της ελληνικής ομάδας και υπογραμμίζοντας στην ελληνική αποστολή ότι βρίσκεται «στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όχι της ΠΓΔΜ».
«Τους είπαμε ότι το κράτος αυτό έχει δικό του συνταγματικό όνομα: -Δημοκρατία της Μακεδονίας- και σε περίπτωση που διαφωνούν μπορούν ελεύθερα να αποχωρήσουν», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Δοϊράνης, Γκλίγκορ Τσαμπούλεφ.
Η εθνική ομάδα εφήβων της Ελλάδας συμμετέχει στον Β΄όμιλο του βαλκανικού πρωταθλήματος και στους δύο αγώνες που έδωσε σημείωσε μία ήττα με σκορ 2-3 από την Βουλγαρία και μία νίκη με 3-0 επί της Αλβανίας. Σήμερα, στις 17:30 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας, θα αντιμετωπίσει την ομάδα της Μολδαβίας.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το ΝΑΤΟ επιχειρεί «επιστροφή» Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας στη Γεωργία
Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε χτες πως ΝΑΤΟικές χώρες επιχειρούν να πετύχουν την επαναφορά της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας στη Γεωργία με διπλωματικές πιέσεις και κυρίως με οικονομικές μεθόδους.Στη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στο Ιτάρ-Τας, ο Ρογκόζιν υποστήριξε ότι η Γεωργία είναι αποδέκτης «μεγάλης οικονομικής βοήθειας» από τη Δύση «προκειμένου να φανούν τα θετικά επιτεύγματα του γεωργιανού καπιταλισμού στη γραμμή των συνόρων με τη Νότια Οσετία και να προσελκύσουν τους κατοίκους των νέων δημοκρατιών με τα θετικά επιτεύγματά του». Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας «την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ πιέζει άλλες χώρες για τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».
Επιπροσθέτως, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν εξέφρασε την ελπίδα πως ολοένα και περισσότερες χώρες θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των καυκασιανών «ανεξάρτητων δημοκρατιών» της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι «διπλωματικές προσπάθειες της Αμπχαζίας και της Ν. Οσετίας στη διεθνή αρένα είναι εντυπωσιακές» υπενθυμίζοντας τα προ μηνών επίσημα ταξίδια του Αμπχάζιου υπουργού Εξωτερικών σε Βενεζουέλα, Κούβα, Νικαράγουα, Βολιβία, Αργεντινή, Εκουαδόρ και Χιλή.
Παράλληλα,ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρθηκε στη δεύτερη επέτειο από τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας και τις μονομερείς ανεξαρτησίες Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως δεν ανέμενε την πολεμική σύγκρουση. Παραδέχθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης έφερε η ηγεσία της Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας εντούτοις «χοντρό λάθος» την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας. Σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως δε θεωρεί τη Ρωσία «εχθρό» της Γεωργίας εκφραζόμενος με θαυμασμό στο ρωσικό λαό και πολιτισμό. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα πως οι σχέσεις Τιφλίδας - Μόσχας «τελικά θα εξομαλυνθούν».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οργή Μεντβέντεφ για την καταστροφή ναυτικής βάσης από πυρκαγιά

Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέπληξε σήμερα τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και αποστράτευσε πολλούς ανώτερους αξιωματικούς μετά την καταστροφή από τις πυρκαγιές μίας βάσης του πολεμικού ναυτικού. Την ίδια στιγμή, απομακρύνονται ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.
Μια από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τη Ρωσία, τις τελευταίες ημέρες, κατέστρεψε την περασμένη Πέμπτη τουλάχιστον 13 υπόστεγα αεροσκαφών που στέγαζαν αεροπορικό εξοπλισμό σε μία ναυτική βάση έξω από τη Μόσχα, είδηση που έγινε γνωστή μόλις χθες, Τρίτη.
"Παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε από το υπουργείο Άμυνας να μας βοηθήσει να σβήσουμε τις πυρκαγιές και να βοηθήσει τον πληθυσμό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το υπουργείο δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τον εαυτό του", δήλωσε, σε έντονο τόνο, ο Μεντβέντεφ σε ανώτερους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο διοικητής του πολεμικού ναυτικού Βλαντίμιρ Βισότσκι δεν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του και διέταξε την απόλυση αρκετών ανώτερων αξιωματικών, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της ναυτικής αεροπορίας και ο επικεφαλής της ναυτική βάσης οι οποίοι απουσίαζαν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.
"Δεν είναι ξεκάθαρο πού βρίσκονταν", υπογράμμισε ο Μετνβέντεφ.
Σε μια άλλη εξέλιξη, απομακρύνθηκαν από το ρωσικό πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά λόγω των πυρκαγιών που το απειλούν, όπως δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Κιριένκο, διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικών Rosatom.
"Όλα τα εκρηκτικά υλικά και όλα τα ραδιενεργά υλικά απομακρύνθηκαν", μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τις δηλώσεις που έκανε ο Κιριένκο σε σύνοδο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ήταν αφιερωμένη στα μέτρα προστασίας των στρατηγικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας.
Ο Κιριένκο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εφεξής κανένας κίνδυνος πρόκλησης πυρηνικού δυστυχήματος, ακόμη κι αν η πυρκαγιά φτάσει στις εγκαταστάσεις του κέντρου αυτού, το οποίο κατασκευάζει κυρίως πυρηνικά όπλα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δοκιμή διηπειρωτικών πυραύλων από τη Ρωσία
Η Ρωσία προχώρησε με επιτυχία χθες στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων στη θάλασσα του Μπάρεντς, από ένα υποβρύχιο με πυρηνικό προωθητικό σύστημα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.Το υποβρύχιο εκτοξευτήρας των πυραύλων "Toula" του Στόλου του Βορρά, εκτόξευσε
δύο πυραύλους, ο ένας εκ των οποίων του τύπου Sineva, προς το πεδίο βολής Κούρα που βρίσκεται στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
"Οι κεφαλές έφθασαν το στόχο τους την προβλεπόμενη ώρα", διευκρίνισε.
Ο Sineva είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος ικανός να μεταφέρει έως και δέκα πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα GlobalSecurity.org.
Αυτός ο τύπος πυραύλου (SS-N-23 στην κατάταξη του NATO) τέθηκε στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού το 2007.
ENET
Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα - Από το Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ
Αλλάζει η διαδικασία για το πολιτικό άσυλο
Από 13 Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας η έγκριση των αιτημάτων
Το Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το Π.Δ., που θα είναι μεταβατικό, μειώνονται τα γραφεία εξέτασης των αιτημάτων από 52 σε 13, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή κι ενός
εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταβατικό καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία. Μέχρι τότε, διατηρείται η αποκέντρωση των οργάνων εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, όχι σε 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως προέβλεπε το ΠΔ 81/2009, αλλά σε 13 (Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας κα), στη λογική της γεωγραφικής κατανομής των μελλοντικών Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου.
Παράλληλα, προβλέπεται η συνέντευξη να γίνεται από έναν εισηγητή, ο οποίος σ' αυτή τη μεταβατική φάση θα είναι Αστυνομικός.
Επίσης δημιουργείται μια ταχύρρυθμη διαδικασία για τα προφανώς αβάσιμα αιτήματα ασύλου και μία κανονική για τα βάσιμα αιτήματα ενώ τίθεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης έως 6 μήνες στην ταχύρρυθμη διαδικασία και 12 μήνες στην κανονική.
Με το διάταγμα, ορίζεται ως αρμόδιο όργανο απόφασης σε α' βαθμό στην κανονική διαδικασία ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, και στην ταχύρρυθμη διαδικασία, οι Αστυνομικοί Διευθυντές που θα προΐστανται των αρχών εξέτασης με στόχο τη σταδιακή απο-αστυνομικοποίηση της κανονικής διαδικασίας.
Τέλος, επανέρχεται το στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής από Επιτροπές σε β' βαθμό, οι οποίες:
(α) θα εξετάζουν τις προσφυγές ή αντίστοιχα θα εκκαθαρίσουν τις 46.356 συσσωρευμένες αιτήσεις στο δεύτερο βαθμό (backlog)
(β) θα έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα
(γ) θα είναι ανεξάρτητες από τον α' βαθμό, καθώς δεν θα συμμετέχουν αστυνομικά όργανα, πληρώντας έτσι την εγγύηση της αποτελεσματικής προσφυγής.
Μέλη των Επιτροπών Β' βαθμού, όπως επίσης και της εκκαθάρισης του όγκου των συσσωρευμένων αιτήσεων, θα είναι:
α) ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης, κλάδου Νομικών, ως Πρόεδρος
β) ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και
γ) ένας νομικός, με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο και στο δίκαιο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος θα επιλέγεται από τον υπουργό, από έναν κατάλογο, που θα καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αρχικά θα συγκροτηθούν πέντε επιτροπές, δύο για τις νέες προσφυγές σε δεύτερο βαθμό και τρεις για την εκκαθάριση του όγκου συσσωρευμένων αιτήσεων (backlog). Η μεταβατική διαδικασία ασύλου, που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου.
ENET
Από 13 Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας η έγκριση των αιτημάτων
Το Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το Π.Δ., που θα είναι μεταβατικό, μειώνονται τα γραφεία εξέτασης των αιτημάτων από 52 σε 13, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή κι ενός
εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταβατικό καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία. Μέχρι τότε, διατηρείται η αποκέντρωση των οργάνων εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, όχι σε 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως προέβλεπε το ΠΔ 81/2009, αλλά σε 13 (Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας κα), στη λογική της γεωγραφικής κατανομής των μελλοντικών Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου.
Παράλληλα, προβλέπεται η συνέντευξη να γίνεται από έναν εισηγητή, ο οποίος σ' αυτή τη μεταβατική φάση θα είναι Αστυνομικός.
Επίσης δημιουργείται μια ταχύρρυθμη διαδικασία για τα προφανώς αβάσιμα αιτήματα ασύλου και μία κανονική για τα βάσιμα αιτήματα ενώ τίθεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης έως 6 μήνες στην ταχύρρυθμη διαδικασία και 12 μήνες στην κανονική.
Με το διάταγμα, ορίζεται ως αρμόδιο όργανο απόφασης σε α' βαθμό στην κανονική διαδικασία ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, και στην ταχύρρυθμη διαδικασία, οι Αστυνομικοί Διευθυντές που θα προΐστανται των αρχών εξέτασης με στόχο τη σταδιακή απο-αστυνομικοποίηση της κανονικής διαδικασίας.
Τέλος, επανέρχεται το στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής από Επιτροπές σε β' βαθμό, οι οποίες:
(α) θα εξετάζουν τις προσφυγές ή αντίστοιχα θα εκκαθαρίσουν τις 46.356 συσσωρευμένες αιτήσεις στο δεύτερο βαθμό (backlog)
(β) θα έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα
(γ) θα είναι ανεξάρτητες από τον α' βαθμό, καθώς δεν θα συμμετέχουν αστυνομικά όργανα, πληρώντας έτσι την εγγύηση της αποτελεσματικής προσφυγής.
Μέλη των Επιτροπών Β' βαθμού, όπως επίσης και της εκκαθάρισης του όγκου των συσσωρευμένων αιτήσεων, θα είναι:
α) ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης, κλάδου Νομικών, ως Πρόεδρος
β) ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και
γ) ένας νομικός, με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο και στο δίκαιο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος θα επιλέγεται από τον υπουργό, από έναν κατάλογο, που θα καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Αρχικά θα συγκροτηθούν πέντε επιτροπές, δύο για τις νέες προσφυγές σε δεύτερο βαθμό και τρεις για την εκκαθάριση του όγκου συσσωρευμένων αιτήσεων (backlog). Η μεταβατική διαδικασία ασύλου, που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου.
ENET
Απομακρύνονται τα «σύννεφα» από την Ευρωζώνη
Το Μάιο οι αναλυτές αμφισβητούσαν ακόμη και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, ενώ το ευρώ [EUR=X] κατρακυλούσε έναντι του δολαρίου και άλλων μεγάλων νομισμάτων με
ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα επιδίδεται σε ράλι, οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών ανακάμπτουν και η ΕΚΤ μπορεί πια να κάνει λόγο για ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές.
«Ο Τρισέ μπορεί να αισθάνεται ευτυχής. Οι πολιτικές, που είχαν ως στόχο να αποτρέψουν την κατάρρευση, προφανώς λειτούργησαν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής του Reuters, Ιαν Κάμπελ. Προσθέτει, ωστόσο, ότι όσο εντυπωσιακή και αν είναι η βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη, τα βαθύτερα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.
Γι' αυτό και δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς από τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να μιλήσει σύντομα για έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και πλήρη απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας.
Οι ανησυχίες των αγορών αμβλύνθηκαν χάρη στη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και ίσως και εξαιτίας των αποτελεσμάτων των τραπεζικών τεστ αντοχής, από τα οποία έλειπαν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επιμένει ότι τα τεστ ήταν αυστηρά, ενώ υποστηρίζει ότι η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor τριμήνου στο 0,9%, τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους, συνιστά ένδειξη της ομαλοποίησης των συνθηκών στην αγορά και όχι φόβων για την «υγεία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αν και πολλοί αναλυτές διαφωνούν, η πραγματικότητα φαίνεται να τον δικαιώνει σε ένα βαθμό. Στην τελευταία δημοπρασία αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, η συμμετοχή των τραπεζών ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει ουσιαστικά σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Η Ευρωζώνη έχει σίγουρα ξεπεράσει την καταιγίδα. Ακόμη και στις πλέον δοκιμαζόμενες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, καταγράφονται ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών. Για να διασφαλίσει, ωστόσο, η ΕΚΤ ότι τα «σύννεφα» θα παραμείνουν μακριά, θα αναγκαστεί μάλλον να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική έως και τα μέσα του 2011.
Συνάντηση Τάντιτς - Μπορίσοφ στη Βάρνα
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στο λιμάνι της Βάρνας είχε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.
Οι κ.κ. Τάντιτς και Μπορίσοφ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Σερβίας-Βουλγαρίας, την κατασκευή έργων υποδομής, την υλοποίηση κοινών
ενεργειακών προγραμμάτων και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μπορίσοφ την πιθανότητα σερβικής επένδυσης στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Μπέλενε και πρόσθεσε ότι η Σερβία επιθυμεί την ολοκλήρωση της οδικής αρτηρίας Σόφια-Νις-Βελιγράδι.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της οδικής αρτηρίας Σόφια-Νις-Βελιγράδι, η οποία θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία μέσω της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Naftemporiki
Οι κ.κ. Τάντιτς και Μπορίσοφ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Σερβίας-Βουλγαρίας, την κατασκευή έργων υποδομής, την υλοποίηση κοινών
ενεργειακών προγραμμάτων και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μπορίσοφ την πιθανότητα σερβικής επένδυσης στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Μπέλενε και πρόσθεσε ότι η Σερβία επιθυμεί την ολοκλήρωση της οδικής αρτηρίας Σόφια-Νις-Βελιγράδι.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της οδικής αρτηρίας Σόφια-Νις-Βελιγράδι, η οποία θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία μέσω της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Naftemporiki
Οι ρωσικές πυρκαγιές προβληματίζουν τις αγορές
Οι πυρκαγιες που κατακαίουν τη ρωσική ύπαιθρο δεν προβληματίζουν μόνον το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εντείνοντας τον πανικό που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες.Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνισταμένες μιας άκρως επικίνδυνης κατάστασης. Τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών σίτου παραμένουν σταθερά φέτος. Σε μελλοντική βάση, όμως, ο κίνδυνος
επανάληψης της μεγάλης επισιτιστικής κρίσης του 2008 δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας FAO προειδοποίησε χθες ότι η άνοδος της τιμής του σιταριού ενδεχομένως να εγείρει προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες.
«Η απόφαση (της Ρωσίας για αναστολή των εξαγωγών) αποτελεί στοιχείο αστάθειας για την αγορά σιτηρών, εγκυμονώντας τον κίνδυνο να διακοπεί προσωρινά το διεθνές εμπόριο σιτηρών», δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, οικονομολόγος του FAO.
Οι τιμές του σιταριού υποχωρούσαν χθες οριακά, παρέμεναν όμως κοντά σε υψηλά δύο ετών, εξαιτίας των ανησυχιών για την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία, που πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα.
Από τις αρχές Ιουνίου, οι τιμές του σιταριού έχουν ενισχυθεί κατά 90%, ενώ αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς σε διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ετών.
Από την άλλη πλευρά, παραμένουν 30% χαμηλότερα από τα υψηλά-ρεκόρ του Μαρτίου 2008. Παράλληλα, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα -παρόλο που συρρικνώνονται πολύ γρήγορα- και από τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες-παραγωγούς (ΗΠΑ, Αυστραλία ή Γαλλία) δεν αναμένονται προβλήματα στις σοδειές.
Υπάρχουν όμως λόγοι ανησυχίας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του πανικού που επικρατεί σήμερα. Πρώτον, θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια για να καταφέρει η Ρωσία να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το θερινό καύσωνα και τις πυρκαγιές.
Δεύτερον, οι ανησυχίες έρχονται να επιστεγάσουν μια σταθερή τάση ανόδου των τιμών εμπορευμάτων, εν μέσω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών στις αναδυόμενες οικονομίες. Τρίτον, η άνοδος της τιμής του σίτου μπορεί εύκολα να επηρεάσει και τις τιμές άλλων βασικών ειδών διατροφής.
Το 2008, τα επεισόδια εν μέσω τις επισιτιστικής κρίσης είχαν συμβεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Δύο χρόνια αργότερα ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος «Αφρική ή Λατινική Αμερική», να επωμισθούν το βάρος του πρόσφατου «πανικού» για ελλείψεις στην αγορά.
Naftemporiki
Αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία ανάμεσα σε Πεκίνο - Τεχεράνη

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μασούντ Μιρ Καζεμί συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο Πεκίνο με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Λι Κεγκιάνγκ, καθώς και άλλους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους. Όπως ανακοινώθηκε «η διεύρυνση του πεδίου της διμερούς συνεργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων».
Το Ιράν «είναι σοβαρός ενεργειακός προμηθευτής από τους βασικούς
εμπορικούς εταίρους της Κίνας», μετέδωσε σχετικώς η δημόσια κινεζική τηλεόραση.
«Κατά τα τελευταία έτη», πρόσθεσε, « η διμερής εμπορική συνεργασία είναι πολύ εποικοδομητική».
Η Κίνα θα επιδιώξει «η συνεργασία (με το Ιράν) να διευρυνθεί, να διατηρηθούν οι διαβουλεύσεις κι η πολιτική εμπιστοσύνη με την Τεχεράνη και να συνάπτονται συμβόλαια» προς αμοιβαίο όφελος, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Λι.
Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι «εκδηλώνεται κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ιρανικά διυλιστήρια πετρελαίου», κάτι που σύμφωνα με δήλωση του Ιρανού πρεσβευτή στο Πεκίνο, Μεχντί Σαφαρί, «συναντά την έγκριση του Ιράν».
Η Κίνα, μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, με δικαίωμα «βέτο», αρνείται τη νέα σειρά εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ.
«Το εμπόριο της Κίνας με το Ιράν είναι συνήθης συναλλαγή, που όμως δεν θα ζημιώσει τα συμφέροντα τρίτων κρατών, ή τη διεθνή κοινότητα», σχολίασε με νόημα ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, κ. Τζιάνγκ Γιού. Στέλεχος του «Ινστιτούτου γιά τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή», ανώνυμα, δήλωσε ότι «δεν νοείται να επιβάλλεται και στην Κίνα, ένα μόνιμο μέλος του Σ. Ασφάλειας, να συμμετέχει σε κυρώσεις κατά του Ιράν».
Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Κίνα από έτος σε έτος μειώθηκαν φέτος σε ποσοστό -30%. Καλά πληροφορημένες πηγές σχολίασαν ότι «τούτο είναι, απλά, το αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών ιρανικού 'μαύρου χρυσού' και τίποτε άλλο».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
Τουρκία: Ακύρωση εντάλματος σύλληψης για την υπόθεση «Βαριοπούλα»
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος 102 στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων 25 στρατηγοί και ναύαρχοι εν ενεργεία, που φέρονται ως ύποπτοι εμπλοκήςσε σχέδιο πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Το δικαστήριο έκρινε πως τα αιτήματα ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης που κατατέθηκαν από τους δικηγόρους των υπόπτων μπορούν να γίνουν αποδεκτά, ανέφερε το Ανατολή, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα κίνητρα της απόφασης.
Το ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε στις 23 Ιουλίου, αφορούσε επίσης 17 στρατηγούς και ναυάρχους εν αποστρατεία.
Συνολικά, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος 196 ανθρώπων για τη συνωμοσία «Βαριοπούλα» που εξυφάνθηκε στην έδρα της πρώτης στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την άνοδο, το 2002, στην εξουσία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τουρκικές προσδοκίες από την Παναγία Σουμελά
Με το βλέμμα στις... μπίζνες που μπορούν να φέρουν οι χιλιάδες ορθόδοξοι που θα συρρέουν κάθε χρόνο στην Παναγία Σουμελά, καθώς και στην έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, δόθηκε από την Αγκυρα η άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην «Ιερουσαλήμ των Ποντίων».Η είδηση τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι χορήγησε στο Φανάρι άδεια για την τέλεση λειτουργίας κάθε χρόνο, ανήμερα της Παναγίας, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά προκάλεσε ευφορία στο Πατριαρχείο και σε χιλιάδες ορθοδόξους σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έχει ήδη εγκαινιάσει την παράδοση επαναλειτουργίας ιστορικών ναών της Καππαδοκίας, είχε επανειλημμένα ζητήσει από το υπουργείο τη δυνατότητα να τελεστεί Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ως χριστιανικός ναός μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923.
Θα είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει Θείας Λειτουργίας στη Σουμελά, σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, ενώ εκτιμάται ότι οι Πόντιοι που θα συρρεύσουν στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσουν τις 20.000. Οι κλίνες στην Τραπεζούντα έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ορθόδοξοι από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γεωργία έχουν κλείσει δωμάτια και στις γειτονικές Σαμψούντα και Ορντου. Το Πατριαρχείο, το οποίο έχει το γενικό πρόσταγμα, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, προκειμένου να μην υπονομευθεί η ιστορική σημασία της στιγμής με έκτροπα.
Η Αθήνα από την πλευρά της, παρ΄ όλο που αναγνωρίζει τη συμβολική σημασία της κίνησης, εκτιμά ότι βασικός λόγος που χορηγήθηκε η άδεια ήταν οικονομικός. Και συγκεκριμένα, τα προσδοκώμενα οφέλη για τον τουρισμό, αφού η Τραπεζούντα θα γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης χιλιάδων πιστών απ΄ όλο τον κόσμο. Ηδη η τουρκική Ενωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (ΤURSΑΒ) εκτιμά ότι η τέλεση της Λειτουργίας θα συμβάλει σημαντικά στον τουρισμό και στο εισόδημα όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της χώρας.
Ακόμη ένας λόγος που η Αθήνα κρατά χαμηλά τους τόνους είναι ότι καθώς το ζήτημα αφορά τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του Πατριαρχείου και συνολικά τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες, και γι΄ αυτό δεν επιθυμεί να εμπλακεί. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι αν και κίνηση καλής θέλησης προς το Φανάρι, η τέλεση της Λειτουργίας, πάγιο αίτημα του Πατριαρχείου εδώ και χρόνια, είναι ακόμη μια από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, προκειμένου η Αγκυρα να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Πόσω μάλλον όταν ο Αύγουστος είναι η εποχή που προετοιμάζεται η επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.
Το Φανάρι συστήνει ηρεμία και σεβασμό λόγω της περιόδου του Ραμαζανιού και αποφυγή ενεργειών που μπορεί να αμαυρώσουν τη θρησκευτική ατμόσφαιρα. Η αφορμή, άλλωστε, δόθηκε στο περυσινό προσκύνημα με την ένταση που προκλήθηκε όταν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έψαλλε τον εθνικό ύμνο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Υπάρχει, όμως και εκκλησιαστικό παρασκήνιο που αφορά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο Φανάρι και την Εκκλησία της Ρωσίας. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι ρωσικές πιέσεις για να ανοίξει το ιστορικό μοναστήρι ήταν μεγάλες. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε ο Ιβάν Σαββίδης, ο ποντιακής καταγωγής βουλευτής της ρωσικής Δούμας και επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων. Ο Σαββίδης έχει ήδη επισκεφθεί την περιοχή κι έχει αναλάβει οργανωτικά την εκδήλωση. Ο ίδιος και η Ρωσική Εκκλησία διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην επιτυχία και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιχειρήσουν να καπελώσουν τον κ. Βαρθολομαίο.
Κύκλοι του ΥΠΕΞ, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο να σημειωθούν επεισόδια και ακρότητες. Υπάρχουν πληροφορίες από την Τουρκία ότι Τραπεζούντα έχουν κινητοποιηθεί ομάδες για να παρεμποδίσουν τη Λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι η Τραπεζούντα είναι άντρο των εθνικιστών και των Γκρίζων Λύκων, ενώ την ημέρα τέλεσης της Λειτουργίας έχει προγραμματιστεί συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν τοπικοί «ήρωες» στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων. Πάντως, και η επιλογή του Π. Ψωμιάδη να μνημονεύσει έξω από το μοναστήρι ονόματα σφαγιασθέντων στη γενοκτονία Ποντίων προφανώς δεν διευκολύνει τα πράγματα.
ΝΕΑ
Ετικέτες
Ελλάδα,
Ποντιακό Ζήτημα,
Τουρκία
Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010
Συλλήψεις για την κλοπή σε στρατόπεδο της Κύπρου
Σε οκτώ συλλήψεις για την υπόθεση της κλοπής των εκρηκτικών από στρατόπεδο προχώρησε η Αστυνομία.
Οκτώ πρόσωπα συνέλαβε η Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των 172 κιλών εκρηκτικών, που κλάπηκαν από τις αποθήκες του στρατοπέδου.Οι συλλήψεις έγιναν, μετά από έρευνες σε υποστατικά και ανοικτούς χώρους για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, ερευνήθηκαν 13, συνολικά, χώροι (υποστατικά και υπαίθριοι χώροι) και εντοπίστηκαν ένα περίστροφο, ένα κυνηγετικό όπλο, μια αμυντική χειροβομβίδα, πυροκροτητές, σφαίρες, πυρίτιδα κυνηγίου και διάφορα άλλα επιθετικά ή και απαγορευμένα αντικείμενα.
Οι οκτώ συλληφθέντες διερευνάται το κατά πόσο έχουν εμπλοκή στην υπόθεση κλοπής από την Εθνική Φρουρά ή γνωρίζουν άτομα που πιθανόν να εμπλέκονται.
Ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, δήλωσε ότι γίνονται «τιτάνιες προσπάθειες» για ανεύρεση των εκρηκτικών που έχουν κλαπεί και πως τα κλιμάκια της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς εργάζονται μέρα και νύχτα για εξιχνίαση της υπόθεσης.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», σύμφωνα με το οποίο ανακρίθηκαν Ελλαδίτες αξιωματικοί, εφόσον υπάρχει υπόνοια ότι τα εκρηκτικά ενδεχομένως να μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, ο κ. Παπακώστας είπε ότι «όλα αυτά είναι φήμες. Δεν υπάρχει οτιδήποτε στο χέρι που να μπορεί να πει κανείς μετά βεβαιότητας», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο θέμα φέρεται να εμπλέκεται μέχρι και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία των Αθηνών στην Ελλάδα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «εάν γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια προληπτική, αυτό δεν σημαίνει ότι διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έξι χιλιάδες προσκηνυτές αναμένονται στη Σουμελά του Πόντου
Ο Ερτουγρούλ Γκεντς (Ertuğrul Genç), δήμαρχος της Ματσούκας, στα όρια της οποίας βρίσκεται η Παναγία Σουμελά, δήλωσε ότι αναμένονται έξι χιλιάδες προσκηνυτές κατά τη λειτουργία που θα γίνει στις 15 Αυγούστου, στο ιστορικό μοναστήρι.Ο δήμαρχος είπε μάλιστα ότι έχουν εξαντληθεί τα δωμάτια στην περιοχή και ο ίδιος έχει παραχωρήσει το σπίτι του σε μια οικογένεια από την Ελλάδα για εκείνες της μέρες.
Ο Γκεντς, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε στην Ένωση Δημοσιογράφων Τραπεζούντας, τόνισε ότι η λειτουργία που θα γίνει στη Σουμελά στις 15 Αυγούστου, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τον τουρισμό της περιοχής. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Ματσούκας, είπε:
"Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό να μετατρέψουμε τη Σουμελά σε μια Έφεσσο. Απευθυνόμενοι στους σχετικούς φορείς, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν τις ευαισθησίες μας, φροντίσαμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες , ούτς ώστε να καταστήσουμε την περιοχή μας κέντρο θρησκευτικού τουρισμού. Δουλέψαμε εδώ και πολύ καιρό πάνω σε αυτό το θέμα. Τελικά καταφέραμε να πάρουμε άδεια για να τελείται στο μοναστήρι μια λειτουργία το χρόνο".
Ο Γκεντς είπε επίσης ότι η λειτουργεία του 15αύγουστου πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος Ματσούκας κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την επιτυχία της εκδήλωσης. Σημείωσε επίσης ότι την ημέρα της λειτουργίας περιμένουν στη Ματσούκα έξι χιλιάδες επισκέπτες, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στα υφιστάμενα ξενοδοχεία και πανσιόν, που έχουν πληρόττηα 100% για τις ημέρες 12-15 Αυγούστου. "Γι' αυτό το λόγο και εγώ ο ίδιος παραχώρησα το σπίτι μου σε μια οικογένεια από την Ελλάδα. Πρέπει να δείξουμε την παραδοσιακή μας φιλοξενία, για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες τα επόμενα χρόνια", είπε ο Δήμαρχος της Ματσούκας.
Τέλος, ο Ερτουγρούλ Γκεντς δήλωσε ότι για να τονωθεί ο τουρισμός τους εννέα νεκρούς μήνες του έτους, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άδεια για να λειτουργεί η Σουμελά στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, όπως είναι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
Στη λειτουργία της 15ης Αυγούστου 2010, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελάς του Πόντου, θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Πηγή: Σαμπάχ
Statement by the EC, ECB, and IMF on the First Review Mission to Greece
του Πέτρου Ζερβού - Ελευθεροτυπία
Staff teams from the European Commission (EC), the European Central Bank (ECB), and the International Monetary Fund (IMF) visited Athens during July 26-August 5 for the first quarterly review of the Greek government’s economic program, which is being supported by a EUR 80 billion loan from Euro area countries and a EUR 30 billion Stand-By Arrangement with the Fund. The strategy and key policies remain as described in the May 2010 Letter of Intent and Memorandum of Economic and Financial Policies (see Country Report No. 10/111).
Our overall assessment is that the program has made a strong start. The end-June quantitative performance criteria have all been met, led by a vigorous implementation of the fiscal program, and important reforms are ahead of schedule. However, important challenges and risks remain.
The contraction in the economy is in line with May program projections: GDP is expected to decline by 4 percent in 2010 and some 2½ percent in 2011.
Inflation is higher than expected—we have revised our estimate for 2010 to 4¾ percent—pushed up by indirect tax increases. With no signs of second-round effects, inflation is expected to decline rapidly.
In the fiscal area, the authorities have kept spending significantly below budget limits at the state level. This has offset slippages caused by problems in controlling expenditures at the sub-national level (local governments, hospitals, social security funds), and the overall deficit target for end-June was met. Going forward, to address potential risks to fiscal targets, it is critical to tighten expenditure control and monitoring, in particular at sub-national levels.
Another key challenge is to further strengthen tax administration, including to reduce tax evasion by high-income and wealthy individuals. This is essential to secure tax revenues and to promote the overall fairness of the adjustment program.
In the financial sector, there has been a moderate deterioration in capital adequacy as nonperforming loans have increased in line with expectations. Recently, the CEBS stress tests covered more than 90 percent of Greek banking system assets and all but one state-owned bank passed, thus helping to reduce market volatility. We welcome that the government has commissioned a strategic review for the banking sector and a due diligence for state banks. The Financial Stability Fund (FSF), which is soon to become operational, will provide an important backstop to deal with potential capital shortfalls. In our view, the 10 billion euro earmarked for the FSF under the program remains adequate. Continued close monitoring of the financial sector will be important in the period ahead.
Impressive progress is being made on structural reforms. The mission welcomes Parliament’s approval of the landmark pension reform, which is far-reaching by international standards. Substantive labor market reform is also well underway. Implementation of recent tax reform and budget reform is key in order to consolidate fiscal consolidation.
Other reforms that are scheduled for early implementation are transportation, where important progress has already been made with liberalization of road haulage, and energy.
Restoring competitiveness and boosting potential growth remains critical to the program’s success. The challenge facing the government in this regard will be to overcome resistance from entrenched vested interests to opening-up of closed professions, deregulation, implementation of the services directive, and elimination of barriers to development of tourism and retail.
The Greek government is still unable to access international capital markets except for placement of short-term T-bills. However, market sentiments appear now to be improving. Taking advantage of the breathing space afforded by the large-scale international financial support, the key challenge facing the Greek authorities remains to establish a strong track record of policy implementation in order to regain access to international capital markets.
Next Steps.
The staff-level agreement reached with the Greek authorities will pave the way for the conclusion of the first review under the loan facility agreement (euro area) and Stand-By Arrangement (IMF), subject to approval by the Commission, the Eurogroup, and the IMF’s management and Executive Board. Such approval will allow the disbursement of EUR 9 billion (EUR 6.5 billion by the euro area Member States, and EUR 2.5 billion by the IMF).
The mission for the next program review is scheduled for October, 2010.
The mission for the next program review is scheduled for October, 2010.
Τρομοκρατική επίθεση πίσω από την έκρηξη σε ιαπωνικό τάνκερ στα Στενά του Χορμούζ
'Ίχνη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εντόπισαν οι έρευνες στο ιαπωνικό σούπερ τάνκερ, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη εβδομάδα, καθώς έπλεε κοντά στα Στενά Χορμούζ, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επικαλούμενο πηγή της ακτοφυλακής.
«Έρευνα η οποία διεξήχθη από ειδικευμένη ομάδα επιβεβαίωσε ότι το τάνκερ έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
«Ειδικοί επί των εκρηκτικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι περισυνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα, εντόπισαν ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου επάνω από την ίσαλο γραμμή και υπολείμματα αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», είπε.
Το πλήρωμα του τάνκερ M.Star, μήκους 333 μέτρων, ανέφερε έκρηξη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα την περασμένη Τετάρτη, από την οποία τραυματίστηκε ένας ναύτης, χωρίς να υπάρξει διαρροή πετρελαίου και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.
Το περιστατικό προκάλεσε τη διατύπωση πολλών σεναρίων για τα αίτια της έκρηξης.
Πριν από δύο ημέρες, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.
Από τα Στενά του Χορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν, τον Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περνά το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Στην περιοχή περιπολούν αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία. Η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει κατά το παρελθόν με επιθέσεις εναντίον των πλοίων στα Στενά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
«Έρευνα η οποία διεξήχθη από ειδικευμένη ομάδα επιβεβαίωσε ότι το τάνκερ έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
«Ειδικοί επί των εκρηκτικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι περισυνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα, εντόπισαν ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου επάνω από την ίσαλο γραμμή και υπολείμματα αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», είπε.
Το πλήρωμα του τάνκερ M.Star, μήκους 333 μέτρων, ανέφερε έκρηξη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα την περασμένη Τετάρτη, από την οποία τραυματίστηκε ένας ναύτης, χωρίς να υπάρξει διαρροή πετρελαίου και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.
Το περιστατικό προκάλεσε τη διατύπωση πολλών σεναρίων για τα αίτια της έκρηξης.
Πριν από δύο ημέρες, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.
Από τα Στενά του Χορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν, τον Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περνά το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Στην περιοχή περιπολούν αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία. Η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει κατά το παρελθόν με επιθέσεις εναντίον των πλοίων στα Στενά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Πυκνός καπνός πνίγει τη Μόσχα, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται
Δύσκολη η κατάσταση στη ρωσική πρωτεύουσα (Φωτογραφία: Associated Press)
Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία
Παχύ στρώμα αιθαλομίχλης έχει καλύψει τον ουρανό της Μόσχας, καθώς οι πυρκαγιές γύρω από τη ρωσική πρωτεύουσα συνεχίζουν να καίνε.
Ο καπνός έχει προκαλέσει προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία του αεροδρομίου του Ντομοντέντοβο, ένα από τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας.
Σύμφωνα με το CNN, πολλοί Ρώσοι κυκλοφορούν με μάσκες, ενώ η θερμοκρασία πλησιάζει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Περί τις 600 πυρκαγιές καίνε στην περιοχή νότια και ανατολικά της Μόσχας και ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 50.
Οι υπηρεσίες υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκέντρωση τοξικών σωματιδίων στον αέρα σε περιεκτικότητα πολύ μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Η κατάσταση κρίνεται επικίνδυνη για τα μιρκά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Το Ντομοντέντοβο βρίσκεται στα νότια της Μόσχας. Τα αεροπλάνα μπορούν να απογειώνονται, αλλά για την προσγείωση χρησιμοποιούνται άλλα αεροδρόμια με καλύτερη ορατότητα.
Newsroom ΔΟΛ
«Οι Αμερικανοί αφήνουν το Ιράκ στο στόμα του λύκου»
"Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί σκότωσαν το Ιράκ" δηλώνει ο συνεργάτης του Σαντάμ Χουσείν.Η προγραμματισμένη οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θα αφήσει τη χώρα "στο στόμα του λύκου", προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν Τάρεκ Αζίζ.Ο Αζίζ, ο οποίος εκτίει ποινή 15ετούς κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έκανε τη δήλωση αυτή σε αποκλειστική συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Είναι η πρώτη δημόσια "εμφάνιση" του Αζίζ από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, το 2003.Στη συνέντευξή του ο Αζίζ επικρίνει έντονα τα σχέδια του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.
"Δεν μπορεί να μάς εγκαταλείψει. Αφήνει το Ιράκ στο στόμα του λύκου. Όταν κάνεις ένα λάθος πρέπει να το διορθώνεις και όχι να αφήνεις το Ιράκ να πεθάνει", τόνισε ο Αζίζ.
"Είναι επτά χρόνια και τέσσερις μήνες που βρίσκομαι στη φυλακή. Ομως, έκανα κάποιο έγκλημα σε βάρος κάποιου πολίτη, στρατιώτη ή κληρικού; Η απάντηση είναι όχι", πρόσθεσε.
Ο Αζίζ τόνισε ότι ο ίδιος και ο Σαντάμ ήταν πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στο Ιράκ στα τέλη του 2002.
"Ο Μπους και ο Μπλερ είπαν ψέματα σκόπιμα. Είναι και οι δυο φιλοσιωνιστές. Ηθελαν να καταστρέψουν το Ιράκ προς όφελος του Ισραήλ, όχι προς όφελος των ΗΠΑ και της Βρετανίας", υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Αζίζ, το Ιράκ θα ήταν καλύτερα εάν επέστρεφε υπό την εξουσία ενός ισχυρού άραβα ηγέτη.
"Δεν έχει απομείνει τίποτα πλέον εδώ. Τίποτα. Επί 30 χρόνια ο Σαντάμ έχτιζε το Ιράκ και τώρα αυτό έχει καταστραφεί. Υπάρχουν περισσότεροι άρρωστοι και περισσότεροι πεινασμένοι από πριν. Ο κόσμος δεν έχει υπηρεσίες. Οι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά κατά δεκάδες, εάν όχι εκατοντάδες. Είμαστε όλοι θύματα της Αμερικής και της Βρετανίας. Σκότωσαν τη χώρα μας", τόνισε ο Αζίζ.
SKAI.GR
«Δύναμη εσωτερικής κατοχής η ΓΕΝΟΠ»
Την πρόβλεψη πως θα οδηγηθούμε σε βίαιες λύσεις από το Σεπτέμβριο «εάν δεν σοβαρευτούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε μέσω του ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μαυράκης, αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Έκανε μάλιστα λόγο για φοβική και εσωστρεφή λογική.Επίθεση στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εξαπέλυσε από το τηλεοπτικό βήμα της εκπομπής του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» από την πλευρά του ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς.
Ο κ. Γεννηματάς αποκάλεσε τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «δυνάμη εσωτερικής κατοχής», και εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος θα είναι ο τελευταίος ιστορικά πρόεδρος του συνδικάτου με το ρόλο που έχει σήμερα.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για απελευθέρωση όταν το 90% ελέγχεται από το κράτος. Η ΔΕΗ τα 20 τελευταία χρόνια υστερεί σε επενδύσεις, άρα υστερούμε σε επάρκεια ενέργειας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ως χώρα είμαστε πίσω γύρω στα 4 με 5 γιγαβάτ σε επάρκεια.
Όπως τόνισε, το άνοιγμα θα αυξήσει την επάρκεια. Θεωρητικά ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές, αλλά η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική πρόσθεσε.
Ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πρόσθεσε ότι η οδηγία της Κομισιόν μιλάει για απελευθέρωση και δεν ταυτίζεται με συμφέροντα, άρα η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα περί συμφερόντων. "Οι πιέσεις που δεχόμαστε από την Κομισιόν αφορούν τη διάρθρωση και την αποκατάσταση του ανταγωνισμού" τόνισε.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να πωληθούν μονάδες της επιχείρησης ικανοποιεί τους συνδικαλιστές, πρόσθεσε όμως ότι η ΓΕΝΟΠ δεν χαλαρώνει γιατί τα συμφέροντα θα επανέλθουν αργότερα.
«Σήμερα η εθνική οικονομία δεν χρειάζεται μεσάζοντες αλλά επενδυτές. Δεν είμαστε ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά αυτό που πάει να γίνει εδώ είναι ότι ζητούν οι κύριοι να τους παραχωρηθούν έτοιμα εργοστάσια της ΔΕΗ, πώς θα βρουν δουλειά οι χιλιάδες άνθρωποι που είναι πεταγμένοι στον Καιάδα;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι οι ιδιώτες θα έπρεπε να ζητούν να πάρουν λιγνιτικά κοιτάσματα που δεν έχει η ΔΕΗ για να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ επί ίσοις όροις.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είπε ότι η απελευθέρωση δεν είναι αυτοσκοπός. «Υποτίθεται ότι γίνεται για τον καταναλωτή για καλύτερη παροχή υπηρεσιών και φθηνότερες τιμές. Θέλουν να γίνει απελευθέρωση χωρίς να τους νοιάζει για τους καταναλωτές» δήλωσε.
Με τη σειρά του, ο πρώην γενικός διευθυντής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, υποστήριξε στο ΣΚΑΪ πως «η ΔΕΗ προσαρμόζονταν έως τώρα στα εκάστοτε συμφέροντα των πολιτικών εξουσιών και τώρα το πληρώνει», συμπληρώνοντας πως η «κυβέρνηση και μπορεί και επιβάλλεται να ανοίξει την αγορά ενέργειας».
Επίθεση στους συνδικαλιστές εξαπέλυσε την Παρασκευή και ο καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Λιανός αναφερόμενος στις ποικίλες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
«Επειδή οι συνδικαλιστές θέλουν να ξαναγίνουν πρόεδροι να εκλεγούν βουλευτές ή να γίνουν υπουργοί πουλάνε στον κόσμο σαχλαμάρες και αηδίες που ο κοσμάκης τις πληρώνει» δήλωσε.
SKAI.GR
Σενάρια για ρωσική βάση στη Σύρο
Τροφή για «σενάρια» περί ίδρυσης ρωσικής ναυτικής βάσης σε ελληνικό νησί έναντι μεγάλου χρηματικού αντίτιμου έδωσαν πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχου Βλαντιμίρ Βισότσκι, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων στο εξωτερικό.Κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι δήλωναν άγνοια χθες για την ύπαρξη ανάλογης πρότασης, επισημαίνοντας πάντως ότι ακόμη κι αν είχε διατυπωθεί θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να γίνει αποδεκτή.
Σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανής», η Ρωσία αναζητά έδαφος στην ελληνική επικράτεια, κατά προτίμηση στη Σύρο, για την ίδρυση ναυτικής βάσης, προσφέροντας σε αντάλλαγμα 100 δισ. ευρώ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την πρόταση, οι Τούρκοι είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση.
«Αν πρόκειται για την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, εκεί είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Οι μεν και οι δε μας δίνουν τέτοιες δυνατότητες», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Βισότσκι, αποφεύγοντας να διευκρινίσει εάν έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις κάποιας μορφής με τις χώρες που ανέφερε ως παράδειγμα.
«Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας», συμπλήρωσε, αναφέροντας ως πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Οι Έλληνες της Γεωργίας
Εκπληκτικό συναίσθημα να ανακαλύπτει κάποιος, στην πράξη, τους δεσμούς της πατρίδας, με χώρες και λαούς, που βρίσκονται μίλια μακριά. Δεσμοί πανάρχαιοι, δομημένοι σε γερές βάσεις, που ενισχύονται από την παρουσία των Ελλήνων. Μία από αυτές της χώρες είναι και η Γεωργία, η πανέμορφη αυτή χώρα του N. Καύκασου, που γνωρίζουμε από τους μύθους του Προμηθέα, του Φρίξου και της Έλλης, του Ηρακλή, των Aργοναυτών και του Χρυσόμαλλου Δέρατος.Αν και έχουν παραμείνει μόλις 15.000 ομογενείς, από τους συνολικά 150.000 που ζούσαν εκεί, πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Έλληνες της Γεωργίας- δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί- αποτέλεσαν τη "χρυσή γέφυρα" μεταξύ των δύο χωρών. Για τους ίδιους, η κάθε έλευση αντιπροσωπείας από την Ελλάδα αποτελεί γιορτή, για την οποία προετοιμάζονται καιρό πριν. Μία επίσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, στην Τιφλίδα, μαζί με τους ανθρώπους του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, δεν μπορεί παρά να μας συγκινήσει.
Μας υποδέχονται με ελληνικούς χορούς και τραγούδια, ερμηνευμένα από παιδιά, ντυμένα με γαλανόλευκες στολές. Είναι όλα τους μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Κέντρου "Οδυσσέας Δημητριάδης", με πρόεδρο τη Μαντόνα Σαββίδη, συντονίστρια του τομέα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας. Τα λαμπερά πρόσωπα των παιδιών, πολλά από τα οποία δεν είχαν την ευκαιρία έως τώρα να γνωρίσουν την πατρίδα, απαλύνουν τις εντυπώσεις μας από το παραμελημένο κτίριο, όπου στεγάζεται η Ομοσπονδία. Τραγουδούν για την Ελλάδα, που είναι μακριά τους και δεν θέλουν να πιστέψουν ότι τους έχει ξεχάσει. Κονταίνουν τις αποστάσεις με το νήμα της καρδιάς τους, όπως όλοι οι Έλληνες που ζουν μακριά απ' αυτήν. Πράγματα απλά και αυτονόητα για εμάς, πολύτιμα όμως για το Πολιτιστικό Κέντρο, είναι -για παράδειγμα- η απόκτηση μιας δορυφορικής κεραίας, για να βλέπουν οι ομογενείς μας τα ελληνικά τηλεοπτικά προγράμματα, ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού υπολογιστή και μίας συνδρομής σύνδεσης με το διαδίκτυο.
"Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα", μας λέει η κα Σαββίδη, για την οποία η μεγαλύτερη ικανοποίηση αποτελεί η προσφορά σ' αυτά τα παιδιά, που προσέρχονται, με ευλάβεια, στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και παραδοσιακών χορών. Γόνος οικογένειας διανοουμένων Ελλήνων του Πόντου, έχει τάξει τον εαυτό της στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στη Γεωργία. Το 1998, ως ιδρυτικό μέλος, εξελέγη πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού "Οδυσσέας Δημητριάδης", ενώ ήδη από το 1993 είχε ιδρύσει τον Ελληνικό Φιλανθρωπικό Σύλλογο "Παναγία Σουμελά", που στους δύσκολους καιρούς βοηθούσε τους άπορους ομογενείς. "Μπορεί να είμαστε λίγοι, σήμερα, κρατάμε όμως γερά", τονίζει η κα Σαββίδη, που συνειδητά επέλεξε να παραμείνει στη Γεωργία. Όνειρό της είναι να καταφέρει κάποια στιγμή να ιδρύσει, στην Τιφλίδα, ένα Μουσείο Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και ελληνική βιβλιοθήκη. Θα ήθελε, ακόμη, να βρεθούν χρήματα, ώστε να στηθεί στο κέντρο της πόλης ένα άγαλμα του μεγάλου Έλληνα μαέστρου, Οδυσσέα Δημητριάδη.
Οδυσσέας Δημητριάδης Γεννημένος στο Βατούμι, το 1908, ο διεθνώς διακεκριμένος μαέστρος, Οδυσσέας Δημητριάδης, με κάθε ευκαιρία προέβαλε παντού την καταγωγή του και τα ιδανικά, με τα οποία τον μεγάλωσαν οι Έλληνες γονείς του, σε καιρούς πολύ δύσκολους για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Μιλούσε άριστα την ελληνική γλώσσα και με τη στάση ζωή του, καθ' όλη τη διάρκεια της σπουδαίας διαδρομής του στο χώρο της διεθνούς κλασσικής μουσικής, αποτέλεσε παράδειγμα ήθους και προσφοράς, με αποτέλεσμα να μιλούν όλοι, μ' εξαίρετα λόγια και θαυμασμό γι' αυτόν. Υπήρξε ο τελευταίος των μεγάλων αρχιμουσικών και μουσικοπαιδαγωγών της σοβιετικής εποχής. Επί δύο δεκαετίες διετέλεσε διευθυντής ορχήστρας στο Θέατρο Μπολσόι και αρχιμουσικός στην Όπερα της Τιφλίδας, ενώ είχε αναλάβει και τη διεύθυνση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980, στη Μόσχα. Έφυγε από τη ζωή στις 28 Απριλίου 2005, σε ηλικία 97 ετών, στην Τιφλίδα. Ο τάφος του βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Όπερας της Τιφλίδας, στο κέντρο της πόλης, η τελευταία μεγάλη τιμή που τού έγινε από τη Γεωργία.
Η επίσκεψή μας στο σπίτι του Οδυσσέα Δημητριάδη, στην Τιφλίδα, μας γαληνεύει. Η οικογένειά του έχει διαφυλάξει τα πάντα, όπως ήταν όσο ζούσε εκεί ο υπέροχος αυτός Έλληνας. Στη λιτή σάλα, όπου δεσπόζει το πιάνο του, λες και τον περιμένει να παίξει παλιές γνώριμες ελληνικές μελωδίες, όπως συνήθιζε σε ώρες χαλάρωσης, μας υποδέχεται ο γιός του Ορέστης, η σύζυγός του Βιολέτα και τα δύο παιδιά τους, ο Οδυσσέας και η Λίζα. "Η τέχνη είναι η καλύτερη οδός για την ειρήνη και τη φιλία, έλεγε πάντα ο πατέρας μου και αυτό μας έχει σημαδέψει", θυμάται, με νοσταλγία, ο Ορέστης. "Αυτό που πάντα μας εξέπληττε ήταν η αισιοδοξία για τη ζωή, η ζεστασιά που απλόχερα χάριζε σε όσους συναναστρεφόταν, ενώ πάντα ήταν πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια", αναφέρει ο Οδυσσέας. "Η αγάπη του για την Ελλάδα, ήταν πάνω απ΄ όλα κι αυτήν κατάφερε να μας τη μεταφέρει", συμπληρώνει η Λίζα. Και τα δύο εγγόνια του σπούδασαν στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο υπερηφανευόταν ο παππούς Οδυσσέας, επέστρεψαν όμως στη Γεωργία, που τον τίμησε περισσότερο από την ιστορική πατρίδα. Επιθυμία της οικογένειας είναι να βρεθούν πόροι, ώστε να δει το φως της δημοσιότητας η βιογραφία του Δημητριάδη. Την επιμελήθηκε γνωστός Γεωργιανός, που για περίπου δύο χρόνια συνεργάστηκε με τον μεγάλο μαέστρο.
Υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων "Οι Έλληνες, που αναγκάστηκαν, διωγμένοι από την οθωμανική αυτοκρατορία να βρουν καταφύγιο στη Γεωργία, σήμερα είναι αγαπητοί και σεβαστοί. Όλοι μας το αναγνωρίζουν ότι, οι Έλληνες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, ως άξιοι χριστιανοί πολίτες", μας διαβεβαιώνει ο Φώτης Τσιτλίδης, εισαγγελέας στο επάγγελμα, ο οποίος εξελέγη, το 2008, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Με υπερηφάνεια μας αναφέρει ότι είναι ο πρώτος Έλληνας που υπέγραψε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Γεωργίας, το 1990, με την ιδιότητα του μέλους του πρώτου κοινοβουλίου της ανεξάρτητης Γεωργίας. Για τις υπηρεσίες του, ο κ. Τσιτλίδης έχει τιμηθεί με το παράσημο τιμής της Γεωργίας, επί προεδρίας Σεβαρνάτζε.
"Σήμερα, προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να κρατήσουμε ενωμένο τον ελληνισμό, μετά το 1990, όταν υποστήκαμε αναγκαστική συρρίκνωση. Πολλοί έφυγαν για να εργαστούν στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία. Τα όσα προσφέρουμε είναι σε εθελοντική βάση και δυστυχώς δεν έχουμε την απαιτούμενη βοήθεια", σημειώνει ο κ. Τσιτλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία όλων των ομογενών για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. "Μας πονάει που η ιστορική πατρίδα περνάει δύσκολες ώρες, και ευχόμαστε σύντομα να τις ξεπεράσει", θα μας πει. Η συρρίκνωση του Ελληνισμού στη Γεωργία κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των αποσχιστικών συγκρούσεων των αρχών της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζεται, με αυξομειώσεις, μέχρι και σήμερα. Οι εναπομένοντες, οι οποίοι κατά την περίοδο της πληθυσμιακής τους άνθισης είχαν δημιουργήσει 33 κοινότητες και σωματεία, συνασπίζονται, σήμερα, σε 12 συνολικά ενώσεις, υπό την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας. Σοχούμι, Ρουστάβι, Μπατούμι, Πότι, Κουταΐσι, Γκόρι, είναι μερικές μόνο από τις πόλεις όπου και σήμερα ζουν ομογενείς μας.
Όπου υπάρχει η δυνατότητα διδάσκονται τα ελληνικά, σημειώνει ο κ. Τσιτλίδης και ευχαριστεί την ελληνική πολιτεία για την πολύτιμη συμπαράσταση. Προβλήματα, βέβαια, υπάρχουν, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλους τους Γεωργιανούς. Ελπίζει, όμως, ότι η κατάσταση, κάποια ημέρα, θα ομαλοποιηθεί. Αισιόδοξος για τον ελληνισμό της Γεωργίας είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του κ. Τσιτλίδη, Δημήτριος, πρώην βουλευτής κι αυτός, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολείται ενεργά με την καταγραφή της ελληνικής παρουσίας στη χώρα. "Ιστορία, που χρέος έχουμε να περάσουμε στα παιδιά μας", όπως τονίζει ο ίδιος.
Μεταξύ των βιβλίων είναι κι αυτό για τους ομογενείς της "ελληνικής" περιοχής της Τσάλκας, απ΄ όπου κατάγεται η οικογένεια. Εισαγγελέας στο επάγγελμα, έχοντας διατελέσει μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γεωργίας, ο 85χρονος σήμερα Δημήτρης Τσιτλίδης, έχει γράψει κι ένα βιβλίο, με τίτλο "Το λόγο έχει ο εισαγγελέας", όπου καταγράφει και τους ελληνικής καταγωγής δικαστικούς της Γεωργίας. Το ταξίδι στην Τσάλκα Τσάλκα στα γεωργιανά σημαίνει απομονωμένοι. Ίσως ονομάστηκε έτσι απ' αυτούς που επέλεξαν κάποτε αυτόν τον παρθένο, ακόμα και σήμερα, τόπο για να κατοικήσουν, αισθανόμενοι την ανάγκη να ζήσουν μία ήρεμη ζωή. Οι ομογενείς της Τσάλκας, ορθόδοξοι χριστιανοί στο θρήσκευμα, απόγονοι των ποντίων προσφύγων από την Τουρκία, μεταφέρθηκαν στις ακατοίκητες περιοχές της Γεωργίας, ήδη, από το 1829.
Στα περίπου 25, επονομαζόμενα από τους ίδιους τους Γεωργιανούς, ελληνικά χωριά της Τσάλκας, μόλις 100 χλμ. νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα Τιφλίδα και σε υψόμετρο 1.500 μ., μέχρι το 1992 ζούσαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 47.830 Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι αποτελούσαν περίπου το 70% του πληθυσμού της περιοχής. Σήμερα, μετά βίας μετράς χίλιους, υπερήλικους κυρίως, που συντηρούνται από συγγενείς τους, που έχουν μεταναστεύσει. Το πολύωρο ταξίδι προς την Τσάλκα, λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου, που τώρα εκσυγχρονίζεται, στάθηκε αφορμή για μια ζωηρή συζήτηση μεταξύ των ομογενών μας. Θυμήθηκαν τα ωραία χρόνια, που πέρασαν ανεπιστρεπτί, μίλησαν για το παρόν και το μέλλον του τόπου. "Για τους Έλληνες, η Τσάλκα έχει πεθάνει. Δεν τρέφω ελπίδες ότι μπορεί να 'αναστηθεί' ο τόπος, για εμάς" υποστηρίζει ο 70χρονος Πάβελ Τερσένοφ, ένας από τους πρωτεργάτες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων. Σήμερα, ζει στην Τιφλίδα, όπως όλοι οι Τσαλκαίοι που έμειναν στη Γεωργία. Με πόνο και αγανάκτηση θυμάται τα γεγονότα πριν από πέντε χρόνια, όταν ατζάροι και σβάνια εισέβαλαν και κατέλαβαν τα άδεια σπίτια των Ελλήνων. Έγιναν κι οκτώ, εν ψυχρώ, δολοφονίες, με στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων. "Σήμερα, η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, άλλωστε δεν υπάρχει πια και τι να πάρουν", τονίζει ο κ. Τερσένοφ, ο οποίος αναγκάστηκε, όπως πολλοί ομογενείς της περιοχής, να πουλήσει το πατρογονικό σπίτι. Οι υπόλοιποι της συντροφιάς έχουν αντίθετη γνώμη, καθώς πιστεύουν ότι ο τόπος μπορεί να ξαναζωντανέψει, με την επιστροφή Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει. "Οι Έλληνες είμαστε παντού και διαπρέπουμε, όπου κι αν πάμε. Το μόνο που θέλω, κι αυτό πρέπει να το τηρήσουμε ως 'κόρην οφθαλμού', είναι να είμαστε ενωμένοι", τονίζει ο καθηγητής Σέργιος Καρυπίδης, διευθυντής της έδρας του Πολυτεχνείου της Τιφλίδας. Ο ίδιος έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο της Γεωργίας για το έργο του. Μεταξύ άλλων, σχεδίασε τα πρώτα ηλεκτρικά τρένα, που εξοικονομούν το 40% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία κατασκευάστηκαν όχι μόνο στη Γεωργία, αλλά και σε άλλες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο δημοσιογράφος Βαντίμ Αναστασιάδης, διευθυντής και εκδότης της εφημερίδας "Βραδινή Τιφλίδα". Παράπονό του είναι ότι, δεν κατάφερε να κρατήσει τη δίγλωσση εφημερίδα "Ελληνική Διασπορά", τη μόνη ελληνική "φωνή" στη Γεωργία, για την οποία είχε βραβευτεί από το Υπουργείο Τύπου της Ελλάδας. Κι αυτό, επειδή δεν είχε τα απαιτούμενα 400 ευρώ για την έκδοση της 24σέλιδης εφημερίδας. "Λυπάμαι, πραγματικά, γιατί είναι δύσκολο στη Γεωργία να ενημερωθούν οι ομογενείς για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τη διασπορά μας. Εδώ υπάρχουν, ακόμη, άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε, πόσο μάλλον να έχουν πρόσβαση σε δορυφορική τηλεόραση ή σε ιντερνέτ", θα μας πει. Όλα μαρτυρούν την ελληνικότητα του τόπου Η κεντρική οδός της Τσάλκας, που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη, με την προτομή του σημείο αναφοράς, τα όμορφα, αν και ερειπωμένα, σπίτια, οι ελληνικές ονομασίες στα εγκαταλειμμένα καταστήματα, μαρτυρούν ότι, το ελληνικό στοιχείο υπερτερούσε κάποτε έναντι των Γεωργιανών, των Αρμενίων, των Αζερμπαϊτζανών, που επίσης διέμεναν στην περιοχή. Θερμή υπήρξε η υποδοχή της αντιπροσωπείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, μαζί με τον πρέσβη μας, Γεώργιο Χατζημιχελάκη, στο δημαρχείο της Τσάλκα. Υπερήφανος και χαρούμενος για την επίσκεψη, που σχεδίαζε εδώ και καιρό, ο ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος, Νουγκζάρ Τσαμουρλίεφ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, μεταξύ των σαράντα δημοτικών συμβούλων, εξελέγησαν και τέσσερις ελληνικής καταγωγής. "Την αγάπη, την αλληλοεκτίμηση που έχουμε οι δύο λαοί, είμαστε υποχρεωμένοι να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας", τονίζει ο κ. Τσαμουρλίεφ. Ευχή του Γεωργιανού περιφερειάρχη, ο οποίος έδωσε το "παρών" στη συνάντηση, είναι να επιστρέψουν σύντομα οι Έλληνες, τώρα που η περιοχή είναι ασφαλής. "Όταν έχεις ισχυρούς φίλους, είσαι κι εσύ δυνατός", τόνισε και ζήτησε τη συνδρομή των Ελλήνων προκειμένου να αδελφοποιηθεί η Τσάλκα με κάποιο δήμο της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει τη χώρα μας για την βοήθεια που προσφέρει. Ιδιαίτερα ωφέλιμο αποδείχτηκε το πρόγραμμα παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας της πατάτας (για την οποία φημίζεται η περιοχή), που χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ και εκπονήθηκε μέσω του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα "ευχαριστώ" και στους Έλληνες της διασποράς, για το Ιατρικό Κέντρο του προγράμματος 'Hellenicare' στην Τσάλκα, που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους άπορους, ανεξαρτήτου καταγωγής. Προς τιμήν του ιδρυτή του προγράμματος, Ανδρέα Άθενς, η οδός που οδηγεί στην εκκλησία της Τσάλκας φέρει, σήμερα, το όνομά του.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ετικέτες
Απόδημος Ελληνισμός,
Ελλάδα,
Καύκασος
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
