8/1/11

Στα μαλακά 26 γιατροί για τα βαλιτσάκια.....

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει παρακινήσει τους διοικητές των νοσοκομείων να λαμβάνουν πειθαρχικά μέτρα κατά γιατρών ακόμη και με απλές ενδείξεις. Όμως, όπως αποδεικνύει η πιο μαζική υπόθεση πειθαρχικού ελέγχου γιατρών στην ιστορία του ΕΣΥ, στην πράξη, για να τιμωρηθούν γιατροί, δεν αρκούν ούτε αποδείξεις!
Του Αιμίλιου Νεγκή
anegis@kte.gr

Πρόσφατα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο για θέματα γιατρών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) αθώωσε 20 από τους συνολικά 26 γιατρούς, για τους οποίους είχαν προκύψει σοβαρές κατηγορίες, έπειτα από έρευνα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή. Έξι κρίθηκαν ένοχοι, αλλά «τιμωρήθηκαν» με έγγραφη επίπληξη!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρακιντζής είναι έξαλλος από την εξέλιξη αυτή και έχει αποφασίσει να υποβάλει ένσταση επί των αποφάσεων αυτών. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των Γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο εδρεύει στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, αν και στο στάδιο αυτό δεν απονεμηθεί δικαιοσύνη, ο κ. Ρακιντζής είναι αποφασισμένος να προσφύγει έως το ΣτΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι είχαν επισκεφθεί τον κ. Ρακιντζή ξένοι δημοσιογράφοι, κάνοντας ρεπορτάζ για τη διαφθορά στο ελληνικό Δημόσιο. Όταν έμαθαν για την υπόθεση, είχαν μείνει άφωνοι. Μάλιστα, ρωτούσαν επίμονα τον κ. Ρακιντζή πώς είναι δυνατόν οι γιατροί αυτοί να συνεχίζουν να εργάζονται...


 Ιστορικό


Ας δούμε, όμως, τι έχει συμβεί. Στις 10.11.2008, ο τότε αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών υπέβαλε αναφορά προς τον κ. Ρακιντζή, καταγγέλλοντας τον τρόπο λειτουργίας των χειρουργικών κλινικών τις ημέρες γενικής εφημερίας. Ο κ. Ρακιντζής έδωσε εντολή να γίνει έρευνα στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών, που είχαν χειρουργηθεί στο νοσοκομείο την περίοδο 1.9.2007 μέχρι και 15.11.2007. Κατά την έρευνα, ελέγχθηκαν περίπου 2.100 φάκελοι, τα στοιχεία των οποίων διασταυρώθηκαν με το αρχείο των εισιτηρίων του νοσοκομείου, με τα μητρώα όλων των χειρουργείων, καθώς και με τις βάσεις δεδομένων των εργαστηρίων. Από την έρευνα προέκυψαν τέσσερις κατηγορίες σοβαρών παραπτωμάτων:


1 Ασθενείς εισάγονταν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας σαν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, ενώ αποδείχθηκε ότι ήταν προγραμματισμένα εκ των προτέρων. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι επρόκειτο για πελάτες των γιατρών, οι οποίοι στη νοσοκομειακή αργκό είναι γνωστοί ως «βαλιτσάκια». Η περίπτωση αυτή αφορούσε τις εξής κλινικές: ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Α' και Β' Ορθοπεδική, Νευροχειρουργική, Α', Β' και Γ' Χειρουργική.


2 Πλαστογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων. Στους φακέλους ασθενών δεν υπήρχαν προεγχειρητικές εργαστηριακές εξετάσεις στο όνομα τους. Αντ' αυτών, βρέθηκαν εξετάσεις στο όνομα άλλων ασθενών (!), το οποίο χειρόγραφα έχει αντικατασταθεί με αυτό του πραγματικού ασθενούς. Πέραν της πλαστογραφίας αυτής, σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, οι πραγματικοί ασθενείς ανήκαν σε διαφορετικό ασφαλιστικό φορέα απ' αυτόν των εικονικών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο Ταμείο πλήρωσε για εξετάσεις ασθενών άλλων Ταμείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το νοσοκομείο δεν θα αποζημιωθεί γι' αυτές λόγω του κλειστού νοσηλίου. Η περίπτωση αυτή αφορούσε τις κλινικές: ΩΡΑ, Α' και Γ' Χειρουργική.


3 Βρέθηκαν φάκελοι ασθενών, χωρίς το ιστορικό ή αποτελέσματα εξετάσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι γνωστό από τι έπασχαν αυτοί, για το αν και πότε υποβλήθηκαν σε επέμβαση, σε τι είδους επέμβαση και πότε εξήλθαν από το νοσοκομείο. Σκεφθείτε να θέλει κάποιος να ελέγξει αν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος! Η περίπτωση των ελλιπών φακέλων αφορούσε την Ουρολογική και τη Γ' Χειρουργική, ενώ χωρίς αποτελέσματα εξετάσεων τις κλινικές ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Α' και Γ' Χειρουργική.


4 Ασθενείς που είχαν εισαχθεί για επείγουσα κατάσταση, ελάμβαναν άδεια εξόδου από το νοσοκομείο μέχρι και για έξι ημέρες! Όπως αποδείχθηκε, οι ασθενείς αποχωρούσαν, επειδή δεν ήταν δυνατή η άμεση εγχείρηση τους για διαδικαστικούς λόγους. Το εισιτήριο της εισαγωγής τους όμως παρέμενε ανοιχτό, το Ταμείο τους κατέβαλε ανύπαρκτα έσοδα νοσηλείας και το κρεβάτι τους είτε δινόταν σε άλλον ασθενή (ο οποίος δεν εμφανίζονταν πουθενά) είτε παρέμενε κενό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νοσοκομείου.


 Στον εισαγγελέα
Να σημειώσουμε ότι αρχικώς στην υπόθεση εμπλέκονταν 32 γιατροί. Για τους τέσσερις εξ αυτών δεν έγινε πειθαρχικός έλεγχος, γιατί ήταν ειδικευόμενοι, ενώ ένας πρόλαβε και υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης τον Μάρτιο του 2009 (οι αρμόδιες υπηρεσίες επέδειξαν τρομερή ανικανότητα) και για άλλον έναν δεν κινήθηκε καμία πειθαρχική διαδικασία. Η υπόθεση έχει διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το ποινικό κομμάτι.


Όλα όσα προαναφέρθηκαν δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ισχύον σύστημα πειθαρχικού ελέγχου των γιατρών σε επίπεδο ΔΥΠΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Με δεδομένο ότι ο κ. Γ. Ραγκούσης σχεδιάζει την αλλαγή του πειθαρχικού ελέγχου ευρύτερα στο Δημόσιο, είναι ανάγκη να κάνει αλλαγές και ο Ανδ. Λοβέρδος. Άλλως, οι εντολές για αυστηρότητα προς τους διοικητές θα είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών...


Κόσμος του Επενδυτή 8/1/11

13 σχόλια:

  1. Καημενε Ρακιτζη τι σου εμελε να παθεις.Νομισες οτι θα αποδωσεις δικαιοσυνη στην χωρα των λαμογιων με τους γιατρους του ΕΣΥ στην κορυφη της πυραμιδας της αθλιοτητας
    και των χοντρων καταθετικων λογαριασμων.Καλα κ.Ρακιτζη δεν ηξερες και δεν ρωταγες που θα παει το αποτελεσμα της ερευνας σου.Φτασανε στο σημειο τα καθαρματα αυτα μεσω "πληροφοριων" απο τους δικηγορους τους που τους απαλλασουν στα δικαστηρια αν τυχει και φτασουνε να λενε κυριε Ρακιτζη οτι εισαι γραφικος και αποτυχημενος δικαστης γιαυτο και κατεληξες σε αυτη την υπηρεσια και να σε σαρκαζουν.Ο ηθικος παντα σαρκαζεται απο τους πονηρους σαν εξωπραγματικος και συγχρονως μισειται απο αυτους και τον φοβουνται τα λαμογια αυτα.
    Υπαρχει μια λυση και η μοναδικη.Συνεννοηση με ΣΔΟΕ και ανοιγμα των λογαριασμων τους για να μας πουνε που τα βρηκανε.
    Ενας γιατρος του ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά φταίει η τροΐκα για ότι παθαίνουμε, ΑΧ ΧΑ ΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει χειρουργείο πλήν των επειγόντων που να μην πέφτει φακελάκι ρεεεε!!!

    Το ΣΔΟΕ που είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και οι υπόλοιποι 6 θα μοιράσουν κατιτίς παραπάνω και θα συνεχίσουν.Το φακελάκι στην ΣΔΟΕ το ψάχνεις κανείς;;;και το πόθεν έσχες;;; ή δηλώνουν από μόνοι τους;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα που ένα τέτοιο θέμα έφτασε στη δικαιοσύνη η οποία αποφάνθηκε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι φταίμε όλοι μας ;

    Μαζί με τους γιατρούς δεν φταίει και η δικαιοσύνη της συγκάλυψης;

    Κανά σχόλιο από τους διαχειριστάς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοβέρδε, Γουδί αν αποτύχετε; Μα τριάντα χρόνια τώρα αποτυγχάνετε. Τι παραπάνω χρειάζεται για Γουδί; Ήδη, σύμφωνα με την άποψή σου, θα έπρεπε να είστε εκτελεσμένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχει χειρουργείο πλήν των επειγόντων που να μην πέφτει φακελάκι ρεεεε!!!
    8 Ιανουαρίου 2011 7:35 μ.μ.



    Ετσι λες εσυ και εισαι λαθος γιατι φυσικα δεν γνωριζεις.Στο "επειγον"
    αν μεν δεν ειναι επειγον και παει ο χειρουργος να εξαπατησει το νοσοκομειο και τους συναδελφους του
    και φορτωσει μη επειγον περιστατικο σε ημερα γενικης εφημεριας τοτε δινει και κανενα φραγκο στον αναισθησιολογο ενω αυτος τα εχει παρει μερες πριν.Αν ειναι πραγματικα επειγον τοτε θεωρειται αδεσποτη λεια και οποιος πεσει επανω της να την αρμεξει.και αυτο γινεται αν μεν ειναι ευκολο περιστατικο λιγο πριν το χειρουργειο στην "ενημερωση" ιδιαιτερως για την ..."βαρυτητα της περιπτωσης" και την θυσια του γιατρου!!! αν ειναι δυσκολο το περιστατικο τοτε ο χειρουργος δεν τολμα να τα παρει πριν το χειρουργειο για να μη την πατησει αλλα αφου ψυχοπλακωσει τους συγγενεις οτι πιθανως να μη βγει ο συγγενης τους ζωντανος απο το χειρουργειο οποτε οι συγγενεις τον παρακαλανε και του δινουνε υποσχεση οτι θα του τα δωσουνε χοντρα αν βγει ζωντανος.Μετα του ...φυλανε τα χερια σαν ...δεσποτη και τον κυνηγανε να του τα δωσουνε.
    Ενας γιατρος του ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ενας γιατρός του ΕΣΥ:Δεν μας τα λές όλα..αυτά γίνονται στο κλεινόν αστυ.Και οι καθηγηταράδες βάζουν την πελατεία τους όποτε γουστάρουν και οταν τους βολεύει.Ομως,οι γενικεύσεις οδηγούν σε παραλογισμούς.Και ...μετα το χειρουργείο σιγά να μην τους κυνηγάνε...πέφτουν κάτι πιστολιές,μα τι πιστολιές !!!....Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 9 Ιανουαρίου 2011 7:51 π.μ.

    Οπως τα λες και ακομα χειροτερα.
    Θα μπορουσε να γραφτει καποτε η Μαυρη Βιβλος των γιατρων του ΕΣΥ
    και θα ητανε best seller,αλλα παλι προς τι να γραφτει,ολη η Ελλαδα ειναι ενα διεθνως γνωστο κολοχανιο
    και οταν μας φτυνουν οι κουτοφραγγοι που ειναι υποχρεωμενοι να τηρουνε τους νομους και τους τηρουνε εμεις οι "ασπιλοι""της ελλαδος παιδια" συσπειρωνομαστε εναντιον τους οτι μας κυνηγανε γιατι ειμαστε απογονοι της ...αρχαιας ελλαδας και υπαρχει...συνομωσια εναντιον μας.Σα δεν ντρεπομαστε λιγο.
    Ενας γιατρος του ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τό ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ τής ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ καί ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΖΩΗΣ.
    "...αλλά άμα ύστερα εισεχώρησεν η
    α ρ ι σ τ ο κ ρ α τ ί α,αυτή ενόθευσε τήν Δ ι ο ί κ η σ ι ν,αύξησε τήν φιλοδοξίαν τών ατόμων έφερε τήν εσωτερικήν ασυμφωνίαν καί επί τέλους τόν εμφύλιον πόλεμον"
    Αλλά τό αποκορύφωμα τής φαυλότητας ήταν όταν ο Μαυροκορδάτος σκάρωσε μαζί μέ τούς ΄Αγγλους τήν εις θάνατον καταδίκην τού Κ ο λ ο κ ο τ ρ ώ ν η,κατά τήν εποχή τής Αντιβασιλείας.Καί μάλιστα τήν επαίσχυντη αυτή πράξη τήν χαρακτήρισε,ώς μεγάλη υπηρεσία πρός τήν πατρίδα!Κατά τήν ίδια περίοδο ο ίδιος(Μαυροκορδάτος) γίνεται υπουργός τών Οικονομικών ,χωρίς νάχει ιδέα από οικονομικές γνώσεις !Παρέδωσε σέ
    α ρ π α χ τ έ ς σ υ μ μ ο ρ ί ε ς
    από ε ι σ π ρ ά χ τ ο ρ ε ς καί ενοικιαστές
    τούς α γ ρ ό τ ε ς,
    τούς κ τ η ν ο τ ρ ό φ ο υ ς,
    τούς ε π α γ γ ε λ μ α τ ί ε ς...."
    Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Δ.ΝΙΚΟΛΗ.
    {Άραγε νάναι αλήθεια ότι :
    "τό Πανούργο Πνεύμα τής Ιστορίας"
    καιροφυλακτεί καί είναι Παρόν καί τώρα μέ τίς ίδιες ενέργειες....
    μόνο πού στήν θέση τού "Γέρου",κάθεται ένας ολόκληρος λαός!!!δηλαδή ο Ελληνικός!
    {μισθωτοί,εργάτες,κτηνοτρόφοι,αγρότες,επαγγελματίες,!!!},μεσαία τάξη..
    Γιατί;
    Χάριν τών Αγορών!
    Μά ποιές είναι αυτές οι Αγορές;
    Γιατί δέν τίς κατονομάζουν;
    Μήπως είναι αυτοί οι αεριτζήδες,πού δανείζουν μέσω τών κεντρικών Τραπεζικών Συστημάτων ,τά Τραπεζικά Ιδρύματα μέ 1%,καί τά επίσημα Κράτη (τούς Πολίτες),μέ δυσβάσταχτα επιτόκια;Εκεί ντέ ..ο ΆΞΕΛΕ ΚΑΊ Ο ΒΕΜΠΕΡ.....Ευρωπαική Ενωσούλα...
    Καί πού είναι οι Πολιτικοί τούς οποίους ψηφίζουμε γιά νά μάς διοικούν καί νά καθορίζουν τίς οικονομικές και Πολιτικές εξελίξεις;
    Καί οι στρατοί τί ρόλο παίζουν;
    Γιατί δέν απαιτούν ;
    Να τούς ψιθυρίσουν κάτι στ'αυτί;"ακούστε μάγκες τέρμα τά αεριτζήδικα κόλπα"γιατί θά σάς κ@άσει το γατί!θά σάς φάει η Μαρμάγκα!!!"
    Ούφ συγχίστηκα πάλι σήμερα...
    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το άρθρο είναι από το «Κόσμος του ΕΠΕΝΔΥΤΗ».

    Η διαφθορά είναι κάτι ευρέος διαδεδομένο στις μεγάλες πόλεις και πολύ λιγότερο στις μικρές. Βασικά οι πολίτες στο θέμα των γιατρών είναι πιο διεφθαρμένοι από τους γιατρούς. ΔΙΝΟΥΝ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
    Το κράτος ξόδεψε δις στα νοσοκομεία στα χρόνια των παχιών αγελάδων αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα.
    Τώρα χωρίς χρήμα θα απαξιώσει τα νοσοκομεία, θα κλείσει τα μισά και θα πουλήσει τα υπόλοιπα στους ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.

    Σειρά έχουν:
    η ΔΕΥΑΟ ως «προβληματική»
    τα σχολεία, με διεφθαρμένους καθηγητές
    η εφορία, με διεφθαρμένους εφοριακούς άρα ας προσλάβουμε εισπράκτορες-εκλεκτές-τελώνες(της Καινής Διαθήκης)
    κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το άρθρο είναι από το «Κόσμος του ΕΠΕΝΔΥΤΗ».

    Η διαφθορά είναι κάτι ευρέος διαδεδομένο στις μεγάλες πόλεις και πολύ λιγότερο στις μικρές. Βασικά οι πολίτες στο θέμα των γιατρών είναι πιο διεφθαρμένοι από τους γιατρούς. ΔΙΝΟΥΝ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
    Το κράτος ξόδεψε δις στα νοσοκομεία στα χρόνια των παχιών αγελάδων αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα.
    Τώρα χωρίς χρήμα θα απαξιώσει τα νοσοκομεία, θα κλείσει τα μισά και θα πουλήσει τα υπόλοιπα στους ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.

    Σειρά έχουν:
    η ΔΕΥΑΟ ως «προβληματική»
    τα σχολεία, με διεφθαρμένους καθηγητές
    η εφορία, με διεφθαρμένους εφοριακούς άρα ας προσλάβουμε εισπράκτορες-εκλεκτές-τελώνες(της Καινής Διαθήκης)
    κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο/Η Ανώνυμος 9 Ιανουαρίου 2011 5:04 μ.μ.
    Βασικά οι πολίτες στο θέμα των γιατρών είναι πιο διεφθαρμένοι από τους γιατρούς. ΔΙΝΟΥΝ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

    Σου ευχομαι ποτε να μη αρρωστησεις
    σοβαρα διοτι τοτε κυριευμενος απο τον φοβο σου και το ενστικτο της αυτοσυντηρησης θα αναζητας ακομα και τον Παπα για να σε αναλαβει.Και αν αυτο αφορα κατιοντα στην οικογενεια σου τοτε και τραπεζα θα μπορουσες να ληστευσεις για να βρεις το χρημα και να δελεασεις τον παλιανθρωπο που θα σε εκβιασει με τον τροπο του.Το θεμα ειναι οτι το Κρατος μη εχοντας την δυνατοτητα να αμοιψει αυτον που θεωρει οτι στην Ιατρικη εκανε επενδυση και πρεπει να τα παρει στο πολλαπλασιο ανεχεται τον εκβιασμο του κοσμου απο τους γιατρους με το σκεπτικο"εγω δεν εχω να σου δωσω οσα ζητας,παρτα απο τον κοσμο αλλα προσεχε μη σε πιασουν γιατι τοτε διακυβεβεται η θεση του υπουργου και θα ειναι...αμειλικτος"χα χα χα!!!
    Ενας γιατρος του ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.