5/1/11

Αμφιλεγόμενη συμφωνία για το νότιο Αφγανιστάν

Οι διεθνείς και οι αφγανικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τους φυλάρχους, συνήψαν σήμερα μία συμφωνία, που αφορά το "ασταθές" νότιο Αφγανιστάν.Η συμφωνία αυτή ρυθμίζει τα θέματα των στρατιωτικών επεμβάσεων στο νότιο Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα την παύση των επιθέσεων εκ μέρους των Ταλιμπάν, αλλά ρυθμίζει και θέματα συναφή με διάφορα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα.
Η κυβέρνηση στην Καμπούλ δεσμεύθηκε να κατασκευάσει σχολεία και νοσοκομεία σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή του Αφγανιστάν και να εγγυηθεί την μεσοπρόθεσμη ανοικοδόμηση, ενώ η διεθνής δύναμη ασφάλειας, η Isaf, υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, δεσμεύθηκε σήμερα με την υπογραφή της "να μην επιχειρεί από μόνη της και μόνη της σε αυτήν τη γεωγραφική ζώνη". "Θα συνεργαζόμεθα με τις αφγανικές δυνάμεις, εάν πραγματικά υπάρχει λόγος για μιαν επέμβαση", προστίθεται στην ανωτέρω συμφωνία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και κατά το παρελθόν ίσχυσαν παρόμοιες συμφωνίες, αλλά δεν έτυχαν ουσιαστικής πρακτικής εφαρμογής . Εχει αποτύχει η εφαρμογή της συμφωνίας που το 2006 η βρετανική στρατιωτική διοίκηση υπέγραψε γιά τις συνθήκες διαβίωσης στην ίδια επαρχία. Δεν τηρήθηκε επίσης η συμφωνία για εκεχειρία στην επαρχία, που υπέγραψε και η Καμπούλ με εκπροσώπους των Ταλιμπάν στη διάρκεια του θέρους του 2009.

Οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο γιά "προπαγάνδα", σε ό,τι αφορά τα υποσχόμενα αναπτυξιακά προγράμματα στην ανωτέρω επαρχία. Στην επαρχία Χελμάντ, οι Ταλιμπάν επί χρόνια πολεμούν κατά της κυβέρνησης της Καμπούλ και των διεθνών συμμάχων της, που τους ανέτρεψαν στα τέλη 2001 από την εξουσία.http://www.real.gr/

1 σχόλιο:

  1. - Αφού βούλιαξε το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στην τρύπα που άνοιξε στο κέντρο της Ασίας, όπως και στο πολύπαθο Ιράκ -και τί άραγε δουλειά είχε κι’ εκεί- αναζητεί αξιοπρεπείς «συνθέσεις» να κρούσει τα πρύμνα, που φοβούμαι -πως τελικά- δεν θα τις έβρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.