10/1/11

BBC: Οι Έλληνες της Πόλης και ο φόβος της επιβίωσης

Το φόβο επιβίωσης της ελληνικής χριστιανικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη προβάλλει με δημοσίευμά τουτο βρετανικό BBC. Με αφορμή την γιορτή των Θεοφανείων, το δίκτυο ρίχνει φως στην ελληνική κοινότητα που πλέον μετρά λιγότερους από 3.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρεται, πίσω από το λιμάνι Kadikoy της Πόλης υψώνεται ένα πανέμορφο κτίριο 140 ετών με εντυπωσιακά παράθυρα, σε αντίθεση με τις μονότονες μονοκατοικίες που το περιβάλλουν. Είναι ένα από τα 22 σχολεία της περιοχής που χτίστηκαν για να εξυπηρετούν όλη τη ελληνική κοινότητα.

Αλλά σήμερα, στο Δημοτικό σχολείο του Kadikoy φοιτά μόλις ένας μαθητής, ο 10χρονος Βαλάντης Μιχαηλίδης, που κάνει μαθήματα με έναν Έλληνα και έναν Τούρκο δάσκαλο.

«Η κατάσταση είναι πολύ λυπηρή», λέει ο Γιώργος Ιστεφανόπουλος, ένας Τουρκο-έλληνας καθηγητής που προσφέρθηκε εθελοντικά να διευθύνει το σχολείο.

«Όταν εγώ ήμουν μαθητής στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν έξι γεμάτες τάξεις», προσθέτει.

Σύμφωνα με το BBC, «οι Έλληνες ζουν στην περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια. Έως το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν περίπου δύο εκατομμύρια, οπότε και κυριαρχούσαν στις εμπορικές σχέσεις».

Αλλά όλα αυτά άλλαξαν βιαίως με την επικράτηση της τουρκικής δημοκρατίας το 1923 και το διωγμό των Ελλήνων.
Η σημαντική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη, όμως, απηλλάγη, και μέχρι τα μέσα του 1950, υπήρχαν ακόμη περίπου 70.000 Έλληνες… Μέχρι το 1955 και την κρίση στην Κύπρο. Η εχθρότητα για τους Έλληνες της Πόλης συνεχίστηκε για πολλά χρόνια έκτοτε, αναγκάζοντας χιλιάδες να την εγκαταλείψουν.

Η κατάσταση αρχίσει να βελτιώνεται μόλις τα τελευταία χρόνια καθώς η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί μία πιο ήπια πολιτική απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.epikaira.gr/

10 σχόλια:

  1. βρε προσέξτε τους εθνικούς χαρακτηρισμούς...θα φάτε καμιά μήνυση από τους οπαδούς της Λάτσιο(Ρωμαίους και καλά...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ΒΒC πού συμμετείχε στήν προβοκάτσια πού οδηγήσε στά Σεπτεμβριανά ανησυχεί γιά τούς Ελληνες της Πόλης. Μήν ξεχνάμε ότι ο βρετανικός σταθμός τό μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου 1955 είχε δώσει τήν είδηση ότι έσκασε βόμβα στό σπίτι του Κεμάλ, αλλά η βόμβα δέν είχε τοποθετηθεί ακόμα από τόν τούρκο πράκτορα Oktay Engin.

    Μία παρατήρηση γλωσική. Βλέπετε ότι τόν Ρωμιό καθηγητή τόν ονομάζουν Ιστεφανόπουλο, διότι οι Τούρκοι βάζουν τό "Ι", μπροστά από ονόματα πού αρχίζουν από στ σμ σν... Παράδειγμα Ισμίρ, Ισνίκ (Νίκαια), Ισμίτ (Νικομήδεια), Ιστανμπούλ, Ισπάρτα.

    Μιά παρατήρηση γεωγραφική. Τό Καντίκιοϊ είναι η αρχαία Χαλκηδών.

    Καί κάποιοι προβληματισμοί:
    Αραγε πότε θά δούμε εκπομπές από τά ελληνικά κανάλια γιά τήν εξόντωση των Ρωμιών της Πόλης;

    Αραγε πότε θά γίνει μία πορεία από τήν Αριστερά στήν τουρκική πρεσβεία;

    Αραγε πότε θά πάνε οι ακτιβιστές μέ πλοία στην Ιμβρο καί τήν Τένεδο, οι οποίες σύμφωνα μέ τήν συνθήκη της Λωζάννης θά έπρεπε νά έχουν καθεστώς αυτονομίας;

    Αραγε πότε οι έλληνες πολιτικοί θά ορθώσουν τό ανάστημά τους καί νά ζητήσουν τήν επιστροφή των περιουσιών των Ελλήνων καί τήν συγγνώμη του τουρκικού κράτους;

    Αραγε πότε θά διαμαρτυρηθούν οι ΜΚΟ γιά τά δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων καί γιά τίς κατεστραμμένες εκκλησίες της Μικράς Ασίας; Γιατί βλέπουμε εκπροσώπους τους μόνο στήν Ελλάδα, οι οποίοι καί κόπτονται γιά τούς Αβγανούς καί τούς Πακιστανούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από που να αρχίσω και να τελειώσω . για των ελληνισμό , δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα , 70 χρονιά μουγαμαρας και ξεπουλήματος του ελληνισμού της κωνσταντηνουπολης , ιμβρου , και τενεδου δεν αλλάζει δεν μπορεί να αλλάξει πως να αλλάξει . όμως υπάρχει ο εληνισμος στην ΕΛΛΑΔΑ , άλλα και αυτός είναι προδομένος , και ευνουχισμένος από τις ΕΚΑΣΤΟΤΕ προδοτικές ηγεσίες , δυστυχώς η ΕΛΛΑΔΑ των ηρωικών προγόνων μας οδηγείται σε αφανισμό .
    θέλω να σας παραθέσω μερικά πράγματα και μετά εσείς να τα κρίνεται . πολίτευμά λεμέ.... ότι στην ΕΛΛΑΔΑ έχουμε δημοκρατία, [βασανισμένη λέξη] ποια είναι αυτή η ριμάδα δημοκρατία , αυτή που ανδ. Παπανδρέου παρέδωσε στον κωστα σιμίτι αυτή που ο Σημίτης την παρέδωσε στο γεωρ . ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ χωρίς ο λαός να μην μπορει να επιλεξη οποιονδήποτε στην ηγεσία του κόμματος . Για σκεφτητετο δημοκρατία στην ελλαδα . ποιος πολίτης αποφασίζει για το ποιος θα γίνει υπουργός σε μια κυβέρνησή , για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός , ένα πολίτικο σύστημα που ο πολίτης έχει μόνο το δικαίωμά να ψηφίζει κυβερνήσεις και τίποτα άλλο , αυτό το πολίτευμά λιπών είναι κομματοκρατια μια κομματοκρατια που ο πολητης δεν εχει λογο . Μια κοματοκρατια χουντα που ενώ όλοι , οι πολίτες της Ευρώπης στα σημαντικότερα θέματα απαίτησαν δημοψήφισμα , κάτι ΤΕΤΟΙΟ στην ΕΛΛΑΔΑ φαντάζει σενάριο φαντασίας . Ο πωλητής δεν ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ στα σημαντικότερα προβλήματα που των αφορούν άμεσα . μεταναστευτικό ΟΝΕ ευρωπαϊκή ένωση ευρώ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ .Αφού λοιπόν ο πολίτης δεν έχει λόγο πουθενά άλλα η κυβέρνηση στην ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ τότε αυτό το σύστημα πρέπει να ανατραπεί άμεσα . Δεν θα αλλάξει τίποτα με το να φύγει το ΠΑΣΟΚ και να έρθει ΝΔ δεν θα αλλάξει τίποτα . Πρέπει το σύστημα να ΑΛΑΛΑΞΕΙ σε βάθος από πάνω μέχρι κάτω ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ το σύστημα δεν ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ οι ΗΠΑ εε νατο θα το επηρεάζουν . Πρέπει σε κάθε νομοσχέδιο να έχει λόγο ο πωλητής αλιος θα συνεχίζουμε να είμαστε ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει μόνο με ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΑΛΑΓΗ , να επιβάλλεται δηλαδή στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εκπαισευση , την αναπτηξη-οικονομια , ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ [ εξωτερικής εσωτερικής πολιτικής ] να ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ο πολίτης με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ sapphire

    Προσπαθείς να αποδείξεις κάτι συγκεκριμένο με αυτά τα αντισυνταγματικά σχόλια που κάνεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
    Έχεις πάει ποτέ στην Πόλη; Έχεις δει τις δυσκολίες του Ελληνισμού εκεί;
    Κλασσικός νεοέλληνας: κρίνεις και κατακρίνεις από την καρέκλα σου και το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι να συμβάλλεις για την πατρίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα τωρα το "ανακαλυψαν" οι Αγγλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά να τα βλέπουν οι πολιτικοί που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνάνε ακόμη!!! Μας αφάνησαν αυτοί και μεις τους κάναμε αφεντικά στη Θράκη, μέσα στην ίδια μας την πατρίδα!!! ΕΞΩ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επισήμανση : ανήμερα των Επιφανείων, κατά την τελετή Κατάδυσης του Σταυρού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, διέκοψε την δέηση, έμεινε σιωπηλός περίπου 1-2 λεπτά.
    Αυτό έγινε διότι είχε πριν απο λίγο αρχίσει να ακούγεται η προσευχή απο τα μεγάφωνα του Ιμάμη.
    Είτε απο σύμπτωση (!!!), είτε απο προφανή ενέργεια, η πρόκληση ήταν έντονη...
    Ψάξτε το αρχείο της ΕΤ3 που αναμετέδιδε απαυθείας...
    Αυτά βιώνουν οι λίγοι που έχουν μείνει στην Κωνσταντινούπολη !!!
    Στήριξη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντισυνταγματικά ανώνυμε;από που κι ως που;;;ναι έχω πάει και ξέρω και Κωνσταντινουπολίτες παλιούς και άτομα που μένουν ακόμα εκεί και φοιτητές που ήρθαν εδώ για μεταπτυχιακό...σε διαβεβαιώ πως το Έλληνας το παίρνουν ως ύβρι ενώ η τουρκοφιλία ακόμα και τον παλαιοτέρων που υπέστησαν τα πάνδεινα μου κάνει εντύπωση...αλλά φυσικά και δεν φταίνε αυτοί!Το καθεστώς του Φαναρίου μέσα στο οποίο μεγάλωσαν τους έκανε έτσι,έχω ακούσει και δει και υπάρχουν και άρθρα με τον Βαρθολομαίο να αποτάσει "μετά βγδελυμίας" την έννοια του ελληνισμού!απόψεις περί ρωμαϊκότητας περίπου σαν του ΚΠ...αν θέλουν λοιπόν Ρωμαίους κτλ να πάνε σε κανά σύνδεσμο της Ρώμα,της Λάτσιο να πάρουν βοήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ sapphire

    Προφανώς κάνεις παρέα με περίεργα άτομα...

    Εγώ όσους έχω γνωρίσει ανήκουν στον εκ τους Συντάγματος οριζόμενο Ελληνισμό.

    Όσο για αυτά που λες για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ρίξε μια ματιά στο παράδειγμα που αναφέρει ο 11 Ιανουαρίου 2011 4:52 μ.μ. και θα καταλάβεις.

    Όσοι είναι έξω από το πρόβλημα, μιλάνε με τσαμπουκά και άποψη. Όσοι πιέζονται από το πρόβλημα καθημερινά, ζούνε με αυτό, δεν έχουν το περιθώριο για λεκτικές πολυτέλειες: δουλεύουν μεθοδικά για τη λύση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δεν γίνεται έτσι να δικαιολογούνται όλα τα εγκληματικά "λάθη" του Βαρθολομαίου!και δεν μίλησα καν για τα λάθη του!μίλησα για την εθνική του συνείδηση που σίγουρα δεν είναι ελληνική και με δηλώσεις του κιόλας!ας είναι ό,τι θέλει!το θέμα είναι ότι εμείς δεν μπορεί να ταυτιζόμαστε μ'αυτόν και να ανταλλάσουμε την Θράκη έναντι μιας σχολής και να δεχόμαστε οι μισοί Δεσποτάδες της Ελλάδας να τουρκεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.