3/1/11

Ξυπνά μνήμες… Οτσαλάν

Πολλά τα ερωτηματικά για την υπόθεση του 46χρονου ηγετικού στελέχους του «νεκρού» φιλοκουρδικού κόμματος DTP, που από τις 23 Δεκεμβρίου κρατείται στη Θεσσαλονίκη περιμένοντας τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ο Μουσταφά Σαρίκαγια, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης, αθωώθηκε την επομένη της σύλληψής του από το αυτόφωρο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Περιστατικό που θυμίζει την περίπτωση Οτσαλάν» χαρακτήρισε η τουρκική εφημερίδα «Millyet» τη σύλληψη του Μουσταφά Σαρίκαγια, υψηλόβαθμου στελέχους της «Δημοκρατικής Κοινωνίας», η οποία με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Άγκυρας απαγορεύτηκε το Δεκέμβριο του 2009.

Ο Σαρίκαγια με πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο παραμονές Χριστουγέννων επιχείρησε να μεταβεί από την Κύπρο στη Βουλγαρία. Ωστόσο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών από την Πάφο με προορισμό τη Σόφια αναγκάστηκε να προσγειωθεί το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Στον έλεγχο των διαβατηρίων διαπιστώθηκε ότι το όνομα Σαρίκαγια, που αναγραφόταν στο «καταφανώς πλαστό» διαβατήριο σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αστυνομίας, ήταν καταχωρημένο στο σύστημα Σέγκεν, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του τουρκικό ένταλμα σύλληψης. Κατά μία άλλη εκδοχή το διαβατήριο ήταν νομότυπο και έφερε όλα τα επίσημα διακριτικά, ωστόσο ο Σαρίκαγια από αβλεψία ίσως δεν άλλαξε το όνομά του, όπως επιβάλλουν οι στοιχειώδεις κανόνες… προστασίας κάποιου ο οποίος καταζητείται, και έτσι οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν μπροστά στο ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από την Άγκυρα. Ο 46χρονος Σαρίκαγια παραδέχτηκε την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων του και τόνισε ότι διώκεται για την πολιτική δράση του, ενώ υπέβαλε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.

«Αθώος» από το δικαστήριο
Το αυτόφωρο μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο παραπέμφθηκε αμέσως μετά το σχηματισμό δικογραφίας για «παράνομη είσοδο» και «κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων», τον έκρινε αθώο. Ο Σαρίκαγια στην απολογία του υποστήριξε ότι διώκεται για την 30χρονη πολιτική δράση του, ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του DTP και πως η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο στην Τουρκία, όπου έχει περάσει συνολικά 20 χρόνια στη φυλακή.

Με απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα το δικαστήριο δέχτηκε την «κατάσταση ανάγκης, που αποκλείει το άδικο», εφαρμόζοντας το άρθρο 25 του ποινικού κώδικα σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του νόμου «περί αλλοδαπών», που προβλέπει ατιμωρησία «στους πρόσφυγες και στα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα κατά την έννοια της σύμβασης της Γενεύης του 1951».

Σημειώνεται άλλωστε πως οι ανεπάρκειες της Τουρκίας σχετικά με το σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων αποτελεί ένα από τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας το 2009 για διάλυση του DTP λόγω φερόμενων σχέσεων των στελεχών του με το αυτονομιστικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) είχε επικριθεί όχι μόνο από την κατά το διάστημα αυτό σουηδική προεδρία της Ε.Ε. αλλά και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Η Τουρκία έχει γίνει ένα νεκροταφείο για τα πολιτικά κόμματα», είχε σχολιάσει βουλευτής του ΑΚΡ, καθώς και το κυβερνών κόμμα είχε περάσει από τη δοκιμασία απαγόρευσής του με μεθοδεύσεις τότε του κεμαλικού κατεστημένου.http://www.makthes.gr/news/world/67201/

7 σχόλια:

  1. Να τον ρωτησουν εαν ειναι μωαμεθανος και να τον στειλουν στην τουρκια και αυτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η νομική διαδικασία παροχής ή όχι πολιτικού ασύλου για τον Κο. Σαρίκαγια ακολουθείται κανονικά από τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Δικαιοσύνη. Η δε Τουρκική κυβ. Ερντογκάν δεν φαίνεται να δείχνει και μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου του καταδικαστέου από ΕΕ της Τουρκικής νομικής κατάργησης του Κουρδικού πολιτικού κόμματος εντός Τουρκίας (και το πολιτικό κόμμα του Ερντογκάν ανεπιτυχώς οδηγήθηκε στον ίδιο δρόμο και είχαμε τις πρόσφατες Τουρκικές συνταγματικές μεταρυθμίσεις μέσω δημοψηφίσματος). Συνεπώς, οι παραλληλισμοί με την υπόθεση Οτσαλάν είναι αβάσιμοι.

    Το ερώτημα όμως υπάρχει πως ο Κος. Σαρίκαγια κατάφερε να περάσει στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ταξιδέψει από εκεί με πλαστό Βουλγαρικό διαβατήριο προς Σόφια καταλήγοντας λόγω καιρού στο αεροδρόμιο Μακεδονία, Θεσσαλονίκης;

    Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
    3-1-2011, τοπική ώρα 13:40, ώρα Ελλάδος 20:40

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάμπρο
    αυτό ακριβώς θα έπρεπε να έχει σκεφθεί ο αστυνομικός που ήλεγξε το διαβατήριό του και να πράξει ανάλογα, με βάση τις εντολές των ανωτέρων του.
    Εδ'ω ισχύει κάπως παραλλαγμένο το αρχαίο ρητό:
    Μη προτρεχέτω η μ...... της διανοίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς αξξιοτιμο σκαλ
    το σχολιο 3 Ιανουαρίου 2011 1:57 μ.μ. ΔΕΝ το εχω γραψει εγω εξαλλου την ωρα που αναφερεται εγω ημουν στο Ιστορικο Αρχειο Υπ. Εξ (και ειχα παει 3 ωρες πριν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λάμπρο, πρώτα απ΄όλα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!
    Αυτό που κάνει εντύπωση σε μένα είναι ότι σε πλαστό διαβατήριο έβαλε κανονικό όνομα.

    Κάτι μου λέει ότι ο άνθρωπος αυτός είχε πρόθεση εξ αρχής, αφού έφθανε στη Βουλγαρία, να ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο.
    Οι Βούλγαροι άλλωστε θα εύρισκαν αμέσως την πλαστότητα του διαβατηρίου.

    Ίσως από Κύπρο να πέρασε τράνζιτ προερχόμενος από άλλη χώρα με άλλη πτήση, οπότε και να μην του έγινε έλεγχος, ή να του έγινε και να μην είπαν τίποτα αφού είχε προορισμό τρίτη χώρα.
    Τι να έκαναν οι Κύπριοι; Να του έκαναν απέλαση στην φίλη...Τουρκία που τον καταζητεί;
    Μη ξεχνάς ότι το τελευταίο διαβατήριο του Οτσαλάν -ως Γεώργιος Μαύρος- ήταν (πλην των στοιχείων) κανονικό κυπριακό.
    Δεν μασάνε κάτω (στην Κύπρο) σε τέτοια...
    Προφανώς και ο Κούρδος αγωνιστής να μην ήθελε, να μείνει στην Κύπρο που θα ήταν πιό ευάλωτος απ΄ό,τι στην Βουλγαρία, αλλά ούτε και να δημιουργήσει πρόβλημα στους Κύπριους που θα έπρεπε να διαχειριστούν αυτοί το πρόβλημά του.

    Μπορεί στη Βουλγαρία να είχε καλά κονέ ώστε να πάρει ευκολότερα πολιτικό άσυλο, οπότε μετά να πάει όπου θέλει στην Ε.Ε., ή να μη μπορούσε για διάφορους λόγους να πάει κατευθείαν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Ελπίζω να μη του βγεί σε κακό ο ...κακός καιρός που τον οδήγησε στην Θεσσαλονίκη.

    Η υπόθεση αυτή μπορεί να μην είναι ακριβώς ίδια με του Οτσαλάν, αλλά οι δικοί μου φόβοι για το ελληνικό κράτος, παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι.

    Ο Πεταλωτής είναι φιλοξενούμενος των Τούρκων και σε λίγες μέρες θα πάει και το παρτσακλό που το παίζει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
    Γιά σκέψου πάνω στις ανατολίτικες μαλαγανιές και στους τεμενάδες του Ερντογάν, να τον πιάσει τον γκιόργκος η γνωστή κρίση ...πατριωτισμού και να δώσει τον Σαρίκαγια στην ΜΙΤ !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο @ 3 Ιανουαρίου 2011 10:35 μ.μ.
    Η λέξη "αξξξιοτιμός" γράφεται με τρία "ξ" και 7 "α"

    Μιχάλης Μιγιωνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τζίμη, ευχαριστώ για την απάντηση, επίσης καλή σου χρονιά. Δεν νομίζω ότι η Ελληνική κυβ. θα κάνει κάποιο ατόπημα σ' αυτήν την υπόθεση. Πάντοτε υπάρχουν ελπίδες.

    Λάμπρος Ε.Π.-Εν Η.Π.Α. μετανάστης
    5-1-2010, τοπική ώρα 02:10 - ώρα Ελλάδος 09:10

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.