4/1/11

Η βιομηχανία του σύγχρονου δουλεμπόριου

Τον αριθμό - ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν το 2010 οι αρχές ασφαλείας της χώρας, ενώ συνελήφθησαν συνολικά ως διακινητές 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας. Στις διαστάσεις του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έτσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206.

Σύμφωνα με έκθεση της Τουρκικής αστυνομίας που είδε το φως πριν από μερικούς μήνες, η βιομηχανία της λαθρομετανάστευσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8 δισ. δολάρια το έτος στη Τουρκία.

Σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας, τα βασικά σημεία αναχώρησης σκαφών με λαθρομετανάστες από Τουρκία είναι τα εξής:

• Αϊβαλί.
• Σμύρνη,
• Κουσάντασι,
• Φώκαια,
• Aγριλιά,
• Sigacik,
• ένα ψαροχώρι 50 χλμ μακριά από την Σμύρνη,
• Didim που είναι κοντά στην Σάμο,
• Αλικαρνασσός ,
• Datca μαρίνα που βρίσκεται 8 μίλια από την Σύμη και 26 από την Ρόδο και
• Μαρμαράς.

Όπως προκύπτει από τις απόρρητες εκθέσεις των διωκτικών αρχών, το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών προς τη Λέσβο δρα στην περιοχή Μπαλικεσίρ, ενώ η «μίζα» για τους Τούρκους λιμενικούς ανέρχεται στο 30% - 40% επί του συνόλου των 3.000 δολαρίων ΗΠΑ που δίνει κάθε μετανάστης στους δουλεμπόρους για να τους περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

H Ελλάδα και η Ιταλία, όπως διαπιστώνεται σε εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών Ασφαλείας, αποτελούν τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα για τους λαθρομετανάστες που φθάνουν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από χώρες της Αφρικής.

Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη

Την «πολυεθνική του σύγχρονου δουλεμπορίου» αποτελούν δύο μεγάλα τουρκικά δίκτυα με βάση την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ οι «εγκέφαλοι» κινούν τα νήματα από την Άγκυρα και προωθούν μαζικά τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Κουμ Καπί και από εκεί μεταφέρονται στην περιοχή Γεσίλκιοι.

Στην Κωνσταντινούπολη μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια 40 με 50 άτομα μαζί έως ότου βρεθεί το μέσο να φύγουν για την Ευρώπη, κυρίως για Γερμανία, πληρώνοντας 3.000-4.000 δολάρια.

Στη Σμύρνη οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Μπασμάν, κοντά στο ζωολογικό κήπο, και μένουν σε δύο ξενοδοχεία. Όπως τονίζει αξιωματικός του Λιμενικού, «οι δουλέμποροι περνούν όσους έχουν χρήματα με ταχύπλοα ή αλιευτικά σε κάποιο ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου (συνήθως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Κω και τη Σύμη).

Τέλος, το τελευταίο διάστημα οι διακινητές προωθούν τους μετανάστες από την περιοχή Βίσσα, στο βόρειο τμήμα του Έβρου, που βρίσκεται η Ανδριανούπολη. Εκεί, τον τελευταίο μήνα στην έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί τουλάχιστον 2.000 αλλοδαποί.http://www.skai.gr

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι όλοι οι όροι στο άρθρο είναι λάθος.
    Δούλος: αυτός που δεν έχει ατομική ελευθερία και δουλεύει για κάποιων άλλο. Οι δούλοι μπορεί να έχουν μόρφωση, π.χ. δούλοι τραγουδιστές, αγγειοπλάστες κτλ.
    Σκλάβος: αυτός που στερείτε την ελευθερία του, μπορεί να μην εργάζεται και κάποιος τρίτος έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου σε αυτόν. Οι σκλάβοι δεν έχουν μόρφωση, ιστορία και γλώσσα, π.χ. οι μαύροι των ΗΠΑ έχασαν την γλώσσα και ιστορία τους από την σκλαβιά.

    Οι παράνομοι μετανάστες με την ελεύθερη θέληση τους πληρώνουν τους διακινητές τους, δεν εξαρτώνται από τρίτους.

    Αντίθετα οι εθνομηδενιστές στην ελλάδα προσπαθούν να μετατρέψουν την ιστορία μας σε φανταστικό παραμύθι, να κάνουν επίσημη γλώσσα μας τα αγγλικά, να ξεφορτωθούν την θρησκεία και παράδοση. Το αποτέλεσμα είναι να γίνουμε ένα νέο είδος σκλάβου. Οι νέοι σήμερα είναι περισσότεροι αμερικάνοι και άγγλοι παρά έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.