7/1/11

....."άλλα ζητήματα" ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο....



Η Τουρκία διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με τις γαλλικές εταιρείες EDF, GDF Suez και Areva για την κατασκευή ένος πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, όμως οι Ιάπωνες της Toshiba έχουν προς το παρόν προτεραιότητα στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.
"Η Γαλλία ενδιαφέρεται για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.
Εξετάζουμε τις προσφορές τους, όμως οι συζητήσεις με την Ιαπωνία έχουν προτεραιότητα", δήλωσε ο υπουργός Τανέρ Ιλντίζ σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι οι EDF, GDF Suez και Areva, διευκρίνισε ο Ιλντίζ, ο οποίος υπογράμμισε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, πως οι εν λόγω εταιρείες υπέβαλαν "ορισμένες προτάσεις".
Η Τουρκία υπέγραψε πέρυσι με τη Ρωσία μια συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας στο Ακουγιού (νότια Τουρκία), στη μεσογειακή ακτή.
Η Τουρκία προβλέπει επίσης να κατασκευάσει ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη (βόρεια Τουρκία), στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Υπέγραψε τον περασμένο μήνα με την Toshiba ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για το έργο αυτό, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Αν οι συνομιλίες αυτές δεν καταλήξουν, η Τουρκία μπορεί ενδεχομένως να στραφεί προς την EDF, όμως "άλλα ζητήματα" ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο, είχε δηλώσει η επίσημη τουρκική πηγή.






Η εν λόγω πηγή άφησε να εννοηθεί πως η αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η αναγνώριση από το γαλλικό κοινοβούλιο της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915-1917) μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες των Γάλλων.

Γ.Α. 
express

1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας η Αγγλόφωνη Τουρκική εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΖΑΜΑΝ (TODAY'S ZAMAN) δημοσίευσε σήμερα (7-1-2011) ένα άρθρο με βάση τα διαρρεύσαντα τηλεγραφήματα του ΥΕΞ Η.Π.Α. (WILILEAKS) ότι οι αρχές των Η.Π.Α. παρακολουθούν στενά περί τις 54 Τουρκικές εταιρείες ώστε να γίνει αποτροπή εξαγωγής υλικών και μηχανημάτων διπλής χρήσης (DUAL USE - στρατιωτική και ειρηνική χρήση) τα οποία ενδεχομένως μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το άρθρο αναφέρει ότι στο 2007 οι Η.Π.Α. απέστειλαν έναν κατάλογο υλικών τα οποία δεν έπρεπε να εξαχθούν από Τουρκία προς Ιράν. Τα συγκεκριμένα υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη - παραγωγή πυραύλων και για πυρηνικούς σκοπούς. Ο εν λόγω κατάλογος ανανεώθηκε μετά από συνομιλίες Η.Π.Α.-Τουρκίας στο 2010, και φέρεται να έχει αντίκτυπο στις γενικές Τουρκο-Ιρανικές εμπορικές σχέσεις που ανέρχονται στο ύψος των 10 δισεκατ. δολαρίων ετησίως στο 2010 (ΣΗΜ.: ο Τούρκος Πρωθυπ. Ερντογκάν είχε αναφερθεί σε 16 δισεκατομ. δολάρια).

    Ως παράδειγμα επιτήρησης των Αμερικανικών αρχών αναφέρονται οι Τουρκικές εταιρείες ERMAKSAN - μεταλλουργική εταιρεία ελασμάτων η οποία εφοδιάζει ακόμα και την Αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία BOEING, την BAYKAL - παραγωγό μηχανημάτων επεξεργασίας - διαμόρφωσης μεταλλουργικών ελασμάτων, και DURMAZLAR MACHINERY - παραγωγό προϊόντων για αεροπορικές εταιρείες μεταφορών και βιομηχανίες ηλεκτρονικών. Η DURMAZLAR είχε εμπορικές σχέσεις με την Καναδική εταιρεία CHALK RIVER LABORATORIES η οποία κατασκευάζει ραδιοϊσότοπα.

    ΣΗΜ.: Έχει αναφερθεί από έγκυρη πηγή ότι στην δεκαετία του '80 όταν το Πακιστάν ανέπτυσσε τις - τότε κρυφές - πυρηνικές εγκαταστάσεις του εμπλουτισμού ουρανίου, Τουρκική εταιρεία είχε προμηθεύσει εξαρτήματα για τις κεντροφυγικές συσκευές εμπλουτισμού ουρανίου. Άς ελπίσουμε ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας έχουν σταματήσει στον ρόλο μεσάζοντα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν (π.χ., αποκαλύψεις Τουρκικής πυρηνικής κατασκοπείας στις Η.Π.Α. από Κα. SIEBEL EDMONDS, πρώην μεταφράστριας στο Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών - Federal Bureau of Investigation - FBI), και δεν έχουν προχωρήσει πιό πέρα στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για όπλα μαζικής καταστροφής.

    Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
    7-1-2011, τοπική ώρα 18:43 - ώρα Ελλάδος 01:43, 8/1/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.