7/1/11

Βιασύνη και μυστικοπάθεια για την επίσκεψη στην Τουρκία



  
της Ελίνας Γαληνού
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία προκειμένου να παραστεί στην Σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, μας ήταν γνωστή. Δεν έγινε όμως γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα διεξάγει εκεί. Ωστόσο, οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι ο τουρκικός τύπος, προβάλει τεχνηέντως τον τελευταίο καιρό, την προοπτική "μπίζνες με Ελλάδα στο Αιγαίο".
Γενικά η αναφορά σε μπίζνες, είναι γενικόλογη και δεν κινεί υποψίες. Οπότε, βάσει αυτού του δεδομένου, θα μπορούσε κάλλιστα και ο πρωθυπουργός μας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν ειδική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Τουρκία.
Στο κάτω-κάτω, η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχει προσυπογραφεί σε Μνημόνιο από τον περασμένο Μάιο... Παρ΄όλα αυτά, μας εγείρονται απορίες και ανησυχίες, που δεν είναι τόσο αβάσιμες, αν καλοσκεφτεί κανείς πώς έχουν τα πράγματα. Αν η θερμή αποδοχή του πρωθυπουργού για την πρόσκληση του Ερντογάν, οφείλεται στην εμμονή της πεποίθησής του "ότι οι καλωσύνες και διευκολύνσεις προς την Τουρκία" θα καταφέρουν τελικά την εξισορρόπηση και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτό είναι σίγουρα αφελές. Θέλει να ευχαριστήσει τον Ερντογάν, αποδεχόμενος μια πρόσκληση που δεν αποδέχτηκε άλλος Ευρωπαίος ηγέτης; Ελπίζει ότι θα λάβει κάποια ουσιώδη για το συμφέρον της χώρας, ανταπόδοση; Και γιατί χρειαζόταν να πάει εκείνος στην Τουρκία εν μέσω τούρκων πρεσβευτών και δεν ερχόταν ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν ξεκάθαρα, τα ανοιχτά ζητήματα που έχουμε με την χώρα του;
Γιατί όταν ήρθε ο Ερντογάν τον περασμένο Μάιο και τον αποκάλεσε "ο φίλος μου Γιώργος" δεν άδραξε ο πρωθυπουργός την ευκαιρία να του θυμίσει ότι οι φιλίες μεταξύ χωρών και ηγετών, δεν μπορούν να είναι σε καμία περίπτωση ετεροβαρείς; Οτι δεν νοείται, να επιμένει η Τουρκία στις γκρίζες ζώνες γιατί τα ακατοίκητα νησιά μας ανήκουν στην ελληνική επικράτεια. Οτι οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης όσον αφορά τον καθορισμό των χωρικών μας υδάτων αντί να καταφεύγει στο περίφημο casus belli αν η Ελλάδα επιχειρήσει να προασπίσει τα συνοριακά της δικαιώματα. Οτι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είναι θέμα ζωτικών συμφερόντων και για την Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να το παραδεχτεί; Οτι η επέλαση λαθρομεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη από τη χώρα μας, έχει επιβαρύνει επικίνδυνα την ελληνική οικονομία και κοινωνία και γι΄αυτό θα πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί τις υπογραφές της και να συνεργαστεί για το θέμα επανεισδοχής. Ομως, παρ΄όλο που αυτά τα ουσιώδη και ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα θέματα έχουν μείνει ανοιχτά, ο Ελληνας πρωθυπουργός πάει τρέχοντας να ευχαριστήσει τον Τούρκο ομόλογό του. Γιατί; Παραείμαστε καχύποπτοι, θα μου πείτε. Ισως όμως και όχι, αν λάβουμε υπ΄όψη και τα άλλα σχετικά δεδομένα. Διάγουμε μια περίοδο τρομερής κρίσης, την οποία ο πρωθυπουργός επικαλείται συνεχώς παρηγορώντας μας "ότι αυτή η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία".
Ευκαιρία, αλλά για ποιούς; ρωτάμε. Παρατηρούμε ότι η Τουρκία δείχνει από το περασμένο καλοκαίρι μια εκπληκτική κινητικότητα προς την πλευρά μας και ιδίως μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Μετρώντας τις παραβιάσεις εναερίου χώρου και τις αμέτρητες "κρουαζιέρες" τουρκικών φρεγατών στο Αιγαίο, ενθυμούμενοι την θερμή συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου μας στο Υπ.Εξ και του "οραματιστή" Νταβούτογλου το καλοκαίρι "στο κοινό μας σπίτι", έχουμε νομίζω κάθε λόγο να ανησυχούμε. Αργά το θυμηθήκαμε και εμείς να ανησυχήσουμε για τα εθνικά μας δικαιώματα, και έχουμε ευθύνες που αφήσαμε πολύτιμα χρόνια να χαθούν, παραδομένοι στην ευδαιμονική ζωή των δανεικών. Εστω. Αυτό όμως, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τον επικίνδυνα χαλαρό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο τωρινός πρωθυπουργός τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο ίδιος, έχοντας θητεύσει αρκετά χρόνια στο Υπ. Εξ, υποτίθεται ότι έχει ανάλογη εμπειρία από τις λυκοφιλίες της Τουρκίας. Η κινητικότητα του Ερντογάν και η βιασύνη του να τον φέρει εν μέσω 200 τούρκων πρεσβευτών, μάλλον έχει ευνόητα κίνητρα.
Προφανώς οι χειραψίες θα επισφραγίσουν τις "μπίζνες" στο Αιγαίο με επίκεντρο, την εκμετάλλευση του πιθανού φυσικού πλούτου της θάλασσάς μας. Στον ουρανό την έψαχνε και στο... Αιγαίο βρέθηκε η χρυσή ευκαιρία για την Τουρκία, τώρα που η Ελλάδα είναι στριμωγμένη στη γωνία..
Επομένως, η μυστικοπάθεια του πρωθυπουργού που δεν παρείχε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Σύνοδο, μάλλον επιβεβαιώνει τους φόβους μας. Στο τέλος, από την "συνεκμετάλλευση" στο Αιγαίο, να δούμε ποιοί θα βγούν ωφελημένοι....

22 σχόλια:

  1. περιμένουμε καμιά μετάφραση για το πως βλέπουν οι απέναντι την συνάντηση στο ερζερούμ

    ευχαριστούμε εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι ο ΓΑΠ συμβολίζει το τέλος μιας εποχής αριβιστών που προκειμένου να μείνουν στην καρέκλα είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν την Ελλάδα μας. Κάθε τέλος,όμως, συνεπάγεται ένα καινούριο ξεκίνημα. Η Ελλάδα τον 21ο αιώνα θα βρει δικαίωση σε πείσμα των εξόφθαλμων αδικιών που υπέστη τον 20ο αιώνα. Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεί που δεν φτάνει η αεροπορία μας έφθασε ο βροντερός λόγος του πρωθυπουργού.
    Στην βάθη της Τουρκίας και εις μνήμη όλων των Ποντίων που άφησαν τις ψυχές τους εκεί ο Παπανδρέου ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που μίλησε ανοικτά για παραβιάσεις και αποστόμωσε τον Τούρκο μέσα στο σπίτι του .


    Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πατριωτική δύναμη στην χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανίδεε φίλε, 10:17 μ.μ., αν είχες διαβάσει το βιβλίο του Ε. Πριμακοβ, του τέως πρωθυπουργού της Ρωσίας, θα πρόσεχες πριν βγάλεις τόσο άνετα συμπεράσματα.

    Στην διπλωματία υπάρχει ο ηττημένος και ο χαμένος. Οι πραγματικά ηττημένοι, σε μια μάχη, προς κατανάλωση των πολιτών του Κράτους στο οποίο ανήκουν, φροντίζουν να κερδίσουν στις εντυπώσεις, με την συγκατάβαση των νικητών. Οι δε νικητές, κερδίζουν στην ουσία.

    Αυτό έγινε και με την "κρίση των πυραύλων", το 1962. Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε στην ουσία, και οι προβληματισμένες Η.Π.Α. κέρδισαν τις εντυπώσεις.

    Στην παρούσα φάση ήταν ανάγκη να επικαλούμαστε την οικονομική κρίση, και να υπάρχει κινητικότητα σε άλλους τομείς (εξασφάλιση ΑΟΖ κλπ.). Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία αυτή την στιγμή. Ούτε θα επέτρεπε η Γερμανία και οι Γαλλία, οι βασικοί εγγυητές του μηχανισμού στήριξης, την οποιαδήποτε ζημία της χώρας μας, από την Τουρκία.

    Η Ελλάδα επέλεξε να αυτοκτονήσει, εκλέγοντας τον Γεώργιο Παπανδρέου για πρωθυπουργό, και επαναφέροντας το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    Τα άλλα ας τα αφήσουμε στους ιστορικούς: προς το παρόν παρακολουθούμε την κηδεία μας.

    Κυριάκος Παπαδόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως μεγάλωσε αυτό το παιδί βρε παιδί μου. Bravo Giorgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πατριωτική δύναμη στην χώρα" Το άλλο με τον Tοτό το ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙΜΕΝΕ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Başbakan Erdoğan ise, "Kardeşim Yorgo'ya özellikle gardaş, aynan bizim de belli bölgelerinde geçer, bizde de gardaş ifadesi var. Tarih bizi birbirimize dost etmiş ama bazı geçmişte olan olumsuzluklar bugün aramızdaki bazı sıkıntıların meydana gelmesine neden olmuş. Bunlarla geleceği inşa edemeyiz. Geleceği farklı bir zeminde oluşturmak, yeni bir dil geliştirmek ve gardaş dediğim o ifadeyi içini iyi doldurmak suretiyle geleceğe taşımak durumundayız. Tahrik unsurları olacaktır. Buna aldırmayacağız, zaten dostum Yorgo'da bu irade var, hükümetlerde bu iradeyi olgunlaştırmak suretiyle Akdeniz'in bir barış denizi haline getireceğiz" dedi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ουστ απο εδω πρασινοφρουροι και ταγματασφαλιτες και αλλα κοματοσκυλα διαφορων κομματων

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ κάλο το άρθρο της κ.Γαληνού.Χωρίς ακρότητες και ενημερωτικό.

    Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά αρχίζω και αμφιβάλλω για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τά γαλάζια κασκόλ εἶναι τά νερά τοῦ Αἰγαῖου ἤ κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. gap-ερντογάν 1-1.κανεις δεν μπορεί να πει ότι δεν είπε τα αυτονόητα στους τούρκους,από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε αν εξακολουθούμε να είμαστε φίλη χώρα όπως έδειξε η προχθεσινή δημοσκόπηση.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρ'οτι δεν ειμαι εκλογικα ακολουθος του, αρνουμαι να πιστεψω οτι ο Ελληνας πρωθυπουργος θελει να προδωσει την πατριδα του.Ισως προσπαθει να κερδισει χρονο εν αναμονη σημαντικων εξελιξεων.
    Η στρατηγικη προσεγγιση με το αδικα μικρο σε εκταση και πληθυσμο αλλα αξιοθαυμαστο σε δυναμη και ψυχη Ισραηλ καθε αλλο απο κατι τετοιο μου δειχνει. Ασφαλως υπαρχουν πολλες ενστασεις και κενα για την ασυδοσια των μογγολων στο Αιγαιο μας αλλα δεν πιστευω οτι θα πρεπει να ειναι αυτοι που θα μας εξαναγκασουν σε κρισιμες αποφασεις οταν και οποτε το θελησουν.
    Σε καθε περιπτωση θα δειξει και ελπιζω να μην διαψευστω.

    Perseas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Εξω οι βάσεις του θανάτου" την ιδια ωρα υπέγραφε ο αειμνηστος...mea a culpa,Ozal εποχες Νταβός?
    μια δεκαετια μετά...Ιμια-ευχαριστω στους Αμερικανους,Παράδωση Οτσαλαν στους Τουρκους,S-300 που ειναι στην Κρήτη...Μαδριτη-ελσινκι αναγνωριση των γκριζων Ζωνων απο την Ελλάδα...
    Πασοκ ρε μουτρο!!!η μονη πατριωτικη δυναμη στη Χώρα...
    κομματοσκυλα ακομα και τωρα δεν βλεπετε μπροστά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλύτερη υπηρεσία στους εχθρούς του τόπου μας, από το να τρωγόμαστε μεταξύ μας δεν υπάρχει.
    Ας προσέξουμε πως χρησιμοποιούμε τις εκφράσεις μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλο το ζουμί είναι τι λέγανε οι δυό τους 3 ώρες μέσα εκεί, όταν δεν τούς άκουγε κανένας. Τα λόγια που ειπωθήκανε μετά, σε δημόσια ακρόαση, αναμφισβήτητα έκαναν θετικό γκελ. Γι αυτό καλύτερα να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ελπίζω μόνο να μην αποδειχτεί προφητικός ο Αντώνης Καλογιάννης:

    Τα λόγια ήτανε καλά,
    καλά και τιμημένα
    μαλαματένιος ο σταυρός
    χωρίς καδένα

    Άνοιξε το παράθυρο να μπει
    δροσιά να μπει του Μάη
    εμείς γι αλλού κινήσαμε κι αλλού,
    κι αλλού η ζωή μάς πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίο το άρθρο της κ. Γαληνού.

    @ 10:03 π.μ.
    Συμφωνώ απόλυτα, και δεν μας λείπουν οι εχθροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Elina sosta oti grafete! Etsi exoun ta pragmata dystyxos. Gia poion logo na enimerosei o Satrapis GAP tous ypotaktikous tou?

    Oloi gnorizoume oti opoios krybei kati h fobatai h einai poniro afto pou krybei kai den legetai...

    Ta nea ta mathenoume apo tin Tourkia, pou einai panta kala pliroforimeni gia ola osa exoun sxesei me ton k. GAP kai me ta sxedia tou.

    Pantos i epipoleotita kai i elafrotita xeirismou ethnikon thematon apo ton GAP exei yperbei ta oria tis anektikotitos kai ean den ton frenaroume tha mas xantakosei gia aiones.

    Idi i Evropi kai o ypoloipos kosmos problimatizetai me ta tektainomena stin xora mas. Apo tin mia diamartyromaste kathimerina entona kata ton Tourkon kai apo tin alli o GAP kai i symmoria tou antallasoun mazi tous angalies kai filia san na einai adelfia.

    Oi ksenoi dierotountai ti zitaei enas Ellinas Prothypourgos se mia kathara ypiresiaki syskepsi Tourkon diplomaton. Mipos einai ontos Tourkos diplomatis ???

    Exoume ginei i poio anaksiopisti xora tou Kosmou kai polloi ksenoi mas blepoun os ena aperanto trelokomeio kai fysika den mas pairnoun pleon sta sobara.

    Prepei pantos kati na kanoume prin einai poly arga!!!

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πράγματι δεν υπάρχει κανένας λόγος και κανένα όφελος να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Ούτε είναι θέμα κομμάτων ο προβληματισμός. Το άρθρο εκφράζει κάποιες ανησυχίες παρατηρώντας τα δεδομένα.
    Φυσικά δεν ήμασταν εκεί να ακούσουμε τις συνομιλίες. Αν όμως αποδειχτεί ότι αποβαίνουν προς όφελος της Ελλάδας, χαλάλι και θα το παραδεχτούμε γιατί έτσι πρέπει να κάνουν όσοι αγαπούν την πατρίδα τους. Ομως έχουν δεί πολλά τα μάτια μας τα τελευταία χρόνια και είναι λογικό να αγωνιούμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. * Elina

    Exete dikaio, alla Kai to "dum spiro spero" exei ta oria tou kai
    fainetai dystyxos oti exoun idi eksantlithei..

    Efxaristo pantos gia tin ypodeiksi.

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τά γαλάζια κασκόλ εἶναι τά νερά τοῦ Αἰγαῖου ἤ κάνω λάθος.

    8 Ιανουαρίου 2011 12:04 π.μ.


    αν είναι τα νερά του Αιγαίου,εύχομαι να τους πνίξουν και τους δύο κι όλους τους ομοίους τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κυριάκος Παπαδόπουλος

    7 Ιανουαρίου 2011 11:03 μ.μ.

    Το καλυτερο σχολιο σε αυτην την αναρτηση.Γρηγορη και σωστη τοποθετηση Κυριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.