5/1/11

Γερμανικές αναφορές σε μοντέλο Ταϊβάν λίγο πριν την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους το απευθείας εμπόριο, παραπέμποντας στο παράδειγμα Κίνας-Ταϊβάν.

Η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί την Τρίτη 11 Ιανουαρίου την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της γερμανικής κυβέρνησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μεταβαίνει στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

Την επομένη ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα ο Έρογλου.

Ζητούνται παραχωρήσεις
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, προερχόμενος από τις τάξεις της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι Κύπρος πρέπει να κάνει παραχωρήσεις έναντι των Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, «μπορεί να διατηρήσει τις θέσεις της για το 'στάτους' του νησιού, αλλά ταυτόχρονα να συναινέσει ώστε να επιτραπεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να διεξάγει εμπόριο, και μάλιστα απευθείας εμπόριο» δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραπέμπει στο παράδειγμα της Κίνας, σημειώνοντας ότι και το Πεκίνο επιμένει στην «πολιτική της μίας Κίνας», αλλά επιτρέπει στην Ταϊβάν το απευθείας εμπόριο.

Κατά τον Ρούπερτ Πόλεντς, το Κυπριακό και τα προβλήματα Κύπρου-Τουρκίας «αρνητικές επιπτώσεις στην επιδιωκόμενη, απ' όλους, στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ». Η ελλιπής αυτή συνεργασία είναι εμφανής στην αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο, αλλά και στο Αφγανιστάν, όπως επισημαίνει.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ ο Γερμανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Γκότφριντ Τζάιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η καγκελάριος δεν πρόκειται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

Επισήμανε ότι η επίσκεψη Μέρκελ καταδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον του Βερολίνου να διαδραματίσει ρόλο προς την κατεύθυνση του τερματισμού της διαίρεσης της Κύπρου.

Η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια θα περιλαμβάνει το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ευρωζώνη, τη διεύρυνση της ΕΕ και τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρέσβης.

Αναφορικά με τη θέση της Γερμανίας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά για την Τουρκία ο Γερμανός πρέσβης είπε ότι έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι «με ανοικτό τέλος».

Δεν είναι μόνο στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε, αλλά και της Τουρκίας, η οποία πρέπει να εναρμονιστεί με τους κανόνες και τόνισε ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την Κύπρο ότι έχει ενταχθεί στην Ένωση.

Σε ερώτηση, για τη θέση της χώρας του στο άνοιγμα τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία με αντάλλαγμα το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, ο Γερμανός πρέσβης περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτό είναι ευθύνη της προεδρίας της ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, εκτός από τη συνάντησή της με τον Δημήτρη Χριστόφια, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και θα επισκεφθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία.
BHMA

2 σχόλια:

  1. "Χριστιανοδημοκράτης"??? τουρκοφασίστας είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουρκολάγνος, σίγουρα ανθέλλην, ισως τουρκόσπορος Γερμανός. Να πα να δεί εάν έρχομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.