3/1/11

Εξοπλιστικός πυρετός στην Άγκυρα

Εξελίξεις σημειώθηκαν σε διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων λίγο πριν την εκπνοή του έτους. Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου η Tουρκία εξασφάλισε σύμβαση πίστωσης ύψους €2,19 δισ. από γερμανικές τράπεζες με επικεφαλής τη Bayerische Landesbank για τη χρηματοδότηση της ναυπήγησης 6 υποβρυχίων Τύπου 214ΤΝ βάση της σχετικής συμφωνίας με τη HDW που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2009.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το αρχικό υποβρύχιο Τύπου 214ΤΝ αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία με το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) το 2015. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε το νέο κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων ελικοπτέρων S-70 Seahawk του ΤDK με τη παράδοση τριών εξομοιωτών πτήσης (πρόγραμμα HelSim ύψους $80 εκατ.) κατασκευής HAVELSAN στη βάση Cengiz Topel* της Νικομήδειας. Σημειώνεται πως το ΓΕΝ έχει εγκρίνει από το 2009 πρόγραμμα για τη δημιουργία Κέντρου Εξομοιωτών Πτήσης ελικοπτέρων τύπου S-70 Aegean Hawk μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο εκρεμμεί ακόμα η υλοποίησή του. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι το εγχώριας κατασκευής Mη Eπανδρωμένο Όχημα (UAV) Anka-A πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση, διάρκειας 14 λεπτών. Η τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα δε σταματά όμως εδώ.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η τουρκική ηγεσία θα κληθεί εντός του 2011 να λάβει αποφάσεις για δύο μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα:
1. Προμήθεια 109 ελικοπτέρων γενικής χρήσης. Το πρόγραμμα ελικοπτέρων ύψους $4 δισ. διεκδικούν η AugustaWestland με το TUHP 149 (τουρκική έκδοση του A149) και η Sikorsky με το T-70 (τουρκική έκδοση του S-70 Black Hawk) με τη τουρκική πλευρά να επιδεικνύει παροιμιώδη διαπραγματευτική τακτική, αναβάλλοντας συνεχώς την αναγγελία του τελικού νικητή προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μεγαλύτερα δυνατά οικονομικά και βιομηχανικά ανταλλάγματα.
2. Σύστημα Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS). Σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το δημοσίευμα, ο πραγματικός ανταγωνισμός διαμορφώνεται μεταξύ των αμερικανικών Ρatriot PAC-3 και του ιταλο-γαλλικού SAMP/T, ωστόσο το πρόγραμμα έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις καθώς σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση συστημάτων της Αντιβαλλιστικής Άμυνας των ΗΠΑ σε τουρκικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 είχε εκδοθεί ειδοποίηση της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο για τη πώληση 13 Μονάδων Βολής (FU) Patriot, 72 βλημάτων Προηγμένης Ικανότητας 3 (PAC-3) και 172 βλημάτων ΜΙΜ-104Ε GEM-T μέσω προγράμματος FMS (Foreign Military Sales), εκτιμώμενου κόστους $7,8 δις. (περισσότερα εδώ).

* Στη ναυτική βάση Cengiz Topel εδρεύουν τα αεροπορικά μέσα του TDK με τη 301 Μοίρα Ναυτικής Αεροπορίας που συγκεντρώνει τα 9 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235MPA και 6 εκπαιδευτικά ΤΒ-20 και την 302 Μοίρα Ελικοπτέρων Ναυτικού με 7 (+17 υπό παράδοση) ελικόπτερα S-70B-28 Seahawk, 12 AB-212ASW/EW και ΑΒ-204ΑS. H ναυτική βάση στη Νικομήδεια (Ιzmit) φέρει το όνομα Τούρκου χειριστή αεροσκάφους F100 που καταρρίφθηκε κατά το βομβαρδισμό της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ στα γεγονότα της Τηλλυρίας το 1964 (βλ. εδώ).
Strategyreport.gr

3 σχόλια:

  1. ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ, ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω με τον προλαλήσαντα! Mind the ΓΑΠ !!! εχει ήδη αρχίσει να προθερμένεται (προχθές εριξε και χορεψε παλι το συννεφιασμενη Κυριακή) και ειναι ετοιμος για...τανζανιές!!! Οσο υπάρχει ο ΓΑΠ οι Τούρκοι ειναι σουζα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βαλε τον βλαδιμηρο να αρχισει βγαζει πετρελαιο στο Αιγαιο και θα τα αφήσουν να σκουριαζουν τα υποβρυχια και τα ελικοπτερα τα μογκολια pun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.