8/1/11

Εκτιμήσεις για το Ιράν από επικεφαλής της Μοσάντ

Την εκτίμηση ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα πριν από το 2015 κάνει το Ισραήλ, κορυφαίος αξιωματούχος του οποίου τοποθετείται εναντίον πρόωρων στρατιωτικών επιθέσεων, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα.

Η ενημέρωση την οποία κάνει ο διευθυντής της κατασκοπίας της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, ενόψει της συνταξιοδότησής του, προτείνει την ανανέωση της εμπιστοσύνης στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και συγκεκαλυμμένη δράση, για να αποθαρρυνθεί ή να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης.

Ο Νταγκάν είχε δηλώσει σε ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή, τον Ιούνιο του 2009, ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει την πρώτη του πυρηνική κεφαλή μέχρι το 2014.

Ο αξιωματούχος, ένας πρώην στρατηγός, η οκταετής θητεία του οποίου στη Μοσάντ θεωρείται ότι κλιμάκωσε τον σκιώδη πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των εχθρών του στο εξωτερικό, είναι επιφυλακτικός για την προοπτική της χρήσης στρατιωτικής ισχύος εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. «Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν το Ιράν, το οποίο αρνείται ότι προσπαθεί για τη βόμβα, να εγκαταλείψει την συνθήκη μη διάδοσης και να επιδιώξει ένα πρόγραμμα χωρίς έλεγχο από τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ, είπε ο Νταγκάν, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ δεν πρέπει να σπεύσει να επιτεθεί στο Ιράν, το οποίο πρέπει να κάνει μόνο εάν αισθανθεί το μαχαίρι στο λαιμό».

Το Ισραήλ θεωρείται από πολλούς ως η μόνη χώρα της περιοχής με πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολεμική του αεροπορία είναι πολύ μικρή για να επιτεθεί στις μακρινές, διασκορπισμένες και οχυρωμένες εγκαταστάσεις του Ιράν μόνη της, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη του τους κινδύνους επιθέσεων αντιποίνων από το Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί εναντίον ενός νέου πολέμου στην περιοχή, αν και, όπως και το Ισραήλ, δεν έχουν αποκλείσει τη χρήση βίας κατά του Ιράν. http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.