5/1/11

Αμφίβολη η ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο Σένγκεν

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε Βουκουρέστι και Σόφια μετά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν με επιστολή τους οι υπ. Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στην προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο του Σένγκεν.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι πεπεισμένες ότι βρίσκονται στον καλύτερο δυνατό δρόμο για την προσχώρησή τους στο χώρο του Σένγκεν τον ερχόμενο Μάρτιο. Όμως η επιστολή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και του Γάλλου ομολόγου του Μπρις Ορτεφό προς την Κομισιόν ήρθε να ταράξει τα νερά σε Βουκουρέστι και Σόφια. Γερμανία και Γαλλία πιστεύουν ότι οι δύο χώρες, που εντάχθηκαν μόλις πριν από 3 χρόνια στην ΕΕ, δεν είναι ακόμα έτοιμες για το χώρο του Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει 22 χώρες-μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ελβετία.

Η αντίδραση του Ρουμάνου πρωθυπουργού Τραϊάν Μπασέσκου ήταν άμεση: «Οι δύο υπουργοί προβαίνουν σε διακρίσεις έναντι της Ρουμανίας και του λαού της. Με την ένταξή μας στην ΕΕ λάβαμε το δικαίωμα της προσχώρησής μας και στον χώρο του Σένγκεν, η οποία εξαρτάται κυρίως από τεχνικά ζητήματα. Όλες οι εκθέσεις της ΕΕ αποδεικνύουν ότι η Ρουμανία πληροί τις προϋποθέσεις. Ακόμα και η τελευταία που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα».

Ελλείψεις σε σημαντικούς τομείς
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Τραϊάν Μπασέσκου Στην επιστολή τους οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας αιτιολογούν τη θέση τους επισημαίνοντας τις σημαντικές ελλείψεις των δύο χωρών στον τομέα της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ελλείψεις, οι οποίες, όπως σημειώνουν, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια των χωρών του Σένγκεν. Και προτείνουν ότι η ημερομηνία ένταξης θα πρέπει να οριστεί, όταν σημειωθεί σημαντική πρόοδος στους τομείς αυτούς.


Η Βουλγαρία εντείνει τις προσπάθειες
Παγώνει προς το παρόν η ένταξη στο Σέγκεν για Ρουμάνους και Βουλγάρους;Στην επιστολή των κυρίων ντε Μεζιέρ και Ορτεφό ο Βούλγαρος ομόλογός τους Τσβέταν Τσβετάνοφ αντιδρά πιο συγκρατημένα και με κατανόηση για τη γαλλογερμανική θέση. Ελπίζει ότι το σχέδιο δράσης της βουλγαρικής κυβέρνησης για καλύτερους διασυνοριακούς ελέγχους θα εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο της Βουλγαρίας για το Σένγκεν: «Οι επόμενες εκθέσεις της Κομισιόν θα παίξουν σίγουρα ρόλο. Μέχρι σήμερα οι εκθέσεις εκφράστηκαν θετικά τόσο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αστυνομία, όσο και για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Υπήρξαν ωστόσο και επικριτικές εκθέσεις. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν μια συνεχή βελτίωση σε όλους τους τομείς».

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα τώρα στην επόμενη έκθεση των ειδικών της ΕΕ για την πρόοδο σε Βουλγαρία και Ρουμανία, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές του νέου χρόνου.

Jörg Paas / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de/

2 σχόλια:

  1. 2 λόγοι για τους οποίους η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν θα ενταχθούν στην ζώνη του Σέγκεν:

    1. Οι Ρομά. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία θέλουν να έχουν την δυνατότητα για απελάσεις.
    2. Θα ανοιχθεί επίγειος διάδρομος για τους παράνομους μετανάστες προς την Δυτική Ευρώπη.

    Μέχρι τώρα διάλεγαν την Έλλάδα επειδή είναι χώρα μέλος της Σέγκεν και άρα μπορούσαν να πάρουνε βαπόρια και φορτηγά από Ελλάδα προς Ιταλία και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή χρειάζουνται να ξεπεράσουν μόνο ένα έλεγχο.

    Αν ενταχθεί η Ρουμανία και η Βουλγαρία στην ζώνη του Σέγκεν, οι λαθρομετανάστες μόλις περάσουν τα Βουλγαροτουρκικά σύνορα θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Δυτική Ευρώπη καθώς δεν θα υπάρχουν οι οποιοιδήποτε ελέγχοι από τα σύνορα εκείνα μέχρι και την Ισπανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε στον 5 Ιανουαρίου 2011 12:08 μ.μ.

    ετοιμάστηκα να σχολιάσω αλλά με κάλυψε πλήρως ο παραπάνω σχολιατής.

    Ο Παπουτσής επικαλέστηκε χθες σε δηλώσεις στο βαρδινό στο MEGA ότι η συνθήκη Σέγκεν δεν μας επιτρέπει να αφήνουμε τους λαθρομετανάστες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη .
    Γιατί δεν βγαίνουμε λοιπόν;
    Ποιους εξυπηρετεί αν τελικά στρέφεται εις βάρος μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.