7/1/11

Οι υπερπτήσεις δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, δηλώνει στους Τούρκους διπλώματες ο πρωθυπουργός


 Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ. (Newsroom ΔΟΛ)
Μήνυμα Παπανδρέου με αποδέκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό...
«Τολμάμε, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης»
Αποθεωτική υποδοχή, με επευφημίες και ζητωκραυγές, επεφύλαξαν οι παριστάμενοι στο γήπεδο «Τζεμάλ Γκιουρσέλ», στο Ερζερούμ, στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε "μήνυμα ειρήνης και φιλίας από τον ελληνικό λαό" κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του γηπέδου.

"Τιμούμε την πλούσια ιστορία μας, αλλά αποφασίσαμε οι δύο πλευρές να υπερβούμε τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Και λάβαμε τολμηρές πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το φράγμα της προκατάληψης, που χώριζε τους δύο λαούς μας" είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στα τουρκικά, στους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους αγώνες.

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους υπουργούς που συνέβαλαν στη δημιουργία του γηπέδου και προσέθεσε: "Ευχαριστώ επίσης και το φίλο μου, Γιώργο και τους συνεργάτες του".

Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται στο Ερζερούμ, με τη συμμετοχή 180 πρέσβεων. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός των πρέσβεων που εκπροσωπούν την Τουρκία στο εξωτερικό, ενώ γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικής εξουσίας. Η παρουσία Παπανδρέου στη συνάντηση αυτή κρίνεται, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα σημαντική από όλους τους σχολιαστές στην Τουρκία.

Μαραθώνια συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν
Είχε προηγηθεί η τρίωρη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Ερζερούμ. Σε αυτήν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκαν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένων και των προβλημάτων που δημιουργεί η πτήση αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση, προς το τέλος της οποίας συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου, τέθηκε και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Θέματα που αφορούν στο Αιγαίο, όπως η υφαλοκρηπίδα κ.λπ., αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές και τόνισαν ότι η συνάντηση στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί, όπως αυτός του Ανωτάτου Συμβουλίου, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα, το Μάρτιο.

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ από τα κόμματα
Τη διαφωνία του με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητα, αυτά που συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική». Και προσέθεσε: «Πηγαίνουμε στο Ερζερούμ ως τα “κολλητήρια” του Καραγκιόζη. Εάν χάσουμε και αυτήν την τελευταία ευκαιρία, χαθήκαμε».

Για κλίμα μυστικής διπλωματίας, το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης, μίλησε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη. Επισήμανε, ωστόσο, ότι, κάθε κίνηση ή προσπάθεια που συντελεί στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι κατ' αρχήν θετική.

Δηλώσεις Μπαγίς για το τείχος
«H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. To τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε ότι ο κ. Μπαγίς απαντούσε σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τον τύπο και την κοινωνία έπειτα από την είδηση για την κατασκευή τείχους.

Ο ίδιος φέρεται να έχει προσθέσει ότι «η απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», ωστόσο είναι σαφές πως η Άγκυρα εκφράζει με σαφή τρόπο την αντίθεσή της στην ελληνική απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Tύπος, επικαλούμενος πολιτικές και διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι το ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις στο Ερζερούμ.

Όλα αυτά λίγες ώρες αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τον Έβρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανίων, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καλώντας την να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑΧΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ!
    ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ,Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ.
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΑΜΕ!
    "ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΑΝ".
    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ ΜΑΣ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ!
    ΕΑΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ,ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΝΙΩΝΤΟΥΣΑΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ,ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!
    ΚΑΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΜΑΣ;
    ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζι ψωνισαν τα σιελ κασκολ,ο Ερντογαν και ο Παπαντρεας;Ειναι αραγες οικολογικο;Αχ, Ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα,χα το πιστέψαμε. Αυτά έδωσε στα παπαγαλάκια να πουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι υπερπτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο μας δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο;
    Ας ελπίσουμε ότι δεν το υπέγραψε πουθενά και αυτό ως επίσημη παραχώρηση "καλή τη πίστη..". Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ό,τι αλλάζει, αλλάζει με την ισχύ που επιβάλλεται με όπλα και κότσια.
    Όλα τα άλλα είναι για τους τρεμαλέους που παρακαλάνε για κατανόηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.