26/1/11

Αφανίζουν τα ψάρια του Αιγαίου

Τουρκικά ψαράδικα με τα πιο σύγχρονα μέσα αφανίζουν ανεξέλεγκτα τα ψάρια από το Αιγαίο. Αφού «στέγνωσαν» τη Μαύρη Θάλασσα, οι αλιευτικοί τους στόλοι κατηφόρισαν στο Αιγαίο και σαρώνουν τον βυθό, όλο τον χρόνο, από τη Σαμοθράκη μέχρι τα Δωδεκάνησα. Με σκάφη σχεδόν τριπλάσια σε μέγεθος από τα ελληνικά και απαράδεκτους τρόπους ψαρέματος, που εξαφανίζουν τα λιγοστά ιχθυαποθέματα, επιδίδονται σε μια άνευ ελέγχου αλιεία με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ συχνά παραβιάζουν ακόμη και τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Εκπρόσωποι των ψαράδων ενημέρωσαν προχθές υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ενώ τελευταία κάνουν καθημερινές καταγγελίες στα λιμεναρχεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης για τουρκικά σκάφη που εισέρχονται σε ελληνικά ύδατα.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στα ανοιχτά του Θρακικού πελάγους, μεταξύ Μαρώνειας και Σαμοθράκης και είδα έξι μεγάλα τουρκικά σκάφη να ψαρεύουν. Εχουν ρημάξει όλα τα ψάρια, ενώ σχεδόν πάντα τα βλέπουμε στα ελληνικά νερά, αλλά πλέον αυτό είναι τόσο συνηθισμένο που δεν ενημερώνουμε το λιμεναρχείο», λέει στο «Εθνος» ο Παράσχος Αγανικόλας, καπετάνιος της μηχανότρατας «Καπετάν Παράσχος» από την Καβάλα.

Οι Ελληνες ψαράδες έχουν εναρμονιστεί πλήρως υποχρεωτικά με την ελληνική νομοθεσία και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Τουρκία όμως δεν έχει απαγορεύσει το ψάρεμα. Ετσι ενώ οι μηχανότρατες ψαρεύουν από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο και τα γρι-γρι από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, τα τουρκικά ψαράδικα είναι όλο τον χρόνο στο Αιγαίο. «Τα σκάφη τους είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα δικά μας, φτάνουν και τα 50-60 μέτρα. Είναι θηριώδη, έχουν καλό εξοπλισμό και σέρνουν από δύο λάντζες (σ.σ.: μεγάλες φουσκωτές βάρκες) μήκους 10 μέτρων, με τις οποίες βγάζουν τα ψάρια στο κοντινότερο λιμάνι», επισημαίνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γρι-Γρι Καβάλας, Γιάννης Μανιός.

Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ, που εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας (ΙΝΑΛΕ), έχει κατά καιρούς αναφερθεί με έρευνές του στον περιορισμό των ιχθυαποθεμάτων στο βόρειο Αιγαίο, ενώ έχει ενημερώσει τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για τις πρακτικές των Τούρκων ψαράδων.
Ηδη από τη δεκαετία του 1980, όταν άρχισαν να εξαντλούνται τα ψάρια στη Μαύρη Θάλασσα και απαγορεύτηκε η αλιεία του γαύρου, τουρκικά σκάφη κατέβηκαν στο Αιγαίο και καθημερινά βρίσκονται στα ανοιχτά του Θρακικού πελάγους, στη Λήμνο και ακόμη νοτιότερα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ-Σκοτώνουν ακόμα και τον γόνο
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ψαράδων, οι Τούρκοι εξαφανίζουν τα ψάρια με τις πιο ανορθόδοξες μεθόδους. Αυτήν την εποχή που τα νερά είναι παγωμένα τα μικρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος κ.λπ.) έχουν γεννήσει και μαζί με τον γόνο κατεβαίνουν στα βαθιά, στα 30-40 μέτρα, όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες.

Οι Τούρκοι ποντίζουν τεράστιες σιδερένιες βέργες, στην απόληξη των οποίων υπάρχουν μεγάλες λάμπες. Το φως θολώνει τα ψάρια, τα αποπροσανατολίζει και εκείνα το ακολουθούν. Αργά, αλλά σταθερά η λάμπα ανεβαίνει και τα δίχτυα μαζεύουν τα ψάρια, ενώ είναι τόσο δυνατό το φως που τα πολύ νεαρά ψάρια πλησιάζοντας στη λάμπα καίγονται.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ-ΕΘΝΟΣ

8 σχόλια:

  1. Εκπρόσωποι των ψαράδων ενημέρωσαν προχθές υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ενώ τελευταία κάνουν καθημερινές καταγγελίες στα λιμεναρχεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης για τουρκικά σκάφη που εισέρχονται σε ελληνικά ύδατα.
    ---------------

    Χαχαχαχαχαχαχα!!!!!!
    Μπα σε καλό σας, με κάνατε και γέλασα!!!
    Αφήστε τις τράτες και πάρτε τα καλάμια σας για ψάρεμα απέξω.
    Καλά είναι και τα κεφαλόπουλα, οι κοκοβιοί και οι σπάροι!!!
    Άκου λέει ενημέρωσαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας!!!!!!
    Αχαχαχαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την ΑΟΖ θα λυνόταν και αυτό το θέμα. Τα τουρκάκια θα κάθονταν στα (λιγοστά) νερά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι Μοσσαντιακές τσιπούρες τι θα απογίνουν;
    Τις έπιασε όλες η κοπελιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ θΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΜΙΑ, ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ θΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΛΗθΥΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα ακόμα δείγμα τού πώς εννοούν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου οι Τούρκοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικα τα ψαρια δεν ανηκουν στο Αιγαιο αλλα στους μωαμεθανους ψαραδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 26 Ιανουαρίου 2011 8:00 μ.μ.

    Μέγα λάθος,το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια και τα ψάρια στην Τουρκία,ακόμα να μάθεις να σκέφτεσαι νεο-οθωμανικά; Βέβαια,έτσι είναι της μόδας σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεχρι και τα ψαρια μαζι μας ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.