7/1/11

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία λόγω υπερπτήσεων

Σκέψεις και άτυπες εισηγήσεις ακόμη και για αναβολή της επίσκεψης του κ. Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ προκάλεσε τα τελευταία 24ωρα η προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας – ιδιαίτερα με τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει την Παρασκευή στη Σύνοδο των Πρέσβεων του τουρκικού διπλωματικού σώματος, προσκεκλημένος του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση το πρωϊ της Παρασκευής. Θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα.

Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επέστρεψαν δυναμικά στην πρακτική των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας τη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ και προκαλώντας εύλογο προβληματισμό σε παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας. «Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτό; Δεν πρέπει κάποτε να μπει μία κόκκινη γραμμή σε όσα ανεχόμαστε και σε όσα δεν ανεχόμαστε;» παρατηρούσε σε συνομιλία του με το «Το Βήμα» κορυφαίος έλληνας διπλωμάτης.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο παραμονές της επίσκεψης Παπανδρέου είναι το περιεχόμενο της ερώτησης που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, ζητώντας να μάθει αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά και αν την ανησυχεί η ποσοτική και ποιοτική της αύξηση.

«Η ερώτηση προς την Επιτροπή έχει διπλό σκοπό» τόνισε με δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος. «Πρώτον, να ενημερωθούν για ακόμα μια φορά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, και δεύτερον να ενισχυθεί η υποτονική σε σχέση με τη σοβαρότητα των γεγονότων αντίδραση της κυβέρνησης. Θα περίμενε κανείς επιπλέον διπλωματικές ενέργειες. Μια τέτοια αναβαθμισμένη ελληνική αντίδραση είναι επιβεβλημένη όχι μόνο λόγω των ειδικότερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς των τελευταίων ημερών, αλλά και ιδιαίτερα λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και της εκεί συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν».
Η επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ και η ομιλία του ενώπιον του τουρκικού διπλωματικού κατεστημένου έχει προκαλέσει και τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ).

Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο κ. Γ. Αϋφαντής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΥ, υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός: «Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοί μου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Διότι από τα όσα θα ανακοινωθούν εκεί, θα μάθουν και οι έλληνες διπλωμάτες κάποια νεότερα για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική την οποία δεν έχει σχεδιάσει η ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία και τις πτυχές της οποίας τα στελέχη της αγνοούν.  Όπως άλλωστε τις αγνοεί και το Υπουργικό Συμβούλιο, το ΚΥΣΕΑ και η Κοινή Γνώμη».
Και καταλήγει: «Ας κοιτάξει ο ελληνικός λαός στο Ερζερούμ, στο Καστελόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί, τότε, πράγματι, δεν χρειάζεται ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες υπεραρκούν».

2 σχόλια:

  1. Και σιγά μην αναβάλλει ο Γιωργάκης λόγω των υπερπτήσεων την επίσκεψη στο Ερζερούμ. Ο "Ηγέτης" βιάζεται να τα πλειοδοτήσει σε εθελοδουλία και υποταγή, βιάζεται να παραχωρήσει ό,τι παραχωρείται μόνο με Πόλεμο...

    Για το μόνο που είμαι περίεργος είναι το πώς θα μας το σερβίρουν οι μουμουέδες, ώστε να φαίνεται σαν μια μεγάλη επιτυχία του Μεγάλου Ταλλεϋράνδου της διπλωματίας μας.

    Πάντως, ο Γιωργάκης αξίζει να μείνει στην Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδος ως ο ΓΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ...
    Έτσι, για να θυμίζει και κάτι από το (άδικο κατά τη γνώμη μου) προσωνύμιο του παππού του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "«Πρώτον, να ενημερωθούν για ακόμα μια φορά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο..."

    Ναι, αλλά θα μας πουν "πώς συμβιβάζονται τα παράπονά σας με την αμέριστη συμπαράστασή σας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας; Γιατί δεν θέσατε το θέμα ευθύς εξ αρχής, πιέζοντας έστω και με βέτο, ώστε να μην δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων;"

    Βλέπετε πού οδηγεί η ανερμάτιστη και αλλοπρόσαλλη πολιτική τόσων ετών; Είναι δυνατόν να μας πάρει κανείς στα σοβαρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.