8/1/11

«Ή θα τα βρούμε ή πάμε στη Χάγη»

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Θέμα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επανέφερε χθες ο Γ. Παπανδρέου, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν πρόκειται να αλλάξει όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Μιλώντας ως επίσημος προσκεκλημένος του Ταγίπ Ερντογάν στην τρίτη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ερζερούμ, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στην πραγματικότητα τις πληροφορίες που θέλουν να έχουν επί της ουσίας «κολλήσει» οι διερευνητικές επαφές για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

«Αν δεν καταφέρουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή δικαιοσύνη για να κριθεί με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «στο μεταξύ πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων».

Στην ένταση αυτή είχε αναφερθεί και νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, με γλώσσα αυστηρότερη από ό,τι ο ίδιος συνηθίζει και με αφορμή τις παραβιάσεις από οκτώ τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αγαθονήσι, μόλις μια μέρα πριν από την άφιξή του στην Τουρκία.

Η ένταξη στην Ε.Ε.
Γιατί, ρώτησε ευθέως ο πρωθυπουργός και έστειλε το σαφές μήνυμα ότι κάθε τέτοια ενέργεια είναι μια υπενθύμιση στους Ελληνες ότι η Τουρκία δεν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σαφές μήνυμα έστειλε και ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ότι η Αθήνα τη συνδέει και με την επίλυση του Κυπριακού και βεβαίως με την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από τη Βόρεια Κύπρο. Παρά ταύτα επανέλαβε και την πλήρη στήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της γείτονος.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που μπορεί να φέρει τη λύση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων. Κάτι που και ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος είχε πει σε συνέντευξή του στη Μιλιέτ χθες, δηλώνοντας ότι «το Κυπριακό θα επιλυθεί επί των ημερών μου».

Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ζητώντας μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εμπλοκή της Ε.Ε.

Το Αιγαίο
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, αναφέρθηκε απλώς σε λύση «που να βασίζεται σε κοινά συμφέροντα», δίχως βεβαίως να διευκρινίσει αν με αυτό υπαινισσόταν όλα όσα ακούγονται περί συνεκμετάλλευσης. Συμπεριέλαβε δε στα «κοινά συμφέροντα» και τις «αμοιβαίες πτήσεις».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έθεσε για άλλη μια φορά θέμα «εκλογής των μουφτήδων» στη Δυτική Θράκη, αντιδιαστέλλοντάς το με το ότι και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν διορίζεται.

Σε ό,τι αφορά τέλος το Κυπριακό, επανέφερε θέμα πολυμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και του Ερογλου και των Ηνωμένων Εθνών. Απαντώντας δε στο αίτημα Χριστόφια για συνάντηση των δύο ανδρών χωρίς τη συμμετοχή του Ερογλου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο Ερογλου θα συμμετάσχει με την ίδια ιδιότητα που μετείχε ώς τώρα στις 45 κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον κ. Χριστόφια.

Χθες το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση τριών ωρών, εφ' όλης της ύλης στην οποία από ένα σημείο και μετά μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και Αχ. Νταβούτογλου, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Μ. Μπαγίς. *
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/01/2011&id=238979

15 σχόλια:

  1. αν ειναι αληθινα αυτα τοτε καλα τα πηγε ο ΓΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "..το καθεστώς στο Αιγαίο δεν πρόκειται να αλλάξει όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις.."
    Δηλ. αν σταματήσουν οι παραβιάσεις θα αλλάξει το καθεστώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το παιδί μέρα με την μέρα μεγαλώνει συνέχεια. Bravo Giorgo !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πρέπει επ' ουδενί λόγω να πάμε στην Χάγη, αν προηγουμένως δεν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Παρά ταύτα επανέλαβε και την πλήρη στήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της γείτονος."

    Πού βλέπετε ότι τα πήγε καλά; Γιατί δεν τους άφησε σε αμφιβολία, αν θα στηρίξει απ' εδώ κι εμπρός την ένταξή τους στην ΕΕ;

    >παράλληλα κατέστησε σαφές ότι το καθεστώς στο Αιγαίο δεν πρόκειται να αλλάξει όσο συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο<

    Όταν σταματήσουν δηλαδή οι παραβιάσεις, θα αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο και προς όφελος τίνος; Το καθεστώς στο Αιγαίο οφείλει να αλλάξει εδώ και τώρα με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τόσα χρόνια γιατί δεν πάμε στη Χάγη να τελειώνουμε; Τι περιμένουμε εμείς ή τι περιμένουν οι Τούρκοι; Χρόνια μιλάμε για Χάγη αλλά κανείς δεν το τολμά; Υπάρχει κάτι που δεν μας συμφέρει , κάτι που δεν το γνωρίζουμε; Μήπως μέσω Χάγης δεν καταφέρουμε την επέκταση των 12ν.μ. διότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα και εκεί το δίκαιο είναι διαφορετικό; Μήπως μας δουλεύουν κανονικά; Που είναι η σωστή ενημέρωση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καραγκιοζιλίκια. Ξεφτυλισμός. Ήταν ανάγκη να πάει στο Ερζερούμ για να τα πει αυτά; Το τι θέλει μια κυβέρνηση σε τέτοιες περιπτώσεις αντανακλάται στις κάννες και στα χειριστήρια αφέσεως όπλων. Όλα τα άλλα είναι "και πονάω και μ' αρέσει" και "όσο με πληγώνεις τόσο με πορώνεις". Είναι ανάξιες του Ελληνικού λαού τέτοιες μέθοδοι, πολιτικές και προσεγγίσεις, δείχνουν από μακρυά ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκια μας και βάζουμε άλλους να το κάνουν, πράγμα που θα σημάνει ακόμα περισσότερη έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών και όχι μόνο, στο κρατικό μας μόρφωμα. Γιωργάκη, είσαι ελάχιστος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί δε ψηφίζει πρώτα ένα νόμο για τις ΑΟΖ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τα περι Χαγης.


    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100003_31/12/2010_427343

    Ο κ. Γεώργιος Σαββαΐδης είναι Πρέσβης, Συντονιστής Πολιτικοστρατιωτικών και Επιχειρησιακών Υποθέσεων ΥΠΕΞ, πρώην Γεν. Γραμματεύς του ΥΠΕΞ και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδος της χώρας μας με τις όμορες χώρες για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάλι τα ίδια ! Μα δεν το βλέπετε οτι ειναι ξεκάθαρο οτι το Αιγαίο θα μοιραστεί μισό-μισό, σε πόρους και σε ζώνες επιρροής ?
    Τι το βασανίζετε, αφού ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να σταματήσει τον ΓΑΠ και τα σχέδια της παρέας του ??
    Ολο το πρόβλημα του ειναι να το χάψει η ελληνική κοινή γνώμη !
    Αποδεχθείτε το και ηρεμήστε !




    Rover


    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι ζεμπεκιες και οι κουμπαριες 15 χρονων, μας εχουν φερει σε τετοια θεση, που το γινονται τετοιες δηλωσεις μεσα στην Τουρκια, μας φαινεται σχεδον...ηρωικο... Μεχρι τωρα, αλλο απο χορο, χαλια, χαμογελα της Ντορας, δεν ξεραμε ως εξωτερικη πολιτικη.

    Ομως, αυτο το "επικοινωνιακο" σοκ που υποστηκαμε, δεν πρεπει να μας κανει να παραβλεπουμε, πως καλα τα λογια, αλλα τα εργα ακομη δεν εχουν δειξει καμια αλλαγη στασης και αρα πολιτικης απο πλευρας Ελλαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ΧΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
    ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΤΟ 1947 ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ.
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έθεσε για άλλη μια φορά θέμα «εκλογής των μουφτήδων» στη Δυτική Θράκη, αντιδιαστέλλοντάς το με το ότι και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν διορίζεται.

    Δηλαδή, το μεν τουρκικό κράτος θα διορίζει τους μουφτήδες το δε Ελληνικό θα επιτρέψει αυτοί να εκλέγονται, επειδή ο Πατριάρχης δεν διορίζεται όπως οι μουφτήδες αλλά εκλέγεται ;

    Σπουδαία λογική, τα μεν δικά μου είναι δικά μου, τα δε δικά σου ... είναι και αυτά δικά μου !

    Droit de Turk (=Δίκαιο του Τούρκου) ή πως το λένε αυτό στα Γαλλικά (εννοώ τα εθνικά Γαλλικά και όχι τα ισχύοντα εις την καθομιλουμένην, .... ως και εις τα εργοτάξια ...... !)

    Όσον αφορά την Χάγη, ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (που επηρρεάζεται καίρια από τους αμερικανούς!) ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

    Οι μεν Τούρκοι διεκδικούν από εμάς, εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε, άρα οπωσδήποτε θα επιδικαστεί παραχώρηση εις βάρος μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακόμα και αν τα είπε σωστά για τις θέσεις της Ελλάδας ο πρωθυπουργός, η Τουρκία πάντα ακολουθεί την ίδια τακτική. Σε πρώτη φάση, παρουσιάζεται δεκτική, δείχνει πρόθεση συνεννόησης, χαλαρώνουν οι αντιστάσεις του αντιπάλου... Και μόλις τα πράγματα πάνε να φτάσουν στο τραπέζι, βγάζει τις ρελάνς και τους αιφνιδιασμούς στο παραπέντε. Ετσι και στην τωρινή περίπτωση. Μπορεί να πέρασε καλά με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός, να του φέρθηκε φιλικά, να τον είπε και "καρντάση" μου...Και οι θέσεις της Ελλάδας, ας πούμε ότι τις πρόφερε σωστά ο πρωθυπουργός. Το μέλλον θα δείξει αν ίδρωσε το αυτάκι του "αδελφού" Νταγίπ.
    Μακάρι να διαψευστούν οι αμφιβολίες μας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tο κατά την γνώμη πολλών καλύτερο άρθρο που έχει ποτέ γραφεί για την προσφυγή στην Χάγη:

    ΛΟΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΘΝΙΚΩΣ ΕΠΙΖΗΜΙΟΥ AYTOΠΑΓΙΔΕΥΣΕΩΣ

    _______________________________________

    @ ΚΑΤΣΙΦΗΣ

    Αν πάμε στην Χάγη χωρίς να έχουμε προηγουμένως επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ, όπως έχουμε το δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιον Θαλάσσης και ιδιαίτερα μετά την Διεθνή Σύσκεψη το 1982 στο Montago Bay, θα βγούμε χαμένοι. Η Χάγη δεν αποφασίζει για τα 12 νμ, διότι αυτά είναι δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.