5/1/11

Το σόου με τα φαρμακεία


Tου Πασχου Μανδραβελη
Ωραία! Διασκεδάσαμε αφάνταστα με το πολεμικό σόου που ανέβασε αυτές τις μέρες το υπουργείο Υγείας μαζί με τους φαρμακοποιούς. Γελάσαμε με τη «μάχη» που δίνει το κράτος να μένουν κάποια φαρμακεία ανοιχτά το Σάββατο. Συγκινηθήκαμε από τη μεγαθυμία των φαρμακοποιών να επιτρέψουν τη συστέγαση νέων παιδιών, επιστημόνων που το κράτος δεν τους επιτρέπει να κάνουν τη δική τους δουλειά. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να σοβαρευτεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων;

Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν όλες τις εκθέσεις των επιστημονικών φορέων που αποδεικνύουν ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αυξάνουν τον πλούτο μιας χώρας. Ας υποθέσουμε επίσης ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι ξένες επενδύσεις, διότι όπως λέει η συντεχνία των φαρμακοποιών αυτές θα γίνουν από τις καταραμένες πολυεθνικές (λες και ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να τις κάνουν οι μπακάληδες της Κένυας). Ας ξεχάσουμε επίσης ότι η υπάρχουσα κατάσταση έκανε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στη φαρμακευτική δαπάνη. Ετσι κι αλλιώς, τα ταμεία πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εννέα δισ. που ξοδεύουμε κάθε χρόνο για φάρμακα. Για να συντηρηθεί το υψηλότατο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών (και όσων άλλων λυμαίνονται τον χώρο) έχουμε την απλή λύση: κόβουμε τις συντάξεις.


Ας ξεχάσουμε επίσης τους χιλιάδες νέους άνεργους φαρμακοποιούς, στους οποίους το κράτος απαγορεύει να δοκιμάσουν την τύχη τους. (Σ.Σ.: είναι αστείο, αλλά ενώ κάνουμε ακριβά προγράμματα επιδοτήσεων θέσεων εργασίας, από την άλλη μεριά απαγορεύουμε διά νόμου σε διάφορες ομάδες νέων να εργασθούν. Ισως να ισχύει αυτό που κάποτε είχε πει ο Ρόναλντ Ρέιγκαν: «Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κινείται, φορολόγησέ το. Αν συνεχίζει να κινείται, ρύθμισέ το νομοθετικά. Αν σταματήσει να κινείται, επιδότησέ το»).


Ας ξεχάσουμε λοιπόν όλα τα οικονομικά οφέλη της απελευθέρωσης. Ετσι κι αλλιώς, ποτέ στην Ελλάδα η ανάπτυξη δεν ήταν προτεραιότητα. Διαρκής στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι κάποια ασαφή «κοινωνικά» κριτήρια, δηλαδή κάποια μικροσυμφέροντα κάποιων συντεχνιών. Εδώ όμως προκύπτει ένα ζήτημα αρχής: καμιά ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θέτει φραγμούς στο δικαίωμα κάποιου να εργασθεί όπως αυτός θέλει.


Το Σύνταγμα είναι σαφές: «Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» (άρθ. 5.1) και «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού» (άρθ. 22.1). Τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια δεν επιτρέπουν σε νέους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά που θέλουν. Με βάση αυτά τα κριτήρια, δεν υπάρχει χώρος να δραστηριοποιηθεί κάποιος, μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο μόνο οι γόνοι φαρμακοποιών ή όποιοι πληρώσουν 100-300.000 ευρώ για να αγοράσουν από ιδιώτες την κρατική άδεια (Σ.Σ.: είναι αστείο, αλλά η παλαβή Αριστερά ανησυχεί για κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, εκτός από τις κρατικές άδειες εξάσκησης επαγγέλματος).
Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε: μήπως ήρθε η ώρα να σοβαρευτεί η κυβέρνηση;

12 σχόλια:

  1. Γιατί άλλη στάση στους μεταφορείς και άλλη στους φαρμακοποιούς; Είναι κράτος δικαίου αυτό;

    Και στο κάτω κάτω τι γνώσεις μπορείς να θέλεις για να δώσεις στον πελάτη 1 Plavix και 2 Salospir; Δεν είναι στατική, δεν είναι ανάλυση Fourier, την τρέλλα μου!!!

    Δεν είναι καν θέμα συντεχνιακό γιατί το καθεστώς στρέφεται εναντίον των νέων φαρμακοποιών. Είναι θέμα βολεμένων και ανέργων μόνο!!!


    Ενας απόφοιτος Λυκείου με αγγλικά μπορεί θαυμάσια να κάνει την ίδια δουλειά!!

    Δεν μιλάμε για παρασκευή φαρμάκων αλλά για απλή πώληση κουτιών, γνωστό και ώς BOX MOVING!!!

    Μην κοροΐδευόμαστε μεταξύ μας!!!

    Μάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γελάσαμε με τη «μάχη» που δίνει το κράτος να μένουν κάποια φαρμακεία ανοιχτά το Σάββατο. Συγκινηθήκαμε από τη μεγαθυμία των φαρμακοποιών να επιτρέψουν τη συστέγαση νέων παιδιών, επιστημόνων που το κράτος δεν τους επιτρέπει να κάνουν τη δική τους δουλειά


    Αυτή είναι η απελευθέρωση;
    μας κοροϊδεύουν ή εκβιάζονται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Μάνος 5 Ιανουαρίου 2011 10:16 π.μ.

    Συγνώμη φίλε μου αλλά μάλλον δεν ξέρεις τι δουλειά κάνουν οι φαρμακοποιοί.Δεν είναι μόνο ένα 1 Plavix και 2 Salospir η δουλειά τους.Πολύ συχνά κάνουν και σκευάσματα τα οποία θέλουν πολύ καλές γνώσεις χημείας καθώς και δίνουν και κάποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή τα οποία τα χορηγούν μετά από διάγνωση που κάνουν οι ίδιοι.Με λίγα λόγια πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για να κάνουν την διάγνωση.

    Και για να σε προλάβω, δεν είμαι φαρμακοποιός αλλά ηλεκτρονικός φυσικός(σημείωση, χρειάζεσαι μέχρι και διδακτορικόκ για να πάρεις τον τίτλο αυτό).Με λίγα λόγια η απλή στατική και η ανάλυση Fourier τα οποία επικαλείσαι μου φαίνονται τόσο απλά όσο και το 1 Plavix και 2 Salospir.Άρα ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα...Συμφωνώ μαζί σου ότι το κράτος πρέπει να είναι κράτος δικαίου αλλά οι χοντροκομένες γενικεύσεις δεν βοηθούν σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11:57 φαντάζεσαι επειδή είσαι ηλεκτρονικός φυσικός να είχες πάρει άδεια να πουλάς μόνο εσύ μπαταρίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 5 Ιανουαρίου 2011 12:29 μ.μ.

    Καμία σχέση το ένα με το άλλο.Ίσα ίσα είμαι στην ίδια θέση εγώ και οι συνάδελφοι μου είμαστε στην ίδια θέση με αυτή των νέων φαρμακοπειών.Δηλαδή τα επαγγελματικά δικαιώματα που είχαμε καταργούνται το ένα μετά το άλλο λόγο της στενοκεφαλιάς του ΤΕΕ που θέλει να προστατέψει τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς (λες και κάποιος ηλεκτρονικός θα έκανε ποτέ κάποια ηλεκτρολογική μελέτη για κτίριο...) με αποτέλεσμα να διώχνουν ένα σωρό κόσμο, πολύ καλά καταρτισμένο στο εξωτερικό (εγώ δουλεύω Γερμανία).

    Τέλος πάντων, το αρχικό μου ποστ ήταν σχετικό με το τι κατάρτιση θέλει για να γίνεις φαρμακοποιός και τίποτα παραπάνω.Στο άνοιγμα του επαγγέλματος συμφωνώ απόλυτα και κυρίως στο άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν πάω στον γιατρό μου, φεύγοντας παίρνω και τα φάρμακα που μου ετοιμάζει ο φαρμακοποιός που υπάρχει στο ιατρείο/κλινική του (πρώτου βαθμού περίθαλψη), εκείνη την στιγμή.

    Σε σοβαρότερες περιπτώσεις που σε παραπέμπουν σε νοσοκομείο (δεύτερου βαθμού περίθαλψη), πάλι παίρνεις τα φάρμακα που παρασκευάζει για σένα το φαρμακείο του νοσοκομείου.

    Τα οποία φάρμακα είναι μόνο για σένα, φτιαγμένα ακριβώς με βάση τα σωματομετρικά σου, ηλικία σου και σοβαρότητα της ασθένειάς σου.

    Υπάρχουν όμως και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που στεγάζονται σε MALL, που δεν έχουν στο ιατρείο τους φαρμακοποιό, αλλά σου δίνουν συνταγή και πας στο φαρμακείο που υπάρχει δίπλα όπου σου φτιάχνουν το φάρμακο.
    Το 90% των φαρμάκων παρασκευάζονται στο εργαστήριο του φαρμακοποιού που είναι εξοπλισμένο με όλα τα μηχανήματα.

    Διανυκτρεύοντα φαρμακεία δεν υπάρχουν, διότι φάρμακο χωρίς συνταγή, δεν πουλάνε πουθενά.
    Εκτός από ασπιρίνες και μερικά άλλα ελαφρά.
    Απλά πράματα!!!

    Στην Ελλάδα, τα φαρμακεία είναι περισσότερα και από τα περίπτερα !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Oταν ο δημοσιογραφος προσπαθει να επιβαλλει τη λογικη του κατα οπως του ειπαν οι εντολεις του καλον ειναι να γνωριζει οτι απευθυνεται σε νοημονες ανθρωπους και οχι σε πελατες.Οσον αφορα το επαγγελμα του φαρμακοποιου θα πρεπει να μεμφαιται την κυβερνηση και οχι τους φαρμακοποιους.Οταν μιλαμε για απελευθερωση επαγγελματος παυουν οι περιορισμοι[πληθυσμιακοι-γεωγραφικοι] και ανοιγουν απαντες δεν σημαινει οτι η πολιτεια καθοριζει το ποσοστο κερδος γιατι τοτε εχουμε παρεμβαση αρα και κλειστο επαγγελμα.Αν θελουμε λοιπον πληρη απελευθερωση ας τολμησει η κυβερνηση απελευθερωνοντας ολους τους περιορισμους.Γιατι το φαρμακο πρεπει να υποκειται στην κρατικη διατιμηση;Ας γινει το φαρμακειο σουπερ μαρκετ ,ας μη διανυκτερευει και ας πουλαει οσο θελει με βαση τη διαμορφωση τιμων λογω ανταγωνισμου!Και κατι αλλο .Για οτι κερδιζει το φαρμακειο φορολογειται στο ακεραιο και δεν φοροδιαφευγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν πάω στον γιατρό μου, (ο οποίος εχει απυδήσει μαζι μου) φεύγοντας παίρνω και τα φάρμακα που μου ετοιμάζει ο φαρμακοποιός που υπάρχει στο ιατρείο/κλινική του (πρώτου βαθμού περίθαλψη), εκείνη την στιγμή.
    Σε σοβαρότερες περιπτώσεις όταν με παραπέμπουν σε νοσοκομείο (δεύτερου βαθμού περίθαλψη), πάλι παίρνω τα φάρμακα που παρασκευάζει για μένα το φαρμακείο του νοσοκομείου.

    Τα οποία φάρμακα είναι μόνο για μένα, φτιαγμένα ακριβώς με βάση τα σωματομετρικά μου, ηλικία μου και σοβαρότητα της ασθένειάς μου.Παρα ταύτα μου δνουν πολλές φορές λάθος φαρμάκα
    Υπάρχουν όμως και γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που στεγάζονται σε MALL, που δεν έχουν στο ιατρείο τους φαρμακοποιό, αλλά μου δίνουν συνταγή και πάω στο φαρμακείο που υπάρχει δίπλα όπου μου φτιάχνουν το φάρμακο.Πάλι τζίφος!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 11:02 π.μ., καλός καραγκιοζάκος είσαι!!!
    Όπου νάναι τελειώνουν οι διακοπές και ξαναγυρνάς στο νηπιαγωγείο !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το μόνο επάγγελμα που δεν θα ανοίξει είναι αυτό του βλάκα...
    Θα το έχει κατ΄αποκλειστικότητα ο Τζουμπές με τα λατινικά ρητά !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΚΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΦΡΑΓΜΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΙΔΡΩΣΕ 5-8 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΦΑΡΜΕΚΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟ - ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΩΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΔΕΣ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ .. ΟΠΩΣ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΚΡΕΜΜΕΣ ΝΥΚΤΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΠΑΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΠΕΣΙΑΛΙΤΕ . ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ Η ΜΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΜΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ... ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΑΠΟΠΡΑΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΡΙΚΟΙ . ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΑΕΠ ΚΑΤΑ 5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ . ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΡΤΕΛ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΙΨΟΥΝ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΥΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ . ΑΛΛΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ . ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΛΗΡΩς ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΟΠΟΤΕ ΑΦ ΕΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ 35 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟΝ . ΑΛΛΑ ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ - ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ - ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΤΡΑΒΑΡΑ ΣΟΒΑΡΑ ... ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ;;;; ΣΑΜΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φυσικά τα "κλειστά" πρέπει να ανοίξουν.Μαζί και το βουλευτιλίκι. Ομως μην μπερδεύετε τα φαρμακεία με τις δαπάνες για φάρμακα των νοσοκομείων.Καμία σχέση.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.