14/1/11

Πρόβλημα της Ευρώπης η εισροή μεταναστών από τον Εβρο

Στην παραδοχή ότι η εισροή μεταναστών από τον Έβρο αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα προχώρησε ο γενικός διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέφανο Μανσερβίνι, ο οποίος επισκέφθηκε τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), 470.000 μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά.


Το 90% της μετανάστευσης προς την Ευρώπη γίνεται μέσω των Ελληνοτουρκικών συνόρων και για το λόγο αυτό η Ε.Ε. προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού", δήλωσε το στέλεχος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι αφορά και στην Τουρκία και πρέπει να βρεθεί κοινή λύση.

Εξάλλου, συναντήθηκε με το νομάρχη Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σοζέρ.

Όσον αφορά στα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανέγερση φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δήλωσε: "Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε το βήμα στο οποίο θα προβεί η Ελλάδα. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που αφορά την ανθρωπότητα και πρέπει να λυθεί με έναν καλό τρόπο, στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών κανόνων. Το θέμα είναι επίσης να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τη λύση ως ΕΕ. Οι συνομιλίες μας με την Άγκυρα συνεχίζονται".

Εν τω μεταξύ, το ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών αυξήθηκε κατά 60% μέσα σε δύο χρόνια. Από τους 470.000 που εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα στη χώρα, οι 280.000 έχουν καταγωγή από ευρωπαϊκές χώρες και οι υπόλοιποι από την Ασία και την Αφρική.

Ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Μαρούκης, αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις ότι η έξαρση της λαθρομετανάστευσης στον Έβρο οφείλεται στη δράση της Frontex στο Αιγαίο. "Η κίνηση μειώθηκε στο Αιγαίο λόγω αποναρκοθέτησης του Εβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί. Οποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο", τόνισε.

 "Τι διαφορά θα σημάνει γι΄αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρονια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι αρχές πυροβολούν στα τυφλά όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την κόλαση της Δύσης;" διερωτήθηκε.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=241358

"Μισό εκατομμύριο οι λαθρομετανάστες και το τείχος δεν θα τους σταματήσει".

Σε 470.000 εκτιμά το ΕΛΙΑΜΕΠ τον αριθμό των μη νομίμων αλλοδαπών στη χώρα, αριθμός που επιδεικνύει μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, σε δυο μόλις χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000. Μιλάμε, λοιπόν, για ποσοστιαία αύξηση 60%. 

   

Οπως σημείωσε χθες το βράδι ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Μαρούκης, στη διάρκεια συζήτησης, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με τις εκδόσεις "ΚΡΙΤΙΚΗ", στο βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ", με θέμα "Μετανάστευση και Οικονομική κρίση", από τις 470.000 των μη νομίμων οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.



Παρουσιάζοντας στοιχεία από την έρευνα, που έχουν κάνει με την ερευνήτρια Α' του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγήτρια κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, για την παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την Ασία και την Αφρική προς και από την Ελλάδα (με μερική χρηματοδότηση από το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα), ο κ. Μαρούκης σημείωσε ότι οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν την πολιτική τους απέναντι σ' αυτές τις χώρες. 

   

Στην πολιτική αστάθεια και τις μεγάλες ανισότητες αυτών των χωρών βρίσκει εύφορο έδαφος η διακίνηση ανθρώπων. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι οι διαδρομές, που ήδη επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Οι αλλαγές των διαδρομών θα επιφέρουν και μετατόπιση της χρηματοδότησης, από την Ελλάδα, σε κράτη που βρίσκονται βορειότερα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ανέφερε. 

   

"Η κίνηση στα νησιά δεν μειώθηκε λόγω FRONTEX" σημείωσε ο κ. Μαρούκης "αλλά λόγω αποναρκοθέτησης του Εβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί.(σ.σ. 3000 ευρώ η διαδρομή μέσω Αιγαίου, 300 ευρώ από Εβρο). Οποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο".

   

Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο φράχτη των 12,5 χλμ.: "Τι διαφορά θα σημάνει γι΄αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρονια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι αρχές πυροβολούν στα τυφλά όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την "κόλαση της Δύσης";"http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=2477

Σημείωση :
Ο Κος Μαρούκης αποσιωπά έντεχνα τα παρακάτω στοιχεία:
1) Ποιοί είναι οι "μετανάστες στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας;

2) Αναφέρει Οποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο" αυτό μεταφράζεται σε συμμετοχή ενεργή, μεθοδική και συστηματική του Τουρκικού Στρατού γιατί δεν το γράφει καθαρά;

3) Τα περί αποναρκοθέτησης δεν ισχύουν γιατί πάντα οι διακινητές ήξεραν να παραδίδουν σωστά το "εμπόρευμα" τους

4) Δέν γνωρίζει τόν χώρο έτσι θα ήξερε καλά πως αν ο φράκτης εφάπτεται του ποταμού τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα καθώς η  ροή του ποταμού αποτελεί σημαντικό στοιχείο που καθορίζει την κίνηση των λαθρομεταναστών. Για το χερσαίο  Τμήμα Καστανιές- Βύσσα μπορεί  μπροστά απο το συρματόπλεγμα να υπάρχουν αντιαρματικοί τάφροι (οί οποίοι και θα πρέπει να έχουν διαπλατυνθεί -για ευνόητους λόγους είναι πάντα γεμάτοι με νερό), κάτι τέτοιο θα καθιστά την όποια προσπάθεια παραβίασης των συνόρων αδύνατη.

Δεν ισχύει επίσης η θεωρεία περί μεταφοράς του μεταναστευτικού ρεύματος νοτιότερα γιατί ο ποταμός Εβρος δεν είναι προσβάσιμος σε όλα τα σημεία του

5) Το μεταναστευτικό ρεύμα απο τον Εβρο θα μειωθεί σημαντικά αν η Αστυνομία και ο Στρατός έχουν πλήρη πολιτική κάλυψη απο τα Πολιτικά Κόμματα της Ελλάδος αλλά και απο την Κοινή Γνώμη

6) Τα περί τιμής 300 Ευρώ για μεταφορά απο τον Εβρο δεν ισχύουν απλά γιατί το 1992 η τιμή ήταν 150,000δρχ. ανα άτομο. Η κατανομή ήταν  90,000 δρχ. για τον Διακινητή στην Τουρκία και 60,000 δρχ. για τον Διακινητή στην Ελλάδα.Φυσικά δεν πήγαιναν όλα στις τσέπες τους υπήρχε ο κύκλος του "μαύρου χρήματος". 

10 σχόλια:

  1. Δεν έχετε καταλάβει την στρατηγική σημασία του φράκτη με τις κάμερες και αισθητήρες.
    Όλος ο νομός έβρου έχει 120.000 κατοίκους.
    Η πόλη της ανδριανούπολης έχει 342.000 κατοίκους.
    Το σημείο που θα γίνει ο φράκτης είναι απέναντι από την ανδριανούπολη και είναι το ευκολότερο σημείο εισβολής του τούρκικου στρατού.
    Φανταστείτε να πάρει μέρος στην εισβολή μέρος των κατοίκων της ανδριανούπολης τι έχει να γίνει!

    Ο φράκτης καίει τον τουρκικό στρατό και όχι την λαθρομετανάστευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φράκτης καίει τον τουρκικό στρατό και όχι την λαθρομετανάστευση.

    14 Ιανουαρίου 2011 8:52 μ.μ.

    ----------------

    Ποιος φράκτης ρε φίλε;
    Έχεις καταλάβει ότι πρόκειται για συρματόπλεγμα και στην καλύτερη περίπτωση για ελαφριά κατασκευή;
    Άντε, να κρατήσει τους λαθρομετανάστες και από αυτούς πάλι όχι όλους. Πόσο μάλλον ένα στρατό αν κάνει εισβολή!!
    Με το φράκτη θέλουν περισσότερο να περάσουν ένα μήνυμα προς δύο κατευθύνσεις: Προς τους Έλληνες, ότι να, κάτι κάνουμε για να τους εμποδίσουμε και προς τους Τούρκους ότι το παραχ@@σανε!!
    Τι αποτέλεσμα θα έχει δεν γνωρίζω, σίγουρα πάντως θα ανακόψει κάπως την ροή.
    Αν θέλανε το είχανε λύσει το θέμα σε χρόνο ντε τε, αλλά για πρόσεξε τι λέει το κουμάσι:

    "Οι αλλαγές των διαδρομών θα επιφέρουν και μετατόπιση της χρηματοδότησης, από την Ελλάδα, σε κράτη που βρίσκονται βορειότερα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ανέφερε."

    Δηλαδή το πρόβλημα είναι να μην μετατοπιστεί η χρηματοδότηση προς Βουλγαρία και Ρουμανία και όχι να αλλάξουν διαδρομή οι λαθρομετανάστες;;;;;!!!!!
    Πρόκειται για κυνική, αν και αφελή, ομολογία, ότι το "κράτος" οπερέτα επωφελείται οικονομικά από την εισροή των λαθρομεταναστών!!
    Υπάρχει άνθρωπος που να τους πιστεύει πλέον;
    Το ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι, το πως θα απαλλαγούμε από τα δύο εκατομμύρια που έχουν ήδη μπουκάρει μέσα!!
    Γιατί οι 470.000 που αναφέρει ο "κύριος" Θάνος Μαρούκης πρέπει να είναι μόνο οι Πακιστανοί χώρια τις άλλες εθνικότητες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδέλφια ακούστε τι θα σας πω, για να μη παιδεύεστε με τη μια και την άλλη λύση, εάν θα πρέπει δηλαδή να γίνει φράχτης ή όχι...
    Φράχτης δεν χρειάζεται, διότι όπως λέει και ο ΑΠΕΛΛΗΣ, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
    Αυτό όμως που μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα στην συνοριακή γραμμή, είναι να κατασκευαστεί ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟΣ πλάτους 20 μέτρων και βάθους 5.
    ΟΥΤΕ ΦΡΑΧΤΗΣ, ΟΥΤΕ ΤΟΙΧΟΣ να έχουμε και τις φλωροΜΚΟ να φωνάζουν!

    Είναι το ΜΟΝΟ που θα μας προστατεύσει αποτελεσματικά και έναντι στρατιωτικής απειλής, αφού πλέον το σημείο δεν θα μπορεί να γεφυρωθεί από τα νέα γεφυροφόρα που παρέλαβε η Τουρκία.

    Αυτό το τμήμα να είναι η αρχή και να ακολουθήσει κατασκευή ίδιας τάφρου σε όλο το μήκος του Έβρου.

    Το δυτικό -προς την πλευρά της Ελλάδας- τοιχίο της τάφρου θα πρέπει να είναι υπερυψωμένο ώστε να αποτελέσει αντιπλημμυρικά/αποτελεσματικό ανάχωμα για να μην καταστρέφονται κάθε τόσο οι καλλιέργειες κλπ, με υπερυψωμένα φυλάκια/παρατηρητήρια και θωρακισμένα πολυβολεία.

    Με ένα σμπάρο ...τρία τρυγόνια!!!
    - Αμυντική/αντιαρματική τάφρος
    - Αντιπλημμυρικό ανάχωμα
    - Αντιλαθρομεταναστευτικό εμπόδιο.

    Το κόστος κατασκευής μπορεί να προέλθει 100% από ευρωπαϊκά κονδύλια για την προστασία της Ε.Ε. από την λαθρομετανάστευση.
    Θα δουλέψει και ο κόσμος σε μια ακριτική περιοχή που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

    Όλα τα άλλα είναι μπούρδες της κυβέρνησης επικοινωνιακού χαρακτήρα και προτάσεις ασχέτων ιδιωτών...

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζίμη ως μπούρδας και άσχετος αυτά μπορούσα να μεταφέρω και να καταθέσω.
    Τόσο μου κόβει τόσο κάνω.Για μένα το θέμα έκλεισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο τον Νικηταρά!
    Προσέξτε την είδηση!!!! Να τη διαβασουν καλά οι δήθεν υπερασπιστές των λαθρομεταναστών που οτι κανουν το κανουν αμειβόμενοι πολύ καλά!!! ( το ψωμάκι τους βγαζουν...)
    "Κατέληξαν στο νοσοκομείο!
    Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι περισσότεροι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας καθώς η πείνα και η φτώχεια τους σπρώχνει στο να τρώνε αδέσποτα ζώα που βρίσκουν στους δρόμους. Μετανάστες που ζουν στην Άρτα κατέληξαν στο νοσοκομείο αφού έφαγαν μία γάτα. Η γάτα είχε νωρίτερα φάει ένα μολυσμένο ποντίκι και έτσι οι αλλοδαποί κατέληξαν στο νοσοκομείο με τρομερούς πόνους στην κοιλιά και υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου".

    Σχόλιο, 1ο : Λυπάμαι τη γατούλα. Φερτε στο μυαλό σας τη στιγμή που τη σκότωναν και την εγδερναν.... ΚΑι μετά την έτρωγαν... Κανιβαλσμός!!!!!
    Σχόλιο 2ο : Οταν δινουν - όπως λένε οι ίδιοι - 4 και 5 χιλιάδες δολλάρια για να τους περάσουν οι δουλέμποροι τουρκαλάδες στην Ελλάδα, ήρθαν στη γη της Επαγγελίας για να σκοτώνουν και να τρωνε γάτες; Και αν όντως πεινανε τόσο πολύ, τα επόμενα θύματα τους θα είναι ανθρωπινα... Μπρρρρρρρρρ
    Σημείωση : Ας αφησει το ΕΛΙΑΜΕΠ, οπως λεγεται, οτι μόνο 470 0000 ειναι οι λαθρομεταναστες στην Ελλάδα. Σε όλη την Ελλαδα όπου και αν περπατήσεις βλέπεις αλλοδαπούς που ελάχιστοι απο αυτους δουλεύουν. Ειναι σχεδόν τρία εκατομ. ρε κορόϊδα και θα σας κατασπαραξουν μια μερα... Και είναι όλοι απο μη φιλικές πρτος την Ελλαδα χώρες. Θα δειτε χαϊρι απο τοςυ πακιστανούς;;; Η πρωτη χωρα - να μην το ξεχναμε- που αναγνωρισε το ψευδοκρατος του Ντεκτάς ηταν το Πακιστάν.
    Αυτα για τις κουφαλίτσες που τους υπερασπίζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο τον Νικηταρά!
    Προσέξτε την είδηση!!!! Να τη διαβασουν καλά οι δήθεν υπερασπιστές των λαθρομεταναστών που οτι κανουν το κανουν αμειβόμενοι πολύ καλά!!! ( το ψωμάκι τους βγαζουν...)
    "Κατέληξαν στο νοσοκομείο!
    Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι περισσότεροι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας καθώς η πείνα και η φτώχεια τους σπρώχνει στο να τρώνε αδέσποτα ζώα που βρίσκουν στους δρόμους. Μετανάστες που ζουν στην Άρτα κατέληξαν στο νοσοκομείο αφού έφαγαν μία γάτα. Η γάτα είχε νωρίτερα φάει ένα μολυσμένο ποντίκι και έτσι οι αλλοδαποί κατέληξαν στο νοσοκομείο με τρομερούς πόνους στην κοιλιά και υποβλήθηκαν σε πλύση στομάχου".

    Σχόλιο, 1ο : Λυπάμαι τη γατούλα. Φερτε στο μυαλό σας τη στιγμή που τη σκότωναν και την εγδερναν.... ΚΑι μετά την έτρωγαν... Κανιβαλσμός!!!!!
    Σχόλιο 2ο : Οταν δινουν - όπως λένε οι ίδιοι - 4 και 5 χιλιάδες δολλάρια για να τους περάσουν οι δουλέμποροι τουρκαλάδες στην Ελλάδα, ήρθαν στη γη της Επαγγελίας για να σκοτώνουν και να τρωνε γάτες; Και αν όντως πεινανε τόσο πολύ, τα επόμενα θύματα τους θα είναι ανθρωπινα... Μπρρρρρρρρρ
    Σημείωση : Ας αφησει το ΕΛΙΑΜΕΠ, οπως λεγεται, οτι μόνο 470 0000 ειναι οι λαθρομεταναστες στην Ελλάδα. Σε όλη την Ελλαδα όπου και αν περπατήσεις βλέπεις αλλοδαπούς που ελάχιστοι απο αυτους δουλεύουν. Ειναι σχεδόν τρία εκατομ. ρε κορόϊδα και θα σας κατασπαραξουν μια μερα... Και είναι όλοι απο μη φιλικές πρτος την Ελλαδα χώρες. Θα δειτε χαϊρι απο τοςυ πακιστανούς;;; Η πρωτη χωρα - να μην το ξεχναμε- που αναγνωρισε το ψευδοκρατος του Ντεκτάς ηταν το Πακιστάν.
    Αυτα για τις κουφαλίτσες που τους υπερασπίζονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @10:53 π.μ.
    Καμία (ΜΗΔΕΝ) χώρα δεν έχει αναγνωρίσει το ψεδοκράτος ως κρατική υπόσταση.
    Εκτός βέβαια από την Τουρκία που το δημιούργησε...
    Καμία χώρα δεν έχει πρεσβεία ή έστω προξενείο της εκεί, ούτε το ψευδοκράτος έχει "διπλωμάτες" του σε άλλη χώρα πλην Τουρκίας.

    Συμμετέχει στην Συνδιάσκεψη Ισλαμικών Χωρών λόγω θρησκείας τους, στην οποία όμως συμμετέχουν -εκτός των άλλων- ως παρατηρητές, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οικονομικά στηρίζεται από την Τουρκία και την Αγγλία που έχουν κάνει επενδύσεις εκεί με αγορές ακινήτων κλπ, αλλά και από το Ισραήλ που έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια (πάνω από 4 δισ. ευρώ) σε καζίνα και σε αγορές ακινήτων (ξενοδοχεία, οικίες, κτήματα κλπ), πολλά ανήκοντα σε Ε/Κύπριους θύματα του Ατίλα !!!

    Βγάλτε τώρα συμπέρασμα ποιός έχει αναγνωρίσει στην ουσία το ψευδοκράτος!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακρίτα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί θίγεσαι...
    Δεν είμαι (...τόσο) βλάκας ώστε να ταυτίζω τον διαχειριστή που αναρτά ένα άρθρο της "Ελευθεροτυπίας", με αυτά που υποστηρίζει το άρθρο.
    Σχολιάζω τον φράχτη που δεν είναι δική σου ιδέα, αλλά του Παπουτσή.

    Και δεν πιστεύω να είσαι ...εσύ αυτός !!!
    τζιμης

    Η εκτίμησή μου για τον ιδιοκτήτη και τους διαχειριστές του Ινφογνώμονα είναι απεριόριστη !!!
    Όπως επίσης εκτιμώ και πολλούς από τους συμμετέχοντες με σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ με αυτό που λέει ο ΑΠΕΛΛΗΣ. Αν ήθελαν να το λύσουν το πρόβλημα, θα το έλυναν στο πι και φι και χωρίς να ακουστεί άχνα. Αλλιώς γιατί το αφήνουν και σούρνεται; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.