5/1/11

ΙΣΧΥΡΟ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΩΡΓΟΥ. Αιγαίο και λαθροµετανάστευση στο τραπέζι του Ερζερούµ

Μετά τη συνάντηση της Βουλιαγµένης για την  κλιµατική αλλαγή (φωτογραφία), Ταγίπ Ερντογάν και  Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθούν πάλι την  Παρασκευή στο Ερζερούµ όπου ο έλληνας  Πρωθυπουργός θα µιλήσει στην ετήσια συνάντηση  των τούρκων πρεβευτών από ολόκληρο τον κόσµο,  µια ιδέα του Αχµέτ Νταβούτογλου που υλοποιείται  από το 2008
ΜΕ ΤΟ βλέµµαστο Αιγαίο και στις... εκλογές που θα πραγµατοποιηθούν τον Ιούνιο στην Τουρκία συναντιούνται την Παρασκευή Γιώργος Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν στο Ερζερούµ, όπου αναµένεται να σχεδιάσουν τις επόµενες κινήσεις για να υπάρξει πρόοδος στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Οι δύο Πρωθυπουργοί θα πάρουν µαζί πρωινό την Παρασκευή και αναµένεται να συζητήσουν ολόκληρο το φάσµα των διµερών σχέσεων, καθώς και τιςεπόµενες κινήσεις στη διαπραγµάτευση για το Αιγαίο µε χρονικό ορίζοντα προόδου µετά την άνοιξη. ∆ιπλωµατικοί κύκλοι πάντως εκτιµούν πως δεν πρέπει να αναµένεται κάποια σηµαντική ανακοίνωση από τη συνάντηση.
Κοινές προσπάθειες
Ο συµβολισµός της παρουσίας και της οµιλίαςτου ΓιώργουΠαπανδρέου ενώπιον της αφρόκρεµας του τουρκικού κατεστηµένου εξωτερικήςπολιτικής (180πρεβευτές),είναι µάλλον το σηµαντικότεροσηµείο αυτήςτης επίσκεψης σηµειώνουνδιπλωµατικές πηγές. Ο έλληναςΠρωθυπουργός αναµένεται – σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές – να υπογραµµίσει την κοινή προσπάθεια των δύο κυβερνήσεωνγια την εξοµάλυνση των σχέσεων µεαιχµή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και να αναφερθεί στα ζητήµατα όπου υπάρχουν συγκλίσεις και περιφερειακό ενδιαφέρον, όπως στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.Θα µιλήσει ακόµη για τηνευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τα αδιέξοδαενώπιον των οποίων βρίσκεται.

Στη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών αναµένεται να συζητηθούν το «αγκάθι» της λαθροµετανάστευσης, τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση φράχτη στον Εβρο, το πρόγραµµα των επόµενων επαφών, η πορεία των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, αλλά και οι υπερπτήσεις των τουρκικών µαχητικών στο Αιγαίο και µάλιστα οι πιο πρόσφατες, πάνω από τους Φούρνους και το Αγαθονήσι.

Η στασιµότητα πάντως που διαφαίνεται τους τελευταίους µήνες στον διάλογο για το Αιγαίο δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, καθώς και οι δύο πλευρές εµµέσως πλην σαφώς φαίνεται να ορίζουν ως ορόσηµο των όποιων εξελίξεων για το Αιγαίο τον ερχόµενο Ιούνιο, όταν θα έχουν πραγµατοποιηθεί οι εκλογές στην Τουρκία. Μετά τις εκλογές υποστηρίζουν διπλωµατικές πηγές και εφόσον έχει εκλεγεί και πάλι η κυβέρνηση Ερντογάν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποια πρόοδος στα καυτά µέτωπα.

Μεγάλη δηµοσιότητα
Σε κάθε περίπτωση, παρότι η ελληνική πλευρά χαµηλώνει τους τόνους και τις προσδοκίες, η τουρκική πλευρά ήδη εκµεταλλεύεται επικοινωνιακά το γεγονός της παρουσίας του έλληνα Πρωθυπουργού, όπως έχει ήδη διαφανεί απότα δηµοσιεύµατα του τουρκικού Τύπου. Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων είναι ηπρόταση την Παρασκευή, ύστερα από το κοινό τους πρωινό, οι δύο Πρωθυπουργοί να εγκαινιάσουν τις εγκαταστάσειςτης Φοιτητικής “ολυµπιάδας”Χειµερινών Σπορ (Winter Universiade) που αρχίζει στο Ερζερούµ και στην οποία οι Τούρκοι έχουν επενδύσει πολλά.
Αριστοτελία Πελώνη-Νέα

4 σχόλια:

  1. ... - Κρίση & φαντασία, στη’ σύγχυση. Ανάμεσα σ’ έναν σφαιρικά μορφωμένο κι’ έναν εξειδικευμένο, πλεονεκτεί -σαφώς- ο πρώτος. Ο πρώτος βλέπει ορίζοντα κι’ ο δεύτερος κατεύθυνση. Ο πρώτος είναι σε θέση ν’ αποφασίζει κι’ ο δεύτερος ρέπει προς το να υποτάσσεται. Βεβαίως, ως συμπληρωματική -της γενικής μόρφωσης- η ειδίκευση κι’ εξειδίκευση είναι χρήσιμη αν όχι και αναγκαία. Όχι ποτέ όμως ειδική γνώση χωρίς έδραση στη γενική, επειδή γίνεται έως -εν δυνάμει- επικίνδυνη. Μέσα στον πλούτο των λέξεων και στο βάθος των εννοιών τους εδράζεται η πολυτιμότερη γενική παιδεία ενώ στον αντίποδά τους η αμορφωσιά. Έργο των αντιφρονούντων και των κατεργαζομένων είναι και η απόδοση στις ουσιαστικότερες βασικές λέξεις αντίθετου νοήματος, γιατί ένας μορφωμένος αποδυναμώνεται κι’ αντιμετωπίζεται ευκολότερα σε συνθήκες «Βαβέλ» εφ’ όσον το εκάστοτε ακροατήριο δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει. Παράλληλα, κάθε «συνομωσία» -αρνητική ή και θετική- αναπτύσσει εσωτερικό κλειστό κώδικα επικοινωνίας -συνθηματικό & παρασυνθηματικό- μεταξύ των μελών της. Η φαντασία είναι προορισμένη να καλπάζει. Εκείνη είναι που μπορεί να προωθήσει. Προς τα πού όμως είναι σχετικό. Η φαντασία έχει ανάγκη την κρίση για να έχει προσανατολισμό και τότε εκπληρεί το σκοπό της. Γίνεται ωφέλιμη δηλαδή. Τώρα τί σχέση έχει το σχόλιο αυτό με το συγκεκριμένο άρθρο και ομοειδή προηγούμενά του... ας το αναζητήσει ο αναγνώστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε, μαθημένοι είμαστε στις ξεφτύλες, ακόμα μία τι θα μας πειράξει; Εδώ ο ΑΝΤ1 μόνο που δεν έκλαψε στο ρεπορτάζ του CNN ότι τα Τουρκικά σήριαλ έχουν κατακτήσει τον Αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και δεν έβαλε μέσα και την Ελλάδα... τα πράγματα μιλάν από μόνα τους... Τετέλεσται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να πάει στο ερζερουμ και να μη γυρίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.