22/1/11

Η Ιστορία δεν παραγράφεται»/Απάντηση της Αθήνας στις ενοχλήσεις της Αγκυρας για τις δηλώσεις Παπούλια

 Κάρολος Παπούλιας υποδέχεται τον Αρμένιο ομόλογό του   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ενόχληση που εξέφρασε η Αγκυρα για τις δηλώσεις Παπούλια στην υποδοχή του ομολόγου του από την Αρμενία.«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό. » Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας.»


Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι η διαδρομή του Κάρολου Παπούλια αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρολος Παπούλιας κατά την υποδοχή του Αρμένιου ομολόγου του, είχε πει ότι οι δύο λαοί «κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο», εκφράζοντας την ελπίδα η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της Αθήνας για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα Προέδρου που στόχευαν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Αρμενίου προέδρου, διαστρέφουν ιστορικά γεγονότα, δεν ανταποκρίνονται στην κοινή λογική και δεν αρμόζουν στο σεβαστό θεσμό από τον οποίον εκστομήθηκαν.

» Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση κάνουν από κοινού ό,τι μπορούν για να δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι συνεπώς λογική προσδοκία να περιμένει κανείς ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις που αναμοχλεύουν το κοινό μας παρελθόν και εξετάζουν ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα διαστρέφουν, ενώ αναλύουν προσεκτικά την υφιστάμενη κατάσταση.»
Newsroom ΔΟΛ

10 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Έχουμε ένα τεράστιο κενό: τη διώρη μυστική συνομιλία Ερντογάν-Παπανδρέου. Έχουμε και μια "αλλαγή ρητορικής" από τον κ. Παπανδρέου. Αν δεν καλυφθεί το κενό είναι παρακινδυνευμένες οι όποιες εκτιμήσεις. Ωστόσο η ρητορική αυτή (πχ η σημερινή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ)χτυπάει τη νεοοθωμανική θέση Νταβουτογλου ότι όλοι υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία περνούσαμε καλά ή ότι τώρα μπορούμε να ζήσουμε με μηδενικά προβλληαμτα. Χτυπάει δηλαδή τη ρίζα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όχι ως προς την Ελλάδα αλλά τη συνολική της εξωτερική πολιτική, ιδιως προς τη Μ. Ανατολή. Την πολιτική που ενοχλεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ-και εμάς επίσης.
    Αν αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή (ως επακόλουθο της προσέγγισης με το Ισραήλ, πιθανότατα)τότε μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο "μοιρασιάς" (έστω άνισης)του Αιγαίου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του, όχι πάντως τόσο όσο θα ήθελε η Τουρκία. Οι λυσεις απομακρύνονται, αν είναι έτσι.
    Μη ρωτήσει κανείς ποιός υποδεικνύει (και στηρίζει)αυτή τη στρατηγική γιατί θα τον θεωρήσω αφελή.
    Αυτά όλα λέγονται με επιφύλαξη, λόγω του προαναφερόμενου "κενού". Και επίσης επειδή είναι πολύ λίγα τα δείγματα και πολύ πρόσφατα. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Ελλάδα και η Τουρκία κατάφεραν σημαντικά βήματα στις σχέσεις τους..."
    Το μόνο που έχουν καταφέρει ως τώρα, είναι όταν συναντιούνται οι εκπρόσωποι των χωρών τους, να μιλάνε σχετικά ευπρεπώς και να βγάζουν καμιά φωτογραφία χαμογελώντας. Αλλο ουσιαστικό δεν έχουμε δεί ως τώρα, αφού η Τουρκία τα θέλει όλα δικά της. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ Η ΑΙΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΕΛΛΗΝΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟΒΑΡΒΑΡΗ ; ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΙΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΓΑΛΟΣ ΓΙΑ ΕΣΩ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ .
    ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΣΑΒΒΑ , ΔΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΙΓΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τούς αποκάλεσε βαρβάρους, όλα τά κωλοκάναλα τόν έβριζαν.

    Πάντως τό ίδιο τό ΠΑΣΟΚ πού λέει ότι η ιστορία δέν ξαναγράφεται τήν έχει ξανα-ξαναγράψη ειδικά στά σχολικά βιβλία, όπου λείπουν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί γιά τήν Τουρκία καί τήν Οθωμανική αυτοκρατορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΑΒΒΑ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ. ΒΙΑΣΤΙΚΑ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6:49

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δηλαδη η ελευθερια τησ εκφρασης θα γινεται αναλυση χαρακτηρα στον πολεμο μεταξυτ των γενεων και την απεξαρτηση εκ των εσω επιλεκτικα των αντιαμερικανικων συμπεριφορων?ενταξει λοιπον επωνυμα ολοι για να φευγει και η ασυλια τησ ανωνυμιας αναζητηστε την δηλωση της οακκε στο διαδικτυο για ποιον λειτουργησε ευεργετικα η ιστορια με το φαρμακονησι.ασχετο επειδη μου αρεσει να ψαχνω οχι απο ανασφαλεια αλλα απο αγαπη για καποιους θελω κριτικες του βιβλιου με τιτλο αναμεσα σε 2 αιωνες πραγματωνει την θεωρια του δαρβινου και ηθελα γνωμες,καθε συνηρμος περι κκε και κτλ αστοχος ειπαμε οσο το δυνατον σφαιρικη αντιληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν παίζεστε μερικοί εδώ μέσα. Μιλάει κάποιος θετικά για την Τουρκία τον βρίζετε, μιλάει λέγοντας αντρίκεια την αλήθεια παλι τον βρίζετε! Πόση μιζέρια έχετε μέσα σας; Πάω στοίχημα ότι είστε ο τύπος του ανθρώπου που όταν τα παιδιά σας κάνουν κάποια αταξία σπεύδετε να τα μαλώσετε και όταν κάνουν κάτι αξιέπαινο το προσπερνάτε με αδιαφορία.
    Είναι πολύ λυπηρό που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @23 Ιανουαρίου 2011 1:32 μ.μ.
    ποιοι οι αδίκως αρνητικοί σχολιασμοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.