31/1/11

ΑΛΒΑΝΙΑ. ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΥΝΗΣΙΑ ΠΑΡΑ ΕΥΡΩΠΗ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ


Οι αιματηρές διαδηλώσεις ήρθαν να προστεθούν στην κακή οικονομική κατάσταση, την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και την αμφισβήτησή της από την αντιπολίτευση, δυναμιτίζοντας το κλίμα

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Εντι Ράμα (κέντρο) στην κορυφή της μαζικής διαδήλωσης, η οποία επέδειξε αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν άλλωστε και οι αστυνομικές δυνάμεις.
Ο σοσιαλιστής ηγέτης Εντι Ράμα (κέντρο) στην κορυφή της μαζικής διαδήλωσης, η οποία επέδειξε αυτοσυγκράτηση, όπως έκαναν άλλωστε και οι αστυνομικές δυνάμεις. Αίγυπτος, Τυνησία, Αλβανία;
Το ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής που ξεκίνησε στη Βόρεια Αφρική με την ανατροπή του Μπεν Αλι δεν δείχνει να μεταδίδεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σε όλη του την ένταση στη γειτονική μας χώρα. Παρά τους φόβους για νέο κύκλο βίας και την αρνητική στάση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, η προχθεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης κύλησε ομαλά, χωρίς θύματα και χωρίς προβοκάτσιες. Φαίνεται πως οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, για εγκράτεια και εκτόνωση της κρίσης, έπιασαν τόπο.
Ωστόσο, μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση και τα αιματηρά επεισόδια που τη σημάδεψαν, η λέξη «Τυνησία» βρίσκεται στο στόμα πολλών στην Αλβανία. Πόση Τυνησία υπάρχει όμως στην Αλβανία; Αν και οι παραλληλισμοί ανάμεσα σε δυο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χώρες είναι παρακινδυνευμένοι, υπάρχουν κάποια σοβαρά κοινά: φτώχεια, ανεργία, ένα διεφθαρμένο πελατειακό καθεστώς και δημοκρατικό έλλειμμα.

Ο Μπερίσα, βέβαια, δεν είναι κανένας «ισόβιος πρόεδρος», ούτε εκλέγεται με ποσοστά της τάξης του 90%. Αντίθετα, παρά την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πορεία του, πολλοί Αλβανοί εξακολουθούν να τον βλέπουν ως τον άνθρωπο που τους έβγαλε από την απομόνωση. Ομως, η οριακή επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2009 δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ ακόμα και η Ε.Ε. έκανε λόγο για παρατυπίες. Η Ενωση, πάντως, παραμέρισε γρήγορα τους όποιους ενδοιασμούς της και τον Νοέμβριο του 2009 η Κομισιόν ξεκίνησε επίσημα τη διερευνητική διαδικασία σχετικά με την ετοιμότητα της Αλβανίας για ένταξη στην Ε.Ε. Η Αλβανία, η οποία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, είχε χρισθεί επίσημα «δυνάμει υποψήφια προς ένταξη χώρα» το 2006. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ε.Ε. κατάργησε τη βίζα για όσους κατοίκους της Αλβανίας και της Βοσνίας διαθέτουν βιομετρικό διαβατήριο, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κόλπους της Ενωσης.

Ομως, ο δρόμος στην πραγματικότητα προβλέπεται πολύ μακρύς. Η Αλβανία είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται κοντά στο 13%, αν και άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν την πραγματική ανεργία στο 30%, καθώς συμπεριλαμβάνουν σημαντική μερίδα του αγροτικού πληθυσμού που φυτοζωεί χάρη στις επιδοτήσεις.

Μέχρι πρόσφατα, η Αλβανία γνώριζε σημαντική οικονομική ώθηση χάρη στα εμβάσματα από το εξωτερικό που αποτελούσαν το 15% του ΑΕΠ της. Με τη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει όμως την Ελλάδα κατά κύριο λόγο και την Ιταλία κατά δεύτερο, τις δυο χώρες στις οποίες ζουν οι περισσότεροι αλβανοί μετανάστες, τα εμβάσματα μειώθηκαν δραστικά. Το να βγουν λοιπόν οι Αλβανοί στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του Μπερίσα μόλις είδαν το επίμαχο βίντεο με τη δοσολοψία που «έκαιγε» τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα, ήταν η πιο φυσιολογική αντίδραση.

Ο Μπερίσα, βέβαια, δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και όσο κι αν παριστάνει τον διαλλακτικό απέναντι στους ευρωπαίους απεσταλμένους, στο εσωτερικό δρα εμπρηστικά. Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει πραξικόπημα και υποθάλπει τρομοκράτες, χαρακτηρίζει παράνομα τα εντάλματα κατά των εθνοφρουρών που εκτέλεσαν τρεις διαδηλωτές στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας και μάλιστα απειλεί την εισαγγελέα που τα εξέδωσε! Η τελευταία κρίση μπορεί να αποσοβήθηκε προσωρινά χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στις πιέσεις της Ε.Ε., κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει πότε και με ποια αφορμή θα ξεσπάσει η επόμενη. Οι πάντες, εξάλλου, θυμούνται ότι ο Μπερίσα είχε φύγει κακήν κακώς το 1997, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των «πυραμίδων». Στις 8 Μαΐου θα γίνουν δημοτικές εκλογές, για στις οποίες ο αρχηγός των Σοσιαλιστών και δήμαρχος Τιράνων Εντι Ράμα προβλέπει νοθεία, ενώ συγχρόνως υπόσχεται να συνεχίσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις έως ότου η κυβέρνηση παραιτηθεί και προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην Τυνησία είναι η Αλβανία.

Τόση συναίνεση!

Σε κάποια χώρα της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός εκλέγεται εν μέσω κατηγοριών για νοθεία και διαδηλώσεων που ζητούν επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Αυτός δικαιώνεται από το δικαστήριο και διατάζει να καούν τα ψηφοδέλτια! Αργότερα, καταγγέλλει την αντιπολίτευση για τρομοκρατία, παρεμποδίζει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το θάνατο διαδηλωτών και απειλεί τους λειτουργούς της. Θεωρητικά, μια τέτοια χώρα δεν θα έβλεπε την Ε.Ε. ούτε με κιάλια. Οχι όμως και η υποψήφια προς ένταξη Αλβανία του Μπερίσα, του πρώτου μη κομμουνιστή προέδρου της χώρας και του ανθρώπου που την έβαλε στο ΝΑΤΟ. Πώς το καταπίνει αυτό η Ε.Ε.; «Η Ενωση είναι ένας μηχανισμός συμβιβασμού και συναίνεσης», σχολιάζει στο AFP ο γάλλος πολιτειολόγος Ζακ Ριπνίκ. Τόση συναίνεση πια τσακίζει κόκαλα! Κυριολεκτικά.

Και βίντεο με την κόρη του Μπερίσα να ζητάει μίζα!
«Θανατηφόρο» βόλι που θα πλήξει κατευθείαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση. Μετά το βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας Ντρίταν Πρίφτι να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία, νέο βίντεο πρόκειται να βγει στον αέρα.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» από απόλυτα έγκυρες πηγές, στο βίντεο εμφανίζεται η κόρη του Μπερίσα, Αργκίτα Μαλτίζι, να ζητάει μίζα από επιχειρηματία.

Η κόρη του Μπερίσα δεν είναι... πρωτόβγαλτη στο γήπεδο της διαφθοράς που οργιάζει στη γείτονά μας Αλβανία. Κατηγορείται ανοιχτά από ΜΜΕ της Αλβανίας πως κρύβεται πίσω από εταιρείες, που στόχο έχουν την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε έλληνες μειονοτικούς.Είναι χαρακτηριστικό πως ο σύζυγος της κόρης του Σαλί Μπερίσα είναι εκπρόσωπος της Διεθνούς Τράπεζας στη νότια Αλβανία, που ασχολείται με επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.Αυτά και εν αναμονή της προβολής του βίντεο, που δύσκολα θα μπορεί να ξεπεράσει ο Μπερίσα.
ΠΑΡΟΝ

5 σχόλια:

  1. Ανταρτοπόλεμος στην Κερατέα Εκτύπωση E-mail
    31-01-2011 08:32:32

    ImageΑγριες συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών σημειώθηκαν τη νύχτα στην Κερατέα. Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις 21.00 όταν σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα συγκεντρωμένων κατοίκων και άλλων ατόμων επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, στη Λεωφόρο Λαυρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

    Η ένταση κορυφώθηκε καθώς κάτοικοι κατήγγειλαν ότι ένας νεαρός τραυματίσθηκε από βομβίδα δακρυγόνου που έριξε αστυνομικός των ΜΑΤ. Ωστόσο, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι τώρα από την έρευνα της αστυνομίας στα νοσοκομεία και μέσω του ΕΚΑΒ, δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία δεδομένου ότι δεν έχει μεταφερθεί κανείς τραυματίας στα νοσοκομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ινδία αρνήθηκε την προσφορά των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της χώρας στην ανάπτυξη του F-35 Εκτύπωση E-mail
    31-01-2011 09:20:03

    Η κυβέρνηση της Ινδίας αρνήθηκε την προσφορά των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της χώρας στην ανάπτυξη του F-35 ή ακόμα και για την αγορά του συγκεκριμένου αεροσκάφους αφού όπως δήλωσε αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Άμυνας η Ινδία συμμετέχει ήδη στην ανάπτυξη ενός μαχητικού 5ης γενιάς και δεν θα μπορούσε να εμπλακεί και σε δεύτερο αντίστοιχο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

    Υπενθυμίζεται ότι σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα στις ΗΠΑ για το υπο εξέλιξη διαγωνισμό απόκτησης 126 νέων μαχητικών από την Αεροπορία της Ινδίας ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ashton Carter είχε διατυπώσει την πρόταση για τη συμμετοχή της Ινδίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημογραφική "έκρηξη" στην Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί εμείς τι θυμίζουμε βρε Κορίνα?

    Αλλα τουλάχιστον οι Αλβανοί, Τυνήσιοι,Αιγύπτιοι, έχουν τα κότσια να εξεγείρονται!

    Εμείς...στον καναπέ!

    Ακόμα και οι "αραπάδες" αποδεικνύονται πιο παλικάρια απο εμάς, που καμαρώνουμε πως "ο τράχηλός μας ζυγόν δεν υπομένει"...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχεις δικιο ρε πυροβολητη αλλα για πια επανασταση μου λες εδω ολοι ειναι κοτες δεν διεκδικουν τιποτα στη προυγουμενη δουλεια μου η μιση ηταν ρουφιανη και η αλλοι μιση κοτες δουλευα 12 ωρες και με πληρωναν για 8 και ειμουν ο μονος που διεκδικουσα απο τους αλλους δεν ελεγε κανενας κουβεντα ,αστο σωσε τον εαυτο σου και χεστους τους αλλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.