1/12/18

Το χρονικό των προειδοποιήσεων, συστάσεων και αρνητικών χαρακτηρισμών


Δημοσιεύτηκε στις 7/11/13 

του Δ. Στεργίου
Μία «ζωή» όλο «συστάσεις» και μηνύματα για την οικονομία της  και αρνητικούς χαρακτηρισμούς εισπράττει  η χώρα μας. Επί έναν αιώνα όλο μηνύματα και προειδοποιήσεις απευθύνονται στη χώρα μας για την ανάγκη εξυγίανσης και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Το 1898 επεβλήθη ταπεινωτική πειθαρχία από το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο για τον περιορισμό του χρέους και των δαπανών. Το Σεπτέμβριο του 1932 η χώρα μας προχώρησε σε συμβιβαστική διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, αφού υποχώρησε στις διεθνείς πιέσεις. Το 1954 ετέθη για πρώτη φορά και μόνο για την Ελλάδα ως όρος για τη χορήγηση δανείου 15 εκατ. δολαρίων από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης η τακτοποίηση των παλαιών δανειακών υποχρεώσεων! Το Νοέμβριο 1962 πιέστηκε η χώρα μας να ρυθμίσει το προπολεμικό χρέος της με τους Αμερικανούς ομολογιούχους, επί τη βάσει της αρχής «της αναγνωρίσεως του ονομαστικού κεφαλαίου», μολονότι την ίδια στιγμή οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αρνούνταν να επιστρέψουν κατοχικές «πιστώσεις» 165 εκατ. στερλινών, όπως εγγράφως είχαν υποσχεθεί με τη Συμφωνία της Ρώμης!
Οι πιέσεις και οι συστάσεις αυτές ξανάρχισαν εντονότερα μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας από τις αλλεπάλληλες ενεργειακές κρίσεις κατά τη δεκαετία του 1970, συνεχίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1980, όταν επεβλήθη το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, και πύκνωσαν κατά τη δεκαετία του 1990 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, όταν η ελληνική οικονομία βάδιζε ακάθεκτα προς τη χρεοκοπία.
Με την ευκαιρία της νέας ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις νέες συστάσεις – καταπέλτες, παραθέτουμε ένα συνοπτικό χρονικό προηγούμενων ίδιων σκληρών εκθέσεων με προειδοποιήσεις, συστάσεις, επισημάνσεις και διαπιστώσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (όλα αυτά παρουσιάζονται αναλυτικά σε όλα τα βιβλία μας):
  • ΟΟΣΑ  1987: Άρση δομικών και θεσμικών εμποδίων: (Κατάληξη της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αρχές Μαΐου του 1987):
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1988:Διευρύνεται το χάσμα με την ΕΟΚ: (Από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τότε).
  • ΕΟΚ 1989: Επικίνδυνος κατήφορος: (Από διαπιστώσεις Οικονομικής Έκθεσης της ΕΟΚ του Φεβρουαρίου 1989).
  • Σκληρές συστάσεις ΔΝΤ το 1989: (Από την Έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 1989).
  • Κριστόφερσεν 1989: Προλάβετε την έκρηξη : (Από δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Ιουνίου 1989 του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΟΚ Δανού Χένινγκ Κριστόφερσεν κατά την ανακοίνωση της Οικονομικής Έκθεσης για την Ελλάδα. Πρέπει να αναφερθεί ότι στις διαπιστώσεις και τις ζοφερές προβλέψεις της Έκθεσης αυτής δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις της τακτικής «Τσοβόλα δώστ΄ όλα»!).
  • Ευρωπαϊκή 1989: Χαμένη δεκαετία: Στις 19 Οκτωβρίου 1989 δόθηκε στη δημοσιότητα η Οικονομική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που ήταν καταπέλτης για την οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα μας κατά τη δεκαετία του 1980.
  • ΟΟΣΑ 1989! Επιδείνωση: (Από την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο του 1989 και η οποία κατέληγε ως εξής: «Για το σκοπό αυτό (σ.σ. την επίτευξη των προτεινόμενων μέτρων, δηλαδή ιδιωτικοποίηση, κατάργηση ΑΤΑ, ανάγκη εξυγίανσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος κ.λπ.), χρειάζεται ισχυρή θέληση και συναίνεση»...)
  • ΟΟΣΑ 1990: Τραγική η δεκαετία του 1980: (Από τις διαπιστώσεις έκθεσης του ΟΟΣΑ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Φεβρουαρίου 1990 και η οποία συνοδευόταν από μελαγχολικά στοιχεία για τη χαμένη δεκαετία κατά τομείς).
  • ΟΟΣΑ 1990: Άδεια ασφαλιστικά ταμεία: (Από Έκθεση του ΟΟΣΑ του Φεβρουαρίου 1990)
  • Δραματική επιστολή Ντελόρ: Με ημερομηνία 19 Μαρτίου 1990, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ έστειλε στον τότε πρωθυπουργό Ξεν. Ζολώτα πολυσέλιδη επιστολή με δραματικό περιεχόμενο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και έκανε δραματική έκκληση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
  • ΔΝΤ 1990: Προτείνει, αλλά...Μετά τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η νέα τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 1990, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) κατάρτισε συμπληρωματική έκθεση για την ελληνική οικονομία (δόθηκε στη δημοσιότητα περί τα μέσα Ιουνίου 1990) στην οποία πρότεινε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας και απόλυση των υπεράριθμων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και πάταξη της φοροδιαφυγής.
  • ΟΟΣΑ 1990: Αύξηση της ανεργίας: (Από Έκθεση του ΟΟΣΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο του 1990)
  • Νέα σκληρή Έκθεση της ΕΟΚ το 1992: Τον Απρίλιο 1992 δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα –τρίτη από τότε που συμφωνήθηκε η χορήγηση του δανείου- έκθεση η οποία είχε ξεπεράσει σε σκληρότητα και αντίστοιχες ακόμη του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ.
  • Ζακ Ντελόρ 1992: Αμέτοχη η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία:Στις 26 Μαϊου 1992 ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ ήταν προσκεκλημένος για να τιμηθεί με το βραβείο Ωνάση και για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Έκανε σκληρές δηλώσεις  και αποκάλυψε την ολιγωρία ή την αδιαφορία των τότε κυβερνήσεων στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα έφερναν τη χώρα μας πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Υπό επιτήρηση από το 1994! Στις 19 Σεπτεμβρίου 1994 συζητήθηκε στο Συμβούλιο ECOFIN το Πρόγραμμα Σύγκλισης 1994 – 1998 που είχε καταθέσει η τότε ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση. Στο κείμενο συμπερασμάτων του ECOFIN τονίζονται και τα ακόλουθα: «Το Συμβούλιο συμφώνησε να επανεξετάσει, στο πλαίσιο των διαδικασιών πολυμερούς εποπτείας της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ελέγχου των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης σε ετήσια βάση καθ΄ όλη την περίοδο που ισχύει αυτό το πρόγραμμα (1994 – 1998)»
  • ΔΝΤ 1997: Προχωρήστε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Το 1997, έρχεται το ΔΝΤ, με τις σκληρές επισημάνσεις και συστάσεις που περιέχονται στα «εμπιστευτικά» προκαταρκτικά συμπεράσματά του για τις διαβουλεύσεις για το 1997 (βάσει του άρθρου IV), να ταράξει για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβερνητική μακαριότητα και τις παραπάνω γνωστές «χαρούμενες» προβλέψεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1998: Ικανοποιείται ένα μόνο κριτήριο του Μάαστριχτ: Οι προβλέψεις των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου για την πορεία πραγματοποίησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ από την Ελλάδα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 26 Μαρτίου του 1998, συνέτριψαν τις συστηματικά αισιόδοξες προβλέπεις και επισημάνσεις της τότε ελληνικής κυβέρνηση και διαπίστωναν ότι μόνο ένα (έλλειμμα) από τα κριτήρια του Μάαστριχτ θα ικανοποιούσε το 1999 η χώρα μας και ότι, συνεπώς, παρά την υποτίμηση της δραχμής, η ένταξη στην ΟΝΕ με βάση τα ονομαστικά κριτήρια δεν φαινόταν πιθανή.
  • Νέα έκθεση – κόλαφος του ΔΝΤ το 2001: Η πολυσέλιδη Έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2001, είναι νέος κόλαφος για τη χώρα μας και την οικονομική πολιτική που εφαρμοζόταν και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν (αναφέρονται αναλυτικά).
  • Νέος κόλαφος το 2003: Χαμένη δεκαπενταετία: Δύο σημαντικές εκθέσεις, μία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια του Economist Corporate Network (τμήματος του ομίλου The Economist) με θέμα «Μαθήματα για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία», απετέλεσαν νέο κόλαφο για τη χώρα μας το φθινόπωρο του 2003. Με την πρώτη, την εξαμηνιαία φθινοπωρινή, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Οκτωβρίου 2003), υπενθύμιζε την πάγια αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει την ανεργία, τον πληθωρισμό ή τα ελλείμματα και εξέφρασε την ανησυχία της για το οικονομικό αύριο της Ελλάδος. Όσον αφορά στην έκθεση του Economist Corporate Network,  σημειώνεται ότι ασχολείτο με τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν οι προς ένταξη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης από τις άλλες μικρές χώρες και κατέληγε ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης! «Η Ελλάδα, τονιζόταν, έγινε μοντέλο για οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά μετά την ένταξη στην ΕΕ».

  • http://www.dimitris-stergiou.gr

2 σχόλια:

  1. μια καλησπερα στην αναρτηση αυτη που αδικα την ...σνομπαραμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση αυτή θα πρέπει να αφιερωθεί σε εκείνο τον υπουργό που θεωρεί "κοπρίτες" όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, μη παραγωγικούς τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, εμάς όλους πως "μαζί του τα φάγαμε" (προσωπικά έχω χάσει τελευταία 3 κιλά και δεν έχω κοιλιές παρά τα χρόνια μου!), που θεωρώντας πως οι τουρκαλάδες έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της Ώλμπραϊτ την Συμφωνία της Μαδρίτης, που παρέδωσε τον ικέτη Öcalan στους τουρκαλάδες!

    Κασσάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.