14/1/11

Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Λούβρο

Τo ψηφιδωτό που απεικονίζει το «Κυνήγι του λιονταριού» (διαστάσεων 3Χ 1,5 μέτρα), αντίγραφο του οποίου θα εκτεθεί στο Λούβρο
Η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Η αρχαία Μακεδονία» θα ανοίξει για τους επισκέπτες του Λούβρου τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα διαρκέσει ως και τον Ιανουάριο του 2012, η προετοιμασία της όμως, έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί.
Κατά την πολλοστή επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη και άλλες μακεδονικές πόλεις όπου εκτίθενται ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές, η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου κυρία Σοφί Ντεσάμπ κατέληξε στην επιλογή 668 αντικειμένων από έντεκα συνολικά Εφορείες Αρχαιοτήτων και μουσεία της Βόρειας Ελλάδας.

«Οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας, όχι όμως και Μακεδόνας. Τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία - γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι Ελλάδα. Η έκθεση λοιπόν θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία γι ανα γνωρίσουν οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Λούβρου τον Μέγα Αλέξανδρο, την καταγωγή και τη διαχρονικότητα του μύθου του», έλεγε σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, η κ. Ντεσάμπ, η οποία υπενθύμισε επίσης πως οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας έγιναν από τον γάλλο αρχαιολόγο Λέον Εζέ (1861) όταν ακόμα η Μακεδονία βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή.

Ο γάλλος αρχαιολόγος και οι συνεργάτες του μάλιστα, αλλά και πολλοί γάλλοι περιηγητές πήραν μαζί τους αρκετά από τα ευρήματα των ανασκαφών τους, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Λούβρο και θα αποτελέσουν - με την ευκαιρία της έκθεσης- τη βάση για την επανένωση των συνόλων των αρχαιολογικών ευρημάτων, αφού τα μισά βρίσκονται στη Γαλλία.

Η έκθεση στο Λούβρο θα χωρίζεται σε 10 ενότητες, που θα αρχίζουν από τα ευρήματα της πρώτης ανασκαφής που έγινε στη Βεργίνα από τον Λεόν Εζέ και την ιστορία των ελληνικών ανασκαφών στο σύνολο της Μακεδονίας, την ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του Χαλκού ως τον 4ο μ. Χ αιώνα. Ειδικότερα θα γάινει ανααφορά στην Κλασσική εποχή (από τον Αλέξανδρο τον Α΄ως τον Μέγα Αλέξανδρο), τη Μακεδονία μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, την κοινωνική και δημόσια ζωή στη (οπλισμός, σάρισες, γυναικεία κοσμήματα, συμπόσια κ.ά), την παραγωγή τέχνης, τη θρησκεία και τον θάνατο (ταφικά έθιμα, κτερίσματα κ.ά), τη ρωμαϊκή Μακεδονία και τέλος τον μύθο και την ακτινοβολία του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλο τον κόσμο της αρχαιότητας.

Κεντρικό έκθεμα θα αποτελέσει το ψηφιδωτό με σκηνή κυνηγιού από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αλλά και το χρυσό στεφάνι που εντόπισε τον Αυγουστο του 2008 στην αγορά της Βεργίνας η αρχαιολόγος και ευρωβουλευτής κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη (το χρυσό στεφάνι συντηρήθηκε και εκτίθεται για πρώτη φορά στο γαλλικό κοινό) και η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ρωμαικών χρόνων), επίσης από το μουσείο της Πέλλας. http://www.tovima.gr/

9 σχόλια:

  1. Δεν μας φτάνουν τα προβλήματα που έχουμε με τους σκοπιανούς και μερικούς ανθέλληνες για τον Μεγαλέξανδρο, τώρα θα βρούμε τον μπελά μας και από το ...WWF άμα δουν τι παριστάται στο ψηφιδωτό του Λούβρου !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Επαναστάσεις γίνονται καί μέ όπλα καί χωρίς...όπλα,μέ τήν δύναμη τού Λόγου καί τής Τέχνης(-χνικής)!"
    Τάδε έφη αείμνηστος καθηγητής Πανεπιστημίου ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ!
    ΧΑΙΡΕ!

    Αποστολή:Στυμ(φα)λίδες...διαχωριστικές αναβαθμίσεις...,απομάκρυνση-ελευθέρωση οδού διαφυγής αμάχου πληθυσμού..)
    Αρχηγός:Δημαρχεύων ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ,Αποστολεύς!
    Ομάδα:Αγρότες(πρώην έφεδροι καταδρομείς),μέ εκσκαφείς,ψαλίδια...ψεκαστικές δακομηχανες..,αλωνιστικές-θεριστικές...)
    Στόχος καί ώρα εφόδου (Κ)!!!
    Ομιλία πρίν καί μετά γιά άνοδο του ηθικού:"Οτάν οι Ελληνάδες τό θέλουν μεγαλουργούν! οπααα!"ΝίκηΤάρας!!!ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ..
    Απελευθέρωση παρακαμπτηρίου οδού...επετέφχθυ!!!
    Νάτος ο άνδρος ο μεγάλος ...
    ο Αρχίδαμος!!!
    Ευ γε ΑΠΟΣΤΟΛΗ!!!
    1η ΜΑΛ,Γ'ΜΑΚ 1974
    Σ Α Ρ Κ Α Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΦΥΓΕΙ.
    να γίνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις, φιλμ, διαλέξεις, άρθρα στον ξένο τύπο, προώθηση βιβλίων κλπ για το πρόβλημά μας με τους σκοπιανούς. Η Ελληνική κοινότητα στην Γαλλία σε συνεργασία με την Ελλάδα.

    Από την κυβέρνηση των ανθελλήνων μην περιμένουμε τίποτα. Πρέπει να γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ελληνες Μακεδόνες λόγιοι, καλλιτέχνες, ιστορικοί ώρα για δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ζεί ο Βασιλιάς Αλέξανδρος!!!"

    Ζεί καί βασιλεύει ,καί ο Γκλέτσος τον γυρεύει!
    Καί είναι ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος!
    Δυνατός!Ωμορφος τήν όψη!
    Καί αγαπητός στον Λαό του!
    Τούς Πολίτες!
    Σάν νά μήν πέρασε ο Χρόνος!
    Πολιτισμός=Δύναμις
    Παιδεία=Άνοδος
    Πολιτική=Τρόπος
    Οι Γάλλοι πρέπει να μάθουν,ότι είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη,πού ο πατέρας του καταγόταν από τήν Πύλο!
    Γι'αυτό είχε καί σπίτι εις τήν Μεγήλην Πόλιν!!!
    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...προώθηση βιβλίων κλπ για το πρόβλημά μας με τους σκοπιανούς...."

    Έχεις πολύ δίκιο σε ό,τι αφορά τον τρόπο αλλά όχι σε ό,τι αφορά τον στόχο.
    Το ζητούμενο δεν είναι να κλαφτούμε -έστω και με αδιαμφησβήτητα επιχειρήματα- για τα προβλήματα μας με τα Σκόπια, το ζητούμενο είναι να κάνουμε τόσο κοινότοπη την γνώση ότι η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας και οι αρχαίοι μακεδόνες έλληνες ώστε η όλη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τους σκοπιανούς να γίνει γελοία.
    Ακόμα και ο λιγότερο μορφωμένος ευρωπαίος ή αμερικάνος να βλέπει τους σκοπιανούς να φτιάχνουν αγάλματα του Μ.Αλεξάνδρου και να αναρωτιέται γιατί ένας ξένος λαός αποτίει τόση τιμή σε έναν έλληνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΝ ΠΛΕΙΩ ΤΟΥ ΒΙΟΥ
    ΟΥ ΠΑΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ Υ Π Ε Ρ ΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ"Θ.35 ΠΟΛΥΒΙΟΣ
    "ΤΙΣ ΓΑΡ ΥΜΩΝ ΟΥΚ ΟΙΔΕΝ ΟΤΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΝ ΠΡΟΦΡΑΓΜΑ
    Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΕΣΤΙ;"Θ.35,2 ΠΟΛΥΒΙΟΣ


    "Στή Μακεδονία
    Ο Μακεδανός(ο ψηλός)γιός τού Λυκάονος εγκαταστάθηκε στήν περιοχή,πού έκτοτε έλαβε τήν ονομασία της έξ αυτού.
    Οι Αρκάδες θεωρούσαν τούς Μακεδόνες ομοφύλους των,γι'αυτό καί σπάνια ήλθαν σέ σύγκρουση μαζί τους αντιθέτως δέ καί πρός τιμήν τού Φιλίππου ανήγειραν τήν Φιλίππεο Στοά στήν Μεγαλόπολη("στοάν δέ τής Αγοράς ονομαζομένην Φιλίππειον,χαρχζόμενοι οι Μεγαλοπολίται τήν επωνυμίαν διδόασιν αυτώ τού οικοδομήματος",Αρκ.30,5)καί με δυνάμεις τους συνεπολέμησαν μέ τόν Περσέα,βασιληά τής Μακεδονίας,στή μάχη τής Πύδνας,τό 167 π.χ.,εναντίον τών ρωμαικών λεγεώνων τού Κοίντου Φλαμινίου.Μετά τήν συντριπτική ήττα τών Μακεδόνων,οι Ρωμαίοι εκδικούμενοι τούς Αρκάδες,γιά τήν συμπαράταξή τους,αξίωσαν καί έλαβαν ως ομήρους στή Ρώμη 1.000 επιλέκτους έξ αυτών,μεταξύ τών οποίων τούς Μεγαλοπολίτες Πολύβιο(ιστορικός),καί τούς στρατηγούς Κριτόλαο καί Δίαιο.
    Οι Μακεδόνες βασιλείς εσεμνύνονταν γιά τήν Αρκαδική καταγωγή τους,όπως υποσημαίνει καί ο Αισχύλος,εμπράκτως δέ τό απέδειξεν ο Μ.Αλέξανδρος,επισκεφθείς μόνον τήν "πατρώαν γήν"έξ όλης τής Πελοποννήσου,τήν Α ρ κ α δ ί α ν,τό 337 π.χ.,αφιερώσας μάλιστα τόν θ ώ ρ α κ α καί τό δ ό ρ υ του στό ναό τού Ασκληπιού,στή Γόρτυνα.

    "μετά δέ αυτώ Γόρτυς κώμη τά επ'εμού,τάδε έτι αρχαιοτέρα πόλις,έστι δέ αυτόθι ναός Ασκληπιού λίθου Πεντελησίου ,Σκόπα δ'ήν έργον,λέγουσι δέ οι επιχώριοι ως Αλέξανδρος ο Φιλίππου τόν θώρακα καί δόρυ αναθείη τώ Ασκληπιώ καί ες εμέ γε έτι ο Θώραξ καί τού δόρατος ήν η αιχμή".Παυσ.Αρκ.28,1.
    {ΡΚΑΔΙΑ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,τού Δρος Π.Ι.Κυριακόπουλου δικηγόρου,φιλολόγου.
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Διάδοση και η Επιρροή του Ελληνικού Πολιτισμού στους Λαούς και τις τέχνες της Κ. Ασίας-Το χαμόγελο του Απόλλωνα στο πρόσωπο του Βούδα" Οι Γαλλικές ανασκαφές και τα ελληνικά ευρήματα στην Ανατολή, η σημαντική συλλογή γλυπτών της Γανδάρα στα Μουσεία Παρισίων, Πακιστάν και Αφγανιστάν, άγνωστα ακόμα στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 26/1 στις 7.00μμ στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, απο την κ. Γρηγοράκου/Δρ. Πανεπιστημίου Παρισίων, παρουσία του Δ/ντή του μουσείου Γκυμέ Παρισίων.
    Θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Το ζητούμενο δεν είναι να κλαφτούμε -έστω και με αδιαμφησβήτητα επιχειρήματα- για τα προβλήματα μας με τα Σκόπια, το ζητούμενο είναι να κάνουμε τόσο κοινότοπη την γνώση ότι η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας και οι αρχαίοι μακεδόνες έλληνες ώστε η όλη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τους σκοπιανούς να γίνει γελοία. "

    Μπράβο φίλε. Όχι άλλο κλάψα αλλά ΕΠΙΘΕΣΗ με ότι ισχύει!

    Απλά να ΦΑΝΕΙ το γελοίο του αλβανο-βουλγαρο κρατίδιου και τα ξεφτιλισμένα ΨΕΜΜΑΤΑ περί -ξεχωριστής- μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.

    ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ:
    ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Ελίνα εδώ ή...στό Παρίσι;
    Αρκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.