8/1/11

Ρίσκαρε,κέρδισε,αλλά μόνο στις εντυπώσεις! Στο Αιγαίο όλα παίζονται...

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκε η επιλογή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να πάει στο Ερζερούμ, ένα τόπο που έχει συνδεθεί με πολύ άσχημες μνήμες για τον Ελληνισμό,ήταν πολύ μεγάλη. Πρώτα απ΄ όλα από εμάς τους δημοσιογράφους οι οποίοι βέβαια αφουγκραζόμασταν τη καχυποψία που κυριαρχούσε σε μεγάλη μερίδα πολιτών αυτής της χώρας.


Τα περί «μειωμένης κυριαρχίας» που ακούστηκαν με αφορμή την οικονομική κρίση, η συνεχώς αυξανόμενη σε ένταση τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο,που συνεχίστηκε και χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, δικαιολογούσαν και δικαιολογούν το φόβο της ελληνικής κοινής γνώμης ότι «κάτι θα χάσουμε στο Αιγαίο». Για όλους αυτούς τους λόγους ,το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν τεράστιο. Και τελικά κέρδισε,τουλάχιστον στο επίπεδο των εντυπώσεων. Κανείς εκτός από τον ίδιο και τον Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να ξέρει τι ειπώθηκε και ίσως και να συμφωνήθηκε στη τρίωρη τετ- α- τετ συνάντηση που είχαν. Με την ομιλία του όμως μπροστά στους Τούρκους πρεσβευτές, είναι βέβαιο, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έφυγε από το Ερζερούμ,πολιτικά κερδισμένος. Το εθνικό κέρδος αυτής της συνάντησης, αν υπάρχει, θα φανεί.

Τι είπε ο πρωθυπουργός που του έδωσε την ευκαιρία να φύγει σχεδόν αλώβητος πολιτικά από το Ερζερούμ; Τα αυτονόητα. Μόνο που η επιλογή του να τα πει ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν και της αφρόκρεμας της τουρκικής διπλωματίας, τους δίνουν άλλη διάσταση.
«Η ειρήνη είναι η επιλογή μας»,είπε ο Γ.Παπανδρέου αλλά πρόσθεσε ότι πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται εμπιστοσύνη. Πως μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη όταν όπως είπε ο ίδιος “την Τετάρτη, την παραμονή της άφιξής μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί, με εκατόν πενήντα κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία. 



Γιατί; Ποιο είναι το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα.


Κάθε τέτοια ενέργεια θέτει ένα ερώτημα στους Έλληνες, αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα”.

Βέβαια την ίδια ώρα που ο Γ.Παπανδρέου έλεγε αυτά τα ορθά κι ωραία στο Ερζερούμ, στο βορειοανατολικό Αιγαίο τουρκικά ελικόπτερα και σκάφη της ακτοφυλακής έψαχναν ένα ψαρά,εντός ελληνικών υδάτων ,υποστηρίζοντας ότι στη περιοχή αυτοί κάνουν κουμάντο!

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και είπε ότι “αν δεν το καταφέρουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, πρέπει να απευθυνθούμε στη διεθνή Δικαιοσύνη, για να κριθεί το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Στο μεταξύ, πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης, μιας έντασης που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων”.

Ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στις μειονότητες που ζουν στην Τουρκία,δεν δίστασε να αναφερθεί και στο παρελθόν ,στο βεβαρημένο παρελθόν στο οποίο το Ερζερούμ αποτέλεσε μέρος του. Είπε ο πρωθυπουργός:

“Σήμερα, βρίσκομαι εδώ, στο Ερζερούμ, σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς και ιστορικές αναφορές. Μάλιστα, είναι ένας τόπος οδυνηρών αναμνήσεων και για τον Ελληνισμό της Τουρκίας.

    Στέκομαι δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν. Έναν ηγέτη, του οποίου αναγνωρίζω και εκτιμώ την επιθυμία να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστησαν οι μειονότητες στο παρελθόν.



Βέβαια, είναι δύσκολο να ξαναγραφεί η ιστορία. Μπορεί όμως, σήμερα, η τουρκική κοινωνία να αγκαλιάσει τα μέλη των μειονοτήτων και να τους προσφέρει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας”.

Τα λόγια από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα. Πόσο μάλλον προβλήματα σαν κι αυτά που έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε ελληνοτουρκικά. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι η Τουρκία και η συμπεριφορά της. Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση άμυνας και εκτός από όμορφα λόγια έχει κάνει και πολλές πράξεις στη προσπάθεια να εκτονώνεται κάθε τόσο η ένταση στη περιοχή. Δεν ήταν πάντα η σωστή επιλογή,γιατί κάθε φορά που κάναμε πίσω η Τουρκία γινόταν ακόμη πιο απαιτητική.

Στο Αιγαίο, έχουν ήδη αλλάξει πάρα πολλά απ΄ αυτά που ξέραμε. Οι Τούρκοι πετάνε όπου θέλουν,δεσμεύουν 365 ημέρες το χρόνο όλο το Αιγαίο για ασκήσεις,φθάνουν όλο και συχνότερα με τα πλοία τους στις ελληνικές ακτές και απέναντι σ΄ όλα αυτά η Ελλάδα αντιδρά με τη λεγόμενη “στρατηγική ψυχραιμία”.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων και ψυχραιμίας.

.Ελπίζουμε ότι ο κ.Παπανδρέου,πίσω από τις κλειστές πόρτες ,όταν βρισκόταν απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν θα του έδωσε να καταλάβει πως είναι η ώρα με έργα κι όχι με λόγια η Άγκυρα να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει κι όχι να πετάει με τα αεροσκάφη της πάνω από ελληνικά νησιά.
Η τακτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην επόμενη ελληνοτουρκική κρίση,που δεν είναι απίθανο κάποιοι στην Άγκυρα να επιδιώκουν. Και δεν εννοούμε μόνο τους στρατιωτικούς...
   
onalert

11 σχόλια:

  1. Θελω να δω τι θα λενε ολοι οι κατευθυνομενοι κυκλοι τωρα αφου παραχωρησεις γιοκ.Αντε και του χρονου γιατι προφανως δεν θα σταματησετε γιατι ΓΑΠ θα εχουμε για δεκαετιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10:19 Τα περί κατευθυνόμενων κύκλων δεν μας αφορούν.

    Η στάση μας ήταν είναι και θα είναι συνεπής σε οτι αφορά τα εθνικά θέματα γιατί είμαστε Ελληνες και θέλουμε το καλό της πατρίδας μας.

    Δεν θριαμβολογούμε, δεν παραιτούμαστε, δεν κινδυνολογούμε.

    Η επικοδομοιτική κριτική ήταν πάντα το βασικό μας όπλο.

    Σε αυτό τον άξονα καλείσε να κινηθείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ανώνυμος 10.19
    Δηλαδή τι νομίζεις, πως τελείωσε το ζήτημα εδώ; Δεν ξέρω εάν διάβασες ΟΛΟ το άρθρο, οι Τούρκοι αμφισβητούν τα δικαιώματά μας μεταξύ Λέσβου και Χίου. Τι έχεις να πεις εσυ ο μη κατευθυνόμενος;
    Ά ρε κρεμάλα που σας χρειάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10:38 Το σχόλιο σου διαγράφεται εξαιτίας των υποτιμιτικών χαρακτηρισμών.Ευγένεια,ήθος ευπρέπεια οι βασικές αξίες της Ελληνικής παιδείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ιδια λεγατε και για τις δημοτικες στην θρακη με την μειονοτητα να παιζει το χαρτι της Αγκυρας .Τι αποδειχτηκε μπαρουφες. Τα ιδια λεγατε και για το Μπουταρη και καταφερατε το ακατορθωτο την εκλογη του.Συνεχιστε ετσι.
    Μη ρωτα μετα γιατι θα εχουμε ΓΑΠ για δεκαετιες.
    ΥΣ. δεν ειδα κανενα αφιερωμα στην ορκομωσια Μπουταρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος (10:19πμ): "...γιατι ΓΑΠ θα εχουμε για δεκαετιες."

    Πώς ρε φίλε; Πόσα χρόνια είναι η θητεία στον ΟΗΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 8 Ιανουαρίου 2011 1:24 μ.μ.

    τι πως? τετοιοι μπουνταλαδες που ειμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς εξυπνάκια 10.19

    Αν έβλεπα έστω έναν πρωθυπουργό άλλης χώρας στο Ερζερούμ, θα έλεγα ότι ο ΓΑΠ ήταν τουλάχιστον στα πλαίσια της αξιοπρέπειας.

    Ξέρεις ποιό είναι το κακό, εξυπνάκια 10.19;
    Όσο είναι αφερέγγυος ο δικός μας Πρωθυπουργός του "λεφτά υπάρχουν",

    τόσο σοβαρός είναι ο Ερντογάν. Και δεν έκανε δεσμευτικές ανακοινώσεις επειδή είναι σε προεκλογική περίοδο. Και ακριβώς επειδή είναι σε προεκλογική περίοδο, έσυρε το γιουσουφάκι-γελωτοποιό, το επέδειξε σε όλους, το έβαλε να κάνει την παραστασούλα του πάνω στο αίμα των σφαγμένων, το χειροκροτήσανε μεγαλόψυχα και διασκέδασαν με την ξεφτίλα μας...

    Με αυτές τις εξευτελιστικές για τους Έλληνες συνθήκες,
    η επιτυχία θα ήταν να δεσμευτεί ΜΟΝΟ για το μισό Αιγαίο ο Ερντογάν.

    Αφού με τέτοια γιουσουφάκια-γελωτοποιούς, όχι μισό Αιγαίο, αλλά όλη την Ελλάδα μας την παίρνει ΧΑΛΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ι.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ

    Θα δεις ότι όπως το πάει ο ΓΑΠ
    δεν πρόκειται να πάρει καμιά θέση στον ΟΗΕ. Ίσως τον κυνηγήσουν κιόλας.
    Το ζήτημα των κοιτασμάτων του Αιγαίου είναι πολύ σοβαρό.
    Η εμμονή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μην ορίσουν κοινή ΑΟΖ με Κύπρο και διολίσθηση για συν-διαχείριση με την Τουρκία δείχνει κάτι βρώμικο.
    Η Κύρα Αδάμ το έγραψε διακριτικότατα όταν μίλησε για ελληνο-τουρκική συνδιαχείριση κατονομάζοντας συγκεκριμένα ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ. Την Total, διαβόητη για πολιτικές μίζες και σκάνδαλο στον ΟΗΕ. Ψάξτο λίγο!
    Η ελληνική ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Όποιος ξεπουλά το Αιγαίο, είναι σα να κλέβει και την Ευρώπη. Και αυτός είναι ένας λόγος που ο ΓΑΠ κάνει μυστική διπλωματία με την Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε (3:56μμ), ενδεχομένως να έχεις δίκιο γιατί η επίσκεψη ΓΑΠ προ ημερών στη Γαλλία πιθανότατα είχε και λίγο άρωμα TOTAL.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απορώ με όλους τους σχολιάζοντες ! Ειναι ξεκάθαρο οτι τελικά το Αιγαίο θα ειναι μισό-μισό, σε πόρους και σε ζώνες επιρροής.
    Τι το βασανίζετε, αφού ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να σταματήσει τον ΓΑΠ και τα σχέδια της παρέας του ??
    Αποδεχθείτε το και ηρεμήστε !



    Rover

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.