15/1/11

Το Τελ Αβίβ θέλει εταίρο για το αέριο

Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
Εταίρο στην ανατολική Μεσόγειο ψάχνει το Ισραήλ μετά την επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία και η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.


Η χθεσινή επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Ισραήλ και υπουργού Εξωτερικών Α. Λίμπερμαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιδίωξη ανεύρεσης στρατηγικού εταίρου στην περιοχή, καθώς ο Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να ζήτησε στενότερη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα ενέργειας, αγροτικής ανάπτυξης, εξοπλισμών αλλά και αμυντικά.

Ο κ. Λίμπερμαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο.

Αν και από το Μαξίμου δεν ανακοινώθηκε τίποτα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, είχε εκτεταμένη συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου για ενεργειακά θέματα όπως η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε εκτενώς με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δρούτσας επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προθέσεις συνεργασίας των δύο χωρών και στον ενεργειακό τομέα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από την πλευρά Λίμπερμαν και για εμπορικές συμφωνίες και συνεργασίες σε θέματα του αγροτικού τομέα, καθώς αποτελεί μεγάλο μέρος των εισαγωγών του Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τα αμυντικά, δυο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση Λίμπερμαν-Βενιζέλου. Πρώτο στην ατζέντα, λένε πηγές του υπουργείου Αμυνας, ήταν τα εξοπλιστικά και ακολούθησε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών με επέκταση του αριθμού των κοινών ασκήσεων στο Αιγαίο. Στους εξοπλισμούς η πλευρά του Ισραήλ φαίνεται δυσαρεστημένη από την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα, καθώς πιστεύουν ότι οι εταιρείες τους δεν αξιολογούνται με τα ίδια μέτρα και σταθμά με τις άλλες των ευρωπαϊκών χώρων και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης να προωθήσει σε όλα τα επίπεδα τις διμερείς σχέσεις.

«Με ανταλλαγές συναντήσεων και επισκέψεων μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων των δύο χωρών έχουμε ένα πυκνό και ενδιαφέρον πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της κάθε χώρας».

Παρά ταύτα πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις που κάνει με την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση η όποια σχέση να αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια που γίνεται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. * http://www.enet.gr

18 σχόλια:

  1. Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ πριν καν την ανακηρύξει η Ελλάδα!

    Οι Ισραηλινοί θέλουν γρήγορα χέρια. Δεν είναι κοιμήσηδες σαν τους δικούς μας. Μα τι διάολο, πρέπει να κρατούν ένα καλάμι να τους ξεσκουντάνε; Ντροπή, ρε γαμώ το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ αναγνώρισε την ελληνική ΑΟΖ ο κυρ. Παπ. πότε θα αναγνωρίσει την ΑΟΖ της χώρας που κυβερνάει? ή μήπως περιμένοι την έγκρηση της κα Χίλαρι που μας έρχεται για επίσκεψη στην Αθήνα να μας θυμήσει τις τουρκικές απαιτήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ισραήλ είναι σοβαρό κράτος και κοιτά το συμφέρον του, όπως φυσικά κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη. Κατα τύχη αυτη την εποχή το συμφέρον του Ισραήλ είναι και δικο μας. Ας ελπίσουμε πως οι πολιτικοί ηγέτες μας θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για το καλό και των δύο λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι εβραιολαγνοι θελουν νταλαβερια της Ελλαδας με την γιαφκα τους στην Μεση Ανατολη!

    Ρε ουυυυυστ! Τρισκαταραμενοι Τουρκογιουφτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι ανησυχουν οι μουλαδες απο την προσεγγιση Ελλαδος Ισραηλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. pame gia probokatsia ths mosant kai ellinotourkiko polemo ai.k.a.d

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακάρι, πριν την τελειώσουν τελείως την Ελλάδα οι ντιντήδες. Όσο ακόμα υπάρχει λίγο τσαγανός ας "σκουντήξουν" οι Εβραίοι και τα υπόλοιπα θα τα κάνουμε μόνοι μας. Πριν προλάβουν να καταλάβουν τι γίνεται κάτι Πάν-Κάλοι και κάτι Φόστερ ΓΑΠ κλπ και οι "μα τι θέλετε να κάνουμε; Πόλεμο;" Όχι ρε, να αμυνθούμε θέλουμε, τρύπιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Ισραήλ είναι σοβαρό κράτος...
    μπλα-μπλα-μπλα...

    Aν ήξερε ο κοσμάκης πόσο «σοβαρό κράτος» είναι το Ισραήλ.

    http://www.ifamericansknew.org/

    Με στατιστικές. Όχι ραβινολόγια αέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Quiz: Ο Ματσας ηταν, ως γνωστον, εβραιος. Η Ματση τι ειναι; Οποιος το βρει κερδιζει δωρεαν συνδρομη στην "Ε" για ενα χρονο (αν δεν εχει κλεισει στο μεταξυ...).

    Δε σας κανει εντυπωση που η εν λογω "αντιρατσιστρια", ενω παντα υπονομευει τα εθνικα μας συμφεροντα, το γυρισε ξαφνικα "πατριωτικα" λογω Ισραηλ; Εμενα μου κανει γιατι την παρακολουθω καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλύτερα Εβραίος παρά Γιουσουφάκι. Είπαν "ΠΟΤΕ ΠΙΑ" και το έκαναν. Εμείς κοντεύουμε να μετανοιώσουμε για το 1821 και το 1912... Το "κοντεύουμε τι το ήθελα... Έχεις και τους ΜΙΤζηδες εδώ να σου κάνουν φαιά Α.Κ. προπαγάνδα με και καλά, νά 'χαμε να λέγαμε, αντιτουρκικές κορώνες ως φερετζέ... και φάγαμε εμείς... Μικρό το μεροκάμματο... πρέπει να σας το αυξήσουν γιατί δεν μασάμε. Πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω για να μας πείσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ο χαρτης ειναι λαθος. δεν ειναι εκει το λεβιαθαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @16 Ιανουαρίου 2011 2:27 μ.μ.

    Δυσκολη η επιλογη πραγματι. Τι να διαλεξει κανεις, ΜΙΤ-ατζηδες η Μασσαντ-τζηδες; Τι ειναι πιο Kosher;
    Εγω παντως εξακολουθω να μην πειθομαι απο την ξαφνικη αγαπη των (κατα τα αλλα) υπεροχων αυτων ανθρωπων. Αλλα παλι εγω ειμαι Goim, οποτε ποιος ασχολειται με την αποψη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αθήνα και Λευκωσία τα δίνουν όλα στους εβραίους!

    Από τον ΕΚ

    Μυρίστηκαν λεφτά οι εβραίοι και προσπαθούν να πέσουν με τα μούτρα στη μάσα, μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ! Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή εταιρεία DELEK, η οποία ελέγχεται από τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Yitzhak Tshuva και συνεργάζεται με την αμερικανική NOBLE ENERGY, συζητά με τη Λευκωσία την ανέγερση τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, που θα κοστίσει κάτι λιγότερο από ένα δις ευρώ.
    Αυτό θα γίνει στο Βασιλικό, όπου θα μεταφέρεται με διασωλήνωση υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Ισραήλ και απ' εκεί με πετρελαιοφόρα στη Δυτική Ευρώπη. Το ζήτημα εδώ είναι η ασφάλεια, καθώς οι αραβικές χώρες της περιοχής έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αμφισβητούν τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη με την ένθερμη στήριξη και προτροπή της Αθήνας. Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται ο κίνδυνος επίθεσης ή σαμποτάζ εναντίον του σταθμού.
    Τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, γνωστά ως Leviathan και Τamar, ανέρχονται σε 25 τρις κυβικά πόδια και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τα μεγαλύτερα του είδους τους που έχουν εντοπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελούν δε, το μήλον της έριδος, με τα αραβικά κράτη (αλλά και την Άγκυρα, που φωνάζει για την «εξαίρεση» των Τουρκοκυπρίων από τη συμφωνία), να κατηγορούν Λευκωσία και Ιερουσαλήμ για οικειοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους... Μάλιστα, Λίβανος και Χεζμπολάχ έχουν εκτοξεύσει απειλές κατά του Ισραήλ, για να κρατηθεί μακριά από τα κοιτάσματα.
    Σύμφωνα μάλιστα με τον κυπριακό Τύπο, «περσινή μελέτη του Οργανισμού Γεωλογικών Επισκοπήσεων των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου 122 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, κατά δέκα φορές περισσότερα από τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα που υπάρχουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας».
    Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί κρούουν τη θύρα του άλλου όψιμου συμμάχου τους, της κυβέρνησης της Αθήνας, ζητώντας μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και από εκεί με πετρελαιοφόρα στη Γηραιά Ήπειρο. Οι πιέσεις των Ισραηλινών βρίσκουν ανταπόκριση, λένε οι πληροφορίες μας, καθώς η Ελλάδα «αναβαθμίζει» συνεχώς τις σχέσεις της με τους σιωνιστές κερδοσκόπους. Συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, συνεκμετάλλευση και με το Ισραήλ...


    Έτσι για να καταλαβαινόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Είπαν "ΠΟΤΕ ΠΙΑ" και το έκαναν".



    ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ 16 Ιανουαρίου 2011 3:15 π.μ.

    Δεν κατάλαβα πώς αποδεικνύουν τα στοιχεία που παραθέτεις ότι το Ισραήλ δεν είναι κράτος σοβαρό.

    63 χρόνων πορεία με πείθει περισσότερο. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για την προάσπιση των εθνικών του συμφερόντων, εκτός αν προτιμάς την Ελλάδα, όπως την κατάντησαν (καταντήσαμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο χάρτης με τα πιθανά κοιτάσματα είναι μούφα αφού αυτά βρίσκονται στην πραγματικότητα σε ευθεία γραμμή από τις παλαιστινιακές ακτές.

    Γι΄αυτό και η λύσσα των σιωνιστών να σταματήσουν τον στολίσκο για την Γάζα πολύ μακριά από τα ισραηλινά χωρικά ύδατα, ώστε τα πλοία να μην εισέλθουν στην περιοχή που έχουν κλέψει οι Ισραηλινοί από τους Παλαιστίνιους.


    Γίνεται πιό καθαρό τώρα ότι οι Εβραίοι δεν θέλουν την Παλαιστίνη τόσο πολύ για να φτιάξουν οικισμούς τους σε αυτή, αλλά για να κλέψουν την ΑΟΖ της που έχει τα πλούσια κοιτάσματα.

    Γι΄αυτό ας είναι οι Κύπριοι επιφυλακτικοί για το τι υπογράφουν. Διότι μπορεί σε λίγο καιρό, εάν υπάρχει αέριο να μεταφέρουν, αυτό να είναι Παλαιστινιακό και όχι Ισραηλίτικο!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. >Γι΄αυτό ας είναι οι Κύπριοι επιφυλακτικοί για το τι υπογράφουν. Διότι μπορεί σε λίγο καιρό, εάν υπάρχει αέριο να μεταφέρουν, αυτό να είναι Παλαιστινιακό και όχι Ισραηλίτικο!!!<

    Θα το λάβω σοβαράν υπ' όψιν μου! Ευχαριστώ σε.

    Δ.Χρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χριστόφκια (6:50 μ.μ.), μη με ειρωνεύεσαι εμένα...
    Εντάξει;;;
    Άντε μη κατέβω κάτω και σε πάρω με τα χαλούμια !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.