15/1/11

Η Τουρκία περιθωριοποιείται

Του Κυριάκου Τριανταφυλλίδη*
Η ΣΑΦΗυποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου καθώς και το ξεκάθαρο μήνυμά της προς την Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως διατυπώνονται στο πρωτόκολλο της Άγκυρας, υποδηλώνουν μια διολίσθηση της Τουρκίας προς περιθωριοποίηση των πολιτικών της.

Οι μεσογειακοί γείτονες της Τουρκίας έχουν αποφασίσει να μην επηρεάζονται πλέον από τις παρενοχλήσεις της και αντίθετα αρχίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι υψηλής πολιτικής αφήνοντας την Τουρκία απ’ έξω.

Αντί να υποκύπτουν στη διπλωματική τακτική του «εγώ κάνω ό,τι θέλω διότι είμαι μεγαλύτερη χώρα», οι γείτονές της προχωρούν με αποφασιστικό βήμα προς την αναζήτηση νέων λύσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την Τουρκία μόνον εάν αυτή υιοθετήσει μια άλλη, πιο εποικοδομητική στάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι η στάση που τήρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία όπου δήλωσε ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι έχει έρθει η στιγμή η Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας εάν επιδιώκει σοβαρά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας την ανάγκη αλληλοεμπιστοσύνης. Άλλη ένδειξη είναι οι συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε η Κύπρος με την Αίγυπτο, το Λίβανο και τελευταία με το Ισραήλ, όσον αφορά στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία συνειδητοποιεί ότι η γεωστρατηγική της θέση απειλείται.

Η απάντηση του Ισραήλ στις αντιρρήσεις και απειλές της Τουρκίας (ότι απλά δεν την αφορά και δεν έχει δικαίωμα να ανακατευτεί σε αυτή την υπόθεση) υποδεικνύει ότι οι γειτονικές της χώρες απαλλάσονται από την επιρροή της. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μέχρι πρότινος και για πολλά χρόνια η Τουρκία ήταν προνομιακός εταίρος του Ισραήλ ως μη αραβική μουσουλμανική κοσμική χώρα. Οι εν λόγω συμφωνίες δεν έχουν μόνο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά αγγίζουν ένα φάσμα άλλων ευαίσθητων πτυχών στις διεθνείς σχέσεις γιατί τείνουν να μειώσουν την πολιτική επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή και να επενεργήσουν ως επιβραδυντική δύναμη στις νεοθωμανικές βλέψεις του νεοσμανικού Νταβούτογλου.

*Ο Κ. Τριανταφυλλίδης είναι Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Δεν πειράζει, ο ΓΑΠ είναι δίπλα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ειμαστε τοσο αφελεις [μακακες] ωστε να μας ξαναπιασει κοροιδο η μερκελ,ε τοτε ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.