29/1/11

Δεν θα αυτοκτονήσουν οι Ελληνοκύπριοι...



Η υπόθεση του σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να «πεθάνει» ποτέ. Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μου, αλλά του μακαρίτη Τόμας Γουέστον, του ειδικού συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, ο οποίος έντονα ενοχλημένος από την απόρριψη του κειμένου του Κόφι Ανάν εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων εκστόμισε μία φράση που τον ακολουθούσε μέχρι τον θάνατό του. Είπε στη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσε εκείνο το μοιραίο βράδυ της 24ης Απριλίου 2004, ότι πρέπει να τιμωρηθούν. Εννοούσε βέβαια τους Έλληνες της Κύπρου…
Λίγες μέρες μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ένας άλλος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, ανακοίνωσε στον τότε πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον και σε ένα δημοσιογράφο ότι «στα κεφάλια των Ελληνοκυπρίων θα πέφτουν κεραμίδια»! Όταν μεταδόθηκε η είδηση από το MEGA έγινε πολιτικός σεισμός στο  νησί. Ο αξιωματούχος εκείνος εργάζεται σήμερα στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και έχει ευθύνη την… επίλυση του Κυπριακού.


Από τότε μέχρι το τέλος της διακυβέρνησης Μπους -ήταν η χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ- ακούσαμε άπειρες απειλές και γίναμε μάρτυρες εκβιασμών. Σήμερα μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι ένας έξαλλος Ντικ Τσέινι είχε διατάξει την αναγνώριση των Σκοπίων με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επειδή ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν βοήθησε όσο έπρεπε -προφανώς δεν στήριξε όσο ο σημερινός πρωθυπουργός- για την επιβολή του σχεδίου Ανάν στους Ελληνοκύπριους.


Ήταν η πρώτη πράξη εκδίκησης του διδύμου Μπους-Τσέινι, επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν περπάτησαν στον δρόμο της αυτοκτονίας, που τους είχαν στρώσει με ροδοπέταλα η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες σε στενή συνεργασία με την Άγκυρα και (δυστυχώς) την Αθήνα.
Για τους περισσότερους το σχέδιο ήταν ένα αντιδημοκρατικό και φιλοτουρκικό κείμενο, που παρέδιδε την Κύπρο για πάντα στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Το πιστεύω και εγώ. Έζησα από κοντά τις διαδικασίες, μερικές φορές ίσως άθελά μου να ήμουν μέρος αυτών των διαδικασιών, διότι επέμενα να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης επειδή πίστευα πως η επανένωση ήταν στόχος που μπορούσε να επιτευχθεί.


Άλλοι, που αποτελούσαν την μειοψηφία, είχαν εντελώς διαφορετική άποψη. Υποστήριξαν το σχέδιο -κάποιοι με πρωτόγνωρο πάθος. Αυτό το πάθος που έδειξαν λίγοι οπαδοί του «ναι» με υποψίασε και με προβλημάτισε. Διότι, κατά την γνώμη μου, ήταν τόσο προφανές πως το κείμενο του κ. Ανάν εξυπηρετούσε την Τουρκία, που δεν χρειαζόταν η παραμικρή προσπάθεια ή συζήτηση για να πειστούν οι υποστηρικτές του ότι η Κύπρος θα τελείωνε στις 12 τα μεσάνυχτα της 24ης  Απριλίου.


Θα συμφωνήσω με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν ζει πια, ο οποίος σε μία στιγμή ειλικρίνειας διέγνωσε πως αρκετοί που ψήφισαν υπέρ του «ναι» το  έπραξαν επειδή αντιπαθούσαν τον τότε Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Εάν η «διάγνωσή» του είναι ορθή, τότε το ποσοστό υπέρ του «όχι» πρέπει να ξεπερνά το  80%. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρυφές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στην Κύπρο δείχνουν πως μόνο το 20% θα ψήφιζε το σχέδιο Ανάν ή κάτι παρόμοιο.


Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, ένας άβουλος και αναποφάσιστος άνθρωπος και διπλωμάτης, κάλεσε στη Γενεύη τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Άλλωστε, ποιος περίμενε κάτι το διαφορετικό πέραν της αποτυχίας; Ο κ. Έρογλου και οι πάτρωνες του στην Άγκυρα είχαν τορπιλίσει τη διαδικασία πριν φτάσουν  στην Γενεύη με την εισαγωγή θεμάτων που δεν μπορεί να αποδεχθεί κανένας ηγέτης που έχει στοιχειώδη σεβασμό για τον εαυτό του, διότι εξευτελίζουν κάθε  έννοια των δικαιωμάτων του ανθρώπου.


Κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα έχουν παρεξηγήσει τους Ελληνοκύπριους και μερικές φορές ήμουνα και εγώ μάρτυρας υποτιμητικών σχολίων που με πίκραναν, αλλά δεν με απογοήτευσαν. Ήθελα απλά να τους πω ότι στην Κύπρο βρίσκεται η άμυνα του ελληνικού χώρου. Πιο απλά θα υπέβαλλα σ’ αυτούς που με μειωτικούς  χαρακτηρισμούς επιρρίπτουν όλες τις αμαρτίες του κόσμου σε εμάς, το εξής ερώτημα: Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα εάν οι Τούρκοι δεν αιμορραγούσαν στο μέτωπο της Κύπρου;


Με ανοικτή την πληγή του Κυπριακού έχουν κάνει σουρωτήρι τους ουρανούς του Αιγαίου, έχουν «καταλάβει» οικονομικά την Θράκη και έχουν στείλει χιλιάδες λαθρομετανάστες στη χώρα. Εάν κλείσει το Κυπριακό με τρόπο που εξυπηρετεί την Τουρκία, τι θα συμβεί στην Ελλάδα;


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα. Αντίθετα. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο τότε η Κύπρος θα ανήκει στον λαό της και όχι στην Τουρκία. Μόνο τότε θα συνετιστεί η Άγκυρα και θα σταματήσει να απειλεί τους γείτονές της. Πότε πρέπει να αντιληφθούμε πως είναι η επιβράβευση της εισβολής και της κατοχής που κάνει προκλητική και αχόρταγη την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία;


Όσοι παρακολουθούμε από κοντά τον τρόπο σκέψης και δράσης των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γνωρίζουμε πως εκείνο το ιστορικό βράδυ της 24ης Απριλίου 2004, υπήρχαν και γραφειοκράτες που στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στους Έλληνες της Κύπρου. Ουδείς μπορεί να διαψεύσει την πληροφορία ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκείνη την εποχή μίλησε με θαυμασμό για τις 500 χιλιάδες ψυχές στην Κύπρο που είχαν τη δύναμη και το κουράγιο να πουν «όχι» στην υπερδύναμη. Σίγουρα θύμωσε και εκνευρίστηκε και φώναξε και μίλησε απαξιωτικά για τον πρόεδρο της Κύπρου και τον λαό της. Όμως, όταν πέρασε το πρώτο σοκ και ο πρώτος θυμός, άρχισε να αναζητεί που έγινε το λάθος…


Δυστυχώς οι άνθρωποι της Αμερικής στην Κύπρο -ακόμα και ο Τόμας Γουέστον που ήταν πολύ διαφορετικός από τα γεράκια της Πρεσβείας- δεν σκέφθηκαν ούτε μία στιγμή ότι για να έβγαιναν θριαμβευτές από τα δημοψηφίσματα έπρεπε να προσφέρουν και ένα κόκαλο στους Ελληνοκύπριους, που ήταν τα θύματα…


Υστερόγραφο Ι: Στο πλαίσιο μίας μακροχρόνιας έρευνας για το σχέδιο Ανάν και τα χρήματα που ξόδεψαν οι Αμερικανοί στην Κύπρο, ρώτησα μέλη των ομάδων  που είχαν αναμειχθεί στην «κατασκευή» του σχεδίου Ανάν εάν οι ίδιοι θα αποδέχονταν για τις πατρίδες τους το συγκεκριμένο κείμενο. Η απάντηση όλων ήταν  αρνητική… Μάλιστα, ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Αλβάρο ντε Σότο μου είπε: «Αστειεύεσαι; Όχι. Ποτέ».


Υστερόγραφο ΙΙ: Μετά το «όχι» των ελληνοκυπρίων, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έδωσε εντολή να συνταξιοδοτηθούν ή να μετατεθούν από τα πόστα που υπηρετούσαν όσοι είχαν και την παραμικρή απασχόληση με το Κυπριακό… Σίγουρα όχι επειδή απέτυχαν να επιβάλουν το σχέδιο…


Μιχάλης Ιγνατίου

Αιχμή

8 σχόλια:

  1. Όσοι στίρηξαν το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν Δρούτσας, Μπακογίαννη είναι υπόλογοι εσχάτης προδοσίας.

    http://tritimatia.blogspot.com/2009/12/2004.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ. CHISDOCK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σιγουρο παντως ειναι οτι σημερα οι αμερικανοι θα τραβουσαν τα μαλλια τους,αν ειχαν προσφερει την Κυπρο στους τουρκους τοτε,ενω οι Ισραηλινοι θα ψαχνανε για νεα πατριδα.Αν τα πραγματα σημερα ειναι οπως φαινονται,τοτε πρεπει ο μακαριτης Τ.Παπαδοπουλος να ανακυρυχθει σε αγιο της Αμερικανοισραηλινης εκκλησιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βραχυκύκλωμα τής πολιτικής ζωής.

    Εάν ο Κολοκοτρώνης,στήν καμπή τού προβλήματος τότε στά Βέρβενα τής Αρκαδίας,όσο καί στόν Ζάρακα,συντάσσονταν μέ τό μέρος τών άλλων καπεταναίων καί τών στρατιωτών,σήμερα οι τύχες τής πατρίδας μας,θά ήταν ίσως πολύ καλύτερες!
    Μπορεί νά κάνω λάθος.
    Αλλά όλοι έχουμε δικαίωμα νά κρίνουμε πράξεις καί γεγονότα τής Ιστορίας μας.
    Εξ άλλου η ιστορία λειτουργεί ως η ελικωειδής σπείρα μέσα στον χρόνο καί τό "πανούργο"Πνεύμα της είναι πανταχού παρών!
    Οι εχθροί τής Ελλαδος από τήν εποχή τής απελευθέρωσης το '21,δέν ήταν μόνον οι ξένοι,αλλά καί οι ξενολάγνοι-τουρκολάγνοι ....
    Οργάνωσαν δολοφονικές ενέδρες τότε στούς:
    Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
    Παπαφλέσσα,Νικηταρά,Καραισκάκη,Μακρυγιάννη καί σέ άλλους...
    δεν πέτυχαν...
    Πέτυχαν όμως μέ τήν συνέργεια τών κοτζαμπασί,οι δολοφονίες τών:
    Οδυσσέα Ανδρούτσου
    Γεωργίου Καραισκάκη
    Οικονομου
    Κρεββατά
    Χασαπαίων
    Μανωλαδίτη....
    Σακάτεψαν στίς φυλακίσεις,τούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,Πλαπούτα,Νικήτα Σταματελόπουλο(Νικηταρά)...αργότερα τών Μακρυγιάννη πού τόσο τούς είχε βοηθήσει,καί τόσους άλλους αγωνιστές.Από τότε λοιπόν επεκρατησαν μέ τήν βοήθεια καί τών ξένων οι πολιτικές μετριότητες σέ αυτή ωραία Πατρίδα μας Ελλάδα,καί γιά αυτό γράφουν τήν ιστορία όπως αυτοί θέλουν.!!!Μάλλον ισχύει:
    "τό τού κρείττονος συμφέρον"Θουκ.

    Ξέχασα τόν μεγάλο ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ από τήν Πνευματική επτάνησο!
    Τόν Μεγάλο Κυβερνήτη μας!
    Σέ τρία χρόνια μέχρι νά τόν δολοφονήσουν,έκανε πολλά έργα!!!
    Εάν όμως ό "Γέρος"τούς έκοβε τό βήχα στά Βέρβενα ,καί στον Ζάρακα...δέν θά έκαναν τίς βρωμιές τους διαχρονικά!καί συνεχίζουν...
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πώς να εμπιστευτεί ο σημερινός ελληνικός λαός τους σημερινούς κυβερνόντες? Όλους αυτούς που πρωτοστάτισαν στο ξεκλήρησμα και στο ξεπούλημα της Κύπρου?

    Είναι επί εποχής Γ. Παπανδρέου που «φωτισμένοι» ακαδημαϊκοί δάσκαλοι εξέδωσαν ολόκληρο τόμο για να αποδείξουν ότι οι Κύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες αλλά είναι ένας αυτοφυής λαός.

    Και το αηδέστερο όπως σημείωσε ο κ. Γ. Καψής σε οργισμένο κείμενό του στα ΝΕΑ 28.1.2000 η Ελληνική Κρατική Τηλεόραση ΝΕΤ κατά τρόπο σκανδαλώδη και ποινικά κολάσιμο διαφήμιζε συνολικά επί δύο μέρες τον κατάπτυστο τόμο. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου λησμονεί τα αδιέξοδα ανοίγματα της Ελλάδας προς την Τουρκία με την ψευδαίσθηση ότι θα εξημέρωνε το τουρκικό θηρίο.

    Γι’ αυτό εμείς οι Έλληνες και οι 'Ελληνες Κύπριοι δικαιούμαστε να ανησυχούμε ως προς την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στα εθνικά θέματα.


    Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μας προέτρεπε να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν σαν μια «ιστορική ευκαιρία».
    Μήπως αυριο θα μας πεί ότι ιστορική ευκαιρία είναι και το μοίρασμα του Αιγαίου?

    Με τους ανθρώπους του εξάσκησε αφόρητες πιέσεις στον κυπριακό λαό να αποδεχθεί το σχέδιο και να ψηφίσει ΝΑΙ. Απέστειλαν και τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Άννα Διαμαντοπούλου να πείσουν τους Κύπριους ιθαγενείς την ώρα που ο μ. Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος ετοιμαζόταν για το διάγγελμά του που καλούσε τον ελληνικό κυπριακό λαό να πει ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα. Το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του με απαράδεκτο τρόπο βγήκαν να προκαταλάβουν την ετυμηγορία του λαού, δύο μέρες πριν και απροκάλυπτα υποστήριζαν την αποδοχή του σχεδίου. Ποιο σχέδιο; Το σχέδιο που θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία, την κρατική μας οντότητα που είναι η θωράκιση και η υπόστασή μας και θα επέφερε το χάος. Δηλαδή να αυτοκαταργηθούμε σαν κράτος και να καταστούμε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

    Το ΠΑΣΟΚ ούτε αναγνώρισε το λάθος του ούτε απολογήθηκε. Ακόμα και πριν δέκα μέρες ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου μετά το μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη, στο οποίο παρέστη και μίλησε όταν ρωτήθηκε εάν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν όπως έκανε το 2004, ο κ. Ευθυμίου απέφυγε ξεκάθαρη απάντηση και είπε τα εξής: «Έχουμε ρητά καταθέσει τις θέσεις μας και δεν χρειάζεται καθόλου, μα καθόλου να μη στηριζόμαστε σε αυτό που έχουμε δηλώσει και σε αυτά που αποτελούν το βωμό της πολιτικής μας». Σε παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέουστην Κύπρο σε εκδήλωση πάλι για τον Γιάννο Κρανιδιώτη, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο, στην οποία μίλησε, είπε γενικολογίες: «Στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά δεν καθόρισε το περιεχόμενο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως θυμόμαστε τούς ήρωες κάθε εποχής, έτσι δέν πρέπει νά λησμονούμε τούς ΠΡΟΔΟΤΕΣ της σημερινής εποχής - άλλωστε δύσκολα βρίσκουμε ήρωες τήν σήμερον ημέρα:

    Α) Γιωργάκης Παπανδρέου, Σημίτης, Πάγκαλος καί σύσσωμο τό ΠΑΣΟΚ που στήριξε τήν παράδοση της Κύπρου στήν Τουρκία.

    Β) Μητσοτάκης, Μπακογιάννη, Καραμανλής καί η μισή Ν.Δ. που ψέλλιζε τό ναί, ενώ δέν τολμούσαν νά πούν τό οχι.

    Γ) Κωνσταντόπουλος καί σύσσωμη η Αριστερά (πλήν ΚΚΕ) πού έβριζε όσους ήταν εναντίον του σχεδίου αποκαλώντας τους φασίστες καί εθνικιστές. (τελικά όταν σέ αποκαλούν φασίστα πρέπει νά χαίρεσαι σέ αυτή τή χώρα).

    Δ) Κανάλια (Αντ1 ,Μεγα, Αλτερ, κρατικά), Εφημερίδες (νέα, Βήμα, Ελευθεροτυπία, κτλ) πού μέ βαρύγδουπα άρθρα τό φερναν από δώ τό πήγαιναν από κεί καί κατέληγαν στό ναί.

    Ε) Πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, ΜΚΟ (Πέτρος Κουναλάκης, Άλκης Κούρκουλας, Λεωνίδας Κύρκος, Αντώνης Λιάκος, Γιάννης Μίχας, Στέλιος Μπουτάρης, Γεώργιος Νακρατζάς, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Ριχάρδος Σωμερίτης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Άννα Φραγκουδάκη, Μανώλης Βασιλάκης, Γιώργος Γιαννουλόπουλος (ομάδα Ρεπούση), Αλέξης Ηρακλείδης, 'Aννα Καραμάνου...) καί ένα σωρό αριστερά σκουλήκια (κυρίως) πράκτορες της καπιταλιστικής Νέας Τάξης.

    Τελικά αυτοί οι προδότες πού δουλεύουν γιά τήν ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας θά μάς κάνουν όλους χρυσαυγίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλε fstav, το σχόλιό σου το προσυπογράφω με μια μικρη διόρθωση στα γραφόμενα σου

    εγραψες "Β) Μητσοτάκης, Μπακογιάννη, Καραμανλής καί η μισή Ν.Δ. που ψέλλιζε τό ναί, ενώ δέν τολμούσαν νά πούν τό οχι."

    για την ακριβεια, μονο ο Καραμανλης εμεσα ψελιζε το ναι (και ο τοτε προεδρος της Δημοκρατιας Κ.Στεφανοπουλος) ο Κ.Μητσοτακης και η Ν.Μπακογιάνη είχαν εκφραστει ανοικτα και ήταν αναφανδον υπερ του προδοτικου σχεδίου Αναν

    ...το εξοργιστικο ειναι οτι διάφοροι "απολογητες" του μικρου Καραμανλη εχουν το θρασος να τον εμφανιζουν σημερα οτι δήθεν σε συνενόηση με τον Γιγαντα Τ.Παπαδοπουλο εμεσα απέριψε το σχεδιο Αναν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν πειράζει... αυτοκτονούν ανθ' υμών οι Ελλαδίτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.