9/1/11

Στο Πεκίνο ο Ρόμπερτ Γκέιτς, ανήσυχες οι ΗΠΑ για τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας

Επανάληψη του στρατιωτικού διαλόγου
Τον Ρ.Γκέιτς υιοδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο αρχηγός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων
Τον Ρ.Γκέιτς υιοδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο αρχηγός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων
 (Φωτογραφία: Reuters )

Με την ελπίδα της εξομάλυνσης των ταραγμένων, τον τελευταίο χρόνο, σινο-αμερικανικών σχέσεων, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς έφτασε την Κυριακή στο Πεκίνο όπου θα έχει κύκλο επαφών, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στην Ουάσινγκτον.

Η ατζέντα των επαφών του Ρ.Γκέιτς, κατά την τριήμερη παραμονή του στο Πεκίνο, περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο, συναντήσεις με τη στρατιωτική ηγεσία, καθώς και επίσκεψη σε μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Το Πεκίνο είχε διακόψει απότομα τις στρατιωτικές επαφές του με την Ουάσινγκτον στις αρχές του έτους 2010, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα συμβόλαιο πώλησης όπλων ύψους 6 δισ. δολαρίων με την Ταϊβάν. Οι επαφές αυτές επανελήφθησαν μόλις τον Δεκέμβριο, με την επίσκεψη Κινεζικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.
Μία πηγή ανησυχίας για την αμερικανική πλευρά, είναι ότι ο κύριος -πλέον- ανταγωνιστής της στο οικονομικό επίπεδο αποκτά στρατιωτική ισχύ με ρυθμό που, όπως παραδέχεται πλέον το Πεντάγωνο, σε πολλές περιπτώσεις είναι απρόβλεπτος.
Το Σάββατο ο Ρόμπερτ Γκέιτς παραδέχτηκε ότι το επίπεδο ανάπτυξης του νέου «αόρατου» μαχητικού αεροσκάφους της Κίνας -φωτογραφίες του οποίου είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας- είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που είχε προβλέψει η Ουάσινγκτον.
«Έχουν ξεκάθαρα τη δυνατότητα να θέσουν ορισμένες εκ των δικών μας [πολεμικών] δυνατοτήτων σε κίνδυνο» παραδέχτηκε ο Γκέιτς. «Πρέπει να έχουμε τη δέουσα προσοχή και να απαντήσουμε καταλλήλως, με τα δικά μας προγράμματα» πρόσθεσε.
Άλλη μία πηγή ανησυχίας για τους Αμερικανούς, είναι ένας νέος κινεζικός βαλλιστικός πύραυλος που θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο σε απόσταση 3.200 χλμ. Και σε αυτή την περίπτωση, το επίπεδο ανάπτυξης του όπλου αυτού είχε υποτιμηθεί από τις ΗΠΑ.
Από την ατζέντα των επαφών δεν λείπει και το ζήτημα της Βορείου Κορέας. Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει το Πεκίνο την πίεσή του προς την Πιονγιάνγκ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την Κίνα, ο Ρόμπερτ Γκέιτς θα βρεθεί στη Σεούλ και το Τόκιο, όπου το θέμα αυτό θα είναι κυρίαρχο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=ohZD60Gl9Ag&feature=fvwk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Koοκκινος Δρακος εναντιον Μπλε Αετου" Η υπερπαραγωγη του 21ου αιωνα! Ποσα εκατομυρια νεκρους θα στοιχισει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.